Jedli byste pomalovanou dýni?

8. lis 2024

Syn měl do školy donést dyni hokaido, malovali na ni v rámci Halloweenu nějakými vodovkami (Non eco barvami). Vyhodit nebo oloupat a sníst? Kloním se k tomu vyhodit.. Co byste udělali vy? Stala así 25 Kč, obecně strašně nerada vyhazují jídlo ale může to být rakovinotvorné. Říkám si, že to mi za to fakt nestojí...
.

autor
8. lis 2024

Foto přikládám.

beditha
8. lis 2024

Tohle jde jistě umýt horkou vodou. Použila bych pak i se slupkou. Pokud se i po tom budeš bát, tak můžeš tu pomalovanou část po umytí ještě oloupat. Jídlo bych nevyhazovala.

pilzzee
8. lis 2024

Ver tomu, ze rakovinu opravdu nedostanes z pomalovane dyne 🤦‍♀️ Kor kdyz ju umyjes a oloupes.

llluckaaa
8. lis 2024

Umyla bych vodou a snedla. Běžne vodovky ani nemohou obsahovat rakovinotvorne látky, ne?

levandule_k
8. lis 2024

Nerada vyhazuji jídlo, ale nejedla bych pomalovanou dýni, i kdybych ji oloupala. Vnitřně se mi to příčí. A je mi jedno, že vypadám jak hysterický magor.

jaja01k
8. lis 2024

Já bych ji oloupala a snědla. Nebo aspoň tu nepomalovanou část.

martulka88
8. lis 2024

Tím, že mám crohna, tak se držím určitých pravidel - nesním ani den prošlý jogurt, takže já bych dýni vyhodila. Jako teoreticky se vám nic nestane, ale já si na svá střeva musím dávat bacha.

alianan
8. lis 2024

Omyla, oloupala a snědla bych ji.
Kdyby měla měla s pomalovanou dýní nějaký problém, s klidným srdcem bych ji vyhodila a neřešila.

klokanka31
8. lis 2024

Já bych se ani nerozmýšlela a vyhodila.

janina228
8. lis 2024

Umyla, pro tenkrát i Hokaido oloupala a uvařila. Ta slupka tak jak tak něco musí vydržet a venku při pěstování přijde taky do kontaktu s kdečím .. pokud teda není někde plesnivá (třeba že by byla dlouho na výstavce v teple)..to bych se nerozmýšlela a šla by do koše.

gbp
8. lis 2024

já bych to nejedla. z dýně se stalo plátno a změnila svůj účel prostě. nejsou vodovky jako vodovky. já mám třeba i anilinky...a překvapuje mě, kolik z vás by to vůbec neřešilo. vždyť to není jen o tom, co je na povrchu, ale i o tom, co se dostane dovnitř. jako by všechny ty chemie kolem a pesticidy nestačily...

me_druhe_ja
8. lis 2024

Umyla, oloupala, uvařila, snědla.

malytlustyhroch
8. lis 2024

Vyhodila bez vycitek, jak psala
@gbp stalo se z ni platno.
Velmi ekologicke platno, mnohem lepsi nez kdyby malovali na polystirenovou kouli.
Ale dokud ty barvy nejsou jedle a neni hladomor, tak bych tim svoje telo nezatezovala.

petrasipkova1
8. lis 2024

vydlabala bych s dětmi bubáčka na svíčku a pak vyhodila.

gruyerre
8. lis 2024

Jedovaté to není. I kdyby někdo sežral celé vodovky (což nedoporučuju), neumře a ani z toho nedostane rakovinu.

anpineapple
8. lis 2024

Taky bych nejedla, nějak psychologicky mě to odrazuje 😅

edddie
8. lis 2024

Já bych ji taky nejedla. Prostě by směrovala do koše, a to bez debaty. Tahle dýně ani není podle mě vhodná ke konzumaci.

mourovatakocka
8. lis 2024

Umyla bych horkou vodou, oloupala a snědla. Myslím, že to, čím se běžně stříká ovozel, je horší než vodovky.

autor
8. lis 2024

@edddie Docela mě baví rozdílnost názorů. To s tím vydlabanim je fajn nápad! 🙂

junomcgaff
8. lis 2024

Záleží čím na to kreslili

dashyyy
8. lis 2024

@edddie jakože hokaido dýně není vhodná ke konzumaci?

vanessia7
8. lis 2024

Vyřež pomalované části a ostatní použi.

lvl16
8. lis 2024

@gbp Ani anilinky již nejsou toxické, anilin se do nich už dlouho nepřidává. Obsahují pouze víc pigmentu. Jako ne že bych to doporučila olizovat, ale i kdyby, tak se nic nestane :D.

gbp
8. lis 2024

@lvl16 OK, to je skvělá zpráva. ale nemění to nic na tom, že k barvám přistupuji jako k něčemu, co se nejí. ale ať si každý jí co chce 😅

mia_von_prag
8. lis 2024

Ja osobně bych vyhodila

mysh_me
9. lis 2024

@mia_von_prag AI je papezstejsi nez papez 😀 pry kdyby to byly barvy urcene k malovani potravin (kterymi se treba pomaluje/ozdobi dort k prime konzumaci), tak muzes vyhodit pomalovane a snist vnitrek? 😀 ten se fakt asi jisti, aby ho nikdo nemohl zalovat 😅
Jinak me bavi nazory, jak umytou a oloupanou dyni nikdy, i kdyz se to bude jeste varit. A pak objednate detem za drahy prachy dort, kterej hraje vsema barvama, jasne jsou to potravinarske barvy ale tim se vam dite primo nacpe a to je v pohode. Ale hlavne ne omytou vodovku… skoro bych si vsadila ktera moznost bude mit vic tech rakovinotvornych latek 😳

pilzzee
9. lis 2024

@mysh_me Ty decka prijdou pusou do kontaktu s takovyma zhovadilostma (vcetne samotnych vodovek, fixek atd…), ze nechapu, jak se nekdo muze pohorsovat nad pomalovanou 1) umytou 2) oloupanou 3) uvarenou dyni 🤣

lennus
9. lis 2024

Nejsem úzkostlivá, ale vyhodila bych ji. Pokud jde do bioodpadu/kompostu, udělá půdě užitek.

fire85
12. lis 2024

@gbp co se asi stane když to uvařis? Projde to varem...já spíš koukám kolik lidí by vyhodilo jídlo, a bez rozmyslu...fakt smutný

fire85
12. lis 2024

@edddie cože? Hokaido není vhodná ke konzumaci? A na to jsi přišla kde? Tahle dýně se přece připravuje nejčastěji, jako polevka, pyré atd..