Jsou nějaké kontroly, když jste v karanténě s Covid pozitivním?

18. lis 2020

Ženy zajímalo by mě, nemáte některá zkušenosti s tím, jak hlídají nebo ověřují karanténu? Průběh jsme měly lehký, jen 2 dny a pak cca 3 dny to nebylo úplně top, to byl jeden týden + po testech jsme dostali dalších 10 dní. Dohromady jsme v karanténě více než 3 týdny. Teď jsme doma, nic nám není, bez peněz a dětská nás ještě tento týden poslala na testy s malou, která dostala dalších 10 dní i přesto, že to prodělala už před začátkem minulého týdne. Tím, že já jsem testy odmítla, abych právě nedostala dalších 10 dní ke karanténě ve které už stejně jsem spolu s chlapem, znamená to že bych měla být celý listopad doma i přesto, že mi nic není a covid jsme prodělali na přelomu října a listopadu. Její otec jí už víc než měsíc neviděl a už je z toho taky dost zoufalý. Z hygieny mi řekli, že má její táta prostě smůlu a holt jí skoro 2 měsíce neuvidí. Ty které jste to měly byly nějaké kontroly nebo sledování přes mobil, kdy poznali, že jste třeba opustily barák a kontaktovali vás proč? Je to celé dost blbě promyšlené ty jejich testy a nařízení...

kometkak
18. lis 2020

Já jsem byla taky skoro měsíc doma.. já měla z práce pozitivní test, na který jsem čekala týden. Následně museli jít i všichni u nás doma.. zase na testy čekali týden a pak 10 dní karantána.. Bohužel.. Trčeli jsme doma. Nebylo nám prakticky nic.. Jedině, kam jsme šli.. vyhodit odpadky a vyzvenout u dveří objednaný nákup jídla. Bohužel.. pokud vím, tak nedodržování karantény by mohlo být vyhodnoceno jako trestný čin.. obecné orožení.. vědomé šíření nákazy.. nebo v tom smyslu..

sudylichozrout
18. lis 2020

Je to uplne postavene na hlavu, ale budete to muset vydrzet, protoze byste mohli mit fakt prusvih jak mraky. Byt se to moc nekontroluje, nekdo by vas mohl naprasit.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/dodrzovani...

betelgeuzz
18. lis 2020

Kontroly nevím, ale všímaví sousedi mohou zavolat policii. Zažili jsme v rodině, akorát sousedi nevěděli, že už mají po karanténě.

barussska1
18. lis 2020

Ahoj, je mi to líto. Já byla v karanétně přesně 24 dní a málem mě z toho švihlo :(. Šli jsme do izolace, protože jsme měli jasné přiznáky, ale po deseti dnech poslal zaměstnvatel manžela na test a byl slabě pozitivní, takže on měl 10 dnů a já s malým jsme nešli na test takže nám dali 14 dní karantény. Taky mi bylo hrozně, ale bála jsem se takže opravdu jen doma a na zahradě.

mimi1004
18. lis 2020

To, že nemáš příznaky, neznamená, že nejsi pořád nakažená. Můžeš to roznášet dál a to bude vyhodnoceno jako trestný čin, pokud to bude v době, kdy máš karanténu. To se pak toho nikdy nezbavíme. Navíc testy odmítnout nemůžeš, pokud to hygiena neřeší, buď ráda. Pokuty nejsou zrovna malé. Ale co jsem četla, bez negativního testu z karantény nemůžeš. Tak co vlastně chceš?

lachtanice86
18. lis 2020

@mimi1004 vzdyt už se testy po konci karantény nedělají. Po 10 dnech se bereš jako zdravá a jdeš do práce, tak jaké negativní testy?

mimi1004
18. lis 2020

@lachtanice86 Aha, tak ale pak nerozumím, co tazatelka řeší. Fakt se v těch počtech ztracím, nerýpu. V každém případě bych to neriskovala. Já sice ofiko karanténu neměla, ale byla jsem doma 5 týdnů, takže chápu, že už ji to leze na mozek, taky jsem se těšila do práce... Pochybuju, že má zbytečné 3 mega 🤔

barussska1
18. lis 2020

@lachtanice86
@mimi1004 Já myslím, že píše že týden byly doma s příznaky než se dostaly na test, po pozitivním testu 10 dní a teď pediatr poslal dítě na test, takže dalších 10 dní. A pokud tazatelka nešla na test tak nemá 10, ale 14 dní. Tak jsme to měli my.

hanve
18. lis 2020

To,že je to celé na hlavu postavené,je fakt,který Ti ale moc nepomůže. Škoda,žes nešla na testy,měla bys klid. Takhle bez pozitivního testu jsi brána jako nikdy nenakazena,tudíž se na Tebe vztahují všechna pravidla karantény/izolace. A jestli to hlídají? My byli v izolaci 6dnu dobrovolně,pak nás doktorka nahnalla na testy,takže dalších 10dni narizene. Kdybych doktorce volala už před víkendem,šli jsme na testy o 3dny dříve a izolace by taky skončila o ty tři dny dřív. Za tu dobu u nás nikdo nekontroloval. Ale taky nikdo nevěděl,krom nejbližší rodiny,že jsme nakažení,takže nás neměl kdo udat(nikde jsme nechodili,pro rypaly...) Záleží,jak moc se u vás ví,že jste nakažení... Ale pokuta 3mega... Vždycky nějaká šance,že přijde kontrola,je,být je to sebevíc na hlavu postavené. Tak snad jen pevné nervy!

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
18. lis 2020

@mimi1004 ano na negativní testy se vůbec nejede. A z hygieny nám řekli, že na žádné další testy nepůjdem, neboť by vždy v následujících 3 měsících vyšly pozitivně. Takže od pozitivního testu se jde na 10 dní do karantény bez ohledu na to, kdy člověk prodělal nemoc. To znamená, že to klidně může člověk vesele šířit s tím, že mu jen není trochu dobře a něco na něho leze a za 2 měsíce ho pak třeba náhodně z práce pošlou na testy, vyjdou pozitivně, tak jde do karantény, i přesto že už dávno není infekční. Paní z karantény se mě právě snažila lámat, abych šla na testy a když jsem se jí zeptala jestli to znamená, že budu další 2 týdny v karanténě, i když jsem už nevylezla 3 týdny z domu a už jsem 2 týdny zdravá, tak řekla, že ano, ale že bych i tak měla jít, prý pro můj klid v duši 😂

autor
18. lis 2020

@barussska1 oni v tom mají sami docela zmatek asi 😀 já jsem testy odmítla a dali mi karanténu souběžně z partnerem, prostě mi pán řekl, že nutit mě nemůže, ale karanténu mám spolu s partnerem do stejného dne. To samé mi řekl můj obvodní, že si mám dát karanténu spolu s ním a test je zjevně už zbytečná záležitost. Načež týden na to, když už nám karanténa končí nahnala pediatra dcerku, takže další telefonát z hygieny, kde byla paní hrozně naštvaná, že mě nedonutili na test a že bych měla jít, jen pro můj klid. Abych prý věděla, že jsem to opravdu prodělala. Já obklopená pozitivními lidmi jsem měla jasné příznaky pár dní po nich, ale i tak jsem třeba jako jediná mohla mít jinou virózu, bez testu člověk nikdy neví 😂😂

lovemusicsun
19. lis 2020

Ahoj, my byli doma skoro 6 týdnů. Holky měly nejdřív rýmu, pak jsme zjistili, že jsme se setkali s nakaženým, tak jsme se dobrovolně izolovali, než nám zavolala hygiena a dostali jsme se na testy, tak to trvalo. My byli bez příznaků, tak šel na test manžel a dostal 10 dní, pak jsem šla já jako jeho kontakt a dostala 10 dní a u dětí jsem test odmítla (tenkrát to ještě šlo) a dostali 14 dní. A to bylo koncem léta a začátkem podzimu, jen jsme koukali z balkónu, jak nám to období uniká.
Je to normálka, blbý, ale pravidla jsou nastavený. Osobně jsem cítila velkou zodpovědnost za to nikam nechodit a nikoho dalšího nenakazit, tak jsem to strpěla. Manžel samozřejmě na nemocenské, takže jsme také přišli o peníze. Riziko té pokuty bych nesnesla. Útěchou Ti může být, že to 3 měsíce nemůžeš znovu chytit. Mě to teď celkem uklidňuje, tolik to neřešit, hlavně u rodičů, kteří to prodělali a průběh nebyl těžký. Dřív jsem se celkem bála, teď jsem o hodně klidnější.
Jo a v té době jsem se aspoň naučila péct nové věci, byt jsme uklidili jak nikdy, dodělali nedodělky, všechny skříně srovnané jak na vojně, plus jsme si užili sebe navzájem, hráli hry atp. Zpětně musím říct, že to nebylo tak zlé.

bezinka22
19. lis 2020

No tak v karantene s covid pozitivnim ditetem neni dobry chodit po navstevach. Tatinek to musi vydrzet, ze je nastvany chapu, ale uz od pulky rijna je nastaveno povinne testovani i deti. Ty i dite jste meli jit na testy cca 5-7 dni po priteli a nemuselo se to takhle zbytecne tahnout. Bohuzel z hlediska hygieny si covid ofiko neprodelala, takze mas smulu a musis trcet doma. Priteli uz karantena skoncila, takze muze do prace, ne? Jeste doufej, ze se pak nepotkas zase s nekym pozitivnim, ktery by te znovu poslal do karanteny :(. No mozna by se to pak dalo resit testem z krve na protilatky, ze uz jsi to mela, ale nevim, jak by to resili. Jo a test opravdu odmitnout nemuzes, tedy muzes, ale pod rizikem pokuty. Asi to resit nebudou, snad.

j.a.n.i
19. lis 2020

No, kdybys neodmitala test a sli jste tam hned ty i dite, tak uz mate po karantene. Jo a to, ze jsou pak 3 mesice pozitivni testy je totalni pitomost, neni to tak dlouho, co se delal druhy pri ukončení karantény a driva vetsina ho mela po tech 14 dnech negativní.

barussska1
19. lis 2020

3 měsíce asi pozitivní nebudeš, ale je to na palici. Byli jsme 10 dnů dobrovolně v karanténě, pak šel manžel na test a byl slabě pozitivní. Takže měl nařízenou karanténu 10 dní a pak šel na test další, to jo. 21 dnů od příznaku a už byl negativní. Ale já jsem měla se synem ještě 4 dny karantény, protože jsme odmítli jít na testy.

autor
19. lis 2020

@bezinka22 z hygieny nám volali 4x a každý nám řekl něco jiného, tak já nevim, jak se v tom pak máme vyznat my ... Holt si to ještě protrpíme teda, ale je to dost náročné na psychiku teda. Obzvlášť když člověk nevidí pořádně ani oporu v těch nařízeních