Ahoj, poradam oslavu kulatin pro manzela. Bude to v restauraci a prisli mi automaticke, ze kdyz zvu, tak platim...jidlo, piti. Pak mi vetsina poradila, ze s tim pitim to az tak bezne neni, tak jsem se rozhodla hradit jen prvniho panaka na pripitek.
Trochu me zarazilo ale mineni kamaradky, ze dnes se pry "zvaci party" uz vubec nedelaji a kazdy ma platit vse. Oni chteji poradat kulatiny na statku, ale kazdy uhradi ubytko a donese jidlo a piti. Tak by me zajimalo, jak to je u vas?
@bayt Jasne, ze plati oslavenec. Ja bych teda zaplatila vse. No a na takove narozeniny, jak slavi kamaradka, tak na to bych mela chut se vykaslat. Ona pozve lidi, dostane darky a vsichni si budou muset vsechno zaplatit? To mi prijde dost nefer vuci hostum.
Přesně tak. Platí oslavenec, pokud dělá oslavu
Tatínek nedávno slavil šedesát, měl oslavu v jídelně pro cca 40 lidí (převážně spolupracovníci) a vše jsme platili my, hosté nic. Byl oběd, sladkosti, pivo, večeře...
Tak u nás to funguje tak, ze ten kdo děla oslavu se stará. O jidlo a pití se starám já jako oslavenec.
Dle mého oslavu platí ten, kdo ji pořádá. Pokud ji pořádá oslavenec, platí on, pokud kamarádi nebo rodina (třeba jako překvapení pro oslavence), platí oni.
Souhlasim. Pokud poradas oslavu, ma se za to, ze zabezpecujes jidlo i piti, aniz by si platil kazdy sam. Navic, narozeninova oslava neni v takovem meritku, jako svatby, zve se uzsi kruh, takze si myslim, ze by si nemel nikdo nic platit. Naoplatku je slusne prinest darek pro oslavence.
A pokud vim, ze nekdo nema miru v piti tvrdeho, tak ho taktne na oslavu ani nepozvu, ne?🙂
Se zvacima party jinak nesouhlasim. Uprimne, pak by clovek na oslavach nemel nikoho, s kym by se o ten den chtel podelit, protoze zaplatit jidlo a piti si mohu v restauraci (mnou vybrane) kdykoliv, aniz by mi to nekdo "diktoval."
Jinak receno, citim to jak si psala na zacatku - zvu, cili se staram a hradim jidlo a piti.
my tedy platíme vše. pokud se někdo rozhodne uspořádat velkou oslavu, tak to vše zařídí a zaplatí. pokud na to nemám nebo to udělat nechci, tak nic takového nevymýšlím. asi i dost záleží o kolik jde lidí a kde to má být, zda i s tím spaním a pod. u nás se tedy spací nedělají a nezve se do desátého kolene. i v základních liniích je nás hodně a vidíme se všichni max. 2x do roka, takže to bereme jako vzácnost, příležitost se vidět a pokud není na objednání podniku a lahůdek, tak se udělá něco skromnějšího u někoho doma. to snad nikoho nezruinuje 😀
No zajimalo by me zda se teda najde nekdo, kdo prave nic nehradi? 🙂)
@bayt koukám, že nakonec bude za exota spíš ta tvoje kamarádka, než ty 😉
Hradí ten kdo pořádá.
Popřípadě může říct, toto je vše zaplacene. Pokud chce někdo něco jiného hradí si sám.
Ale to základní jídlo,pivo,nealko,a nějaký tvrdý hradí vždy ten kdo oslavu pořádá.
@blahova_andrea neni exot, mezi jejimi kamarady je to tak asi fakt zvykem 🙂
@bayt A z které části republiky ta kámoška je? Čistě pro statistiku... 🙂
@rybamrazena
@rybamrazena Vsichni jsme z Prahy, proc?
@bayt Abych věděla, na kterou oslavu si povezu sekanku a sedmičku 😂
U nas v rodine je pravidlo, ze kdo zve, ten plati - vse
My jsme byli jednou na svatbě nedaleko Prahy a taky jsme si museli hradit alkohol sami. No byli jsme z těchto praktik teda zaskočeni i když jsme o tom dopředu věděli my to na Moravě neznáme. A vždycky když to někomu vykládáme tak vetšinou řeknou , že v Čechách je hlad a bída. Omlouvám se jestli se to někoho z Čech dotkne.. Jinak co se týká oslavy pro nás je samozřejmostí, že vše platí oslavenec když zve.
Přece když pozvu hosty nebudu jim říkat, že jste zvaní, ale zaplatíte si to za sebe.To by byla ostuda.Neznám nikoho, kdo by tohle udělal.Bydlím od Prahy kousek...😁
@bayt ja treba tuto praktiku hrazeni tvrdeho alkoholu znam jenom ze svateb. Mne narozeninova oslava prijde jako mensi a "skromnejsi" svatba. Na svatbu preci take nereknu lidem, ze si maji hradit svoje jidlo a piti. Prijde mi to temer jako urazka. V Praze a okoli vim, ze se to casto dela.
Ale slusnost je treba zabezpecit zaklad - nejake jidlo, piti a vino, popr. kafe/caj a nealko. V pripade, ze nekdo chce jakoby "nadstandard" mimo objednane (napr. nejaky koktejl nebo jiny alkohol nebo drazsi), tak je slusnost, ze si to zaplati sam. Zase abys zabezpecila zaklad a pak si lidi vymysleli a ty se nedoplatis, tak to take ne. Ale vetsinou je slusnost se "uskromnit" s tim, co se nabizi.
Take zavisi, kolik hosti zves a v jakem slozeni. Pokud treba i rodinu a postarsi stryce, teticky a babicky, tak jim bych to piti (a kavu) urcite hradila. A zase jim hradit a sestrenicim a kamaradum ne se take nepatri.
@bayt Oslavu narozenin platím vždy celou - jídlo i pití. Hosté přinesou dárky a já je pozvu 🙂 Na firemních večírcích které organizujeme už třeba platíme jídlo kompletně, ale pití jen do 22h a pak už každý sám na sebe.
Na těch narozkách pokud chcete ušetřit, bych platila alespoň pivo, víno a nealko.
Panáky ať si hradí každý sám 🙂
@bluee i na moravě se dávno řeší, že se platí třeba pivo a víno a tvrdý pokud někdo chce, tak si platí sám 😉 tak už asi hlad a bída dorazili i na jihovýchod 😃
@rybamrazena 🙂))) Jako ja sem z Prahy taky. Je nas tu hodne v tom meste 🙂)
Hanba by mě fackovala pozvat si hosty na oslavu a nechat je něco si platit. 😨😉
@bayt kdo zve, ten platí. Jenže dneska se dělají takové vychytávky, jakože se zaplatí jídlo a přípitek a další věci už jsou v režii každého pozvaného, nebo dost často se to dělá tak, jak jsi psala o kamarádce, že se to udělá někde na statku, v nějakém areálu, kde se objedná prase a sud piva a vína, v rámci úspory peněz.
Nás to s manželem letos čeká taky, my jsme tradiční, takže budeme platit všechno 🙂 Těch pár korun navíc, no co se dá dělat 🙂
Přišlo by mi stupidní na začátku oslavy říkat, my platíme tohle a všechno ostatní, co kdo si dá, si zaplatíte sami. Mít vlastní prostory, pozvala bych je všechny k nám a postarala se komplet, ale když k nám se vejde maximálně 8 lidí... Takže za mě - kdo zve, platí.
@bluee Mozna je u tech svateb rozdil ve stylu. Mozna se na Morave casteji dela domaci svatba, tj. ne v restauraci. On je rozdil vzit slivku od streca nebo to platit po panaku. My to meli tehdy v restauraci a asi to nebyl zvyk platit tvrde, kdyz to nebylo v tech baliccich. Ale zalezi na rodine, u nas se tvrdy nekonzumuje, takze nikomu nechybel. Holt ceska jatra - ceska svatba :D
Třicetiny máme teprve oba před sebou, já ještě nevím, jak to udělám, ale manžel si chce pronajmout volnočasový areál, zaplatit kapelu, pár sudů a maso na grilování, minizákusky...tvrdý alkohol koupí pár lahví, zbytek at si každý platí sám, když by to nestačilo...také nám to přijde tak nějak samozřejmé...a co se rodiny týče, manželův tatínek má ve stejném roce, co my máme oba 30, šdesátiny, a rodiče navrhli, že bychom to mohli slavit všichni dohromady s tím, že společnou oslavu zařídí komplet oni jakožto i dárek pro nás než něco vymýšlet 🙂 Zdálo by se mi divné oslava, kde si každý platí jídlo a pití sám.