Jedno nebo dvě děti. Je v tom velký rozdíl?

fajas80
27. srp 2019

Zdravím 🙂 Chtěla jsem se zeptat,jaký je rozdíl v tom tím jedno a dvě děti? Hrozně se to ve mě mlátí,mít jedináčka a nebo fakt ještě jít do dalšího? Ani ne kvůli mě, já svou potřebu dítěti jedním uspokojila,ale kvůli prvnímu. Neumím si představit, jak pak všechno skloubím časově a zároveň totálně nerezignovat na sebe (nyslím tu dobu mateřské a rodičovské, spíše potom,jak přijde školka a škola).Je to o hodně složitější?

klea81
27. srp 2019

2 děti jsou větší pohoda než 1 😇

sudylichozrout
27. srp 2019

@fajas80 Hoj, je to o hodně náročnější než s jedním, ale na druhou stranu taky hodně záleží na věkovém rozestupu. Naše holky mezí sebou mají rok a tři čtvrtě, takže celkem masakr. Když bude rozdíl větší, tak ti trocha starostí odpadne, protože to starší dítko už se bude schopno samo zabavit, pomoci ti a podobně. Ale i když je to hardcore, jsem ráda, že je mám obě 🙂

denca033
27. srp 2019

@fajas80 všechno má své plus i minus. Mít dvě děti je samozřejmě větší zodpovědnost atd atd....ale zase má jeden druhého jako parťáka na celý život. Já sama mám dvě děti. Když se narodila dcera synovi byl rok a půl. Že začátku to bylo o něco těžší než si syn zvyknul na to že má ségru a tak vyžadoval pozornost atd...ale jak povyrostla bylo to fajn hráli si spolu takže se dokázali zabavit i beze mě. Urcily jsme si nějaká pravidla a všechno bylo fajn. Rozhodnutí jako takové je samozřejmě na vás.

denca033
27. srp 2019

@fajas80 teď v listopadu čekáme třetí 😉

jitule_hrachule
27. srp 2019

@fajas80 Ahoj já mám dva kluky 2,5 roku od sebe a neměnila bych! Do prace nastupuji po rodičáku jen na šest hodin, protože dojizdim a časově bych nezvládla, přes to všechno bych se nerozhodla jinak, kdybych věděla, jak to dopadne. Kluci si spolu vyhrají a jednou tu bude jeden pro druhého, manžel je jedináček, já mám sourozence dva a rozdíl mezi mnou a ním je velký. Jako jedináček měl vždy vše co chtěl, my se se sourozenci museli dělit, přesto si co do zážitků připadám o tolik bohatší, to kamarádi nenahradí.

denca033
27. srp 2019

@jitule_hrachule tak ono mít kamarády je věc hezká ale sourozence to nenahradí.

eldrag
27. srp 2019

vidim rozdil mezi svymi 2 detmi a jednim u kamaradky... uprimne? dve jsou proste vic, vic casu, vic energie, vic penez, vic lasky, vic nemoci, vic doktoru.... vidim jak kamaradka ted uz se 6 letou proste funguje, pracuje, uzivaj si... ja se dvema 6 a3 porad unavena, nastupuju do prace ale problem najit praci s vhodnou pracovni dobou kvuli skolce, takze penize dolu, vic domacich praci, min casu pro sebe a pro manzela... . vic domacich hadek o hračky, vic prace s vychovou.... nemenila bych, protoze uz jsem to prozila, deti miluju, ale mit jedno dite rozhodne neni nic spatneho. Mimochodem, ja se se svym bratrem od malicka nemusim a ani ted v dospelosti.... takze určite ne vzdy je mit sourozence vyhra.

marketa11112
27. srp 2019

Tohle je tezke. Kdyz se narodil syn,rikala jsem si,ze bude nasim jedinym ditetem, ze do takoveho masakru uz nikdy nejdu. Rychle jsem se otrkala a za 2,5 roku se narodila dcerka. Je s nimi vic prace, to ano. Ale take vic radosti, vic lasky. Dnes uz si spolu i krasne vyhraji, pomahaji si. Mala je pro me za odmenu. jsem moc rada, ze jsem do toho sla znova.

kometkak
27. srp 2019

Dvě jsou určitě náročnější na vše, ale věřím, že jak vyrostou, tak bych brala čím víc, tím líp. Volila bych raději 2-3 než jedináčka. Pokud je to finančně možné.

fajas80
autor
27. srp 2019

@sudylichozrout rozdíl by byl minimálně 4 roky,prvorozený byl náročný mimino a potřebovala jsem se z toho oklepat😃i tak ale musím uznat, že jsem na sebe dost rezignovala

ah1234
27. srp 2019

Ja som sa rozhodla, ze fakt chcem len jedno dieta. Pre mna proste nie je argument, ze "dieta ma mat surodenca". Clovek sa musi zamyslat aj nad sebou a ja detom proste neviem obetovat cast zivota, proste som na to sebecka. Uz jedno dieta je pre mna narocne, nemam najuzasnejsie dieta na svete 😁

astyna88
27. srp 2019

@ah1234

Souhlasim. Kdyz se na to necitis, netlacit na pilu. Ja jsem jedno nechtela i z toho duvodu,ze jsem dite starsi matky, sestry se brzo vdaly, nemam s nimi takovy vztah, jsem spis jedinacek. A tak znam prave ta negativa dost osobne....

sudylichozrout
27. srp 2019

@fajas80 4 roky a víc je cajk. Starší bude ve školce/škole a ty budeš mít na miminko prostoru habakuk 🙂 Do toho bych klíďo šla 🙂

aktakd
27. srp 2019

A my se zase prave ze sobeckosti rozhodli pro vice deti. V poslednich letech se v nasem blizkem ci sirsim okoli stalo, ze rodice prisli o dite. A pri predstave, ze uz nam nikdo dalsi nezbyde a ze jsme pak na to vsechno sami, je na masli. Rozhodne to neni jediny duvod, ale jeden z duvodu to pro nas je. Pro nekoho mozna zvlastni..ale kazdy to ma nastaveny jinak..

fajas80
autor
27. srp 2019

@ah1234 ve mě se to zkrátka pere. Osobně mám staršího sourozence, ale bydlí daleko a vlastně to je stejné, jako bych byla jedináček. Všechny starosti s rodiči a tak budou na mě, když je třeba, prostě tu fyzicky není a nic naplat, člověka spojují zážitky a ne to,koho má napsaného v rodném listu

sudylichozrout
27. srp 2019

@fajas80 Já jsem z tohoto důvodu chtěla děti co nejvíc u sebe, aby k sobě měly blízko. Ty dvě se zbožňujou, uvidíme, jaký to bude s třeťátkem. Až se narodí, nejstarší budou 3 a tři čtvrtě, prostřední necelé dva roky. Ale myslím, že ani větší rozdíl není špatný. Blízko k sobě budou mít tehdy, když je k tomu povedete 🙂

ah1234
27. srp 2019

@fajas80 ja mam brata, s ktorym mam vynikajuci vztah, byvali sme spolu a stretavame sa. Potom mam nevlastneho brata a 2 bratom a 1 sestru, s ktorymi som vyrastala ale nemame spolocnych rodicov. So vsetkymi vychadzam nadpriemerne. Sme od seba vekovo daleko - ja mam 24 skoro, najmladsi brat ma 11 a blizky sme si vsetci.
Moj priatel ma sestru o rok a dva mesiace starsiu a blizky si nie su vobec.
Moja mamka ma 2 surodencov, obaja su to povalaci a nielenze sa stara o svoju mamu, este im aj dava peniaze a stara sa o svoju neter.
Moj otec ma 2 sestry a ma s nimi vztah pomerne vlazni, ale maju sa radi.
Moje sesternice, sestry, si od malicka nevedia prist na meno a najradsej by boli obe jedinacikovia.
Moja najlepsia kamoska ma brata o 2 roky mladsieho,sestru o 13 a vychadzaju vsetci perfektne.
....
Proste jak to dopadne so surodencami, to nikdy nevies.. mozes mat 4 deti a budu sa neznasat, nepomozu si, mozes mat ale 4 co sa budu milovat a navzdy si budu pomahat. Navzdy je ale dlha doma. Moja mamka mala cca do 35ky paradne vztahy so surodencami, kym in nehrablo.

Vo mne sa to tiez strasne mlelo, dve deti su spolocenska konvencia a sme do toho tak trochu tlaceni - ale clovek ma mat tolko deti, kolko citi, ze chce, nie kolko si mysli, ze jeho jedno dieta potrebuje surodencov. Ja som sa vcera rozhodla, ale este si asi zoberiem na to par dni a na konci tyzdna to uzavriem "definitivne" (samozrejme co bude o 10 rokov netusim). Ale mam pocit, ze sa tym uz niekolko tyzdnov "trapim" a aj tak sa vzdy priklanam skor k "nie".

teeerez
27. srp 2019

Jsem jedinacek a mela jsem krasne detstvi, spoustu kamaradu, zabavila jsem se i sama a byla jsem dost spokojena. Neni to nic spatneho 🙂
Na druhou stranu, manzelovi sourozence obcas "zavidim". Vztah mezi nimi je vyjimecny, nepotrebuji se videt 2x tydne, ale i kdyz se potkaji po dlouhe dobe, tak si proste rozumeji. Je tam ten zalozni pocit, ze "neni na svete sam" a kdyz je nejhur, bracha je tu vzdycky pro nej (ja jakozto manzelka samozrejme taky, tady to myslim spis obecne, proste krev neni voda....)
Svym detem jsou sourozence chtela doprat, zatim jsou 2, na ceste treti. Fantasticky si spolu vyhraji a ja mam min prace nez s jednim - jakoze fakt :D prakticky neznam nutnost vymyslet detem zabavu, proste si hraji spolu a ja jsem pouze servisni pracovnik - piti, strava, pohlazeni po padu. Ale partacky jsou spolu 🙂 Coz je na druhou stranu dano i vekovym rozdilem, u rozdilu 4 a vice let uz je otazka jestli by to tak pekne fungovalo. Nakonec to uz fakt znamena cca 7 let na rodicaku, to uz je celkem doba :(

laka_lacenda
27. srp 2019

Ja bych si asi nedělala dítě jen proto, aby nebyl jedinacek. To pro mě není důvod. Pokud po dalším dítěti netoužís, asi bych se na to vyprdla. Jak už někdo psal vyse: sourozenec není zárukou úžasného vztahu, pomocí a porozumění. My jsme se sestrou od mých cca 15 let v podstatě jako cizí. Ne, že bychom se nesnasely, ale prostě jsme tak naprosto odlišné osobnosti s totální odlišným pohledem na vše, že si prostě nemáme co říct.

jannym
27. srp 2019

Ja jsem jedinacek a prvni dva roky po porodu prvniho kousku jsem zila v presvedceni ze bude taky jedinacek, pak se zacaly zdravotne sypat prarodice a postupne odchazeli po dost narocnych mesicich a ja si uvedomila co me muze potkat a ze nemam jako rodice sourozence kteri se stridali a zacali mi hrozne chybet ty miminkovsky chvile a dostala jsem super hodny a nenarocny miminko

monika76301
27. srp 2019

@fajas80 ja. Mám dvě holčičky po 5 letech od sebe a je to boží... Budeš mít pohodu jen začátek je těžké nastavit byla zvyklá na mou každodenní péči a musela se naučit počkat miminko teď potřebuje ale rychle si zvykla a nyní je to paráda... Malička ma 4 měsíce a ja bych neměnila za nic na světě ❤️ ❤️ ❤️ taky jsem si říkala že jedno dítě stačí ale láska se pouze znasobi domácí práce děláš tak jak tak a ma sebe budeš mít zase čas za pár let... Za mě určitě dvě...

dandaa
27. srp 2019

My chtěli vždy minimálně ty dvě děti a alespoň tři roky od sebe. Skoro nám to vychází. První je od narození pohodář, který miluje společnost a děti, proto se druhého nebojím. Navíc můj chlap je víc rodinný typ, se vším sám od sebe pomáhá a malému věnuje hodně času, na druhé se těší ještě víc. Každé dítě je jiné, ale u toho prvního člověk pořádně neví co a jak a je vykulený z každého prdu. Co týče věkové rozdílu tak já si rozumím víc se starším bratrem, který je o pět let než s tím mladším o dva roky.

pavca1982
27. srp 2019

@fajas80 A já mám 4 😀👍 aby tomu jednomu nebylo smutno.

jitule_hrachule
27. srp 2019

@denca033 Vždyť já to psala, že sourozence kamarádi nenahradí

fajas80
autor
27. srp 2019

@monika76301 a co vás teda přimělo k druhému dítěti? Všichni právě furt orodujou, děti jedině blízko u sebe, aby si rozuměli, ale to fakt ne,chci do práce, ať řeším taky i něco jiného a nevypadnu tolik z oboru

monika76301
27. srp 2019

@fajas80 to ze jsme chtěli sourozence pro starší i to ze jsem si odpočinula od plenek přebalování a kojení věnovala se práci a byla jsem připravena mít další... Dvě takhle po sobě bych nechtěla a můžu říct že jsem udelala dobře... Starší se stará hraje si s miminkem podává plenky ubrousky společně koupeme... Moc si to užívám....

corry21
27. srp 2019

Ani roční rozdíl není záruka že si budou rozumět. Vždycky jsem chtěla děti blízko sebe z tohoto důvodu, zacli jsme se snažit v asi půl roce dcery, ale doteď se nezadarilo žádné prosperující těhotenství. To mě přivedlo k myšlence vzít v potaz i další možnosti, i toho jedinacka (přece jen se skoro dvouletou už je celkem pohoda), i rozdíl 4 roky a víc. Na jednu stranu jsem hrozně chtěla děti blízko sebe, na druhou stranu se to ve mě bilo z protože už jsem prostě nechtela být doma a chtěla do práce a věnovat se i sama sobě. Myslím že investice do sebe je základ, aby byla doma pohoda a fungovalo to. A víc než to kolik let jsou děti od sebe je důležitá výchova a jak to klape doma, co dítě vidí. Ja bych teď nejspíš byla taková ta uhonena nervni matka se dvěma rvoucima dětma 🙄

6miska4
27. srp 2019

@fajas80 jak já ti rozumím.. dceři jsou teprve 2 roky a shodli jsme se, že o druhém minimálně do jara 2021 nebudeme přemýšlet (z mnoha důvodů). Zatím je pro mě jediným důvodem, proč mít druhé, aby nebyla dcera jedináček. Když ale třeba vidím, jak se třeba moje teta chová k mojí mámě (své sestře), tak zlatí kamarádi..

rohac
27. srp 2019

Dvě děti jsou lepší.Pohrajou si a případně pomůžou.My už pracujem na sourozenci pro malého

3mama
27. srp 2019

Pro mě je to s dvěmi mnohem jednodušší jak s jedním ,vyhrají si ,zvládnou se na chvilku sami zabavit ☺️ rozdíl mezi holkama máme 2 roky a je to ideal ☺️teď přibude ještě parťák ☺️