Jako, že se setkám s takovými slovy, to bych opravdu nečekala. Mám kamarádku, bydlíme ale poměrně daleko od sebe, takže se opravdu hooooodně zřídka navštívíme. Včera jsem ji potkala v obchodě, měla rozepnutý kabát a moc hezký svetr, který jsem jí pochválila. Natož mi povídá, že si ho pletla sama. (Fakt moc pěkný, ještě ji říkám, že by se mi líbil také, ale v jiných barevných kombinacích). Zeptala jsem se jí, zda by mi ho také neupletla, že jí zaplatím. Co ji znám a co si pamatuji, věčně nemá peníze, pořád si stěžuje, tak jsem si i říkala, že jí vlastně trošku finančně "vypomůžu". Její chlap dělá od rána do večera, stále si myslí, že na ten vysněný baráček vydělá alespoň z poloviny, ona do práce nechodí. No, nic, to by bylo na dlouhé psaní, podstatné je, co mi řekla..... -
...vždyť plést umíš, tak si ho upleť, NEBUĎ LÍNÁ!
Takže, já chodím do práce, tam dřu jako blbec, pak dělám ještě domácí práci, mezitím vařím a celkově domácnost. Dělám spoustu věcí domácích, co se jídla týče. Nárazově dělám administrativu a účtařinu a to jsem hlídání děcek absolutně již vyloučila. Fakt mám dny, kdy se nezastavím čtrnáct hodin denně.
Ona do práce nechodí už nějakých dvanáct let, dohromady nedělá nic, ale mně řekne, - nebuď líná a vzápětí mě pozve na kafe, že je doma a že můžu přijít kdykoliv, stačí jen dát hodinu předem vědět, aby nešla někam do města......
@achjonetusim Já si od ní peníze nepůjčovala, jako ona ode mne, ale to je jedno. Já jsem jí chtěla pomoct. Jenže podle všeho ani neštrikuje, jenom když chce a pro sebe, přitom je neskutečně šikovná.
Já jsem líná? Tak jo..... , když si to myslí!? v tom případě je mi ale divné, proč si mne pozvala na tapetování v bytě, asi proto, že jí to nestálo ani korunu
@magdalenax promiň, ale já ti vůbec nerozumím na co se ptáš..to jako fakt jestli jsi líná?😀
@magdalenax co diskuse, to řešení někoho jiného. nedělej nic, co nechceš, aby ostatní dělali tobě. ona může říct přece svůj názor - to, že se ti nelíbí, je celkem i pochopitelné, ale ....🙂
@mialagia
@berenika39 Já vám rozumím. Vemte však v potaz, že budete makat, až se z vás kouřit bude, pak si k vám přijde kamarádka půjčit peníze na běžný nákup a to ještě tak, že přišla na kafe (je to už dávno, ale to, že já jsem lítala a snažila se) na tom nic nemění. Pak jí řeknete, jestli by vám neupletla taky takový - či podobný svetr a ona řekne, - upleť si sama, nebuď líná? Jen za upletení jsem jí nabídla 900 korun
Zlatý prciny. "...řekni mi, proč ta tvoje žena pořád říká to zlatý prciny? No, ona je doktorka, gynekoložka a pochvaluje si, že nemá vaše starosti..." (Nejistá sezóna, Smoljak, Svěrák). Tož asi tak, Magdaleno.
@majaaa82 palec🙂
@magdalenax Berete si to moc osobně, ona už určitě ani neví, že něco takového řekla. Lidí prostě říkají i věci které nemyslí vážně. Každou chvilku přítel slyší z mých úst, že ho přetrhnu jak hada, ale ví, že se žádné násilí konat nebude. 😀 Když Vám tak vadí to co kamarádka řekla, tak je podle mě nejlepší vrátit nějak kulantně úder. Například, já bohužel nemám tolik času na pletení, protože když přijdu z práce musím ještě to a to udělat.🙂
Ach jo, tak fajn, žádná z vás nebyla nikým, jak je vidět zklamána. Nepíši pohoršena, či uražena.
V mém případě se tomu tak stalo, nikdy bych něco takového nečekala od člověka, kterému jsem nikdy neublížila, naopak pomohla a pomoct chtěla..., asi tak. Ty peníze by od nikoho za upletení svetru nedostala.
To je ale jedno, to už bylo jedno ve chvíli, kdy mi řekla - nebuď líná a upleť si....., mám už jasno.
@horsiee To je právě to, co ona velice dobře ví. Když tu byla na návštěvě, tak jsem jí dala na stůl domácí sýry a domácí šunku. Doslova mi řekla- tak to bych se na to pěkně vy...., , já si sednu ke kafi a nic mne nezajímá, -, když přijde chlap z práce, má v lednici jídlo, ať si ho ohřeje, já se nezvednu.
Myslela jsem si proto, že si dělá legraci, že mi ten svetr ráda uplete, že to, že jsem podle ní asi líná, - je jen vtip, ale nakonec mne utvrdila v tom, že si ho fakt uplést mám
@magdalenax No, asi takhle, obrat "nebuď líná" by mě mě rozhodně nezklamal, chápu jak jako běžný řečnický obrat a rozhodně bych za ním neviděla kolik kdo má nebo nemá práce...
A ad ty peníze, no pokud si vezmu, kolik času vždy babička strávila pletením jednoho svetru pro nás, když už jsme byly trochu větší, tak je to almužna...
@j.a.n.i Jani, ano, máš pravdu, že ruční práce nikdy zaplacená nebyla a není. Moje sestřenice vyšívala obraz s kamarádkou napůl, jeho cena byla padesát tisíc a nakonec přes zaplacení zálohy nebyl vyzvednutý. Moje teta dokázala uplést přední - zadní díl pánského svetru, - ručně, za večer. Ale to je zručnost. Pletla od dětství a napletla svetrů né stovky, ale tisíce a to si jen občas zkontrolovala, zda nevynechala oko.
V tomhle případě nejde ale o peníze, které jsem jí chtěla dát, ale o princip. Nemluvím o té práci, co jsem jí pomohla, to byla moje dobrá vůle, ale o tom, že mi řekla, nebuď líná a neřekla to jednou
@magdalenax tak si ten svetr upleť sama?
@berenika39 Pochopilas mne vůbec? Ne, nepochopila, protože bys tohle nenapsala. Ta kamarádka je s prominutím v pr...., věčně bez peněz a já ji nabídla, že když mi svetr uplete - peníze za práci, navíc, za práci, kterou jsem odvedla já u nich už před lety. Já nemám na pletení čas, navíc jsem zralá na operaci karpálů a to opravdu na pletení není vhodný stav.
Ale mně je nějakej svetr u zadku. Já mám práce dost, jsem ráda, že jsem ráda a o to šlo. Ona mohla mít peníze navíc, které jí ten její už odmítá dávat, asi tak
@magdalenax Ne, tys ji nenabídla peníze za práci, tys ji nabídla almužnu... a ještě máš pocit, že by ti za to měla být vděčná.
@magdalenax ale ona prece nema povinnost prijimat tvou pomoc. Ma pravo ji odmitnout a pokud ty to s pomoci myslis nezistne, tak by te odmitnuti nemelo urazit, ani nastvat. Asi to od tebe nebylo az tak nevinne... ale spis o povysenecke almuzne. Nedivim se, ze ti to dala sezrat.
@majaaa82 Já vím, jak to momentálně myslíš, .... já jsem to myslela tak, že bych jí tím jen pomohla, nic víc, nic míň.
Mě od ní naštvalo to, jak mi zcela vážně řekla, nebuď líná, přitom ví, že já na gauči neležím a ví to moc dobře
Myslím, ze řešíš blbiny. To te snad nemohlo tak rozhodit? A jestli ano, zavolej ji a vyrikej si to s ní, není nic horšího než se na někoho nastvat a bejt vůči němu zatrpkla, aniž by to on věděl. Trapis se tím ty sama a přitom může jít fakt a přítomnost. Jestli ti na ni záleži, tak to bud hod za hlavu nebo se ji svěř, ze te to zamrzelo. Ale myslím, že děláš z komara velblouda a zbytečně si komplikujes život, když se trapis takovyma maličkostma. Myslím, ze bys měla zapracovat sama na sobě a naučit se takový veci neřesit. Mám kamarádku, která byla taky taková a dopadlo to tak, že chvíli zůstala sama bez kamarádek. Pak si to naštěstí uvědomila a vztahy s ní super.
Oprava: pitomost 🙂
Nebuď líná- nerovná se- Jsi líná, změň to!
Nebuď tak vztahovačná -rovná se- nebuď tak vztahovačná!!!
@magdalenax Vaše problémy bych chtěla mít... Založila jste úplně zbytečnou diskuzi s úplně zbytečným obsahem bez pointy.
Jste čekala, že vám bude líbat ruce, že jste tak laskavá a nabídla jste jí pomoc? A ono to nedopadlo, tak vás to žere!
@magdalenax Magdo, neznám vas, ale fakt na me tady pusobite ted lehce *prepi*ene*, pardon, ze to musím napsat. Ta holka o vaší pomoc nestojí, tak to prejdete a venujte se čemukoliv jinému. Lidi prostě občas reaguji jinak, než bychom si představovali. A upřímně, pokud umite strikovat, tak fakt není nic jednoduššího, než si svetr uplest sama, byt byste na tom dělala kvuli nedostatku casu pět let. A nebo si upleteni objednat jako službu u dam, které se tím živí. Já třeba dělám s textem, píšu či provádí korektury. A nikdy by me nenapadlo, ze bych vzala od kamaradky zakázku za prachy. Bud bych to udělala zdarma, nebo třeba za flasku. Kdyby mi za to chtela blizka osoba platit, take bych odmitla. Pardon za rozhazenou diakritiku, píšu na tabletu a narychlo.
@casmaria Ne, mě vadí to, že ženská, která nedělá dohromady nic mi řekne - nebuď líná, nic víc, nic míň
@terorka
Peníze jsem jí nabídla proto, protože nikdy nic zadarmo nedělala, asi tak
@magdalenax pochopte, ze to nic dela podle vas (stejne tak ona rekla o vas, ze jste lina). Pokud to "nicnedelani" nevadi jejimu muzi, tak je vse v naprostem poradku. Prestante resit zivoty jinych a reste ten svuj, prospeje vam to. Boze, to je fakt debata jak na zakladce...
Hele třeba to ani tak nemyslela. Vykašli se na to. Třeba jen takto blbě chtěla odmítnout.
Krom toho - já narazila taky na mrak lidí, kteří mi vykládali, jak jsou úplně uhnaní a upracovaní - pak z nich vylezlo, že dělají na zkrácený úvazek, mají jendo dítě a ochotnou babičku k tomu. Jsem si ťukala na hlavu - já 3 děcka, 4 týdny po porodu jsem zase makala a lítala jak hadr na holi. Každý to vidí svou optikou a hlavně každý zvládne jinou zátěž.
@majaaa82 Jo, když to bereš takhle....
Povídá mi, - já jsem doma, co, bych se někam cpala, do fabriky nepůjdu a do krámu taky ne, nemám nervy na lidi. Tak jsem doma. Vstanu si až se mi chce, nic mne netíží, vezmu si časopis, uvařím si kafe, k obědu udělám bramborovou kaši, tu máme často, jednou koupím párky, nebo sekanou, nebo karbanátky. Polívky nevařím, leda tak ze sáčku. A co ty?...
Tak jí povídám, co já a na to se dozvím, že nemám být líná? Děláš si ze mne legraci i Ty?
Já se nestarám o životy druhých, ale nesmí ty jejich životy zasahovat do mých a ještě, abych byla v jejich očích nějaká lenivka
@emisekkk Klobouk dolů před Tebou
A proč ti tak vadí, ze zrovna v jejich očích jsi lenivka? Protože ona sama je lenivka podle tebe? Nebo protože ji máš ráda? Nebo naopak v podstatě nemáš?
Nelíbí se ti že tě kamarádka soudí a sama soudíš jí "....do práce nechodí už nějakých dvanáct let, dohromady nedělá nic."
Hm?!