Jaká je Vaše prognóza ohledně covid opatření?

25. říj 2021

ahoj,

já vím, že tu nikdo nemá věštěckou kouli, ale přeci jen jak pozoruju, hodně z Vás se dobře orientuje v naší i zahraniční politice a třeba máte nějakou představu, jak to bude dál s protikoronavirovými opatřeními. Jde mi o to, že jsem se nechtěla nechat očkovat. Nechci říkat proč, nechci si to nechat vyvracet, prostě jsem jsem to neměla v plánu. Ale vlivem nových opatření začínám dost rezignovat. I když jsem to přesně nechtěla, nechat se dotlačit ke zdi, tak se ale odmítám vzdát aktivit, které mám ráda a společenského života. Chodíme často do restaurací, cvičit, do bazénu, do kina, divadla, na koncerty a je pro mě neúnosný jak z finančních tak i časových důvodů chodit na testy. Takže už s manželem začínáme se slzou v oku řešit, kdy kde kam a co si nechat píchnout...... Co mě ale hlodá v hlavě, co když to zase bude platit dva měsíce a pak to nová vláda zruší? Sice si říkám, že tohle už asi nepovolí, protože co tak vidím v zahraničí jsou ta opatření mnohem tvrdší, takže předpokládám, že ČR půjde dost podobnou cestou.
Bez ohledu na Váš názor na očkování, jaký máte názor na tato opatření, na placené testy a povinné kontroly bezinfekčnosti? Bude to podle Vás už dlouhodobá záležitost, nebo se nová vláda bude chtít ukázat a opatření zmírní?

Předem moc děkuji.

sigyn
25. říj 2021

Já třeba očkovaná jsem (ze zdravotních důvodů) a zatím jsem nikde nepocítila nějakou výhodu (certifikát po mě nikdo nechtěl). Stejně zastávám názor, že by se opatření měla rozvolnit - hlavně respirátory jsou velká blbost a lidi by se měli rozhodovat dobrovolně a ne je tlačit do očkování. Osobně bych počkala, jak se k tomu postaví nová vláda, protože ta současná banda klaunů už ohledně pandemie pokazila vše, co se dalo.

malanoha
25. říj 2021

Taky cekame, s cim prijde nova vlada. A nechceme se nechat natlacit do ockovani jenom ,,protože kino"

veritanas
25. říj 2021

Ahoj, jsem příznivec očkování a myslím, že to je jediné cesta, jak z toho ven. Nicméně vůbec nemám problém s tím, že někdo nechce a ve své podstatě je mi celkem jedno, co dělají jiní ( mám mnoho kamarádů bez očkování a už se o tom nebavíme, protože se neshodneme). No, podle mě se bude ještě utahovat, protože to prostě půjde nahoru, já osobně si myslím, že nějaký mírný lockdown příjde, nebo dojde k tomu, že budou něco moci jenom očkování ( podobně jak plánují v Rakousku). Ono to v tomto případě není jen o politice, ale i o zdravotnictví, pokud se naplní nemocnice, nezbyde jim nic jiného než zase omezit společenský život. Já osobně si, ale taky myslím, že kdyby se dodržovala základní nařízení v podobě roušek, hygieny a tak, tak je to polovina úspěchu, jenže to je ta furiantská povaha- nikdo to nedělá, tak já taky ne...

zuzineckah
25. říj 2021

Já bych se zas tak nebála. Tohle není o systémovém opatření, ale o tom, že odcházející vláda si chystá místo do opozice, aby pak mohli řvát, jak oni udělali vše. Předpokládám, že nejpozději v prosinci jsou tato opatření zrušená a testy opět hrazené. "Nová vláda" už to avizovala. Do očkování bych se dotlačit nenechala ani za zlatý prase.

malanoha
25. říj 2021

Ja nejsem v zasade proti ockovani, ale ta negativni masaz typu, nenechas se ockovat, nepujdes ani do hospody, me od toho spis odrazuje. A mam chut se neockovat natruc 🙄 Kdyby mi nekdo, treba v televizních spotech, mlatil o hlavu, jake vyhody - zdravotni - mi ockovani prinese a dal to bylo na dobrovolnosti, tak bych se nechala ockovat spis.

krisstina93
25. říj 2021

Já očkovaná nejsem a ani to zatím neplánuju, zatím mě to nijak neomezuje, na testy nechodím, protože je k běžnému životu nepotřebuju, do kina, restauraci apod nechodíme. Jsem doma na rodicaku a čekám další dítě, takže se mi do toho fakt moc nechce. Uvidíme příští léto jak to bude, asi jedinny důvod proč bych do toho šla bude, aby jsem mohli jet za rodinou do zahraničí, bez toho aby byl člověk půlku léta v karantene.

mon_88017
25. říj 2021

@malanoha pod tohle se podepíšu, cítím to dost podobně.
Moje prognóza? Budou "lokální opatření na úrovni všech okresů" a do očkování nás chca nechca navezou všechny v režimu dobrovolně povinně.

hojda
25. říj 2021

Takhle to třeba chystají v Rakousku a docela čekám, že v ČR se inspirují. https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/rakou...

levandule_k
25. říj 2021

Očkovaná nejsem, nemám to v plánu. Pro mě osobně je největším argumentem, že neznáme dlouhodobé účinky očkování na organismus. Nelíbí se mi ta propaganda kolem a hláška je to jen včelička. Očkování nikdy není jen včelička, má dopady na organismus. Napřed to bylo stylem, 2 dávky a za coronavirem uděláme tečku, teď se už umožňuje 3 dávka, u nás zatím dobrovolně, Izrael 3. dávkou očkuje standardně. Jsem zvědavá kolik budou mít někteří jedinci dávek očkování v roce 2025.

Jsem připravena razantně omezit kino, večeře, bazén atd. Nejsem na tom finančně špatně, ale nechce se mi dávat za večeři v restauraci, kino, bazén o 200 Kč víc/osoba. Plus ten čas, kdy musím dojet na odběrové místo. Takže budu sedět doma na zadku, jídlo si objednám domů, film si pustím na Netflixu a na výlety budu jezdit maximálně do přírody. S kamarády a rodinou se budu scházet doma v soukromí, i když nepopírám, že mi bude chybět ta svoboda jít si jen tak posedět s kámoškou na kafe. Když se na jaře konečně otevřely restaurace, tak jsem si připadala jak v jiném vesmíru, že si konečně můžu vychutnat lahodnou kávu se zákuskem v kavárně.

hojda
25. říj 2021

Jinak si myslím, že hrazené testy zase časem zavedou. Tohle je rozhovor s kandidátem na ministra zdravotnictví a jak to vidí on. https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/109815/v...

agneska7
25. říj 2021

Já teda neporadím jen se připojím . Očkovaná nejsem a nechceme být , ale bojím se že nás zaženou do kouta že bez očko. Si nezajdem ani do obchodu .... Nějaké restaurace bazény atd. Kde vyžadují test mi jsou úplně jedno protože stejně nikam nechodíme takže to že je zpoplatnili mi je docela jedno. Doufám že to takto nedopadne 😓

autor
25. říj 2021

@levandule_k Ale jo, to je reakce většiny neočkovaných. Ale jak dlouho jsi ochotná to takhle vydržet? Ok, tři měsíce vydržím nikam nechodit, ale za rok to tu může vypadat zase úplně stejně, jako ty poslední dva.... A ve finále nejde ani tak o mě, cvičit můžu doma a víno s kámoškou taky chutná z obýváku. Ale spíš mi jde o děti, žijeme v Praze, takže ten společenský život je tu prostě jiný, než když má někdo baráček a pořádá grilovačky na zahradě. Třeba jen tenhle týden máme v plánu přes prázdniny bazén, cirkus a halloweenskou akci. Stihnem to ještě zadáčo, ale kdyby ne, tak to máme ke vstupům a útratě ještě 1600,- za testy pro nás dva.

eloise02
25. říj 2021

@sigyn Vážně jsi napsala, že "hlavně respirátory jsou velká blbost"? Jako myslíš, že i ty by měly zrušit? No tvl...

andrea93133
25. říj 2021

Mě nejvíc sere tohle násilné dotlačování do očkování a šikanování nenaočkovaných.. tohle má být demokratický stát?! Spíš jsme se posunuli zpět v čase a jsou tu zase doby komunismu (nejsi ve straně, nemáš právo se ani svobodně uprdnout) proti kterým jsme dost dlouho bojovali.. a tím hůř, že už to nemá daleko k novodobému fašismu - nejsi neočkovaný/á nemáš právo absolutně na nic, budeš dřepět doma, platit za testy které jsou úplně k ničemu, budeš v karatnéně i když ti nic není a co budou jíst tvoje děti, jak budeš splácet hypotéku/úvěry nás absolutně nezajímá.. už jen čekám kdy neočkovaní nebudou smět vycházet ani na nákup potravin a budou platit výdaje za zdravotní péči, pokud kterákoliv nemoc (dnes už jen corona) bude mít horší průběh a bude potřeba být hospitalizován.. tohle násilné dotlačování do očkování mě víc utvrzuje v tom, že si to prostě nenechám píchnout. A co se týče nové vlády nevkládám do ní absolutně žádné naděje na zlepšení stavu nebo rozvolnění protiepidemických opatření, spíš naopak.

autor
25. říj 2021

@andrea93133 Jo, mám stejný názor. Jenže to není záležitost jen naše, ale situace je stejná a horší i u sousedů. A já nejsem připravená bojovat proti systému, chci žít život tak jak předtím. Ale jak píšu, mám strach, že povolím a za dva měsíce zjistím, že to bylo zbytečné, protože to zase odpískají.

agneska7
25. říj 2021

@andrea93133 a už to začíná 😠

sigyn
25. říj 2021

@eloise02 Ano. Znáte snad někoho, kdo respirátory mění po každém použití a má na sobě maximálně 2 hodiny? Já tedy ne. Pak je takové používání kontraproduktivní. Nemluvě o tom, že řada lidí ho má stejně pod nosem (minulý týden jsem takhle viděla zaměstnance na úřadě, v pojištovně, v nemocnici i u zubaře). Účinek jde tak zcela mimo a lidi to jen více a více irituje. Kdyby to používání bylo od začátku nastaveno rozumně (a ne, že máte mít roušku když jste sama venku, nebo v autě), tak by na to lidi nekašlali potom už kdekoliv.

veritanas
25. říj 2021

@andrea93133 ač jsem očkovaná, chápu tvoje rozčarování. Ale co úplně nechápu, je přirovnání, že jsme tady jako za komunistů nebo fašistů. Podle fotky ti bude okolo 30, takže jsi toho moc nenabojovala. Mluvíš o době, kterou v podstatě sama neznáš. A vrcholem je to, že fakt, že nemůžeš do restaurace,přirovnáváš se stanným právem za heydrichiády... To mi vždycky přijde jako plivnutí do ksichtu obětem politických režimů..

autor
25. říj 2021

@veritanas Na druhou stranu možná právě proto, že tahle země a její obyvatelé tak trpěli a bojovali za svobodu, bychom se my neměli sklonit před vším a všechno přijmout jen proto, že to přece není tak zlé, jako dřív.... Ona totalita nikdy nepřichází ze dne na den.....

ninive211
25. říj 2021

@sigyn Taky jsem s tím zatím neměla žádné výhody, certifikát jsem teda 2x ukazovala - v obou případech v bazénu/na koupališti, jinak nikdo nikdo nic nechtěl vidět, ani na koncertě, kde bylo tak 800 lidí a hlava na hlavě (manžel se kvůli tomu jako neočkovaný šel testovat a nikdo to nechtěl vidět)
Anonym, částečně souhlasím s poslední větou, totalita nikdy nepřichází ze dne na den, u toho nacismu to byl důsledek rozčarování po 1.světové válce a následné hluboké krize ve 20. a 30.letech, které Německo pociťovalo. Takže cca víc jak 15 let společenské frustrace, než to vyplulo na povrch ve formě války (Hitler jen zneužil celkového naladění lidí, frustrace a polarizace společnosti...mě docela děsí, jak se naše společnost dokázala polarizovat za "blbých" 18 měsíců!!!)

veritanas
25. říj 2021

Ale jistě.. vůbec nemluvím o přijmutí nesvobody, ale naši předkové vytáhli zemi z mnohem větších sraček a bojovali, jak říkáte. A my si částečně přivlastňujeme tuhle zásluhu, to, že jsme se narodili nebo žijeme ve svobodné zemi je naše obrovské štěstí a práce těch před námi. Naše generace se musí vypořádat s pandemií, to je náš úkol. To bude jednou zase naše zásluha, až to zvládneme. Ale já u spousty z nás vidím jenom to, že chtějí žít jako dřív, ale ne, jak to udělat..

levandule_k
25. říj 2021

autorka Upřímně ? Nevím, jak dlouho jsem to schopná vydržet, doufám, že tak dlouho, než přestanou prudit s opatřeními očkovaný vs neočkovaný a vlastně doufám, že se jednou ukáže, že naše imunita je schopna se coronavirem lehce vypořádat sama.

Vím, že nechci být internetový bojovník, kdy se tady budu kasat, jak se očkovat nenechám a pak v realitě ohnu hřbet.

ai30
25. říj 2021

@malanoha Hele, ja tohle nejak nedokazu pochopit. To se fakt ve svetle toho, co svet proziva posledni dva roky, rozhodujes podle toho jak se ti libi televizni kampan na ockovani? A nenechas se naockovat natruc? Jako natruc komu konkretne? Natruc zdravotnim sestram, ktere diky proruskym antivax trollum ceka dalsi fajn sezona, pri ktere budou padat na hubu? Tak jo, ti tleskam, jak jim to nandas...

andrea93133
25. říj 2021

@agneska7 á je to tady že? 😡
@veritanas ano, samozřejmě jsem nemyslela sebe, ale nás, náš lid, náš národ, kteří bojovali za svobodu o kterou jsme teď přišli.. nežila jsem v té době, ale poslední dobou jí zažíváme.. zákaz nočního vycházení, povinné nošení respirátorů, prokazování se buď negativním testem nebo očkováním, spoty v televizi a rádiu.. ano nejdou na nás s obušky a zbraněmi (zatím) i když v některých státech už to tak je, takže je to jen otázka času (viz určení další pravomoce policii), ale vydírají psychicky a dělají to přes zákazy, zastrašování a vydírání.. takže tu dobu zažijeme a už vlastně zažíváme a někteří bohužel znovu.. vůbec nikomu neplivu do tváře, spíš se obracejí v hrobě když vidí že to proti čemu bojovali se pomalu ale jistě vrací zpět.

orisek56
25. říj 2021

Tak ono staci mít v rodině pár průseru po očkovani a vím, že mě osobně do něho nezatlaci i kdyby mi drželi pistoli u hlavy ☺ to je představa vlády versus realita. Mimochodem mám za sebou dost ostrý covid, z kterého nějaké následky mam, přesto je můj názor neměnný. To co se tu odehrává mi smrdí tak trochu nebezpečné už dobami zpět o 80 let a to je něco, co odmítám akceptovat. Očkovat se mám dobrovolně a na základě potřeby kterou cititm já sama, ne aby mě do toho tlačil nějaký děravý systém, který hranici s porušováním lidských práv. Takže vláda ať si dělá co chce. Jsem svědomitý člověk, tam kde je to logické nosím respirator, dokonce vyšší třídu, která správně má být, protože FFP2 je na viry utopie a není určena na víry, ale pouze prach, to ví snad každý laik, jen vláda asi ne. Ruce si dezinfikuju, vyhýbám se masám lidí a když jsem nachrchlana jsem doma. Tak jak to má byt u všech ostatních respiračních nemocich. Takže ať jdou do.... A co se týče podstaty covidu, mám za to že tu už zůstane, tak jak to proklamuji mnozí odbornici a já tomu věřím. Lepší by bylo se s tím smířit a lépe se s tím virem zzit, než pořád honit vodu na mlejn, kterou nedohonim. Ovšem někomu takhle genocida národa, ekonomiky a normálního života vyhovuje.

malanoha
25. říj 2021

@ai30 ne, natruc vlade a systemu.

orisek56
25. říj 2021

@levandule_k a teď si vem, že ta vakcína má funkčnost pouze půl roku, takže se budeš muset každý rok nechat 6x opichat. Což je naprosto hardcore pro tělo.

autor
25. říj 2021

@ninive211 Mě právě tohle napadlo už při první vlně, kdy se lidi tak báli, že přijmuli všechno a ještě za to byli vděční. Kdyby jim tenkrát někdo řekl, že coronu roznáší hlavně blonďáci s modrýma očima, dokážu si představit, jaká nenávist a lynč by se rozjela. Ono stačilo lyžaři v Itálii, pražáci na trzích, rekreanti z chorvatska.... A tenkrát mi vlastně došlo, jak lehce se to může všechno zvrtnout a otočit.
@veritanas Ano, máš pravdu v tom, že taky pindám, ale řešení nemám. Resp můj selský rozum říká, už to nechat být a doufat, že si naše imunita poradí a přežijeme, protože už pojedeme třetí rok všelijakých opatřeních a stejně se vlastně nic neukázalo jako opravdu efektivní. Ale samozřejmě si uvědomuju, že nikdo to neudělá, protože nikdo neví, co by se mohlo stát a žádná vláda si tohle neriskne.... A určitě s tebou souhlasím v tom, že se nedá srovnávat utrpení našich předků a lockdown v pohodlí našich bytů, s donáškou jídla, netflixem a dotacema od státu. Jen si myslím, že bychom ohledně naší svobody měli být neustále v pozoru a hlídat, aby se to nezačalo plíživě obracet, kam nechceme.....

janina228
25. říj 2021

@hojda Tak jestli by měli v plánu se v ČR inspirovat Rakouskem, nebylo by od věci, kdyby krom toho A udělali i to B - tedy uznávání protilátek po prodělání covidu..

ai30
25. říj 2021

@malanoha Jo, tak to sis vybrala super cestu, jak to tomu systemu nandat. Zrovna onehda koloval retezovy email, ktery s naprostou jistotou dosvedcil, ze dalsi vlnu neodserou lidi s podlomenou imunitou, deti, zdravotnici a stari lide, ale prave vlada a system. Tak na to jdes spravne. Preposlala bych ti to, ale uz to smazali.