Holky, ráda bych se zeptala jak to máte vy. Mám malou dcerku, 5 měsíců. Především rodina mého manžela chce, abychom stale jezdili tam, ikdyz ridicak maji, asi pohodlnost. Mě to nevadí, rádi tam jezdíme 1x týdne. Ale to je celé příbuzenstvo, takže když jedeme k rodičům, tak musíme i k babičce, tetě a dědovi, aby to ostatním nebylo líto. Všichni jsou asi půl hodky autem. Sami nepřijedou, možná 1x za 2 měsíce. Ale neustále poslouchám, jak malou nevidí anebo ,,tak mi ji přivez, já ti ji povozim..tak mi ji privez já si s ni tady pohraju... achjo, my tu malinkou ani nevidíme, prijed na celý den" ... jeste bych zminila, ze za celych 5 mesicu jsem nemela pomoc tady u mě, že by někdo přijel a vzal ji ven do kočárku , abych si mohla něco udělat doma, nebo někdo neprojevil snahu . Jak to máte vy? Mi pomoct když jsem i měla 40ky horečky. Manžel je dost v práci, takže vše na me. Díky za vaše zkušenosti.
U nás je to tak 50 na 50, ale upřímně, já radši jezdím k tchánům než oni k nám - můžeme se sebrat kdy chceme, nemusím gruntovat a nic chystat, naopak je o mě postaráno jako o návštěvu.
U nás je to 50:50 a vlastně je mi to jedno. Moji rodiče jsou 50km a tchyně s tchánem 30km.
Ja mam teda tchanovce naproti (bohudik nebo bohuzel?), ale malou jim davam radsi ven, aspon nemusim poslouchat tchyne kecy, ze mame doma moc veci (vecma rozumej hracky), nasi bydli pres cele mesto a tata mi jezdi hlidat 1x tydne, kdyz jdu do prace nebo neco potrebuju, jinak se balim a jezdim tam. Ten full servis u nich je mi pohodlnejsi 😁
Radši jezdím. Nejhorší jsou navstevy, které se ohlásí na čtvrtou, přijedou ve tři a hrozně se divi, že nejsem štěstím bez sebe...
Holky, pro mě je taky jednodušší tam jet, protože se můžu kdykoliv sebrat...ale zrovna tchýně má tendence mít řeči stylu že ji vidí málo (jezdíme tam 1x tydne) a že chce jít s kočárkem ven..to by znamenalo sedět v prázdném bytě u ní protože ona chce jezdit po kamoskach... zároveň když jedeme tam, tak ostatní příbuzenstvo navstivime taky, a to jsou už třeba 4x 2h návštěvy po okolí... no zkrátka mě štve, že jsou pohodlni a nikdo prostě neřekne, že prijede jen mi pak dávají sezrat že neprijedeme... a já jdu radši na celý den do lesa než každý den balit věci, tahat kočár, hračky, jídlo... aby si mohli chovat...
Upřímně já raději jezdím k návštěvám než oni k nám, odpadne vychystávání apod 🙂 Jinak u manželových rodiču se otočíme jen sem tam, jeho máma sice bydlí blízko, ale alkoholička a moje máma zase 100km daleko, tak jsme bez hlídání. Jinak když jedem za mojí mámou, bere si kočár s malou a razí objet sousedky a pochlubit se vnučkou. Mezitim já si teda ráda zdřímnu a nevadí mi to. Tchýni malou samozřejmě nedávám
@anna189 jezdíme my tam. K nasim i ke tchanovcum, je to aso 60km. Jezdime cca 1-2x za 2 tydny. Ale ne na otocku. Vzdycky jsme tam tak 2,3 noci. Oba majj barak, my byt. Tak radsi jezdim tam. Ale jak rikas "prijed, ja ti povozim" to ti opravdu v ničem nepomuze.
Nasim nechám obe deti s klidem, ze je o ne postarano. U tchanovcu trnu, kdy si zlomi vaz, nechavam je tam v pripade nejvyssi nouze (pohřeb treba). Protože uz tam mela pod jejich dozorem nekolik úrazů :-/
A jako aby obchazela s kocarem po kamaradkach, na to nejsem zvedava. S minimem :-/ treba kdybyste jezdilo min, donutilo by je to prijet..?
Já radši jedu někam. Můžeš se zvednout podle svého, nemusíš řešit, že jsi unavená a návštěva nechce vypadnout, nemusíš si dělat starost s občerstvením, případně s úklidem 😉
Také jezdím k našim já. Jednou týdně,bydlí tedy čtvrt hodiny cesty od nás. Jsme ráda,že vypadnu z baráku a jak se tady píše,aspoň nemusím nikoho obskakovat a narychlo uklízet 🙈 ale co se týká třeba hlídání,tak musíme vozit mamku k nám,protože malá strašně vyvadi u nich doma. Pořád není zvyklá,je to malý mamanek 🙈
@hezz17 to nevím. mě tam ani nevadí jet, jo jedu tam ráda, těší mě zajem o vnučku, ale vidím v tom šílenou pohodlnost, nejsem typ co si říká o pomoc a jsem na malou hakliva v tom, že zatím ji nikdo bez meho dozoru neměl, nemám potřebu... ale spíše mi i vadi to, že oni si chtějí pochovat ale u nich, oni chtějí jet kocarem ale u nich, oni si chtějí pohrát ale u nich...tak prostě přijet, my chceme... takhle já to vidím..
Tak klidne jim rekni, ze pokud chteji malou videt, at klidne kdykoliv dojedou, ze radi uvidite i vy u vas. Ale klidne tam jed na cely den, aspon si odpocines, nemusis resit uklid. Nasi i tchanovci bydli sice taky ve stejnem meste, ale ani jedni moc nechodi k nam, vyjimecne. Jezdim s detma za nasima ja, ted pres leto k nasim na chatu nekolikrat tydne a to stejne tchanovci, taky k nam nechodi, chodimy my k nim na kafe nebo si deti vezmou a odvedou k nim .
@anna189 a řekla jsi jim to? Třeba je to jen nenapadlo. Jinak já radši jedu k nim, jak je tu psáno, je to jednodušší a pohodlnější. A ze se chce pochlubit - není to prave super? Byla bys radši, kdyby malou vidět nechtěli, pochlubit se nechtěli a zájem neměli? Z příspěvku mi přijde, ze mají malou radi, buď rada a užívej si to. Když zustanes u nich sama, odpocivej, relaxuj, koukej na TV nebo si cti a ze nemáš pomoc doma - miliony z nás ji nemají, to tak holt je... možná kdybys s nimi promluvila, domluvíte se.
@pabka jasné, máš pravdu... mě ten zajem moc těší a moc si toho vážím... což o to, mě nevadí tam jet, ikdyz mě mrzí že nepřijedou sem, kde je dcera zvyklá...další věc je ta, že mají rodinný dům a nahoře bydlí svagr se ženou a další 3 vnoučata 7,5,3 které jsou u babi dnes a denně... já je všechny moc ráda vidím..ale zároveň je mi nepříjemné tam vždy přijet a malá spinká a plny pokoj děti, narušený spánek, malá mrzuta, děti křičí přes sebe... jsou tam opravdu téměř stále..ale říct jim ať tam nejsou aby měla malá klid, to nemůžu že.. takže ono těch vlivů je tam více a já jsem teda radši když mám spokojene miminko vklidu než ji pak celý večer utěšovat že je tam hluk... a to jsem sama spolecensky člověk a nevadí mi 20 lidí kolem mě a davy, ale u toho mrnete to vnímám jinak...
@pabka takže se nechci dostat do fáze, abych měla dnes a denně výčitky že tam dle jich málo jezdíme, na druhou stranu chci mít spokojene dítě... a samozřejmě oni ti děti mají tam od miminek, takže teď po x letech je prostě problém jezdit jinam za miminkem, když byly zvyklé na vnoučata stále u nich...
@pabka to víš, že jsem se ptala... mnohdy se mi dostala odpověď, že jsou pracující, nebo že na víkend mají ostatní vnoučata ale ať přijedeme že půjdou na procházku všichni, toho jsem byla svědkem jednou kdy se 3 děti rvaly o kočár kdo bude řídit, uf... všude cesty, miminko vzbuzene... nebo odpověď ,,však prijedte a domluvíme se" o týden později opět výčitky ze malou nevidí a proč neprijedeme.. je to fakt těžký... nechci vyvolávat tímto konflikty, ale nechci šlapat jak oni chtějí, 1x týdne OK, ale vícekrát být v domě s miminkem plných děti nechci no..
@anna189 my jezdíme o víkendu po obědě na kafe ke tchánivcům. Cca 10 minut jízdy autem. Strávíme tam 3 hodiny a jdeme domů. Asi jim to stačí. Mě to za malého mrzí, když vím, že k nám do města jezdí nakupovat a tchýně tu i pracuje ale nezastaví se tu. Mrzí mě to o to víc, když vím, že za malou od švagrové se zastavili, když měli čas nebo cestu okolo. (Ono by jim to i švagrová hned vyčetla, že na ni prdí a urazila se. Teď bydlí zpátky u rodičů, protože ji nevyšel vztah s přítelem, tak teď mají vnučku u sebe tcháni.) Řešit to nebudu, protože to jsou rodiče manžela. A pokud to nevadí jemu, tak do toho zasahovat nebudu. Jen mě to mrzí z pohledu, že za vnučkou ano ale za vnukem ne. Jinak ho mají opravdu rádi, to jde na nich vidět a i vztah s tchánovci je dobrý. Takže asi pohodlnost... Moje máma bydlí cca 35km. Nemá auto, takže musí vlakem a přestoupit na autobus ale i tak to zvládne jednou na měsíc. Tcháni tu byli naposled v dubnu. Tak asi tak...
@anna189 Ja jezdim rada k mym rodicum (100km) i k manzelovym (50km). A jsem vdecna za chvile, kdy si kdokoliv vezme jedno nebo druhe dite, ja di udelam kafe a sedim u knizky, nebo se domluvim, ze si pujdu lehnout. Kdyz je nekde vice deti, jednoduse reknu, jak to potrebuju s mymi detmi - maji v urcitou hodinu spat, nebo potrebuji klid. A hledame reseni, jak to udelat - nikdy nebyl problem. Kdyz potrebuji doma neco udelat a nekdo z pribuznych chce videt deti, neni nic jednodussiho nez rict “super, rada vam je vypravim na prochazku, jen by mi moc pomohlo, kdybyste prijeli k nam, ja si uatim neco udelam.” Ty mas podle me problem rict si, jak bys to potrebovala. Zatimco oni to umi a reknou to. A ty misto toho, abys rekla, jak to potrebujes ty, cekas, ze je to napadne.
@westie nečekám, to co zminujes ty, jsem řekla několikrát, že je vždy ráda uvidím tady, můžou si povozit a já si mezitím vklidu uvařím, nepřijeli...stejně tak jako když vím že tam jsou děti přes noc bez rodičů, tak také řeknu že nedorazíme a že se domluvime na jiný den, až bude volněji.. rodičům ostatních děti to je jedno, jak by ne když u toho nejsou, ale mě to jedno není být s miminkem mezi dětma které ještě nechápou potřeby miminka... nečekám ze je to napadne, už jsem opravdu říkala ať přijedou sem, ale výmluvy...a u nich? Přece nemůžu říct že přijedeme až tam děti nebudou...
@westie a i kdyz jsem to mírně naznacila že rádi přijedeme ale malá je citlivá na hluk kolem a zrovna v tu dobu spí (asi bych vám přála zažít ten blazinec někdy, to i manžel po hodině jde ven, protože to je fakt na palici 4 děti v jedné mistnosti) tak se skoro všichni urazili.. jako že mají lepru? Že nechceme vidět ostatní a jejich děti nám vadí? Ne nevadí, jen bych ráda viděla toho kdo dobrovolně jezdí do jedné místnosti kde jsou řvoucí děti a ikdyz já je miluji tak řvoucí opravdu jsou
My jezdíme na návštěvu. Je to pro nás lepší, zvlášť když to u nás často vypadá jak po výbuchu :D Jinak takové ty řeči ,,dlouho jsme neviděli.." jsme vyřešili sdíleným fotoalbem, kam vždy přidáme pár fotek. 🙂
@anna189 u naši tchyně je v jedné místnosti 8 děti ve věku do osmi let... to bys měla vidět ten masakr!! Ale my tam jezdíme radi, pro nás dospělé je to sice náročnější, ale děti si to užívají, uvidíš sama až bude malá větší... ale žádné dítě jsme nikdo od narození neizolovali, naopak, teď má jedna svagrova maličké mimi a to je v tomto blázinci s nimi 😉👍
@pabka jo jasně... my taky neizolujeme.. ale malá je na ten režim trošku citlivá, ten režim je pro ni podstatný a když má nabourane spaní nebo velká oslava...tak fakt večer place a je mrzuta... pro mě to problém až tak není, já jsem od přírody dost společenská... ale proč dobrovolně nechávat plakat miminko když to jde i jinak... 😊
Tohle ma kazdy jinak, my mame manzelovu rodinu blizko, asi do 10km, moji dal, skoro 100km a male je ted 5 tydnu... urcite do konce sestinedeli nikam nejedem, u mas par navstev bylo a popravde priste bych to uz zakazala, nadelalo tl vic skody nez uzitku, tedy pro me, ale to by bylo na dlouho... ja vzdycky rikam, chcete malou videt, tak prijedte... ale ja nejake naklizeni nebo pohosteni moc neresim, poradek udrzujem bezne a nejake bramburky apod jsou taky doma porad... az se na to budu citit, jezdit nekam po navstevach, tak pojedem, zatim teda spis ne... ale i kdyby to nylo treba v roce ditete, tak to muze byt kazdemu fuk, tohle je na kazdem... a jako prijde mi divne nekomu rikat, at prijede a ze mi povozi apod... proste chci nekoho videt, tak dojedu, a to celkove... kdyz chci videt babicku, taky ji reknu, sak prijed? Jedu k ni, ze... me to pripada stejne nebo hodne podobne
@anna189 my většinou na střídačku. Pokud byla jen dcera a bydleli jsme ve 2kk,tak jsme jezdili my ke tchanovcum a k mamce. Co máme ještě druhé a jsme v baráku tak je to na střídačku. Nejvíc jezdím ke své mamce. Zdraví už má horší, tak je to spíš kuli ulehčení. Jinak jedna babička u nás byla jednou a druhá jezdí častěji cca 1 za 2 měsíce
@jako_mala_holka ano, já to třeba tak beru. Chci někoho vidět, tak ho pozvu k nám na návštěvu. Mám to přesně opačné než ty. Já bych si naopak nedovolila zvát sama sebe k někomu na návštěvu. A štve mě, když se někdo sám pozve k nám. Vidíš, každý to má opravdu jinak a proto je ve vztazích důležitá komunikace, která osvětlí postoje jednotlivých lidi a mohou si tak leccos vysvětlit a předejít nepříjemným pocitům.
@anna189 ty jo, ja cucim, jak vsichni jezdi... Starsi nechtel sedet v aute, takze nasi i tchyne jen k nam. Ale jako navstevy jsem to nebrala, nejake hosteni neprovadim. Prvne jsme byli u nasich kdyz bylo starsimu 2 roky. Ale je fakt, ze to mame 4 hodky. Ted se 2 je to jeste horsi. Jezdime 3x rocne, zbytek oni k nam.
@anna189 Nečetla jsem všechny komentáře. Ale k manzelovym rodičům převážně jezdíme jen my. Párkrát byli u nás, ale většinou když jen něco potřebovali nebo hned druhý den když mne pustili z porodnice. Mame tchánovce 100km a je pro nás komplikovanější jezdit, protože se synum dělá v autě špatně. Ale také porad slyšíme, že jezdíme málo, že tchyně chce vidět kluky a pod. Přitom třeba jezdí na nákupy do města, které je od nás vzdálené cca 25 km, tak už by se mohli stavit u nás. Před čtrnácti dny byli sami na výletě, kdy jeli přímo okolo nás a ani se nestavili se podívat na kluky. Takže já už to neřeším a jezdíme k nim jen, když nám to vyjde cca jednou za 2 měsíce. A co se týká pomoci, tak jednou jedinkrát jsem potřebovali jestli by kluky na pár hodin nepohlidali. Tak přijeli byli u nás cca 5 hodin, a když odjížděli, tak tchyně prohlásila,že pokud budeme chtít hlídat, tak jedině ať je přivezeme k nim, že je u nás hlídat nebudou protože se u nás nudí. A to moc dobře ví, že syn má diagnózu PAS a nesnáší změny a v cizím prostředí mu dělá problém spát.
My jezdili většinou tam, je to teda jen 17 km. Ale pro mě to bylo pohodlnější, dostala jsem oběd, nemusela jsem vařit, uklízet, jen jsem se starala o děti a to se tchýně s tchánem snažili si jich užít co nejvíc. Kdyby mi návštěvy jezdily domů, musela bych chystat a obsakovat je.