Kamarádka silně zanedbává 3leté dítě, mám zasáhnout?

klarionela88
9. zář 2015

Ahoj jdu se sem poradit...je mi z toho totiž smutno...kamoska má chlapečka jsou mu tři.. přijde mi podviziveny...je kost a kůže ..základní návyky co byste čekaly vůbec nezvládá a neumí ..ona se o něj moc nestará ...za dva dny strávené sní jsem vypozorovala totální nezájem o to jestli je nebo není napapany...nos mu nevycisti kapky nedá ...dítě spolu dusi se ...uspává ho tak ze ho tři hodiny sikanuje v posteli ...mlátí ho řve ná něj...tahá ho po hospodách kde se huli tráva...ano i ona huli... Neoblika ho pořádně...včera mi celý den strkal do prcka bral mu hračky a přistihla jsem ho jak na fwro ku jde a mého syna bouchal do nosu pěstí... Ptám se mám to někde nahlásit?? A kam...já vim ze to není moje dítě ...ale je mi ho líto vypadá tak zubozene pořád čeká ránu....ona je nezodpovědná...podotýkám ze před 14 dny porodila druhé a dala ho k adopci za což sem docela rada protoze by trpěl taky....co stim? Bojím se ze ten tříletý ji nepřežije zimu.... Ona je ukricena nervni mlátí při každé příležitosti nikdy mu nic nevysvětlí...jen rev a rev

karlajasmine
9. zář 2015

@klarionela88 Ach jo.. a ona je samozivitelka? Nebo kde je otec ditete? Chodi kluk do skolky? Ta skolka by mu mohla pomoct, ze by se tam aspon poradne najedl a tak.. Pokud se fakt bojis tak to nahlas na socialku.. jestli uspava trilete dite tak, ze ho tri hodiny mlati, meli by ji ho odebrat :( Tohle si zadne dite nezaslouzi.

jakoubka
9. zář 2015

takový matky bych ( matka se pro ní nehodí ) pověsila za vaječníky do průvanu!!
Nahlásila bych to na sociálku.

karlajasmine
9. zář 2015

@jakoubka Taky tohle nesnasim a nechapu.. nedavno jsem videla matku v supermarketu, jak na svoje dite fakt neprijemne a hlavne neprimerene jecela, pak ho chytla, vzala ho ven a tam mu jeste poradne namlatila na zadek v podstate za nic.. tomu decku bylo tak 2,5 roku.. bylo mi ho hrozne lito. Neodsuzuju matky, kterym nekde rve dite, vzteka se atd, ani matky, ktere jsou trochu nervni, clovek nikdy nevi, co proziva ta matka, ale v nekterych situacich clovek proste vidi naprosto neprimerene chovani matky a je mi z toho vzydycky uplne zle.. obzvlast kdyz vidim jak miluju svoje nenarozeny dite uz ted a jsem strasne vdecna, ze jsem vubec otehotnela..
Prijde mi, ze se tahle problematika u nas strasne malo resi, ze clovek nikdy nevi, v jake situaci zasahnout a hlavne jak :(

jakoubka
9. zář 2015

@karlajasmine - přesně tak !! Ano, i já na syna zařvu..ale on už je malý puberťák, takže tam spíš, že je drzý.
Jinak mu každý večer, když spí..šeptám do ucha, že moc děkuji, že ho mám!! 🙂
Je tolik žen, co děti mít nemůžou, nebo mají děti postižené a tato " matka" si neváží zdravého synka ☹

evulina77
9. zář 2015

@klarionela88 pokud nic neuděláš, jsi spoluviník... Sociálka je dobrý nápad, možná bych si s matkou nejdřív promluvila a řekla, že takhle ne, případně nabídla pomoc. Nevím, jestli jde udělat nahlášení na sociálce, aby se dotyčná maminka nedověděla, kdo ji nahlásil. Ale tady jde o dítě, vše ostatní by mělo jít stranou...

jakoubka
9. zář 2015

@klarionela88 - a kolik má ONA let? Co její rodina, rodiče?

ito
9. zář 2015

Urcite to nenechat jen tak byt. Nejhorsi je prave takove to zavirani oci, nas se to netyka. Jses dobra, ze sis toho vsimla, opravdu to nahlas, oni si to uz peclive proveri.

kachnanek
9. zář 2015

Nezlob se na mě, ale "tomuhle" říkáš kamarádka? Taky bych navrhla nejprve si s ní zkusit promluvit a když to nezabere tak zkusit tu sociálku. Je prevděpodobné, že jí pak asi bude jasné, kdo to té sociálce řekl, ale není to potom už jedno?

koordinatorka_odboje
9. zář 2015

já bych s ní rozhodně nemluvila, akorát budeš ty za tu zlou. Prostě to nahlas na OSPOD, popiš jim, co jsi viděla, proč si myslíš, že je dítě zanedbané, ale počítej s tím, že o kamarádku přijdeš, protože se časem proflákne, kdo ji udal.
Některé matky mají děti pouze jako argument pro zvýšené příspěvky od státu

amazonka.k
9. zář 2015

A v čem si s ní jako kamarádka rozumíte ? Já bych s takovou osobou neměla ani kousek společné řeči. A rozhodně bych zasáhla, kámoška nekámoška...

japona
9. zář 2015

To te teda kamarádka.. Ať už se ji budete snažit domluvit (a nejspíš to stejne k ničemu nebude) nebo ji nahlásite na sociálce, tak už se s vámi kamarádit nebude..no ale podle popisu stejně není o co stát. Naopak bych její nezájem ocenila, protože, ať už je mi chlapečka sebevíc lito, nechtěla bych aby mi mlátil dítě.. Co promluvit s někým z její rodiny? Že by na ni trochu dohledl?

pipi02
9. zář 2015

@karlajasmine No ono zastávám názor, že dobře mířený plácnutí na zadek je lepší než 1000x vysvětlovat, aby něco nedělal (a ne není to mlácení ani týrání a jde o efekt, aby dítě zjistilo rychlou formou, že něco udělalo špatně a tady už končí jedna z hranic). Americká demokratická výchova je prostě k ničemu a když takto malému dítku budete stále dokola pouze opakovat nedělej to - tímto hranice nenastavíte, pokud nemáte jedno z mála dětí u kterých to stačí (znám i takové). Nám to rodiče vysvětlili jednou, podruhé (to kdybychom náhodou neslyšeli) a na potřetí jsme dostali na zadek a výsledek? Děkuji za tuto výchovu a míním ji praktikovat, protože díky své praxi ve vedení mimoškolního kroužku, kde se musím dívat na některé rozmazlené spratky, u kterých by to (neškodné) plácnutí po zadku bylo naprosto ku prospěchu, je mi spíš líto dětí ,kteří jsou vychování v tomto "zcela respektujeme děti" - režimu. Takže co jste viděla v supermarketu a označujete za "nepřiměřené".....nevíte co tomu předcházelo - dítko mohlo stejný skutek opakovat již celý den. Spíš si to teď hormonama moc berete k srdci. 🙂

@klarionela88 Bohužel je to dost ožehavé téma a tak či onak za prvé si musíte uvědomit, že ať uděláte cokoliv, nadále kamarádky nebudete. Bohužel i když se situace nahlásí na OSPOD, znám případy, kde bych děti odebrala už dávno a socka prostě řekla, že je vše v pořádku......a musím říct, že podmínky byly stejné nebo alespo%n velmi podobné. ☹ Ale pravda je, že zavírat oči před tím nejde.

hojda
9. zář 2015

@pipi02 Ukončení kamarádství s takovou osobou bych nelitovala ani vteřinu.

drakenn
9. zář 2015

Nahlaš to, je už na sociálních pracovnících, ať to posoudí. Jí bych nic neřekla..

pipi02
9. zář 2015

@hojda mám stejný názor 🙂 já mám kamarádky, které mají třeba jiné názory na věc, ale nikdy ne takový rozdíl na zásadní a životně důležité věci

kytka12
9. zář 2015

Ano nahlásit na sociálce buď ústně nebo písemně jako anonym, musí se tím zabývat. Pokud dítě je zanedbané a podvyživené musí to řešit. Paní asi nemá mateřský pud, pokud jedno dítě týrá a druhé dá k adopci, ale holt ne každý se narodí jako super máma. Lepší je situaci řešit nyní, když se ještě řešit dá, než aby to dítě utýrala v zimě.

nov.tere
9. zář 2015

Anonymní udání tím se musí zabývat vždy. Prostě popsat co a jak a odeslat na ospod. A ji rozhodně nic neříkát.

dannyblakely
9. zář 2015

@pipi02 plácnutí na zadek nebo jakýkoliv fyzický trest je známkou selhání rodiče. Je smutné, že křičení, nařizování, zakazování atd. se stále ještě bere jako standard. Já bitá byla a nic mi to nedalo. Akorát jsem v tu chvíli nenáviděla rodiče a povzbuzovala je, ať mi fláknou ještě jednu, když je to baví. Fakt o ničem, taková výchova..

dannyblakely
9. zář 2015

Jinak k tématu - určitě bych to ohlásila na sociálku. Zda s tím něco udělají je druhá věc, ale alespoň budete vědět, že jste to zkusila

pipi02
9. zář 2015

@dannyblakely tak já bych je nikdy "nepovzbuzovala" aby mi dali ještě - to je znak naprosté netolerance a spratkovitosti. Známkou selhání rodiče? Tak běžte říct na pedagogickou fakultu, že by měli změnit výuku....učili nás něco jiného.....

betelgeuzz
9. zář 2015

@pipi02 to je docela smutný, jestli na pedagogice učí, že dítě se má bít. A pokud vím, tak učitel děti bít nesmí, tak tam by právě měli učit, jak vychovat dítě bez bití, ne?
Jenže ono je nejjednodušší dítěti fláknout, než vymýšlet, jak to udělat jinak. A to, že člověk dítě nebije, neznamená, že ho nevychovává, že používá nějakou "americkou" výchovu. Vychovat dítě se dá i bez bití.

jasminecek
9. zář 2015

@dannyblakely placnuti je selhani rodice, hmmm. Zkus mi tohle rict, kdyz syn dostane zachvat vzteku uprostred prechodu a stoji tam kolona aut nebo kdyz mu 150x reknu, at nehazi pisek holcicce na hlavu. Tvoje zavery a posuzovani vypovidaji o tom, ze absolutne nevis, co se v danych domacnostech odehrava a ze matka je taky jenom clovek, ktery nema silu stokrat vysvetlovat.

betelgeuzz
9. zář 2015

@jasminecek a naplácání na přechodu nějak pomůže? podle mě pomůže dítě vzít a odnýst na chodník a nechat ho vyvztekat. Nevím, čemu by bití mělo pomoci. a než dítěti něco říkat 150x, tak ho vezmu a z písku odvedu, ne, že budu čekat, až mi rupnou nervy.

pipi02
9. zář 2015

@betelgeuzz učitel v první řadě dítě nevychovává - od toho jsou rodiče, což je problém dnešní doby - nějak si to ti rodiče neuvědomují, což je smutné, ale já si z toho nervy opravdu dělat nebudu co má doma kdo za "hodné" dítko. A kdo mluvil o bití? Já určitě ne 🙂 význam "plácnutí" dítěte není v tom, aby to dítě bolelo. Z psychologického hlediska jde o to, aby se dítě "leklo" - aby si v hlavě uvědomilo - aha něco jsem právě udělal špatně a např. máma to utla a nelíbí se jí to. Nejde o to za vše dítě potrestat touto formou...jedná se o situace, kde už se řešení nenachází ve vysvětlení, protože dítě tomu prostě nerozumí a mnohem účinnější forma je plácnout přes prsty. Ano jsou i děti, na které celý život nemusí rodiče ani zvýšit hlas - každý máme svou osobnost a každý jsem originál a nelze nás škatulkovat. Ovšem zjistěte si postoj psychologů ze severských zemí Evropy, kde je fyzický trest zcela zakázán a považován za trestný - po letech, kdy tato generace vyrostla v dospělé jedince je u konce a nynější odborné články mluví za vše.....selhali. Takže ne....děti se opravdu nebijí. O mlácení se můžeme bavit v rovině trestního práva. 🙂

dannyblakely
9. zář 2015

@jasminecek lapnu dítě, odnesu z přechodu do bezpečí a nechám vyvztekat. Proč bych jeho vztek ještě prohlubovala, to fakt nechápu. Máme v rodině taky vzteklé děti, ale ony nezlobí. Ony jen něco potřebují, ať už je to cokoliv - pozornost, pochopení atd.. a když je budu "mlátit", tak jim to fakt neusnadním.

betelgeuzz
9. zář 2015

@pipi02 i plácnutí je bití. já nechci moje děti učit, že se něco nedělá, protože za to dostanou, ale proto, že budou vědět důvod, proč se to nedělá. Píšeš, že jsou situace, kdy je lepší plácnout, protože dítě nerozumí. Kdy dítě nerozumí? zatím jsem se s tím nesetkala.

dannyblakely
9. zář 2015

@pipi02 ano, netolerance. Ve chvíli, kdy já potřebovala pozornost a "otravovala", tak mi namlátili. Proč bych je teda měla respektovat?

pipi02
9. zář 2015

@dannyblakely tak nepoužívali fyzický trest ve správný moment....to už ale není problém výchovného prostředku, ale jeho použití...to už je chyba rodičů...a ne vždy pomůže nechat dítě "vyvztekat" - mnohdy je to horší varianta - jak říkám, nelže škatulkovat. Každá matka ví, co u jejího dítka platí.

jasminecek
9. zář 2015

@betelgeuzz promin, ale on se musi naucit, ze mezi deti se chodi, muze si hrat,ale pisek se proste nehazi. Kdyz ho lapnu a odvedu pryc, tak to neresi nic, jen jsem se reseni situace vyhnula.

betelgeuzz
9. zář 2015

@jasminecek dítě se to nemusí naučit, dítě na to příjde samo, ale později. Děti kolem 2 let ještě moc nemají zájem hrát si s ostatními dětmi, proto si ani nechtějí půjčovat hračky. To se změní kolem 3 let. Pokud ve 2 letech není schopné respektovat pravidla při hraní s jinými dětmi, není na to připraveno. Je to, jako bys tahala za ruky dítě, které ještě neumí chodit.