kdy je treba byt u drobnych operaci (casto bez nebo s minimálni hospitalizaci) byt uplne svelecena/svleceny a kdy ne? je tim limitem to, zda je to lokal nebo celkova nebo zalezi na zarizeni nebo i na tom jak moc "prefiferni" cast tela to je? jake mate zkusenosti? Kdy bylo nutne svleceni i kdyz se to zdalo jako trivialni vec a kdy naopak jste si mohli nechat cast civilniho odevu i kdyz jste s tim nepocitali? A kdyz neni clověk hospitalizovan nekde na luzku, tak kde se obvykle odklada odev pokud se to to vyzaduje? nekde pobliz salu a na stul se clovek presune sam a holt tak jak ho panbuh stvoril?
nechystam se ted na nic, spis tak nejak clovek chce vedet, kdyby v budoucnu neco bylo, tak at neni prekvapen
Jo a ty ses ptala na ty operace bez uspání... Je to úplně stejné. Většinou ti ještě dají někam takovou "roušku" nebo prostě kus hadru, abys na ně neviděla. Nikdo nechce aby ses dívala, jak tě kuchají a tak. Ani u císaře nekoukáš na tu ránu. A s tím oblékáním je to stejné. Pokud tě budou potřebovat vysvléknout, tak ti ihned zakryjí všechno co nepotřebují mít odkryté.
Tak já tolik zkušeností nemám, ale co jo, tak stejné jak @vitezove, nahota minimální všechno v andělíčku a při revizi i na koze zakrytá, dokud jsem neusnula. Jsem stydlivka a nepamatuji se, že bych někde měla problém (jo akorát u porodu jsem ukazovala víc než dost více lidem, ale to jsem nějak neřešila 😀)
Ajeje, opet zacinaji prazdniny...novy nick, jediny prispevek, a to na tema nahota😒
@elinka555 já jako zdravotník teda naprosto chápu obavu o vlastní soukromí pacienta.
@lejdyxy dost záleží na tom, co to bude a kde se to bude dělat. Prostředí sálů je regulováno hygienicko epidemiologickým řádem a tam budeš svlečená. Na “velké” sály jede svlečený pacient pod peřinou, na jednodenní chirurgii se svleče až v boxe na sále a v empíru přejde na stůl. Pokud by to bylo vyřiznuti znaménka nebo ablace nehtu na ambulanci, tak se svlékat nemusíš vůbec
I u drobných zákroků jsou schopný člověka svléknout do půli těla, alespoň ... Třeba na obličeji mi zakryli jen místo lokálně, na zápěstí to šlo dolu do půli těla. Nejlepší bylo před laparkou. Dali mi takový skvělý prášek na uvolnění :D nahatá jsem šla z předsálí na křeslo, tak jsem si hezky vesele roztáhla nohy, ptali se mě, jestli se mi hezky leží a tma. Byla jsem spokojená, nahatá. Normálně bych tam snad ani nešla. Pak mi máma řekla, že tam dělá na sále paní z vesnice :D
@drep ka jako zdravotnik to taky chápu a na druhou stranu opravdu si nijak nepripoustim to ze je tělo nahé pokud je ve zdravotnickém zařízení. Pokud by to bylo treba na pláži uz se na to divam jinak. Možná to bude tím, ze pracuji vesměs se starými lidmi, kterým je to víceméně jedno. Ale ani spousty mladých se nestydí a je jim jedno co jim kde myju treba
Je to kvuli sterilite prece. Pro si kus rizku. Ty se mozna stydis, ale jim je to naprosto sumak. Kdyz se neco podela, muze se proste ihned zasahnout a nemarnit cas nejakym slikanim pacienta. Hrotite houna
@lejdyxy na operaci jsem byla dvakrát to jsem byla úplně nahá a přecházela sama , několikrát jsem byla na ambulantním zákroku bez uspání kvůli ledvinám a to jsem přecházela taky úplně nahá a to jsem si myslela že mi dají aspoň něco a nic ... Pak jsem byla zašívat zápěstí a to jsem teda koukala že jsem musela být do půl těla svlečená a jen přehozený ten zelený čtverec ,ale v té době mi to bylo jedno . Nemusí to tak být , já měla štěstí že jsem se fakt pokaždé svlekala . Já už si zvykla , na kardiologii jsem nahoře bez a na urologii a gynde dole bez . Když to musí být tak stim člověk nic nenadělá 🙂 doktoři jsou na to zvyklí a my to musíme vklidu přejít ..
@kajacob hm... takze rozumim tomu dobre, ze pri tech ambulantnich zakrocich normalne clovek (tam u vas ve spitale) prijde "z ulice", vejde do nejake predmistonosti, tam da vsechno dolu a jde si lehnout na lehatko, kde az pak je konecne prikryt? to asi uplne fakt neni ukazka zdravotnictvi, co si zaklada na respektu k pacientovi a jeho soukromi/intimite 😒
@kajacob A kam si to prosím tě chodila na operace?? pořád do jedné, stejné nemocnice??
@lejdyxy Já myslím, že to ale tak není všude. Já jsem to teda nezažila takto nikdy a to ani jako dítě ani jako dospělá. Naopak mi přišlo, že to zbytečně řešili. Dávali mi tu roušku mezi nohy a já jsem jim říkala, že je mi to jedno. A to jsem v tu chvíli neměla nic v sobě, ale tak nějak v té situaci mi přijde, že tohle je poslední co by člověk řešil.
Byla jsem na vyříznutí bulky z prstu na ruce v lokálním umrtvení. Spodní prádlo jsem si naštěstí mohla nechat. 🙂
@kajacob takze spis takova lepsi ordinace nez vylozene nejakej echt operacni sal? to asi teda opravdu osciluje od zarizeni po zarizeni od postaceni svleknutí do pradla do vyzadovani uplne nahoty bez (z pohledu personalu) nejakeho zbytecneho se mezi-oblekani jeste do nejakeho andela
Jo a bylo to ambulantne, lokalne.
zákrok s okem - nemocniční noční košile, spodní rádlo jsem si nechala, převlákala jsem se v místnosti se skřínkama, pak přechod na sál
revize - vlastní noční košile, na sál jsem jela na lehátku pod peřinou, košili na sále jen vyhrnuli dle potřeby
Mě přijde, že člověk moc nahatý není. Oni to ti doktoři dělají opravdu s citem. Na sál se jde prostě v andělíčku. A až přímo na stole se řeší co dál. Když mi dělali revize, tak jsem si andělíčka nechala, nohy ve třmenech a mezi nohy mi vysloveně dali kus látky, dokud jsem neusnula. Aby mi to prostě nebylo nepříjemné. Jim je to fuk viď.
U slepáka a u dalších operací, které jsou kolem břicha, hrudníku a tak. Na stole svlečou a přikryjou takovým tím nemocničním textilem. Pak uspí a pak teprve do něj dělají "okýnka", podle toho kde se bude řezat atp. Někdy třeba překryjí dvěma textily a pak si je posunou, aby se dostali třeba k břichu. Když se operuje mozek, tak jsi většinou normálně v andělíčku celou dobu. Nebo třeba koleno a tak. Není důvod jej sundavat, ale máš ho na každé operaci, protože je sterilní a jim se případně dobře sundavá, kdyby bylo potřeba. Ale věř mi, že tohle je poslední co tě v tu chvíli bude zajímat.