Ahoj, už se tady klasicky rozjíždí diskuze o Ježíškovi, tak dávám jednu bokem. V kolika letech přestaly vaše děti (a případně vy) věřit na Ježíška? Přišly na to samy? Zajímá mě jen ten věk (diskuze o tom, zda ano či ne a jak to dětem podat je vedle). Díky
@daasqua
děti - 10let a 6let, oba ještě věří, u té 10leté je to takové kouzelné, očekávám kdy přijde s tím, jak to je...
Syn začal pochybovat loni v první třídě. Kombinace spolužáků plus vlastní pochybnosti. Letos jsme si řekli pravdu s tím, že kvůli mladší sestře se budeme tvářit dál. Ale v normální přirozené komunikaci se pořád na Ježíška odkazuje 🙂
Já na to postupně začala přicházet sama, a úplně jsem to zjistila asi v 10-11 letech, když se táta prořekl. ALE na Ježíška věřím dodnes. Jen si dárky musím obstarávat sama 😃
Dcera má 3 roky, takže to zas tak neřešíme a říkáme, že dárky u nás nosí Ježíšek.
Já někdy asi v 6 letech, když mi došlo, že táta nechodí po večeři na wc, ale chystat dárky pod stromeček. A pak zacinká zvoneček. Zvyk se zvonečkem zůstal prakticky do teď.😊
Dceři to propálila letos v lednu kamarádka ve škole, to jí ještě bylo devět. Chvíli z toho byla smutná, ale hru na Ježíška hrajeme dál a je zase ráda, že už může vybírat dárky s námi. Mně a mým spolužákům to řekla učitelka ve 2. třídě, takže mi bylo 8. Dodnes nechápu, proč to udělala.
Obě dcery docela pozdě, až jsme si s mužem říkali, že to není možný. Ale zeptat se, jestli ještě věří, se jich nemůžeš 🙂 Bylo to až po 10. roce, možná i v 11? Starší tehdy přišla a řekla, že ví, že dárky kupujeme my. Jsem se jí tehdy i ptala, jestli není zklamaná a prý ne.
Za 2 roky pak přišla mladší (jsou od sebe skoro přesně 2 roky).
To teda pozerám kolko detí tak dlho verí 😳 Naša starsia s tým prišla už ako predškoláča - 5r. Že chce vediet pravdu. Mladšia 4r este veri, pocitam posledny rok 🤷🏼♀️
@lauriak Já celkem taky koukám 🙂 Asi jsem exot, ale přišla jsem na to sama v cca 4 letech. Dost jsem nad tím hloubala a nechápala, jak může existovat malý Ježíšek (a nosit dárky), když přece vyrostl a byl ukřižován (nebi jsem tenkrát nevěřila, i když mi babička vždy říkala, že lidi jdou do nebíčka). Pak mi bylo divné, že stihne za takovou malou chvíli obdarovat celý svět. Plus jsem přišla na to, že cinká zvonečkem někdo z rodiny, písmo na dárcích jsem taky poznala.
Manžel věřil celkem dlouho, možná do těch 10 let, nevím. Starší dcera je nalomená cca od 5 let, ale pořád věří. Synovi jsou 3, takže teď naopak bude mít z toho to největší kouzlo 🙂
U nás 8letá stále věří a to už se prý ve třídě propírá, že to tak není (vím od kamarádky). Stejně tak věří na Mikuláše. Upřímně myslela jsem si, že v tomhle věku už věřit nebude...
naše 9letá procitla minulý týden, byla pořád tak na vážkách a minulý týden se natvrdo zeptala, tak dostala přímou odpověď.. její brácha taky tak nějak mezi 9./10. rokem.. v té 4. třídě už je to takové, že si řeknou mezi sebou
@daasqua Syn majitelky obchodu, kde jsem pracovala, věřil ještě v 11. A aby nebyl za exota ve třídě, po Vánocích mu to řekli. Já věřila do cca 10 let. A ikdyž jsme tušila, že dárky nenosí Ježíšek, nikdy mi naši nevpálili, jo dárky kupujeme my. Přišlo to pak automaticky. Ale vždy jsme si psali Ježíškovi. Upřímně? Dodnes prostě Ježíšek nosí dárky, píšeme "Ježíškovi" oba s manželem, aby věděl, co si přejeme. Syn má 2,5 roku, nechápe zatím, co znamená, když se řekne, že přijde Ježíšek. Ale doufám, že to kouzlo dlouho vydrží. Nikdy jsem nedůmala nad tím, jak může malý miminko nosit dárky. Viděla jsem to jako kouzlo. Po čas adventu, když se hýbala záclona (známe fyziku), tak naši, ať jsme hodní, že Ježíšek se kouká. Ráda na to dodnes vzpomínám. Ikdyž vím, jak je to s Ježíškem, je to prostě kouzlo Vánoc. Něco, co není hmatatelné a přitom krásné. A i ty dárky pod stromeček a nebo zazvonění zvonečku, to prostě je a bude. A ikdyž syn už nebude pak někdy věřit, tradici dávání pod stromek a nebo zazvonění zvonečku bude.
Dceři to řekla kamarádka v 7 letech.Ale tuhle informaci ignoruje a věří na Ježíška dále 😃
Me to nasi rekli pred nastupem do skoly, nechteli, abych se to dozvedela od spoluzaku. Dcera 11 let stale veri, i v zoubkovou vilu. Ale je mentalne opozdena
Našim je 9 a 10 a popravdě ani nevím, jak to mají. Asi stále věří.
V únoru ji bude 9 a věří, byť je nalomena pochybnostmi.
Zhruba v 10 jsem přestala věřit. Kamarádka s jejím bratrem se mě ptali, jestli taky hledám vánoční dárky po bytě když rodiče nejsou doma. Že oni už nějaké našli a dostanou co si přejí. Proto mám už teď obavy, kam budem schovat dárky až dcera bude větší a stále bude věřit. 🤔
Já viděla naše dávat dárky pod stromek cca ve 3 letech, ale oficiálně věřím na Ježíška ještě teď ve čtyriceti 🙂 Děti nejsou blbé a z reklam si to daly dokupy poměrně brzy (kolem 4 let), ale musím říct, že nikdy jsme se zas moc nesnažili je v tom udržovat. Ale hru na Ježíška hrajeme stále 🙂
Syn 10 let ještě věří, i když spolužáci už do něj ryjou, jak to je. Mám pocit, že spíš zatím stále chce věřit a má to pro něj "kouzlo".
Já zase naší malé hned vysvětluju (nečekám až jí to začne šrotovat v hlavě) že to vánoční zboží a reklamy na dárky jsou pro ty lidi co nejsou hodní, a musí si to kupovat sami. A vánoční sladkosti si člověk může koupit i jen tak, zrovna tuhle jsme si koupily čoko santu, a hned ho zblajzly 😊
@klokanka31 proč zrovna pro lidi, co nejsou hodní, proboha? To to nešlo vymyslet lépe? 🙂 Takže když pak dítě uvidí, že někdo někomu dává dárek, bude toho obdarovaného považovat za zlého?
Děti stále věří na Ježíška (8 a 5), ale na takové to šílenství kolem a alza dárky, vánoční katalogy a podobné blbosti jim odjakživa říkám, že Ježíšek nosí dárky těm, kdo na něj věří 🎁🙂 Zároveň si ale také lidé chtějí dělat o Vánoce radost navzájem, a tak spolu kupujeme dárky některým našim kamarádům (ostatně ve škole si taky děti navzájem dávají dárky, přestože většina jich stále na Ježíška věří). Tím případně i maskuju to, že nám před Vánoci chodí podezřele hodně balíčků - když jsou náhodou děti u toho, uhraju to na to, že to je něco pro kamarádku/kolegyni apod.
Dětem je 9 a 11 a upřímně nevím, jak to mají. U dcery mám podezření, že už loni ji spolužačka zasvětila, jak to je, ale jistotu nemám, neb doma tu otázku neotevřela a Ježíškovi píše stále. U mladšího syna si myslím, že stále věří.
Oba jsou současně od mala vedeni k tomu, že Ježíškovi s dárky pomáháme a příbuzným, kamarádům a pracovníkům školek a škol dárky vyrábíme či kupujeme.
@klokanka31 co je tohle za absurdní nesmysl🤔🤷♀️🤔? Reklamy a letáky jsou na aktuální období v roce, takže když bude reklama treba na bramborovy salát třeba v Globusu, tak to obhajis jak? Že jsou lidi natolik rozmazleni a zli a raději si ho koupí, než aby se s tím "patlali" doma???
@klokanka31 Tak třeba tohle tvoje vysvětlení mi přijde naprosto ujetý a hrozně zlý.
Starší to odhalila asi v 9L (poznala písmo babičky na dárcích), mladší asi v 8L (slyšela to ve škole, od sestry ta pravda nepřišla, byla v tomhle skvělá a hrála to s námi). Já u sebe si to nepamatuju, je to už pravěk, ale myslím, že to bylo podobně jako u mých dcer.