Jsem zbytečná... Jak dál?

pwiuk
3. kvě 2022

Zdravím, potřebuji se svěřit už nevím co dělat... Přijdu si jak zbytečný člověk.. Začala jsem si to uvědomovat teď v 18 letech,... Studovala jsem zdrávku, z té mě vyrazili... Pak šla na kadeřnictví, taky mě vyrazili, nezvládala jsem to, i když jsem se učila snažila se i tak to nešlo... A teď nemám ani už chuť dal studovat když vím že je to zbytečný, jsem ten člověk kterému někdo něco musí říkat dvakrát aby to pochopil... Jsem divná a nevím co s tím...
Nikde mě nechtějí do práce zavolají si mě na pohovor a nakonec řeknou ať to zkusím jinde.. Nevím co je se mnou špatně, asi je to tím že působím jak malá holka nebo nevím...
Nemám ani kámošky nic... Jediný co celý dny dělám je že jsem zalezlá pod peřinou jím a čumím na seriály... Nemám žádnou motivaci.. Už mě unavuje každý den vstávat pro nic za nic..
Vždy když řeknu někde svůj názor, každý řekne ať se jdu radši léčit.. I rodiče mě dokonce berou úplně za magora, už se o mě ani tolik nezajímají... Opravdu mě nic nebaví, nevím jak dál jak začít jsem unavená, přijdu si jak zbytečný člověk na planetě,
Bolí mě když vidím jak se všem daří, jak si budují život a já pořád nic, pořád jsem za blbku,... Nevím co dělat...

klokanka31
3. kvě 2022

@pwiuk Co zkusit psychologa, nebo se přestat litovat, zvednout se a začít bojovat za svůj život? Ukázat ostatním že jsi dobrá a pevná ženská co něco dokáže? Máš život před sebou, nevzdávej se a bojuj 🍀

sudylichozrout
3. kvě 2022

@pwiuk No jo, no. Ostatni buduji sve zivoty a to znamena, ze na tom makaji. Snazi se, zdokonaluji, jdou krucek po krucku. Nelezi cele dny v posteli, nekoukaji na serialy a nelituji se. Pokud chces neceho v zivote dosahnout, musis se zakousnout a urvat to vuli. Musis chtit a musis tomu obetovat svuj cas a energii. Pokud si myslis, ze ti neco spadne pred nos na gauc, mylis se, skoncis jako nezamestnana troska. Nic neni v zivote zadarmo, na to pamatuj.
Takze kocko, zvedni zadek, dodelej si alespon ucnak a zacni premyslet, jak budovat svuj zivot. Jako kadernice mas hromadu moznosti a mas sanci mit uspesny zivot, ktery si budes ridit dle sveho. Muzes byt svou pani. Ale musis tomu proste dat cas a hlavne dostatek pile.

Hura do toho.

treasurka
3. kvě 2022

Zkus místo seriálů dobrovolnictví. Získáš zkušenoti, něco do CV, poznáš lidi, možná i směr, kam se v životě vydat a motivaci ke studiu toho, co fakt budeš chtít. A budeš ze sebe mít lepší pocit...

treasurka
3. kvě 2022

@sudylichozrout Musíš chtít 😂

pwiuk
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
malytlustyhroch
3. kvě 2022

@pwiuk podle toho, jak pises, mi fakt neprijdes doopravdy hloupa. Takze si myslim,ze v tom asi problem nebude. A jako nekdo, kdo taky na stredni najednou zahadne "zhloupnul" a pripadal si k nicemu, ti chci napsat: fakt to zkus probrat s psychiatrem a zacni resit, kde najit energii k postupnymu zlepsovani svyho zivota. Ja nakonec svoje debilni adolescentni obdobi prekonala pomoci psychoterapie, ale kdybych vedela, co vim ted a byla znovu ve stejny situaci, tak jdu rovnou do antidepresiv, protoze mi prijde ze v urcitym veku proste kazdy den, ktery clovek vyuzije produktivne dobry.
Kdyz ti okoli rika, ze jses "magor" muzou mit klidne pravdu. Ale neni to konec sveta, i vetsina "magoru" dokaze ve svetlych chvilkach byt uzitecna sobe i svetu 🙂 Zacni po malych kruckach, treba chodit na prochazky misto lezeni, nebo jestli chces klidne po velkych soustech, jak ti radej holky: dobrovolnictvi, brigada treba myti nadobi, navsteva prarodicu... A jestli seberes odvahu tak se stav u nejblissiho odbornika na dusevni zdravi a obednej se.

andelka
3. kvě 2022

Já bych zkusila i pedagogicko psychologickou poradnu, kariérové poradenství, psychologa..nejsou ve hře nějaké specifické poruchy učení? Jak ti šlo učení na ZŠ? Jak jsi dopadla u přijímaček? Proč to nešlo dál? Proč jsi byla neúspěšná i na učňáku? Co se stalo, co ti nesedělo? Je škoda zůstat s nedokončeným vzděláním a vzdát to. V 18 máš život před sebou. Nikdy nebudeš mít takovou možnost studovat jako teď. Ano, jistě to jde i později, takových lidí je, a já je obdivuju, ale není to už ta nejjednodušší cesta.
Jo a žádný člověk není bezcenný a bez významu. Zvlášť ne na prahu dospělosti. To je teprve začátek a jen na tobě záleží, jaký ten život bude. Ne vždy budou rozhodnutí správná, ale vždycky budou tvoje.

cilkat
3. kvě 2022

Promiň, ale tohle zní jako deprese. Takže to fakt chce řešit s psychologem nebo psychiatrem. Deprese je regulerní nemoc, stejně jako třeba chřipka nebo cukrovka - prostě to chce jít k doktorovi. Nebát se toho, že pak "budeš magor"... člověk, který k tomu doktorovi jde a začne na sobě makat je hrdina a nezaslouží žádná pejorativní označení.

irmamala
3. kvě 2022

Hele v 18-ti se můžeš znova narodit. Rozhodně není pozdě začít něco budovat, tak co ta skepse? Tak asi nebudeš mít doktorát, ale snad nějaký učňák snad zvládne každý. Mi neříkej, že jsi se snažila, učila a stejně tě vyhodili. Tím se obhajuj před rodičema, ale k sobě buď poctivá. Jsi lína a sereš na to, práci ti nikdo nedá, protože nic neumíš, protože v tomhle věku máš sedět ve škole. Takže se tam vrať a časem přijde všechno, i kamarádi.

rozitta
3. kvě 2022

Začni běhat, nebo jezdit na kole. Je to dobrá psychoterapie. Začni s malými cíly, ty postupně zvyšuj. Tvoje pokroky ti zvednou sebevědomí. A hlavně! Při sportu se uvolňují endorfiny, hormony štěstí. To potřebuješ ☺️ kup si nějaké hezké oblečení na sport, dobré boty a jdi na to!! Hecni se, drž se!! Držím ti pěsti ✊✊❤️

amy87
3. kvě 2022

Chápu, že zdrávku každý nedá.... Ale kadeřnictví? To musí zvládnout i tatar, sorry 😁. To máš asi ADHD, asperger, nebo něco takového. Zavčasu vyhledej odbornou pomoc, nebo dál v životě neposuneš 😉. Práce je! Bez do fabriky k pásu!

evik19
3. kvě 2022

Hloupá určitě nejsi, tvůj psaný projev má hlavu a patu, což se zdaleka nedá říct o všech uživatelkách téhle sociální sítě. Spíš bych řekla, že máš sklon k depresi a taky jsi možná od přírody tak trochu líná (ale možná taky ne a tvou současnou pasivitu má na svědomí právě deprese). Nic ale není ztraceno, školu si pořád můžeš dodělat, fakt není důvod, abys nedokončila učňák, leda bys měla fakt moc absencí. Jestli ti není dobře na duši, vyhledej psychologa anebo psychiatra, jinak si prostě sežeň brigadu a začni něco dělat, i kdyby to mělo být v zemědělství nebo úklid.

irmamala
3. kvě 2022

@rozitta Přéééésně, bez vzdělání, bez zaměstnání, ale prdelka jak kmínek, to je základ, na kterém se dá začít 😀 😀 😀

inssomnia
3. kvě 2022

Tvl ženský, já si tady ty vaše dobré rady přečíst v osmnácti (což byl rok, který stále považuji za nejhorší ve svém životě), tak si to jdu normálně hodit.
To, co popisuje zakladatelka, opravdu vypadá jako depresivní stav a v takovém je zázrak vstát a udělat si čaj, natož něco komplikovanějšího. A přečíst si k tomu, že jsem líná a neschopná fakt nepomůže, protože to je hit, který depresivní mozek hraje non-stop.
Pro zakladatelku: určitě nic není ztraceno, život máš před sebou. Ale pokud opravdu nemáš sílu vstát ráno z postele, tak si nech pomoct odborníkem. Zavolej třeba na linku bezpečí nebo požádej rodiče, aby ti pomohli najít psychologa (jestli to jde). Fakt bych se nebála, že jsi nevzdělatelná, už podle toho, jak píšeš.

vitezove
3. kvě 2022

@inssomnia přesně tak. Jak někdo může mladé holce napsat, že se má víc snažit a nesedět doma. Slečna evidentně trpí depresemi. Nechápu, že i rodiče jí shazují a nepomohou. Chce to lékaře, psychiatra. Zamedikovat, vyléčit duši. A ono pak všechno najednou půjde.

evik19
3. kvě 2022

@inssomnia
@vitezove Holky, i já si depresi v pubertě prošla, nemyslím, že deprese a obecnej sklon k lenosti se vylučují, já jsem třeba spadala do obou kategorii (neříkám, ze to tak nutne musí být u zakladatelky). Taky si myslím, že by ji nějaká odborná pomoc bodla. Na druhou stranu znám dost lidí, co depresivní nejsou, a přesto nedokončili 2-3 školy, ať už střední anebo vysoký. Logicky se po téhle sérii nezdaru necítili jako největší šampioni. Myslím, že to může (ale nemusí) být i příklad zakladatelky této diskuze. A pak si fakt myslím, že by brigáda pomohla zahájit restart.

vitezove
3. kvě 2022

@evik19 "jsem zbytečná" "jsem unavená" atp. To zní hodně jako deprese. Nemusí to být nutně nic dlouhodobého ale na odbornou pomoc to je. Pokud ne na psychiatra tak na psychologa určitě. Opravdu bych se zde bála, aby si slečna něco neudělala. Neznáme kontext zbytku, jestli to tak bylo vždy či je to něco nového. Ale může to tak být, že nastoupí psychická nemoc, pomalu ale jistě, a najednou je vše těžké, složité. Najednou nic nejde, paměť špatně funguje, člověk se nedonutí učit ani se snažit atp.
Znám taky lidi co vyhodili ze škol. Ale ty lidi, co si za to mohou sami, moc dobře ví proč a většinou jsou to ty typy co se tím naopak moc netrápí.
Tak či onak, psycholog je správná volba. Probrat s ním vše, zjistit, kde se stala chyba, najít motivaci a chuť do života. Najít další směr svého života. A bude lépe.

estrella5
3. kvě 2022

Vyhľadaj psychológa. A vôbec to nie je o nejakom posmešnom "choď sa liečiť". Je to o tom, že ten ťa vie lepšie nasmerovať, pomôcť ti postaviť sa na nohy. 🙂 Ak nemáš na to energiu/odvahu skús niekoho požiadať o pomoc pri nájdení dobrého psychológa. Alebo aspoň kontaktuj psychologické online/telefonické poradenstvá... ipcko.sk je napr. veľmi fajn...
A inak ja si vôbec nemyslím, že by si bola zbytočná - nikto tu na svete nie je zbytočný! 🙂 naozaj! pre niečo si sa narodila ❤.. Ani že by si bola hlúpa - máš pekný písomný prejav.. Potrebuješ len nakopnúť, podať pomocnú ruku v tom, aby si zistila od čoho sa odraziť, ako začať hoc pomalými krokmi žiť lepšie. 🙂

veruuu_kubesovic
4. kvě 2022

A co zkusit vyhledat odbornou pomoc? ležením pod peřinou a přejídáním si studium nedoděláš nikdy...

rozitta
4. kvě 2022

@irmamala vůbec nic jsi nepochopila🤦‍♀️

andelicka
4. kvě 2022

Nikdo není zbytečný na světě a ty už vůbec ne🌹Zavolej na linku důvěry,vyhledej psychologa nebo se svěř někomu blízkému,kdo tě má rád a komu důvěřuješ❤️

lvl16
5. kvě 2022

Obrať se na psychologa (nebo klidně začni tím, že se svěříš se svými pocity praktikovi a on ti poradí, kam zajít). Určitě nejsi zbytečný člověk a z toho, co píšeš, mi nepřijde, že bys byla magor. S podobnými pocity se v tomhle věku potýká spousta lidí, někteří si s nimi poradí, jiní požádají o pomoc a obě možnosti jsou super a ukáží velkou vnitřní sílu. Hlavně to nesmíš vzdát ❤️.

zelenaesmolda
5. kvě 2022

@amy87
proc by musel kadernictvi zvladnout i tatar?Ja bych to nezvladla,jsem manualne strasne nesikovna

andelka
5. kvě 2022

@zelenaesmolda pokud jsi manuálně nešikovná,tak by tě asi ani nenapadlo jít na zdravku nebo kadeřnici,na rozdíl od slečny. Ta si myslela,že předpoklady má.

amilu
6. kvě 2022

@pwiuk ve 20 sem se taky hledala a mela jsem stavy uzkosti, bolesti hlavy, unavu, sklony k sebeposkozovani. Nic nedavalo smysl. stalo se to tak ze jsem se citila uz tak na dne ze jsem se jednoho dne uprimne pomodlila.nikdy jsem predtim neverila v boha, nikdo u nas v rodine. Ale neco se zmenilo.potkala jsem pak lidi, cetla knihy, nakonec sem i cas zila v chramu.zazila jsem a potkala se spousty ruznych lidi co hledaji at uz boha nebo nejaky smysl zivota.

Od te doby mam konecne pocit ze svet ma smysl. Ze ja mam smysl, ze jsme tu vsichni z nejakeho duvodu.
Dokonce jsem zjistila ze v tomhle veku rane dospelosti je to ten nejbeznejsi cas kdy se lide dostanou k necemu takovemu.je to zkratka normalni.clovek je ztracenej a musi se najit.
Nekdo se najde v tom ze studuje a buduje karieru
Nekdo se nadchne nejakym sportem nebo konickem
Nekdo najde ten pravy vztah s nekym ktery ho naplnuje a hycka si ho.trebqs zalozi rodinu
A nekdo najde vyssi smysl toho vseho.proc tu vubec jsme.co je nas ukol.
Urcite o ty brzy najdes co hledas
Rika se ze kdo hleda ten najde
Nejaka zivotni filozofie je nezbytna k zivotnimu stesti
Ja bych ti doporucila se podivat jake mas moznosti.zkus zajit nekam mezi nove lidi.jestli krestani, budhisti,krisnaci
Potkas zajimave lidi
Kazdy ma svuj pribeh a materialni honba za skolou a praci mozna neni proste tvuj udel.
Ne kazdy je dobry ve sem ale kazdy je dobry v necem
Jde jen o to o jevit v cem ty jsi dobra.
A nekde je te potreba.
To dobrovolniceni neni spatny napad.
Jsou treba skupiny lidi co rozdavaji jidlo bezdomovcum
Zkus se podivat na nejaky zajimavy i spirativni dokument
Kdyz rada koukáš na seriali.zkus se kouknout na nejake dokumnety.dozvis se zajimave veci.o historii, vegetarianstvi, o jinych kulturach.
Cestování take otvira oči. Potkas vzdy nove lidi, zazijes nove situace. Hodne lidi nekam odjede a zjisti ze jinde je to proste jiné q zajímavé.
Take si muzes zkusit nechat udelat horoskop.tam te take muzou nasmerovat.
Je toho tolik co se muzes dozvedet a vzdelat samu sebe qby mphla zit spokojenější stastnejsi zdravejsi naplnujici zivot.
Nemusi to byt vzdy podle tabulek skola prace
Ani mit kamaradky za kazdou cenu neni potreba.treba si jen nepotkala jeste ty spravne lidi
Take to muze byt nejaka blokace
Mozna potrebujes nejaky restart, ocistu tela, mysli at uz pomoci meditace, bylinek nebo masaze
Kazdopadne ti preji stastnou cestu zivotem. Muzes treba zacit na stránkách najdise.cz
Zadas tam cas a misto narozeni a vyjede ti zdarma dobry a podrobny horoskop o tobe.
Zkus to.zkus neco. Preji hodne stesti

zelenaesmolda
7. kvě 2022

@andelka
no,na zdravku fakt ne kdyz pri pohledu na jehlu omdlivam :D

andelka
7. kvě 2022

@zelenaesmolda právě. Když si zakladatelka vybrala napřed zdravotní školu, a potom kadeřnici, tak asi na tom blbě nebyla, když si na to věřila..zodpovědnost, manuální zručnost, zájem o obor, o novinky, stálé učení, kontakt s lidmi, nebát se komunikovat.. Něco se muselo stát, že ani jedno nedokončila a má pocit, že nezvládne vůbec nic a k ničemu není. Psychologa to chce rozhodně.

elfka21
7. kvě 2022

@pwiuk když jsem chodila k psychologovi, poradil mi jednoduchou věc. Pohyb. Stačí rychle chodit, běhat nebo pracovat na zahradě. Pohyb je nutný na dobrou náladu, okysličení mozku,… Je těžké se odlepit z křesla, ale je to nutné. Další tip: zaměřit se na pomoc někomu jinému. Odpoutat se od sebe. Třeba jít na brigádu a z těch peněz sponzorovat vzdělání Indického dítěte. Mně pomáhá vědět, že mě potřebuje. Píšeme si dopisy. Nebo jeď na nějakou akci mezi lidi, kteří nejsou z tvých kruhů. Existují po republice centra pro mládež, která pořádají akce (taneční, sportovní,…) Jsou křesťanská, ale nemusíš být křesťan, abys tam mohla jet. 😉

elfka21
7. kvě 2022

@pwiuk a ještě mě napadlo: za život jsem poznala hodně super osamělých smutných kluků. Kdybys jednoho z nich našla a měla ho ráda, budeš pro něj poklad. Člověk může “zachránit” jen jednoho, ale stojí to zato.

andelka
7. kvě 2022

@elfka21 no,nejsem si jistá,jestli osamělý smutný kluk je partner pro život, natož pro introvertní depresivní holku..Vztah přece nemá být o záchraně.