Je tu prosím právník?

andrea93133
5. lis 2021

Ahoj, holky je tu mezi váma prosím právník? Nutně bych se potřebovala na něco zeptat do soukromé zprávy. Pokud tu bude někdo ochotný mi poradit, prosím, ozvěte se mi. Moc děkuji 😊

barulina
5. lis 2021

@andrea93133 jaké právo. V trestním se orientují. Něco málo v rodinném

andrea93133
autor
5. lis 2021

@barulina jde spíš o dědictví a majetkové právo.

zelenaesmolda
5. lis 2021
meronym
5. lis 2021

@zelenaesmolda Na verejny dotaz odpovim.

zelenaesmolda
5. lis 2021

@meronym
to dava smysl,at z toho maji uzitek i ostatni 🙂

andrea93133
autor
7. lis 2021

@meronym Dobře teď se to úplně celý zamotalo.. momentálně mě tedy zajímá jak já jako prodávající nemovitost, kdy už byla sepsána smlouva ale ještě nejsou vlastnická práva převedená na katastru nemovitostí (momentálně plyne ochranná lhůta) odstoupit od smlouvy bez souhlasu druhé strany, jde to vůbec? Vím že druhá strana s tím souhlasit nebude, jelikož nás bude mít v šachu a nám bohužel nezbyde nic jiného než mu pak za směšnou cenu prodat i druhý podíl na vlastnictví bytu..

meronym
7. lis 2021

@andrea93133 Na zaklade poskytnutych (strucnych) informaci - ne, v tomto stadiu od smlouvy odstoupit nelze. Obecne pokud neni primo ve smlouve sjednano neco jineho, tak odstoupit je mozne pouze v pripade, ze druha strana podstatnym zpusobem porusi sve povinnosti (napr. nezaplati kupni cenu).

andrea93133
autor
7. lis 2021

@meronym myslela jsem si to, děkuji za odpověď 😊 a je nějaká jiná cesta jak z toho ven? Nevěděli jsme že byt je rozdělen podílově mezi dva vlastníky na 1/2, měli jsme za to, že je rozdělen na jednu a druhou bytovou jednotku, což nás výpis z katastrálního úřadu vyvedl z omylu, ale to už bylo pozdě, jelikož nabyvatel tohoto podílu svou polovinu podílu (v domnění že prodává jen jeden byt) - apropo, můžu se zeptat jak mohl odhadce, který odhadoval cenu bytu v dědickém řízení odhadnout nějakou cenu aniž by viděl celý byt, ale viděl vlastně jen ani ne tedy polovinu toho bytu? Omlouvám se mě to hlava nebere 😳 ) - a nyní jsme tam jak jsem psala výše. O byt nyní nikdo nebude mít zájem, jelikož by koupil vlastně jen spoluvlastnictví 🤦‍♀️

meronym
7. lis 2021

@andrea93133 Vas popis je lehce zmateny, ale zkusim odpovedet podle toho, co jsem si dovodila - je dum, v nem dva byty. Vy jste si mysleli, ze je rozdelen na bytove jednotky, ale neni, tj. kazdy z vlastniku ma 1/2 idealni polovinu domu. Jednu polovinu ted druhy spoluvlastnik prevedl. Situace je neprijemna, ale ne neresitelna. Predne pokud doposud bylo s vlastnictvim 1/2 domu spojeno uzivani konkretniho bytu, neni duvod, aby tomu tak nebylo i nadale. Krome toho je mozne dum na bytove jednotky rozdelit i nyni. Pokud by k tomu druhy spoluvlastnik odmitl dat souhlas (napr. ve snaze levne nabyt druhou polovinu), muze jeho souhlas na zaklade zaloby nahradit soud. Reseni jsou, jenom bude zrejme potreba oslovit DOBREHO pravnika, aby Vam s tim pomohl.

andrea93133
autor
8. lis 2021

@meronym moc děkuji za Váš čas a odpovědi 😊 můžu se ještě zeptat jak je to s daní při prodeji? Platí jí prodávající, to jsem pochopila, ale je tam spousta výjimek a tam už jsem se ztratila (jedná se o pozůstalost po zemřelém).. má proběhnout nějaká změna příští rok ohledně daně? Takto nám to bylo druhou stranou řečeno, že je lepší prodat to ihned, ale nic jsem nenašla..

meronym
9. lis 2021

@andrea93133 Při prodeji nemovitosti je prodávající povinen zaplatit daň z příjmu (15%).

U této daně však platí cela řada výjimek:
Vlastnictví nemovitosti minimálně 5 let (tzv. časový test)
Bydliště v nemovitosti minimálně 2 roky (nemusí být totožné s trvalým bydlištěm)
Do 1 roku využijete získané peníze pro uspokojení vlastní bytové potřeby.
Dědictví od manžela či v přímé linii - časový test splněn zůstavitelem

Nevím o tom, že by se připravovala nějaká změna, nejsem však vyloženě daňový právník. Budu se opakovat - prodej nemovitosti je věc, u které se určitě oplatí poradit s advokátem. Těch pár tisíc, co ušetříte, nestojí za starosti a problémy, které si můžete bez právní rady způsobit.