Jakou rasu psa pořídit? Máte doporučení?

antilopkax
24. črc 2020

Chtěla jsem se vás zeptat na názor a zkušenosti. Máme starší fenku. Začínáme uvažovat, že bychom jí pořídili kamarádku. Zatím jsme vždy měli různé druhy retrívrů a uvažujeme nad změnou. Rádi bychom plemeno, které je vhodné k dětem, máme starší děti, ke zvířatům se umí chovat, ale stejně to beru jako lepší. Máme velkou zahradu a psi máme hodně venku. U štěněte to samozřejmě přizpůsobím jeho potřebám.
Určitě nechceme pitbully a ani podobné rasy.
Jakou rasu psa máte doma vy a doporučili byste dál?

goovana
24. črc 2020

@antilopkax my máme pudlíka 😉

amazonkajanik
24. črc 2020

@antilopkax my máme plemeno,které bych jen tak nikomu nedoporučila 😂 ale jinak,do budoucna zvažuji zda chodskeho psa,nebo půjdeme opět do čsv. Pokud ovšem se povede a my budem mít vysněný domek, bude se hodně řešit i kavkazak,ale to je ultimatni hlídač,který ovšem nepohrdne pořádným podrbanim na bříšku a za ušima.
Záleží na tom,co si představujete a jaké máte požadavky na dané plemeno.

neliniezoe
24. črc 2020

@antilopkax Máme australského ovčáka a k ní obří zahradu, na které se vydovádí a vybije si na ni i své zahradnické sklony. Jediný problémy je, že docela pouští chlupy, říkáme že je to rasa australská trousička chlupů a "pase" dceru(3,5let) když se zapomene. Je docela i inteligentní, ale svéhlavá, ale to věřím že je znamením, ve kterém je narozena. Máme ji jako náhradu za zlatého retrívra a věříme, že je retrívr v ní převtělený❤️ neboť povahou je taky taková srdečná a milá.

antilopkax
autor
24. črc 2020

Chceme rasu, která není náročná na výchovu a na pohyb. Rozhodně nejsme denně na 10km procházce. Chodíme jen po okolí a hodně s ní bude chodit důchodkyně.
Ale nejdůležitější je pro mě hodný pes, co má rád děti. Nechci hlídače.
Mně se nejvíc líbí baset, ale nenašla jsem v dosahu žádnou chovatelskou stanici.

beatty
24. črc 2020

A vyhovuje vam povaha retrivru? Chlupy z nich vam nevadi? A velikostne chcete spis vetsiho psa?
Pokud byste uz retrivra vylozene nechteli, i kdyz by se nabizel treba Nova scotia duck tolling retrievr (toller), tak bych asi uvazovala treba nad:
1. ovcakem - zejmena chodaci maji zlatou povahu, kratkosrste kolie jsou nesmirne inteligentni a pratelske, vyhnula bych se borderkam (potrebuji zamestnavat hlavu)
2. springrspanelem - o springrech se rika, ze maji povahu zlatych retrivru
3. pudlem - pudl je opravdu mily, chytry a vesely pes
4. portugalsky vodni pes je bezvadny do rodiny

Pokud se vam libi baset, klidne bych hledala i vzdalenejsi chs. U nich si dejte obzvlast zalezet na vyberu chovky, aby meli v poradku zdravi.
Btw. co takovy vendeesky baset? Ti jsou taky bezvadni.

lucca13
24. črc 2020

@antilopkax co cane corso? 🙂 je dobrý hlídač a k dětem se chová ohleduplně. A když ho holky zlobí tak po nich nevyjede ale uteče.

nazka
24. črc 2020

@antilopkax já zase k dětem doporučím boxera. Najdi si info o nich, nebo kdybyste chtěli info, poskytnu do iz

darinka84
24. črc 2020

@antilopkax máme taky boxera, děti miluje.. Naše i cizí.. Ale pro důchodkyni to asi moc nebude?

zednice
24. črc 2020

@antilopkax Flat coated retriever

xxx3d
24. črc 2020

@antilopkax ahoj,
obecně se jako snadno vycvičitelní psi doporučují lovecká plemena, pokud nechceš hlídače, což nechceš.
Baset je krásnej pes, jenže... jak jsi psala, že s ním bude hodně chodit důchodkyně, oni mají výbornej čich, a poměrně dost váží, takže... na procházky zrovna ne ideální pro starší osoby, vlastní zkušenost z rodiny. To, že když se ozve, je hlučnej, by vám asi nevadilo, když nebydlíte v bytě.
Co zkusit westíka?
Anebo se mrknout do útulku...

orisek56
24. črc 2020

@antilopkax letite zkušenosti s trpasličím srnčím pinčem. Měla jsem i jiná plemena, ale tohle vede. Až bude domeček se zahradou, pořídím si ho zas.

antilopkax
autor
24. črc 2020

@xxx3d westík je moc malý. Chci něco většího.
@lucca13 to už je moc velké a moc ostré. My preferujeme lehce ovladatelného psa.

@xxx3d z útulku nechceme. Raději bych psa od štěněte a ne křížence, abych měl předvídatelnou povahu.

michaela1990xx
Autor odpověď smazal
Zobraz
marti89
24. črc 2020

Německý pinč - je velice věrný a nechá si skákat po hlavě od dětí, respektuje další zvířata (jen u myší, krys, činčil a podobných fungují pudy, ostatní v pohodě - kočky, ptáci). Nicméně miluje společnost, takže pokud ho chcete na zahradu, musíte ho učit od začátku a nepouštět do domu, jinak se bude dožadovat dostat se dovnitř. Má kratší srst, péče je rychlá a jednoduchá (pozor jen na vymačkávání žlázek, toto plemeno to vyžaduje)
https://www.pesweb.cz/cz/nemecky-pinc
https://vse-pro-zviratka.cz/nemecky-pinc/

(Směje se, opravdu - umí výborně používat mimiku)

xxx3d
24. črc 2020

@antilopkax to je škoda, myslím k tomu útulku. Brala jsem to, že když už máte děti větší, že by to šlo, a chápu důvod, proč ne, neboj.
K těm plemenům, chcete zase něco loveckýho, nebo to může být i nelovecký plemeno. Z těch prvních, když ne retrívry, tak španělé mají velký výběr, jak výška, tak srst
a setři, i když ti už jsou výškou na tom stejně jako retrívři.

eithelwing
24. črc 2020

Bratr má výše zmíněného portugalskeho vodniho psa. A musím říci, že je to fakt milá povaha. 🙂

zavodnice
24. črc 2020

Já jsem strašně chtěla šarplanince, ale k miminům zatím úplně ne, kéž tak později. Chtěla bych chesapeak bay retrívra, ale v ČR je problém sehnat štěně. Když si stoupnem do pořadníku, třeba se příští rok dočkáme. Manžel by chtěl zase českého horského psa...nějak to dopadne a místa na zahradě je dost. K tomu máme labradoří důchodkyni a to mě nejvíc mrzí, že nechce chodit na procházky, proto chci ještě mlaďocha.

surikata131
24. črc 2020

@antilopkax myslím, že hodný rodinný pes je třeba i Bernský salašnický pes, akorát je velký. Loveckého psa bych nebrala, potřebuje hodně pohybu (ohaři, setři...)

vineta
24. črc 2020

@antilopkax Bernský salašnický pes nebo Velký švýcarský salašnický pes. S pohybem jsou na tom akorát a jsou to skvělí rodinní psi. Přece jen pastevecká povaha tomu dost nahrává. Jen tedy jsou už docela velcí. Lovecká plemena bych nebrala (pohyb),boxeři jsou též příliš akční.

lucca13
24. črc 2020

Loveckeho psa raději ne, ségra má musterlandskeho ohare, a je sice roztomilý ale v podstatě neúnavný a potřebuje být pořád v pohybu.

beatty
24. črc 2020

@eithelwing jsou to vazne skveli rodinni psi. 🙂
Snazila jsem se autorce poradit opravdu zodpovedne. A s velkym ohledem na psa, aby i dane plemeno mohlo byt spokojene.

Taky entlebusi jsou povahove mile plemeno. A beztak by se nasly i dalsi. Takze zalezi, co vse je pro autorku podstatne.

antilopkax
autor
24. črc 2020

@beatty díky za vyčerpávající odpověď. Moc se mi líbí ten springrspanel. 👍
Mně osobně se líbí hodně buldoci (francouzský i anglický). Zatím se to nehodí, protože máme doma koberce, takže do rekonstrukce by to nebylo ono. Navíc by mi bylo blbý, aby jeden pes byl venku a druhý vevnitř.👍

bassetlady
24. črc 2020

Jako mnohaletá “zajatkyně” bassetů jen podotýkám, není to pes na ven a líná celoročně.

zelenaesmolda
24. črc 2020

@antilopkax
proc nechcete pitbully apod?vzdyt to jsou k detem a lidem nejlepsi psi

zelenaesmolda
24. črc 2020

@amazonkajanik
chodskeho psa ma segra a jestli chcete hlidace tak chodaka fakt ne,to je gaucak a strasne hodny 🙂

roxanalit
24. črc 2020

@neliniezoe my máme německého ovčáka a bereme ho mezi lidi, děti, má zatím půl roku, ale je inteligentní a nesmírně vděčný a dává nám tolik lásky kolik jen může dát. S dětmi (sousedovy) vychází zatím moc dobře . V lednu čekáme přírustek a pejsek bude mít rok, tak si určitě zvykne 😊

antilopkax
autor
24. črc 2020

@bassetlady s tím, že by to byl venkovní pes, nepočítám, proto ho teď mít nemůžeme. Stejně jako buldoka.

@zelenaesmolda protože z nich mám přirozený respekt. Mám s nimi pár nepěkných zážitků.

zelenaesmolda
24. črc 2020

@antilopkax
no,za to ale nemuze pes,za to muze majitel.kdyz si o pittech a jemu podobnych psech neco nactes tak zjistis,ze to jsou opravdu rodinni psi a velice pratelsti.Ale chapu,jak to myslis,ja mam stejny pocit z rotvajleru.Pittbula si pohladim ale rotvikovi se vyhnu.

antilopkax
autor
24. črc 2020

@zelenaesmolda vím, že mají být fajn, ale prostě ne. To je stejné, jako bych si nepořídila maltézáka a pudla.

1eso1
24. črc 2020

@zelenaesmolda musim souhlasit. Mám dvě děti a staffbulla a ten by umazlil i zloděje. Když máme chuť řádit, řádí s náma. Když máme chuť se válet, válí se s náma 🙂 A je hodně společenský. A hlídací fakt není 🙂