Ahoj, jste tu maminky samy konarky nebo vase deti miluji kone? Mam strasne dilema, jestli dceri (8 let) koupit ponika a potrebovala bych nahled nekoho, kdo treba - koupil diteti ponika :D Konsti lide co mam kolem sebe nejsou v tomhle pripade nestranni, tak moc nevim kam se obratit..
@tereza0111 Tak hlavně jde o to,jak dcera umí jezdit.Sehnat poníka, který je vhodný pro začátečníky je docela problém a kvalitní poník je drahá záležitost.Moje dcera jezdí na normálním koni,ale velikostně menším.A v tomhle věku bych šla spíše cestou nějakého klubu či pronájmu.Dcera byla 3 roky nadšený koňák,i jsme uvažovaly, že jí koupíme kvalitnějšího koně,ale nadšení jí vyprchalo a teď si zajezdí jen občas.Kůň je hodně drahá a náročná záležitost
@ivetikkk dcera jezdi, jezdi dobre a ted se prave vyskytl v okoli velice kvalitni ponik, coz je velkem vzacna vec. ALE neni to zadna lace, muzu si to dovolit, ale je to nad hranici toho co bych si predstavovala (na druhou stranu kvalita odpovida), je mu 17 coz uz je docela vek a nemam vlastni zazemi pro konsky duchud tj. bude tak 4 roky? jeste sportovat a pak uz jen budeme platit pastvinu a vyjede si na nem jedou za cas do lesa a ta hlavni obava - bojim se, ze ji to prestane bavit... :/ Zas se rikam, ze kdyz ji ho koupime, tak je vetsi pravdepodobnost, ze ji to bavit neprestane ptz. se bude posouvat, tenhle ponik je "zavodni trenazer", zkuseny profesor, kdezto kdyz bude jezdit jen na skolnim, tak ji to prave otravi, ptz. tam uz se moc nema kam posunout :/ Same otazky!
@tereza0111 a jak dlouho jezdí? Chcete poníka jen na rekreaci nebo s ním plánujete závody? A ty se jezdectví taky věnuješ nebo vůbec? Plánujete ho mít doma nebo v ustájení? To chce všechno rozepsat... Co mám kolem sebe lidi, co třeba koupili dětem poníka, tak to jsou většinou lidi, co mají doma svoje koně, takže jeden poník navíc je už nerozhází. Kdo je nemá doma, tak to jsou většinou ambiciózní rodiče, kteří kupují dětem závodního poníka do ustájení, stojí to měsíčně raketu a celý život se pak točí kolem závodů, tréninků a v podstatě všechen čas se tráví s dítětem ve stáji. Znám i holčinu, co si koupila v pubertě mini poníka a teď s ním má kurz hipoterapie a jezdí s ním pravidelně do nemocnic. Před zkouškami s ním jezdila na různá vystoupení a učila poníka spoustě blbinkám (čistě ze země, není to poník na ježdění). A pak jsou samozřejmě ty případy, kdy se koním a poníkům dostávají lidi, které jen tak náhodně napadne, že by bylo fajn pořídit dítěti poníka nebo sobě koně a dopadá to zraněními a nepoužitelnými zvířaty ...
@tereza0111 koukám, že jsi už odepisovala na něco. A dokud by byl teda použitelný, tak ho chcete mít kde? Poník je pořád kůň, potřebuje k sobě nějakého parťáka nebo stádo. A s tím důchodem je to vždy nejisté. Může sloužit ještě x let nebo sotva rok. U staršího zvířete je vždy potřeba zvážit zvýšené výdaje za veterinu dřív nebo později. Určitě bych si i připlatila za rentgeny a někoho sebou, kdo umí poznat stav koně. A co pak s ním dál? Jak je velký/jak dlouho by jí velikostně vydržel? Já bych si osobně staršího koně ani poníka nekoupila. 🙂 Ale chápu, že nejste spokojení s těmi kroužkovými koňmi. Otázka pak i je, kdo by jí trénoval, když by jste pořídili vlastního. Na samo trénování je ještě malá, pak je právě rozhodující to, jestli je schopný jezdecky trénovat ten rodič nebo je rodič jen ten, co koupil poníka...
Zatím bych byla pro dochazeni do klubu, popřípadě časem pronájem nějakého ponika v jezdeckem klubu, některé to nabízejí. Vzhledem k tomu že dobře naježděný ponik pro dítě stojí kolem 200-300tis asi bych s tím nepospichala🙂
@cherie24 jezdi necele 2 roky, aktualne 3x tydne + obcas pribude den o vikendu. Chtela by casteji, ale to uz je limitovano tim, ze "pujcovany" ponik neni volny. Tim, ze jezdi na pujcenem tak jezdi vyhradne s trenerem, ma zavodni ambice, na vlastnim se tesi, ze by mela i tu volnost si jen tak prijet a vzit si ho na prochazka na ruce nebo jet jen na vyjizdku - to jeste nikdy nebyla. Pripadne si ji nekdy mohu potrenovat i ja, mam taky svoji kobylu a ledasco vidim (byt trenovat vlastni dite je za trest - stridaji se obavy s pocitem "smarja co tam to dite dela, to se nemuze narovna")
Chci ji v tom podporit, nekdy ji na zavody vyvezu rada, ale zas nechci, aby se kolem toho tocil kompletne nas zivot, ani to nejde - mame i dalsi deti, starsi konici nijak neberou, mladsi uvidime, ty jsou 4..
Ustajeni je aktualne v komercnim (kde mam i tu svou kobylu) - dava to moznost, ze kdyz se clovek neobjevi kazdy den, je to v pohode, je o kone 100% postarano, ale zas - stoji to raketu.
Je velky, velikostne ji urcite vydrzi az do prechodu na "velkeho" kone, jen je tam ta zdravotni otazka. Ted je zcela zdravy (rentgeny mame), ale to se muse strasne snadno zmenit :/ pak by sel jen na pastvinu co mame vedle chaty, tam je takovy rajsky konsky duchod mozny, ale zas proste finance se pak toci a on si tam muze "dozivat" klidne 10 let, ti ponici vydrzi dlouho. A to mozna lepsi, nez aby byla vystavena tomu, ze ji za par let umre, to bude hrozne.
Ale prave trenerka me trochu tlaci do toho ho vzit s tim, ze tim vekem je perfektni, je to fakt profesor, neleka se blbosti, nerozhodi ho ruch na zavodech, ale k tomu ma jeste dost energie. Ja bych si myslela taky mladsi zvire, ale od toho me hrozne odrazuje, ze tohle je mnohem lepsi, ptz. se na nem muze hodne naucit.. :/
@tereza0111 17 let je už moc, koukejte když už po mladším. Tady ty závody apod na dlouho nejsou. Za chviki budete řešit kulhani a vet.. asi toho má za sebou dost. Nespechala bych na to opravdu.
@lilian2111 budu konkretni, mame nabidku na tohodle za 150 (mozna trochu usmlouvame), vyskakane LP uplne s prehledem (casty vitez), je vyssi ponik (nevim presne miru) ale ji to sedi - je vysoka, uz ho zkousela, slusi jim to spolu, chodi ji jak panenka. Ale myslis koukat po mladsim? Ja podvedome taky, v inzeratu bych si ho nevsimla, ale on prijel primo do staje a ted proste opravdu vaham. Je dobry, ale bojim se veku
@tereza0111 ty 2 roky ježdění není moc. Po 2 letech bych taky ještě vyčkávala. Jen tak na vyjížďku by jezdila sama nebo by jste jezdili spolu? Naučit jí toho může dost tj, ale ta zodpovědnost a finance budou obrovské. A když by ji to chytlo, co by pak bylo dál? Ty máš svého koně v ustájení, plus důchod pro tohohle a dcera další kůň? Nebo by jste měli tvoji kobylu společně? 3 koně v ustájení by byl slušný Mordor. 😃 Záleží na kvalitě toho ježdění v kroužku. Jsou tam velké rozdíly. Znám kroužky, kde zapálené děti vyjdou z kroužku s neuvěřitelnými zkušenostmi jak drezurně tak skokově, pak většinou přecházejí už na vlastního velkého závodního koně (pokud na to teda rodiče mají finance... 😃). A pak je spousta kroužků, kde děti sedí na koni a to je tak všechno.
Ve mě se teď teď dost pere, jestli mám svoji 4,5 letou dceru podpořit v koních. Ona by chtěla já moc nechci ale. Ne kvůli financím, ale ta bezpečnost. 🙄
Tak do toho bych nesla ani za zkaty prase. Bud litas pul dne komem kone nebo ho ustajis a platis a platis. A veterina? No vzdyt tsn kun si prdne a litaj tisice. To je tak financne strasne narocny ze to je mazec. Sousedi maji 4 kone plus ponika a ani na nich nejezdej ..nechapu k cemu to pak je
17 let je uz dost, nicmene ponclove se dozivaji (pokud jsou zdravi samozrejme) vysokeho veku. Ja na vlastni oci videla poncla, kterymu bylo 42...sileny 😅 takze kdyz se Bude tesit dobrymu zdravi, Bude to proste mesicni investice x x let. Pak uz budes calovat I veterinare a defacto jeho dozivotni penzi nekde na pastve. Protoze kdyz si kone koupime, zustavame s nim az do konce. Teda... Meli bychom 🙂))
@tereza0111 Píšeš,že nechceš,aby se ti kolem koně netočil život.Ale pokud takovýho poníka koupíš, tak dle mých zkušeností je tam pak tlak trenérů jezdit na závody a ty zaberou celý víkend.A dceři budeš těžko vysvětlovat,že se ti nechce
Nešla bych do toho. 17letý poník je už starší, zároveň bude žít dalších 10-15let (snad každá stáj má svého důchodce poníka okolo třicítky), kdy u dcera dávno bude jezdit na velkých koních a přesto bude potřeba poníka živit. Nemocný může začít být kdykoliv. Další věc, že proboha snad osmiletá holčička nepřijde a nepůjde sama na procházku nebo na vyjížďku. My tak fungovaly kdysi a dost se divím, že jsme to přežili jen s život neohrožujícími úrazy. A poslední, u osmileté holčičky fakt nemůžeš mít jistotu, že u koní vydrží i za pět-sedm let. A tedy po dvou letech ježdění může být šikovná, ale pořád je začátečník a problém poníka je, že když na něj nebude nestačit, tak je dost těžký ho znova zkorigovat (máte váhově akceptovatelného zkušeného jezdce?). Resp. Šla bych do toho, kdyby těch odhadem 10000 měsíčně, co poník ještě roky bude stát, byl pro rodinu zcela zanedbatelný výdaj.
Drze oznacim @lenkabukov snad nevadi ☺️
@tereza0111 Já bych si takhle “starýho” koně nekoupila. Kupovala jsem si kobylu sporťáka ČT za 200tis a bylo jí 12, to byl můj strop, abychom si užili několik společných let kdy můžeme fakt na 100% fungovat.
Musíš brát taky v potaz že ty nožky nebudou už 100%, pokud celý život skáče, takže tím spíš je riziko že se něco objeví a budeš platit akorát vet a kůň bude každou chvíli stát.
No za mě fakt ne. Koukala bych do těch 12-13 let. Kvalitních ponclů není moc, ale jsou a objevuji se 🙂 a hlavně, já osobně bych poncla ani nikdy nekoupila, dcera dochází do klubu, má kobylu v pronajmu a až budu kupovat pro ní koně, tak rovnou velkého až bude dcera rozumově trochu dál. 🙂
A pokud tomu koňskému životu nechceš obětovat fakt HODNĚ času, nechoď do toho. S dcerou máme 3x týdně tréninky, skáčeme, denně jezdíme do stájí a je to fakt makačka. Je to 90% práce a 10% ježdění a zábavy 🙂
Hledala bych nějakého sporťáka do plného pronájmu, přece jen s dětmi je to nevyspytatelné.
Dekuji vsem za nazory, dost mi to pomaha si to vyjasnit 😅
@uzivatelkapetra to uz koukam asi pul roku a naprosto nedostatkove "zbozi" - nejsou. Nasla jsem jednoho, hned jsem volala a pan mi rikal, ze jsem asi pata..
@tinaprofi s 42. letym ponikem me desis! Jako preju vsem zviratkum dlouhy zivot, ale tohle jsem snad jeste nevidela 😅
@lilian2111 asi bych to neresila, kdyby mohla jezdit kamkoli, ale mam ji "pripoutanou" k te svoji staji kde mam tu svoji potvoru, jinam ji dovazet uz nedokazu a tady prave maji poncla jenom 1 :/
A ja jsem zas takovy nadseny podporovatel detskych aktivit, ze pokud by me ty penize nepalily, sla bych do toho. Jako dite jsem jezdila a mit vlastniho kone byl muj nejvetsi sen - prave pro to duverne navazani vztahu, ne jen dril na jizdarne. Spis bych resila, pokud to dceri vydrzi a budes ji chtit casem koupit velkeho kone, jestli zvladnete zafinancovat peci pro oba dva kone. Jestli by nebylo rozumnejsi koupit mladsiho ponika, ktereho za par let budete moct jeste rozume prodat.
@irmamala ale holčička jezdí jen 2 roky. Sehnat mladšího poníka, který bude spolehlivý a který jí nebude vyvážet, to nevím, jestli je reálné. Zlatý velký kůň, poníci jsou většinou pěkný mrchy a nedají nic zadarmo. 😃 Nechci holčičku podceňovat, ale 2 roky v kroužku je dost málo na vlastního poňokoně. I dobrý učitel se může urvat, když přijde na to, že si jezdec není jistý. Navíc, jak píšeš, vybuduje si s ním vztah a pak ho prodat a vyměnit za jiného koně. To taky nemusí holčička úplně snadno zvládat. 🙂 Už jsem takhle i postřehla pár koní k prodeji s tím, že ho pořídili rodiče dětem, protože závodily a byly v tom dobré, ale v podstatě šlo je o to, že pod sebou měly spolehlivé zvíře, které šlo do všeho bez přemlouvání a najednou u svého koně zjistily, že nestačí jen sedět, že každý kůň to nedá zadarmo. Pár návštěv špitálu, strach, nechuť a bylo po ježdění. 🙂
@cherie24 je, ty mas kone rovnou v profilovce :D
Ten zaver toho co pises je presne to hlavni co je v dilematu - tenhle kun s ni prejde ledasco, odpusti ji chybu - prejde s ni ZZVJ levou zadni, doda ji sebeduveru, podrzi ji, kdyz ztrati nervy na prvnich zavodech
mladsi konik muze byt milionovy, ale mel by mit zkuseneho jezdce... Minuly tyden jak ficelo bylo videt, jak se ji do staje chce mene, kdyz vi, ze ponicka s ni pri vrzajicich dverich zdrha a jde na zadni... Takze takovyhle kun je zas trochu "bazam na sebeduveru"
Velkeho kone pro ni moc nechci jeste hodne dlouho,deti u velkych koni nevim moc rada - je to proste velke zvire... Taky takove padani z poniku je docela "pohoda", velky kun uz je nejaka vyska.
Vetsina argumentu je proti... takze mozek mi hlasi, ze si pujdeme jeste jednou vyzkouset a pak udelame pekne blbou investici :D
@tereza0111 😆😆 Starší kůň je zkušený kůň, což je vždy výhoda, ale je to prostě velké riziko. Neznáme vaše finanční možnosti, pokud si to můžete dovolit, aniž by vás to nějak extrémně omezovalo, proč ne. 🙂 Nevím jak u poníků, ale i "starý kůň" si rád zaskáče, akorát je to už spíš jen na to rekreační skákání než na závodění. Přijde mi to trochu unáhlené, protože vlastně nevíte, jestli ji to chytne nebo ji to přestane bavit, jestli jí třeba ten poník poskytne možnost závodit i za pár let. Vlastně ani nevíte, jestli bude chtít závodit, když to ještě nezkusila. Je to hodně nejistých, což ale neznamená, že to nakonec nebude ta nejlepší věc, kterou dceři koupíte. 🙂 Hlavně aby zůstala pořád pod dozorem a mívala dohled někoho zkušeného.
My jsme konaci spis jen dusi. Dcera teda docela jezdi, od 8 let 1x rocne tabor na tyden, od 10 let chodila do staje 1x tydne, pak casteji, od kovidu (12r.) temer denne. Asi od 15 basnila, jak si nasetri a koupi si vlastniho kone. No zatim to nastesti nevypada. Az bude plnoleta, tak at si to osefuje sama. Letos si asi uz udela ZZVJ a dal se uvidi. Ted se celkem realizuje na skole, tak dobry😁 Konecne tam jezdi i na koni, kteryho nemusi tlacit vsi silou (jinak zkousi skakat a skace na kobyle, co neni moc skakaci)
Jezdí dva roky a jezdí fakt dobře? Už jen tohle vypovídá o tom, že neeee, nekupovat… Jezdím xxlet, doma mám 5koní a nikdy bych neřekla, že jezdím fakt dobře. Plaťte kroužek buďte rádi, že to máte bez starostí, protože už podle konverzace říkám NEE, nekupovat… 🙃
Půjdu asi proti názoru ostatních, ale za mě je starší zkušený kůň k nezaplacení.Takže toho bych se asi nebála. I mladý kůň může mít z ničeho nic zdravotní problém, který mu dá definitivní stopku. Pokud na to máte finance, čas, možnost kvalitního zázemí a trenéra, tak bych se toho nebála. Zvlášť jestli ty sama nejsi u koní nováček.
@mabs na pristi tyden je jeste domluven vet na predkupni prohlidku, ale jeslti tam nevyleze neco necekaneho, tak do toho asi pujdem. Dite naslibovalo hory doly, uklidilo pulrocni bordel v pokoji a funguje na myslenku najednou :D
Je to s tim zajmem hrozne dvousecne, reknu si, ze pockam rok, jestli ji to vydrzi - ale ono pak odradi prave to, ze furt lezi na zemi... S profesorem si uzije vice krasnych chvil vice zadarmo a nebude ve stresu kazdy vetrny den, bude si k nemu moci vytvorit ten nejlepsi vztah a nebude se o nej pretahovat s dalsima holcickama, muze si ho vodit na prochazku, kdy bude chtit.. Asi ji to chceme doprat. Do ceho jdeme vime a jak pises, clovek da dvojnasobek za mladeho kone, ale jistota, ze se nic nestane a nebude z mladeho razem invalidni duchodce neexistuje.. Tady mame overenou povahu, jistotu ze neni nijak specialne "pripraven" pro kupujiciho, asi je v kategorii "prilezitost"
@tereza0111 pak dej vědět, jak to šlo.
@mabs tak jsem si na zalozene tema vzpomnela, protoze je to ted po mesici prvni tyden, kdy dite odjelo na prazdniny a ja se moc nechystam do staje 😅
Ponika jsme koupili a jsem za to moc rada. Je z nej milacek jak rodiny tak staje, naproste zlaticko. S dcerou si tvori krasny vztah, kazdy den od rozhodnuti, ze uz si muze delat "co chce" je ve staji, chodi s nim na prochazky, travi mraky casu pasenim. Jezdecky se za pouhy mesic hodne posunula a piluje teorii na licenci. Diky nemu chce jezdit i starsi dcera a chce se ji najednou take ke konim.
Moje obavy co s nim o prazdninach, kdyz budou deti u babicek apod. se ukazaly liche - jak je hodnoucky, tak se prihlasila pulka staje, ze ho budou radi prijezdovat a musela jsem vybirat 😅
Takze obcas se asi vyplati delat ne uplne rozumna rozhodnuti, jsem za nej strasne rada. Jasne, je to kratce, ale dela nam velkou radost 🙂
@tereza0111 no, trošku se mi chce říct neříkej hop dokud jsi nepřeskočil, máte ho 2 měsíce? 🙈
Na hodnocení bych počkala tak rok, jak to bude na podzim, v dešti, v zimě… 2 měsíce v sezóně pěkného počasí se hodnotí vždycky nejlíp 🤷🏻♀️
Pokud myslis zivyho ponika, tak ten se nekupuje "diteti", neni to hracka. Ja mam jenom kocky, ale tipuju, ze s takovym zviretem je fakt mega prace.