Stalo se Vám někdy, že Vám chlap, kterému se zjevně líbíte odmítl tykání? Jsme kolegové, takže ne v podřízené a nadřízené roli, svěřili jsme si mimo práci i dost osobní věci. Napadá mě, že si chce držet odstup, každopádně to byla velmi divná situace..
dle pravidel by vůbec odmítnou neměl. Asi bych mu to rovnou vpálila, že jeho odmítnutí neberu.
Nějak nevím, jak by se to mohlo stát, nesvěřuji nic osobního někomu s kým si vykam, když nepočítám lékaře. A pokus si s dotyčným tykam soukromě, tak mu jako kolegovi v práci rozhodně vykat nebudu.
Kamoska zna holku, ktera si vyka s typkem, se kterym uz roky shuka. 🤷♀️🤨 xD
Mamka třeba celý život vykala tchýni... Měli jsme učitele na gymplu, se kterým jsme si v hodinách vykali, na výletech tykali... Máma měla kolegu, který ji běžně tykal, ale když začal být naštvaný, přešel do vykání (s odůvodněním, že "vy vole" prostě neřekneš) ...
Každopádně slušnost myslím nedovoluje odmítnout tykání bez důvodu, takže jí asi nějaký důvod říct musel, ne?
Divné a neslušné.
@cilkat U nás se také tchánovcům vždy vyká, to považuji za normální, asi by mi nešlo přes pusu tchyni vykat.
Tchánovců, vykali i moji rodiče a to měli dobrý vztah, vyká manžel mojim rodičům a vykám já tchánovi.
U zakladatelky bych si řekla, že je to hulvát bez slušného vychování a neřešila bych ho.
Třeba si jenom myslíš, že se mu líbíš. Třeba o tebe nemá zájem, ale vidí, že ty ano - tak se ti to možná snaží naznačit vykáním, ať se držíš dál.
Jinak ne každý stojí o poměr na pracovišti. Někdo se řídí heslem: co je v domě, není pro mě.
Omitnout tykani, kdyz jste na stejne pozici je nezdvorile. Bud je to huvat nebo je to jak pise adelisss - je to jen tvuj dojem, ze se mu libis a "blizkost" vas dvou mu neni prijemna, tak se snazi dat najevo, ze chce odstup
@tereza0111 No právě mám některé kámošky, které jsou hotové z toho, když se na ně chlap usměje. Už z toho dělají pomalu telenovelu na pokračování. Přitom to jsou kolikrát typy chlapů, co se smějou na každou druhou ženskou. Někteří chlapi rádi vtipkují s kdekým, mají určitý šarm a některé ženské z toho hned vidí svatbu :D
@alianan mně to vždycky přišlo uhozené, zejména, když to vykání není vzájemné. Člověk si tyká kde s kým - s kolegy, sousedy, kadeřnicí a v rodině si bude udržovat vykání 😕
No a jak to odduvodnil? Prece nerekl jenom - "Ne, dekuji, nechci."
Stat se to me, tak ty jo, tak se citim trapne. Jako ze jsem v navalu sympatie blbe vyhodnotila situaci.
A nebo to mezi vami jiskrilo moc. Neni zadany? Proto radeji si tykat odmitl? Pro vlastni bezpecnost, aby nepodlehl?
On mi to řekl, že se mu líbím. Dnes jsem náhodou zjistila, že má přítelkyni, tak už to asi chápu😅..
😁😇
@cilkat @suzanna123 vykání tchánovcům považuji za naprosto normální, fakt by mi nešlo přes pusu říkat tchyni "čau Liduš". A to spolu máme super vztah, jsem u nich na obědě 4x v týdnu, vidíme se každý den. Vyká jim i švagrová (jejich druhá snacha), stejně jako mým rodičům vyká můj manžel i manželka mého bratra.
@exbordelar Hele, on se tak rozpačitě zatvářil, že jsem radši řekla, že si teda budeme radši vykat. No, fakt trapná situace pro mě. Ale vyřešeno, takže už je to jedno🙂
@jajulin co "Ahoj Lidko"?
Mně přišlo vždycky divné, že moje teta babičce a dědovi vykala - jak je oslovovala, nevím. Nejspíš nijak. Pro její děti babička a děda, pro ni "vy". Když jsme byli pohromadě, byla jediná, kdo vykal - už tím byla očividně out. Nevím, mně to prostě přijde divné. U mých tchánovců jsem zaúkolovala muže, ať zařídí tykání, protože jsem jinak ani nevěděla, jak je oslovovat, navíc jsem věděla, že v práci si tchyně tyká s každým, bez ohledu na věk. Na mé úctě k nim to nic neubralo a vztahy jsme měli vždycky skvělé - s tím tykáním pro mě odpadla určitá bariéra.
Nicméně tady i v minulém přéspěvku píšu, jak to mám nastavené já. Pokud vám vyhovuje vykání, super 🙂
@suzanna123 ja tychyni vykala, ona me tykala. Presne jak pises, bylo to divny. Vsichni okolo si tykali, jen ja ji oslovovala pani Novakova 😅😅 S pribyvajicim vekem deti, uz jsem ji pak pred nimi oslovovala "babicko". Kdyz jsme spolu byly sami a ja na ni potrebovala z dalky zavolat, tak pani + prijmeni 🙄 Vsichni: "Ahoooj!" A ja: "Dobry den" 🙄😅
Ale ona to tak mela nastavene odjakziva. Driv moc neexistovalo, ze by snachy/zetove tchanovcum tykali. Ona sama dokonce i sve vlastni matce vykala.
Takze jsem si to osobne nebrala, ale otravne to bylo.
@exbordelar já nad tím přemýšlela už jako malá, že je to zvláštní, takže jako dospělá jsem věděla, že tohle fakt nechci. Navíc ještě kdyby to vykání bylo oboustranné, ale oni mi tykají a já budu vykat? Mně už bylo skoro 30, když jsme se poznali, takže to jsem už taky v tomhle ohledu byla jinde než ve dvaceti. A u nás to navíc od začátku bylo, že jsme se vzájemně měli rádi, takže jsem neviděla důvod, proč mezi nás tímhle stavět bariéry.
@suzanna123 tchýni vykám, ona mě tyká, manžel si s mými rodiči tyká. Ale u tchánovců je to normální a mají to tak nastavený, naši to mají jinak, já s tím problém nemám. V práci mám jednu jedinou takovou důvěrnou kamarádku a už 13 let si vykáme. Ona mě říká Evička vy, já ji paní primárka vy a zase, vlastně mi to dost vyhovuje.
Tak jsou jistě případy, kdy mi přijde odmítnout tykání odůvodněné. Vybavuji si, že můj otec měl kdysi známého, dá se říct kamaráda, který ale byl třeba až ve věku jeho otce, prostě třeba jednou tak starý. A nabídl mu tykání, můj otec odmítl, že se to nehodí, že by mu to nešlo, tykat mu. A můj kolega odmit tykání od jedné kolegyně, taky o dost starší, která byla ve firemní hierchii o dost výš. Z podobných důvodu. Prý ho zase požádala znovu (to se dost divim) za X dalších let a to už přijal. Oba ty případy jsou spíš z důvodu nějaké úcty či ostychu. Ale v tomto mi přijde, že odmítnout není vhodné, na stejné úrovni a muž ženě. Jestli třeba o vás nekoluji nějaké řeči už a on se tím chrání. Nebi si prostě chce držet odstup.
@cilkat tchánům jsem vždy vykala a budu ✌️ To je normální.. ale když muž odmítne ženu, je to neslušné..
Můj taťka svým rodičům celý život vykal, přišlo mi to takové divné.. nedovedu si představit mým rodičům vykat. By bylo takové neosobní, bez citu.
Ale každý si zvolí co mu vyhovuje
Tchyni tykám, ale jméno mi nejde přes pusu. Říkám jí "mamko".
Jelikož jsi žena, tak je jeho odmítnutí opravdu nezdvořilé a podle etikety ho přijmout měl.
Ale... já bych si asi nezvládla tykat s člověkem, který by mi byl nějak nesympatický nebo bych si chtěla udržet odstup.
U nás v práci si kromě manažerských pozic všichni tykáme a nevadí mi to, protože se s těmi lidmi nevídám víc než bych musela. A rozhodně se nesvěřuji s osobními věcmi.
Stalo se mi, že mi chlap narovinu řekl, co ke mně cítí a pak vysílal nejasné signály. Taky kolega z práce.
Byla jsem mladá, nonstop overthinking, pitvala jsem každé slovo, co řekl nebo neřekl a stejně jako ty jsem měla problém se sebeúctou. Když se někdo chová tímto způsobem, zdravě sebevědomý člověk si řekne, že je to divnej chlap, stáhne se a hledí si svého, popř. lidí, kteří mu do života něco skutečně dávají. Závislý jedinec se bude dožadovat pozornosti a lásky i za cenu ztráty vlastní důstojnosti.
Za sebe radím, odtah, konec důvěrností a návrat k pracovnímu vztahu.
Ale třeba si to máš odžít, co já vím...
Jinak znám i manžele, kteří jsou svoji přes 20 let, klape jim to a vykání berou jako projev vzájemné úcty. Tohle ale asi nebude ten případ...
Ja si s jednim chlapem kdysi tykala, jsme sousedi. Pak jsme se uz nevidali, a pak jsem mu po letech zacla vykat. Tridnimu uciteli meho syna proste tykat nemuzu. Ale dokazu si predstavit, ze si zas budeme tykat, az syn opusti ZS.