Kdo má titul bakaláře, může ze sebe dělat právníka?

blanitta
25. únor 2016

Ahoj. Poraďte mi prosím. Když má někdo "jen" titul bakaláře, může ze sebe dělat právníka? Omlouvám se za blbou otázku, ale v těchto věcech se nevyznám. Děkuji

evulina77
25. únor 2016

@blanitta nemůže

blanitta
autor
25. únor 2016

Dneska si ti lidi můžou dát na vizitku co chtějí. To je hnus, fakt...

smaug
25. únor 2016

tak je otázka, co myslíš tím právníkem, ale úplné pravnické vzdělání je jen magisterské.

blanitta
autor
25. únor 2016

Zastupování, vyhotovení listin, zprostředkování prodeje... psáno na vizitce. Je to chlápek co dělá pro realitku nebo je to dokonce i jeho, to nevím. Jen mi to přijde takové divné. Že mám bakalářský titul a prásknu si na vizitku pod jméno PRÁVNÍK.

pety91
26. únor 2016

Nemůže 🙂 🙂

suzina08
26. únor 2016

Rozhodně ne 🙂 Dokonce se domnívám, že úplné právnické vzdělání, aby člověk mohl dělat advokáta je dokonce JUDr. 😉

blanitta
autor
26. únor 2016

Přidávám foto vizitky kterou jsem od pána dostala.

maargitt
26. únor 2016

a proč by nemohl?
úplněné právické vzdělání je sice zakončeno titulem Mgr (JUDR je jen rígo, nastavba, která s tím nemá nic společného a dnes už ani nemá moc smysl, když už, tak postgraduýlní studium je zakončeno titulem PhD) ale jsou i právnické bakalářské obory.
osobně bych na to sice taky koukala poabveně, ale pokud vystudoval právnický obor a má z něj titul Bc, je to na něm. Ono to ve spojení s tím titulem o situaci docela dost vypovídá.
a dneska si každej může dát na vizitku, co chce

smaug
26. únor 2016

Aby pán mohl být advokát, musel by mít mimo jiné dokončené magisterské vzdělání v oboru právo, složit advokátní zkoušky, složit slib a nechat se zapsat do seznamu advokátů vedeného Českou advokátní komorou. To je s pouhým bakalářským tutilem nemožné. Pán sám sebe může nazývat právníkem, to samozřejmě ano, jde totiž pouze o obecné hovorové označení osoby s právnickým vzděláním jakéhokoli stupně, vykonávající povolání, jehož náplní je právo, typicky se jedná o advokáta, státního zástupce, soudce, podnikového právníka, právníka ve státní správě a pod. PRoblém je, že pán je však zřejmě OSVČ a poskytuje určité právní poradenství , sepis smluv a zastupování (v jakých věcech a před jakými subjekty?), čímž se dopouští porušení zákona o advokacii, protože tyto služby jsou zákonem vyhrazeny pouze advokátům, tudíž se dopouští tzv. vinklářství a tedy i nedovoleného podnikání.

mialagia
27. únor 2016

@blanitta ahoj je to tak jak píše příspěvek shora s tim, že pro složení advokátní zkoušky je navíc nutné absolvování praxe v rozsahu 3 let (koncipient, asistent soudce..), což pak dává určitou kvalitativní záruku, stejně jako povinné pojištění odpovědnosti advokáta..které jakýsi pokoutný právník s BC. nebude mít a když vám tedy něco pohnojí s prominutím, těžko se z něj asi bude dostávat jakákoliv náhrada škody..😉

mialagia
27. únor 2016

@blanitta jo a na všech klasických právnických fakultách v ČR pokud vím je studium 5 leté magisterské, takže to asi bude absolvent nějaké soukromé VŠ..

blanitta
autor
17. bře 2016

Děkuji za vaše odpovědi. No pán studoval právo v oblasti nemovitostí nebo něco takového jsem zjistila.... dělá mi teď v poslední době docela problém s podepsáním nové nájemní smlouvy, kdy mi už podruhé těsně před termínem podepsání řekl že ji nakonec podepsat nechce :( jsem z toho už zoufalá..

olivie14
17. bře 2016

@blanitta no tvrdit osobě že je právník si může, ale bude mít vystudovaný pouze nějaký pod obor, např. veřejná správa, to má dnes kde kdo,nejen ze soukromých škol, ale existuje to i na veřejných školách. Jak již někdo psal výše, podstatné je, že v rámci odpovědnosti, není jako právník pojištěný a pokud smlouvu nedotáhne do konce a obchod se nezdaří, bude nejisté, že se na něm člověk zahojí, ale jak jsem pochopila tobě se nejedná o jeho činnost, ale o to, že je to tvůj pronajímatel ? A jakou smlouvu jste měli předtím, na dobu určitou, nebo jak ? A jaké uvádí důvody proto, že nechce smlouvu podepsat?

blanitta
autor
17. bře 2016

@olivie14 pán je tady najatý od firmy od které mám pronajatý byt. Smlouva mi skončila koncem roku. Měla jsem dluh na nájmu tak mi ji automaticky neprodloužili. V lednu jsem poprvé mluvila s pánem,přinesl mi papír s datumem vyklizení a odevzdání bytu(to stanovil na 10.2.), ještě jsem se ho ptala jestli je toto konečná verze, jestli se s tím bude dát ještě něco dělat. Pán se tvářil velice mile a říkal že se určitě budeme moct nějak domluvit. Ještě ten den bylo vše uhrazeno. 5.2. Sme byli domluvení že to příjde dořešit. No naklusal k nám navečer a oznámil nám že toho 10.2. Máme odevzdat byt. Že ptostě konečná. Přiznal nám že na nás udělal ojeb. No ale po víkendu volala moje mamka majiteli a ten teda nakonec že zůstat můžeme, ale s tím že podepíšeme úplně novou smlouvu a složíme kauci 10tis. Tak jsme se domluvili na další termín. Pánové přišly se smlouvou, oznámili mi že mi zvedli zálohy, já na to ok. No a najednou pak že mi smlouvu dají až jim doložím příjem. Ten jsem doložit hned nemohla. Takže v březnu mi řekl že do 15.2. Buď ukážu ty příjmy a podepíšeme nebo vypíná el a plyn. Okolo 10. Jsem měla všechny papíry co po mě chtě. Tak jsme se domluvili na 14.3. Že to bude tady v domě cosi vyřizovat. No jenže jsem v pondělí musela ráno s dětmi k dr a než jsem se stihla vrátit pán odjel a do telefonu mi řekl že si to rozmysleli a že mi smlouvu nechcou dále prodloužit....