Ahoj maminky,
budeme kupovat v rámci usnadnění domácnosti myčku a sušičku, dosud jsem tyto pomocníky moc nemusela, takže o nich mnoho nevím a prosím o radu zkušenější 🙂.
Kdo rád vaři a peče na kolik sad máte myčku a s jakou jste spokojené? Budu tam povetsinou potrebovat nacpat i robota, nejaky ten plech, hrnec, tak abych se vesla a mela to rozumne clenene at si neroztriskam nadobi... Jde mi take o šetrnost k nádobí aneb ta co máme v práci mi smrdí a sklo z ní je děsné poškrábané, přitom na údržbe se tam nešetří... A jake tablety pouzivate v pomeru cena x vykon x kvalita - levnema tabletama do myčky myju zažranou špínu a asi budu mit strach je pouzit na nadobi, z ktereho budeme jist... A cim to cistite aneb co Vas u te Vasi stoji mesicne provoz mimo vodu a elektrinu?
Co se tyce susicky, rada bych nejakou, ktera nebude srazet bavlnu, lepsi pry umi a s programem co tolik nemacka pradlo, aneb rada bych odbourala zehleni. Jinak susicka se nam sice vejde vedle pračky, ale asi bych radši nechala koupelnu jak je a spis ji postavila na pracku, vy co to tak mate, co je k tomu treba, musi to byt nutne stejna znacka? Co je treba na udrzbu susicky, je treba kupovat nejake antistaticke ubrousky ci neco podobneho a co stoji mimo elektrinu jeji provoz? Budu ji dost mozna pouzivat jenom sezonne, vadi ji, kdyz delsi dobu nebezi?
Předem děkuju za všechny rady
Co se týká myčky, asi taky budem kupovat novou, měla jsem AEG, vybírali jsme podle značky, jakože bude kvalitní a neporuchová a houby s octem. Hrozně mě zklamali, opravovaná za 6 let asi už 6x a jednou dokonce programátor, což není malá částka. Ted čekáme, až přijede opravář a jestli to bude nějaká dražší oprava, tak už asi koupíme jinou. Ale za mě teda AEG už ne. ☹ Jinak prodávají i s programem na sklo, aby se tolik nepoškrábalo, ale někde jsem zas četla, že pokud jsou skleničky z myčky zničené, tak je to nekvalitou těch sklenic. Tablety nepoužívám, vyjdou dost draho a vím, že si někdo stěžoval, že s nimi není nadobí tak čisté, jako když se použije zvlást prášek a leštidlo. Kupuju v Lídlu. Asi bych koukala na hlučnost a spotřebu myčky a projela recenze. Se sušičkou zkušenosti nemám. 😉
No, my mame vodu ze studny a levny proud diky elektrickemu kotli, takze v tomhle smeru to moc neresim, hlavne at to meje a susi podle mych predstav, jen Miele mi asi neprojde, tak neco levnejsiho...
@akankeo oboje bych jela podle nejnovejsich recenzi, protoze ono se to lisi i model od modelu. Ja mam susicku Electrolux a za me vyborna volba, ale nemam porovnani. Programu to ma dost, ale pouzivam jeden....
Mycek uz jsem mela nekolik a zazila nekolik (v praci, na dovolenych v apartmanech atd) a nejlepsi mi zatim prisla jeden starsi model AEG a pak jeden z nejnovejsich modelu Beko, ktery me naprosto sokoval, jak vyborne myl a byl tichy.
Ted pouzivam Finish tablety, ale mam dobrou zkusenosti i s tabletami s Lidlu a i ted davam sul i lestidlo z Lidlu.
Jinak urcite mycku sedesatku a koukni se na vnitrni usporadani, aby ti to vyhovovalo...ja tam treba plechy davam nerada a veci z robota take ne, protoze se bojim, ze mi to hne plastem a uz mi na sebe ty dily nesednou...jsem lina jit studovat, zda zrovna muj robot do mycky muze a na jakou teplotu max.
Co se spotreby tyce ti neporadim, nesleduji, ale vim, ze (za vodu platime klasicky a nocni proud nemame) spotreba vody klesla s pouzivanim mycky a spotreba elektriny jsem si nevsimla, ze by nejak narostla po zakoupeni susicky...jestli ano, tak v radu par stovek za rok.
@nonnni jezis nestras, mycku chci v podstate kvuli robotovi, nonstop mi tu na lince schne, v mycce se schova, ale stoji vic jak cela mycka, to bych docela oplakala, kdybych si tam sveho mazlicka znicila a navic bych sto let vybirala noveho a kdovijak dlouho se s nim zzivala, pouzivam vsechny funkce a jeste sem si musela koupit jeden mensi pro doplneni 😒 . Diky za tip s Beko, neni to znacka, po ktere bych normalne koukala.
Co se tyce susicky, jake mas zkusenosti s tou bavlnou, srazi se ti a zehlis potom jeste nebo jen to nutne typu kosile co nejsou easy iron? Mam pracku denne, nekdy i dve, nejak se to nesnizilo s koupi vetsi pracky, holky sou proste expertky a dochazi mi u pradla humor, radsi ten cas stravim s rodinou, eko neeko...
@akankeo no jako fakt na urcitych robotech najdes varovani, ze nesmi do mycky, ze ten plast pri te teplote pracuje, takze lepsi, kdyz to radeji predem vyzjistis...pokud jde o neplastove soucastky tak to je bez problemu, jde o ten plast.
Ja prave take ne, ale byla jsem naprosto v soku, kdyz jsme na dovolene meli tuto mycku a ja doslova nevedela, ze jede a do byla kuchyn a obyvak open plan a nadobi naprosto luxusni. Je tedy nutne to nadobi dobre naskladat a mozna take jeste koukni, kde vsude ma mycka trysky...ja mela jednu starou, prisla s bytem a ta byla dost na cestne slovo...jestli se nadobi oplachne, nebo ne. Spodni kos nesmel mit prave zadnou panev hrnec, plech...nic, protoze pres to se ta voda nedostala k hornimu kosi.
Ze susky nezehlim nic a ano, trosku se to tim teplem srazi, ale neni to srazene jako nenavratne, kdyz to vezmes na sebe, tak se to zase uvolni. Pracuji proste ta vlakna. Kdybys zehlila, tak to teplem rozzehlis, ja to nechavam roznosit na telech, lenost mi nedovoli zehlit. Jako nikdy se mi nesrazilo nic tak, ze by to treba bylo o cislo mensi....to absolutne ne. Tedy kecam, jednou mel manzel z tricka bezmala podprdu, ale to byla chyba materialu a ne susicky 😀
Jo a skladam idelane jeste teple, aby se to rukou uhladilo, kdyz taham uz uplne vychladle pradlo, tak obcas trosku pomackane je a pak hodim jeste 20 minut doplnujici program, staci par minut, pradlo se zahreje a muzes v pohode skladat.
Jo a pozor na nepomer pracka a susicka...abys nevyprala 8kg pradla anemusela to susit na 2 x, protoze by ti to susicka nepobrala.
Obojí značka Electrolux, myčka 60 cm, osobně preferuji s tím klasickým košíkem dole, protože se pak dobře proplachují i ty mezery ve vidličkách, s čímž měla problém myčka známých, co měla šuplík ma příbory. Navíc často používáme větší nabírací lžíce na saláty a podlévání, které pak v pohodě dávám do onoho šuplíku.
Jsme čtyři, sušičku jsme koupili na 7 kg, s kondenzační nádobou.
Po pořízení sušičky nám paradoxně peníze za elektřinu vraceli a přestalo se nám tu tak prášit a hlavně vlhnout dům.
@akankeo Rozhodně šíři 60cm...já mám Bosh a spokojenost...má samostatný šuplík na příbory, takže dole je trochu víc místa než s košíkem...a i v praxi se mi to lí vyndavá než s košíkem...ale je to o zvyk...tablety Finish, Jar aj Somat (nejvíc mi vyhovují asi finish a ty jarový..) provoz nějak nesleduju...
Sušičku taky vybírám a bude to buď to taky Bosh a nebo Siemens...koukám na velikost a spotřebu...no a pak programy, ale tam jsou si značky ve stejné cenové hladině dost podobné...
Víc ti já nepovím, ale dyžtak na střeše by ti možná řekli víc🙂