Jsem unavená, už nemůžu. Jste v tom některá podobně?

16. črc 2021

Samozřejmě svoje děti miluju, jako každá z nás. Ale poslední dobou jsem vážně vyčerpaná. Dochází mi energie, chuť a nadšení k čemukoliv. Připadám si totálně vypnutá, jako v nějakém úsporném režimu. Starší (4 roky) je drzá, odmlouva, odsekává, je absolutně nevděčná za cokoliv, naprosto neposlouchá, i když se jí snažím říct všechno nejdřív v klidu, zopakovat, vysvětlit proč to tak je lepší a co není nezbytně nutné po ní nevyzaduji. S mladší jsem za noc tak 4x vzhůru ke kojení. Nejde mi ani večer usnout, takže usínám až kolem půlnoci a starší vstává okolo půl šesté. Starší má výbuchy vzteku přes den, když něco není podle jejich zažitých rituálů - drobnosti typu, že vyhodím plenu do koše já, ačkoliv to je zvyklá a chce dělat ona, nebo ji ucesu jiným hřebenem než chce ona, dám jinou barvu gumičky. Samozřejmě je k tomu přidružená starost o dům, zahradu, zvířata, ale to má taky každá z nás. Připadám si neschopne, nemám fakt už sílu. Jste v tom některá podobně?

merope
16. črc 2021

Dám jen pár doporučení:
a) školka / dětská skupina / příměstský tábor / babička
b) spát když spí děti (domácnost počká, kašli na ni)
c) wellness (když bude fungovat to a)

Mám dvouletého raracha a občas je to na mašli, ale jinak to je zase zlatíčko, že bych ho nedala. Je potřeba se učit odpočívat 🙂.

autor
16. črc 2021

@merope do školky půjde od září, jinak hlídání není. Samozřejmě manžel s nimi pár hodin zvládne, ale sám toho má z práce dost. Starší už přes den nespí a když spí mladší, odpočinout mě nenechá.

te_reza
16. črc 2021

Zkusila bych klidně nějakou hlidacku aspoň jednou týdně, zníš dost vyhořele a na to ti asi nic jiného nepomůže, než mít prostě chvíli prostor a vypadnout

hezz17
16. črc 2021

To je jak nase ctyrleta satanka. Kolikrat mam chut ji hodit pres plot 😀 hroznej vek toto

autor
16. črc 2021

@te_reza taky jsem nad tím uvažovala. Ale asi musím posbírat odvahu svěřit děti, nebo aspoň tu starší, někomu cizímu.
@hezz17 myslíš, že je to fakt nějaká fáze v tomhle věku? Kamarádka má holku ve stejném věku a psala mi to samý. Myslela jsem že vzdor je nějaké 2-3 roky a teď by mohl být klid. Takze asi ne 😀

fouskovi
16. črc 2021

Řeším to samé ale my jsme už došli do fáze dětský psycholog, dětská skupina školka apod nic není schopný tam fungovat, hlídání není jen manžel ake ten se ještě stará o dům, vím jak se cítíš klidně piš sz popovídáme si

kattyd
16. črc 2021

A není to u starší spíš žárlení na mladší a vynucování pozornosti? U nás to takto bylo, starší do 4 let totál miláček a jak se narodil mladší, přesně jak popisuješ, za všechno vztek, řev atd. Taky jsem z nich dost často na nervy a vyčerpaná. Dost pomohlo dát mladšího tatínkovi a trávit čas jen se starším. I večer se na chvíli zavřeme v pokoji, já čtu staršímu pohádku a povídáme si a až pak jdu za mladším. Od doby co to takto máme se dost zklidnil (i když jsou i horší chvilky)

krtikkrtovaty
16. črc 2021

No cítím se dost podobně. 😂 Holky 1 a 4 roky. Čtyřletá na zabití a ve dne nespí, ta školka nebo když si ji vezme některá babička je k nezaplacení! Mladší se v noci budí, fakt hodně... Když nedostane prso ječí (chtěla bych ji odstavit - bude mít 16m a přes den se kojit nechce, ale děsí mě, že vzbudí celý barák a půlku ulice, ječí dost výrazně a hlavně vytrvale). Člověk je prostě unavený z toho nespaní... To tělo nezregeneruje. 🙈 Jednou to skončí!!! Zatím si opravdu zkus najít občas nějaký čas pro sebe... Mě třeba pomáhá i jet jen sama na nákup. 😂

merope
16. črc 2021

Můj rarášek zrovna včera klidně nalezl do auta ke kamarádce, nezájem, že matka jde pryč, hlavně že tam byla Anička... fakt jsem prostě odešla, oni popojeli s autem, já otevřela dveře, on na mě koukal a vypadal, že tam chce zůstat a co že ho otravuji.,

Tak jsme se bavily, že to fakt někdy zkusíme si ty děti na chvíli "prohodit" - že by si ona někdy vzala oba a já jindy oba a ta druhá bude mít fakt klid pro sebe. Bohus je, že když jsou dva, tak se i spolu zabaví a jsou spokojení a my jen musíme hlídat, co za pitomosti se jeden od druhého učí (jo, do tý kašny můj drobek ještě včera před návštěvou vlézt neuměl 😀 ).

michaela_2
16. črc 2021

Já když mám jakože fest dost, tak se třeba dva dny vykašlu na vše ostatní (kromě dětí teda 😃 a když spí nebo jsou s tatínkem, babičkou atd. tak prostě relaxuju. Uklid počká, práce taky (moje teda jo no).
Dam si něco dobrého, domluvim si sraz s kamarádkou, jdu sportovat nebo jen tak lezim par hodin s knizkou. Nebo píšu.
Důležité je, nemit výčitky, když člověk občas děla něco jen pro sebe a nebo nedělá nic ;)

levandulovy_caj
16. črc 2021

Tohle je strašně blbé období, které se těžko přečkává, když nemáš možnost nějak pořádně odpočinout... Věřím, že od září to bude lepší ❤️❤️❤️
Naše prostřední půjde po prázdninách taky poprvé do školky a těším se na to jak babka na důchod. S jedním dítětem to bude Nirvana 😂

volodka162
16. črc 2021

Ještě to měsíc a půl vydrž a bude školka... Já svého kluka už dávala od 2,5let. Sice zpětně když vidím fotky, tak si říkám, že asi bylo brzo, ale já už taky nemohla dál. Těšila jsem se do práce. Takže hned ve 2,5letech hezky vstávačka v 5:25h, vyzvedávala si ho jako skoro poslední před 16hodinou. Teď byla rok změna že je družina u první třídy "POUZE" do 15h, ale já jsem fakt ráda, že už je tohle za mnou. Pokud nebudeš mít srdce ho tam takhle celý den nechávat, tak zase to tak strašné nebude...... jako u mě 🙂 🙂 🙂 Co?

volodka162
16. črc 2021

Navíc od 5 let už jsou jistě někde o prázdninách příměstské tábory, spací tábory. Kluk je nyní na prvním spacím do neděle. A ještě má před sebou dva příměstské tábory a domlouvám na jeden termín už napotřetí (dva zrušily) další spací tábor. Jsem macecha? Ne, pracuji...hlídání mám, ale nenechám babičku (tchýni) hlídat 6 týdnů...na to by se mi vyprdla byť je to babička, taky má svůj život. Takže ani moc úplně jiná volba není. Max ještě nějaká hlídací paní, která bude mít více dětí a nebudeš platit kolik korun za celodenní hlídání. Prostě ono když se chce, tak se to nějak prostě dá udělat! 😉 Já svého kluka mám ráda, ale není to můj středobod světa. Asi jsem sobecká, ale právě proto tohle všechno jsem dělala a dělám, abych takhle nezcvokla a měla ho ráda, učila ho poznávat svět, trochu být samostatný......zkus o tom popřemýšlet. A neboj, oni to zvládnou....jestli mi v neděli kluka předaji v dobrém psychickém a fyzickém stavu a řekne si o další tábor, tak mu klidně i ten pátý objednám. Jo, stojí to peníze...co si vydělám, dám do tábora, ale prostě nemohu si dovolit být s ním 6 týdnů doma. Nejsem učitelka...nemám 25 dní dovolené. Pevné nervy!

klokanka31
16. črc 2021

Hlavně to chce se pořádně vyspat. Takže když bude tvůj manžel doma, ať se stará o děti on, a ty běž spát. Neboj zas bude líp 🍀

ada22
16. črc 2021

Potřebuješ si odpočinout a dospat se. Věnovat se chvilku sobě. Myslím, že až ty budeš odpočatější, tak i starší se uklidní. Moc se o tom nemluví ,ale matky na mateřské jsou dobrý adepti na vyhoření.

maki90
16. črc 2021

Kolik je mladší? Mně hodně pomohlo, když jsem mladší odstavila, měla 13mes, ale já už byla taky hotová, navíc nevyspání mi zhoršovalo epilepsii a migrény. Jinak mám podobný 4lety exemplář... Chodím na částečný úvazek do práce a je to super, v práci odpočívám od dětí a doma od práce. Ale chce to hlídání, no.

pginka
16. črc 2021

Ja to mela teď taky , cítila jsem se totálně vystavena,bez energie, a vůbec chuti do života , byla sem úplně na nervy ze všeho a nemohla sem slyšet ani jak deti delaj kraval🤦🏽‍♀️Taky tady nemam nikoho komu bych dala 4 deti na hlídání rodina je daleko . Tak sem si řekla proč bych si nemohla i ja odpočinout aspoň na chvilinku?no tak jsem si dala úkol,, uvarila jsem oběd,nakojila a dala spát maleho 1.rok , ja šla sním,a nejstaršímu jsem řekla ze si do zdřímnout, pochopil to a zavolal ostatní deti a zapli si YouTube a koukali pohádky tak sem se aspoň na půl hodky Prospala a bylo vše ok😁

bessinka
17. črc 2021

taky se cítím unaveně.jen s tím rozdílem,že dítě mám 1.jsou mu 2r a skoro 3m.od narození je to hodně náročný.nejdřív koliky a x měsíční a x hodinový řev každý den,cvičíme Vojtovku doteď,pak začaly zuby,kt.doteď nemá všechny a zrovna už týden má rýmu jak trám,měl teploty-rostou mu 3 pětky naráz.a od 1,5roku se vzteká a já mám chvílemi pocit,že jsem totálně neschopná a moje představy o výchově jdou do háje,i když se snažím,jak můžu...chlap chodí do práce v 5 ráno,vrací se po 5.večer.hlídání nemáme.jen když musím k dr.vezme ho moje mamka,nebo táta,ale to bývá max 1h.neznám téměř čas bez Rádi a chvílemi padám na hubu.co je ale parádní,tak hezky spí v noci a na plno věcí je hrozně šikovnej,až kolikrát zírám a nechápu,že tu věc zvládá,chápe,umí.
jo a taky má doteď plíny,na spaní dudlíka a blbě mluví.a ty řeči okolí...drž se,myslím na tebe a přeju ti,ať máš někdy čas jen pro sebe a můžeš odpočívat.

zizibou
17. črc 2021

Hele, to píšeš asi o mých dětech, ne 🙈😂.
Starší bude na konci září 5 let. Někdy je to s ní vážně o psychické zdraví. Je samonasírací typ, takže bouchne kvůli čemukoliv, kdekoliv a kdykoliv. Nikdy nevíme, kdy to přijde a pak je taková scéna, křik, no prostě fuj..okolí nechápe a mě už nebaví věty typu, že naše děti tohle nedělali, nebo to si ještě užijete 😡. Aby toho nebylo málo, tak už třičtvrtě roku válčíme s cukrovkou I. typu, která se u ní projevila. Tím pádem je nehlídatelná.
Syn (13 měsíců) má spánkové problémy. Přes den dá pár minut, ať děláme co děláme a v noci se neustále budí. Někdy třeba desetkrát, jindy víc nebo míň. Už to ani nepočítám, nezvládám.
Jako, fakt se snažím se nehroutit a dělat, jak jsem happy, ale už nějak nevím z čeho brát. Dost jsem kvůli tomu i zhubla a vlastně mám pocit, že jsem přišla o nějakou lehkost bytí 🤷‍♀️😢.
No, takže nejsi v tom sama. Pokud máš možnost alespoň na chvilku vypnout, udělej to!

ellissskaa
18. črc 2021

Taky jsem se jednu dobu začala cítit hrozně vyhořele a vyčerpaně. Malá od 1,5 roku přestala spát přes den a večer klidně až v 10 se mnou, takže nulový čas pro sebe... Doporučuju to nepřehlížet a nečekat, než se to postupně samo nějak zklidní, mně se to bohužel "vysomatizovalo" do chronických problémů se spánkem a krční páteří. Začala jsem chodit k psychoterapeutce a pracovat na tom, abych zrušila svůj pocit, že na péči o sebe a svuj odpočinek nemám nárok a že to neni možné, to je prostě špatně. Dost mi začalo pomáhat udělat si pravidelný večerní rituál - dát dítě na půl hodiny muži a opravdu se věnovat jen sobě. Zavřít se do místnosti, kde budu opravdu jen sama a v klidu a třeba si zacvičit u yt nějakou relaxační protahovací jógu nebo si v klidu číst knížku. I to je málo, ale když jinak není zbytí, tak i to může mit pozitivní účinek pravidelně alespoň na chvilku úplně vypnout. Dát dítě babičce a vždy celou dobu doma jen uklízet = postupná cesta do pekel 😐

dada41
18. črc 2021

Mam to samy. Chlap věčně na baraku a ja s deckama sama uz me z toho hrabe a jsem vyčerpaná. Je těžké žít a vlastně nezít