Uvažuji, že bych šla pracovat jako účetní ve školské právnické osobě, ale mám z toho docela obavy. Je to zvládnutelné v rámci pracovní doby? Anebo jsou časté přesčasy? Co je na této pozici kritické?
Účto jsem měla ve škole, chápu ho, ale praxi nemám.
Budu ráda za každou Vaši zkušenost a za každou zkušenost pošlu ❤️
P.S.: Omlouvám se za anonymitu
Pracuju v provozu na vysoké škole, nejsem ucetni, ale hodně spolupracuju s naším ucetnim. Přesčasy dělá jen před výplatami. Specifikum je účtování dotací a grantů, máme jich hodně. To ale asi bude jiné třeba na ZŠ.
Klasické podnikatelské účtu je úplně někde jinde, tohle jsou účta pro rozpočtové a příspěvkové organizace, takže asi základ u účta využiješ, ale hodně se toho budeš muset naučit. Dělala to sestřenice a z počátku tam vysedávala i o víkendech, než se v tom trošku zorientovala.
Má zkušenost praví - kdybys měla jen sbírat podklady pro externí účetní firmu nebo pokud vás na to bude víc, super praxe. Kdybys na to měla být sama, asi bych do toho nešla. Riziko chyby je veliké a nebudeš mít, kde se doptat.
@hojda Tak to pak může fungovat. Já takhle dělala marketing malé firmy a dopadalo to spíše tragicky - kontakty kolem nula, jen na marketingovou agenturu, která opravdu nebyla moc dobrá, což jsem netušila, já k ní už přišla. Zkušený by ji poslal rovnou do háje (a dělal si to sám bez nich a jejich provizí). Ale zase zkušenost to byla, to jo 🙂.
Bude ta mít, kdo zaučit, nebo tě rovnou hodí do vody a plavej?
@hojda Tak hele, krize, 2009, já totálně bez peněz a nutně jsem potřebovala prachy skoro za cokoli. Dost jsem se divila, že mě vůbec vzali 🙂. A vydržela jsem tam skoro půl roku, doplatila většinu dluhů na sociálním a zdravotním (protože to se nikdo moc neptá, jaké máš příjmy, sociální a zdravotní se platit musí, i když není z čeho 🙂 ) a vůbec se dala finančně trošku dokupy + dořešila některé právní problémy (byla jsem jednatel s.r.o. čka, odkud jsem zdrhla, ale byla tam takový bordel, že mě neodepsali na rejstříku - a odvolaný jednatel papíry o svém odvolání už nemá právo odevzdat ... Kocourkov).
@emamaira děkuji, tam jsou taky dotace. V čem to je specifické? Když má přesčasy hlavně v období mezd, tak asi dělá i mzdového účetního, že?
@hojda tohle právě není příspěvková organizace, je to přímo školská právnická osoba, takže to účto by mělo být klasické, co se týče čísel účtu, příspěvková organizace má i jinou účetní osnovu, v tom je asi zásadní rozdíl. Doufám, že bych nemusela mít až takové přesčasy 😔
@hojda děkuji za odkaz 😉 ale bohužel nevyužiji, jak jsem psala výše, p.o. má účto úplně jiné, než školská právnická osoba. Ale i tak moc děkuji 🌹
@merope měla by tam být asi ještě jedna účetní
@hojda tuto informaci nemám, vím že tam bude pomocná účetní, ale jestli to bude umět, to nevím. Teoreticky by mě mohla zaučit ta, co tam je teď, ale nevím, zda to bude možné.
Normálně bych se zašla přímo poptat do dané organizace a i za odcházející pracovnicí co to obnáší, jaká je náplň práce.
Pokud tam nebudeš sama, tak bych do toho šla. To je jedno, že nebude umět možná vše potřebné - získáš praxi a naučíš se to.
?