Ahoj. Vy které máte jedináčky, jaké to má výhody? Jste tak spokojené? Já pořád přemýšlím jestli zůstat u jednoho, a zatím když si sepíšu pro a proti, tak jednoznačně převažuje to, mít jedno dítě. Ale stejně chci znát vaše zkušenosti 🙂
Taky jsem jedináček, a čekám čtvrté, aby moje děti nebyly na všechny rodinné problémy a povinnosti samy, jako jsem já. Jestli výhoda, tak asi, že se jednou nebudu muset dělit o dědictví, ale véééélmi ráda bych se tohohle privilegia vzdala. Jinak negativa jednoznačně převažují.
Ahojky, já už mám dokonce potvrzenou neplodnost.
Nějakým zázrakem se nám jedno povedlo vytvořit.
Takže si hledám stejně výhody. Takže například:
1) prádlo, jeho méně, méně ponozek na spárovani.
2) výdaje za jídlo, za boty, za hračky, za vstupy.
3) menší bordel
4) víc času jak na dítě tak pro sebe
5) jednodušší organizace dne, stačí ti vypravit jedno dítě. Nemusíš řešit jak ti spi třeba to druhy a jak to sjednotit s jeho programem.
6) můžeš jít ven a řešit jen jeho vrstevníky a kamose pro nej.
7) nebudeš mít pocit ze jedno z tvých děti třeba chvilkove strada, nebo si nezachovala k někomu fér.
8) stačí ti malý auto.
9) stačí ti menší prostor na bydlení
10) je to jednodušší s hlidanim u příbuzných a přátel.
To asi bude hlavne o povaze mamy a prioritach, protoze ja v tom treba vyhody nevidim absolutne zadny. Vic penez pro jedno dite a min uklizeni pro me, pokud uvazuji o nasem dalsim diteti, skutecne zadne vyhody nejsou.
Tak pokud další dítě není možné mít, je ten seznam fajn. Je prima k tomu přistupovat pozitivně 🙂
Často se setkávám s tím, že jedináčci litují, že nemají sourozence, ale asi to bude o povaze. Manžel je jedináček a nikdy tím netrpěl. Měl spoustu kamarádů, kteří u něj často přespávali, rodiče se mu hodně věnovali. Výhody jedináčka vidím v tom, že má svůj pokoj, po kterém většina sourozenců marně touží, rodiče na něj mají více času, program se přizpůsobuje jemu na míru - když je třeba větší rozdíl mezi sourozenci, tak už je to těžší, aby byli oba spokojení, jeden chce třeba na hřiště a druhý se tam už nudí. Taky je to lepší s hlídáním, někteří kamarádi a prarodiče jedno dítě pohlídají, ale na hlídání dvou dětí si netroufají.
@95newmommy2020 U mě právě hodně převažuje i ta výhoda že budu mít na dceru vždycky čas, na její učení až půjde do školy, atd. Že jí nebudu muset odstrkávat kvůli druhému, a zase naopak...
S tím časem to není úplně pravda. Ano, rodič má omezený čas, který může dítěti dát a musí ho dělit mezi více (i když většina aktivit lze dělat s více dětmi současně), ale sourozenci mají pro sebe navzájem několikanásobně více času, než jim dá rodič, takže dítě je zabavené mnohem lépe.
My mame jedno a fakt stačí. Za rok jsem se ještě nevyspala, hlídání žádné, jsem ze sourozenců, ale ani tam jsem žádné pozitiva neviděla.Ale každého věc, ať si má každý třeba 5 dětí, ráda bych časem měla zase čas i na sebe, nemluvě, že i to jedno nám sebere veškerý čas, manžela jsem skoro taky rok neviděla, ve smyslu, že bysme měli hodinku pro sebe. Opravdu nám stačí jedno
Myslela jsem, že budeme mít také jedináčka, ale pak mi došlo, že až tu s tatínkem jednou nebudeme, bude tu naše dcera úplně sama 😰 a to mě vyděsilo, vzhledem k tomu, že i já mám svoji mladší sestru spřízněnou duši a nejlepší kamarádku..
Vyhod se nejde u jedinacku plno,jedinou nevyhodu vidim v tom,ze se o to jedno dite budes vzdycky vice bat a kdyz uz tady jako rodice nebudete,ze nebude mit pak nikoho,bude na svete uplne sam...Dcera je jedinacek a chce at mame miminko,vekovy rodil ji nevadi,ale rikala,ze nechce byt sama,ze nevadi,ze bude miminko male,ze se o neho budeme starat a casem vyroste,nedavno mi rrkla,ze ona chce mit 3-4 deti,ano je to umocneno,ze se moc s jinymi detmi ted kvuli korony neda stykat,ale ten poce deti me dost prekvapil.
Jinak pocet deti jsem videla jinak do 4 let veku dcery a vidim to jinak,kdyz ma 6 a je docela uz samostatna a tolik nas uz nepotrebuje.
Ahoj, zrovna dneska sem se vzbudila s jakousi depkou ohledne poctu deti...
Dceri bude 10 a ctyri roky sme vicemene samy, coz mi z 90% vyhovuje, nemuset se ohlizet a delat kompromisy.
ALE...obcas me prepadne, ze teoreticke druhe, sem chtela max do 35.let, coz mi bude letos...Tak obcas zapremyslim, ze bych tu jednou holku nechtela nechat "samotnou", ale na druhou stranu si rikam, jestli to lamat pres koleno...
Tak ted taky hledam pozitiva... 🙂 a taky jsem jedinacek...
@camelinka dceři je 11, synovi 8měsíců a mne letos 35... Oba vlastně vyrostou jako jedinacci, na dceru jsem mela dost času, věnovala se ji, vypiplala a ted, kdyz jde do puberty a je nejradši se sluchátky v pokoji, mam zas čas na syna... Nejlepsi je nic neplánovat, ono to stejně většinou skončí uplne jinak.
Jo a jinak si myslím, ze každý si na své situaci musí něco najít. Občas i ty z více detma určitě závidí těm s jedinackem a naopak. Nikdo by se neměl cítit špatně za to, že má jedno, pět nebo třeba žádné dítě. Nikdo neví, co za tím je. Někdo má problém se špatnou plodnosti, někomu stačí kapka a zvládá to i přes ochranu. Někdo ty děti plánuje a vyjde mu to a někomu přijdou neplánovaně. Špatný je podle mě jen nechtěné dítě a nebo být nedobrovolně bezdetna. Zbytek je úplně v pořádku.
@barmil Dekuju za zkusenost, ja su prave hrozny planovac (znameni Panny-prokleti😂) a vim, ze nektere veci, se naplanovat uplne nedaji...Nehlede na to, ze sem nepotkala "kvalitni geneticky material" na mnozeni (rozumej, nekoho, kdo nebyl uplny kreten 😂).
Ne, delam si srandu, ale seznam pro/proti mam v hlave casto, ale porad prevlada varianta jednoho ditete, kor, kdyz uz je ted samostatna jednotka a da se podnikat hromada veci...
@camelinka Jak já ti rozumím. Taky jsem panna 😄😄
@95newmommy2020 Tak nejsem sama, dekuji 👏🙌🌈😜
Jedno dítě bych nikdy nechtěla. Moje teta měla jedno a ve 22 o něho tragicky přišla a teď je sama, lituje že další nemela
Ahoj, vše je otázkou priorit. Někdo je prostě typická "máma kvočna", která vidí štěstí ve výchově a péči o děti, někdo je víc sobecký a vidí štěstí třeba v budování kariéry, cestování apod. My nejdřív že zdravotních důvodů od sourozence upustili, ale nakonec bychom stejně asi u jedináčka zůstali. S odstupem času si už můžeme užívat luxusu odrostlého dítěte.
1)Noční vstávání, období vzdoru... mi fakt nechybí 😉
2) Lepit hlídání kvůli kašlíku, odvádění a vyzvedávání ze školy či školky je i s jedním náročné. Kombinace dvou dítek ve škole a školce je už na bojovou misi.
3) V okolí mám sourozence - páreček. Klučina chce hrát hokej, holčička chodit na tanečky... Výsledkem je to, že rodiče si musí péči o ně rozdělit a společně stráveného času je stejně minimum. Okruh zájmů i přátel je naprosto rozdílný stejně jako sourozenci sami.
4) Bohužel taktéž v okolí mám mnoho známých, kteří se v dospělosti se svým sourozence moc nemusí a mají se nejradši, když o sobě vlastně ani neví.
5) Muž je jedináček prý tím nikdy nijak netrpěl.
6) Já sourozence mám o pár let staršího a jsem samozřejmě ráda, že ho mám. Na druhou stranu jsme v pozici spíš dospělých kamarádů. Takže v dospělosti taková nej kámoška, kamarád.
7) A na konci seznamu jsou takové ty sobecké věci jako finance či cestování 😉
@prostenika85 Takze ten, kdo nevidi smysl zivota pouze v tom, trebas deset let v kuse akorat utirat nudle, je sobecky, pecka 😂😂😂👏👏👏
@prostenika85 Nevim, proc je za sobectvi povazovano potreba venovat se praci namisto rodit deti a byt doma.
@upmd To je take drsne, radsi mit vic deti jako pojistku? Uz jsem tento nazor slysela, ale porad me z nej mrazi.
Snila jsem o velke rodine, bohuzel nam nebylo prano. Jelikoz prvniho jsme se dockali po 10 letech snah a touzeni, tak s druhym jsem si dala cas do svych 36 let. A to mi bude letos na podzim a myslim, ze je toto tema ukoncene. Budu z tech, co se budou snazit hledat sama pozitiva na rodine s jedinackem. Pevne verim, ze si najde svoji polovicku a az my tu nebudeme, tak sam nezustane.
Myslím, že výhody jedináčka může posoudit spíš člověk, který zažil oba typy rodičovství - tj. jedináčka a následně i sourozence. Pokud Tě zajímají výhody, tak to je beze sporu víc času pro sebe i pro dítě, ekonomicky je to pochopitelně méně náročné než víc dětí, řekla bych že čím víc dětí tím menší osobní nezávislost (ale asi to nebude úplně univerzální pravidlo). Ptala ses jen na výhody, tak píšu jen výhody...taky jsme dlouho zvažovali zda jedno či dvě, několik prvních let po porodu jsem byla přesvědčená, že do druhého už nikdy nepůjdu (porod šílený, dítě nespavé, ubrečené, nekontaktní - já s poporodní depresí). Jediné, co k tomu můžu říct, že v tomto nikdo neporadí, každý jsme jiný - někdo je principiálně naturelem matka od přírody a dá pět dětí s malíčkem v nose, někomu stačí jedno a dost - to osobnostní nastavení má prostě každý jiné, nic není špatně. Určitě to chce rozhodovat se podle sebe, poslouchat svoji intuici a nenechat se tlačit do nějaké role jen proto, že by se to mělo...
@prostenika85 Devce, tebe si pamatuju i bez obrazku, takze v konverzaci koncim 😂🙈
@camelinka Děvče, mě si určitě pamatovat nemůžež, protože s Tebou ani nikým jiným jsem tady diskuzi nevedla.
@prostenika85 Predstav si, ze znam vyznam pojmu sobectvi, ale budiz 😁 “Sledovani vlastniho prospechu a zajmu, pripadne na ukor druhych, a to vcetne rodiny ci pratel”.
Ukaz mi na teto definici, kde je souvislost mezi sobectvim a rozhodnutim mit jedinacka?
Já myslím, že je to hlavně o tobě. Jestli to cítíš tak, že jedno je akorát nebo máš pocit, že by ti to chybělo. Kamarádky co mají jedno a více neplánuji, tak výhody pro dítě to má asi takové
- děti mají luxusní pokojíček
- mají první poslední
- rodiče se věnují jen jim
- samozřejmě finanční stránku nemá smysl ani zmiňovat...
- rodiče mají pořád dost času na sebe i na své koníčky. Můžou si dál v klidu vést svůj původní život
- nemusí řešit na dovolené, že mají jedno starší a druhé mladší a tudíž mají jiné potřeby a možnosti.
A to zda budou ze sourozenců skvělí parťáci je stejně nejisté. Ano může to být nerozlučná dvojka až dokonce jejich životů, ale taky můžou vést v dospělosti boje o majetek a stydět se za to, že mají stejný genetický základ. Znám takové, co jsou naprosto spokojené a mají za to, že jedno bohatě stačí a znám i takové, které by další opravdu chtěly, mrzí je to, že tomu tak není, ale manžel prostě rozhodl a ony se s tím "smířily" V tomhle bych dala na to jak to cítíš, ne na rady a přesvědčení okolí 🙂
Ja teda jedinacka nemam, ale sama jedinacek jsem, a proto chci mit vic deti. 🙂 Z meho pohledu je vyhoda snad jen to, ze se nemusite s nikym delit, mate pokoj pro sebe. Jinak to bylo dost na houby. Cely zivot mi chybi partak, ac mam dost dobrych pratel, neni to ono. Na druhou stranu, muz sestru ma o 6 let a nemuzou si prijit na jmeno, rodice je k vzajemnemu vztahu moc nevedli.