Hele je to jen moji neschopnosti nebo to fakt nejde? Ne ze bych byla naka extra poradna, ale doma nezvladam nic poradne porobit. Mam uz dve skolni deti (1. stupen) a ted aktualne sestimesicniho kojence. Vedela jsem, ze je tohle obdobi nejnarocnejsi, ze nic poradne nedodelam, ze to prece vim, jsem zkusena matka, ne? 😂 ale stejne me to desne stve. Doma je bordel jak v tanku. Rano mam vzdycky kupu planu, co chci ten den udelat a vecer zjistim, ze ten den zase utekl a ja neudelala lautr nic 🤷🏼♀️ jen prebalovat, kojit, chovat, uspavat, prevlikat, prebalovat, kojit, prikrmovat, kojit, chovat, uspavat 😅 (A ve chvilich, kdy me nepotrebuje se venovat starsim detem)
Ja vim, ze to tak je, ale muzete mi prosim rict vase zkusenosti? Ja si toho maleho desne vychutnavam, tak strasne rychle to utika, vim, ze bordel nikam neutece, ale prece jenom ve mne hloda trochu svedomi, zda s tim prece jen se neda neco delat a byt lepe organizovana.
Ja bych teda zapojila starsi deti, manzela. Uklidit veci po sobe by umet mely (obleceni, hracky). To dela hodne. A klidne pomoct treba s utritim nadobi, prachu, vyskladat neco z mycky…. To jsou jednoduche a nenarocne veci. A vam to pomuze.
Zapojit deti. Odmalicka ucim, ze zakladem je, at si po sobe sami uklidi. Skolkove deti to jiz umeli. Skolni deti uz maji i jine povinnosti napr. vylozit mycku, vysat si svuj pokoj, odnyst po sobe do mycky. Zapojit manzela-vynest odpadky, uklidit po sobe do mycky ... Ja si poridila susicku, zehlim jen 1x mesicne. Vysavam treba 2x tydne, ale vytiram jen 1x. 6mesicni dite vezme vetsinu tve pozornosti, ale zase neudela neporadek, nejhorsi to bylo mezi 1 a 2 rokem (nez se deti naucili po sobe sami uklidit). Jde to, kdyz ostatni udrzuji poradek ... jsem sama s 2 detmi.
Mám tři děti, 2. třída, školka a 4 měsíce, taky nesnáším bordel. Mimčo spí jen venku v kočárku, který nesmí zastavit. Takže moc času doma netrávim. Ale vždy uklízím v týdnu, když jsou děcka ve škole a školce a miminko mám v křesílku a přenáším z místnosti do místnosti. Nikdy už ten úklid nebude 100%, nikdy neuklízím celý dům najednou, ale jeden den horní patro, další den přízemí. Podlahy umývám až k večeru, když děti spí....no je to náročný... teď mě čeká umývání oken a pak začne práce na zahradě. Manžel nevidí binec jak já. Ale když to všechno uklidím, tak jsem prostě spokojená
Když se nám narodilo třetí, starší byli 1. a 3. třída. Zapojovaly se prostě starší děti a manžel. Já samozřejmě dopoledne, kdy byli starší ve škole, ale po sobě si musel uklízet každý sám. Jsme v bytě, což určitě dost zlehčovalo situaci, když jsme šli pak do většího bytu, bylo znát i to, že je prostě víc místa na nepořádek a víc místa na úklid. V domě si to radši ani nechci představit🙂
Diky za konstruktivni tipy! Deti i manzel se zapojuji. Decka vynasi odpadky, vyklizi mycku, uklidi si po sobe. Manzel, ten je zlaty - to ho musim vychvalit do nebes, take umi uklidit. Mezitim, co jsem s miminem a psem venku, tak uklidi komplet cely barak.
No a vlastne ten problem je v tom, ze tohle vsechno se deje, ale narazove. A to bude asi ten kamen urazu. Ze nejsem ja ani manzel dusledna. Ze decka to sice vsechno umi a zvladnou, ale az kdyz jim to aktivne reknu. Jinak jim vsechno odpadava od ruky, kramari, rozbordeli a pod. Zamerim se na to. Jinak kdybyste mely jeste tip na harmonogram, denni rutinu, budu rada za vase rady!
Jde to stejně blbě jako s jedním, já prostě na věci potřebuju klid a to manžel nechápe, takže jen málokdy se mi poštěstí udělat něco rychle, efektivně a hlavně to dotáhnout do konce. Zvažuju paní na úklid, provozní binec mě tak neštve, ale věci jako zašlý sprcháč mě sejří a není na to čas a klid.
@lenerka1 to mam stejne. Furt jsem necim rozptylena. A kdyz konecne jsou vsichni pryc a mimino spi, tak mam nastrazene usi, abych ho slysela a nedelala hluk, abych ho nevzbudila = delam to pomalu = nestihnu to dodelat. 😅
V klidu😉 brácha má dětí 6 (1 rok až 15 let)a švagrová taky nestíhá...ale přestala to řešit 🤣
Ja mela tri deti behem 5 let, takze ti mladsi chodili do skolky a my sli k nasim. Takze s tim moc neporadim. Ted uz jsem 4 roky v praci a pres tyden nestiham vubec nic. Takze v patek prijdu z prace a hodim prvni pracku, mezitim umyju koupelnu a wc, vymenim rucniky. V nedeli dopo vysavam, pak vytru, menim deky na gauci, ubrus na stole, prach (nemam moc skrinek), u deti umyvam stul. Behem vikendu vyperu a v susicce ususim pradlo a dam do skrini (behem tydne padne treba jeste jedna dalsi pracka). WC umyvam, kdyz vidim, ze to potrebuje 🙂)) i behem tydne. Ve vsedni dny po praci delam jidlo - svaciny pro me a muze, deti do skoly, obedy pro me a muze, pecu k snidani. Pak se venuju detem: uceni, klavir, logopedie. V nedeli dopo: delam svacinky na dva dny pro me a muze dopredu, svacinku na pondeli pro deti, pecu buchtu k snidani - vydrzi skoro cely tyden, obed ze soboty mame v po do prace, z nedele pak v ut. Behem tydne uvarime jeste obed na dva dny a neco vythanem z mrazaku. Prijde mi, ze si ani nestihnu odpocinout sama za sebe - furt musim neco delat-jidlo, uklidit, ucit se s detmi, pripravit neco do prace, akce v praci odpo. I vikendy - patek utece, sobota neco podniknem, a nedele se chysta.
Nevím, jestli je to o špatné organizaci, dětech nebo neschopnosti, ale taky jsem ve stejném klubu. 🙈 A to mám jen 2 a ještě pár měsíců zpátky jsme se s partnerem bavili o tom, že bychom si oba přáli 3 děti a že ještě navážu třetí mateřskou. Ale poslední dobou, když se rozhlížím po domě a všude je věčně kupa nádobí, prádla a než uklidím jednu místnost, tak ve 2 jiných mezitím vznikne apokalypsa, tak se pro mě představa třetího dítěte stává spíš noční můrou než splněným přáním 😂 Už jsem se párkrát setkala i s názorem/radou, že když jsou sourozenci už starší, že je to pak pohoda, protože ti starší už nepotřebují tolik pozornosti a pomůžou. Tak jak vidím, tak to taky není pravda. 😀 Věřím, že když se nastolí pevný režim, tak to pak jde všechno zvládat s úplným klidem, já jsem prostě chaotik od mala a tak to tak máme i v domácnosti. 🙈
Kdepak, nejhorsi obdobi teprve prijde, az se nejmladsi zacne pohybovat. Nic nedodelas a jeste udela binec. Pocituji to ted u nejmladsi, ze je to jine, nez kdyz byli mali kluci. Uz tu jsou drobne veci a veci, ktere brat nejmladsi nesmi (znicila by je brachum).
Nezbylo mi, nez slevit z naroku, i kdyz cas od casu mam taky zachvat splinu. Jako jedine reseni v dome vidim pani na uklid...
@drzticka81 ty jo, to mas vymakany system… ale jak pises, kde vlastne mas cas pro sebe a nejakou pohodu? To bude mozna i tim, ze ja si cas na tu pohodu a klidek najdu, bo jinak bych se zblaznila. Ale na ukor bordelu doma, no… Mam pocit, ze doma je naka prace porad a hotovo neni nikdy, tudiz at budu makat sebevic, vzdycky bude viset neco, co je potreba udelat. Takze ve volnejsich chvilich jdu treba se psem na dve hodiny ven, nebo proste jen zevlim. A pak nestiham likvidovat ten binec, hory pradla, prach, podlahy, koupelna a tak. Taky bych potrebovala pani na uklid 😂
Mame silenej bordel, deti 4, nejaky zvirata, nejmladsimu bude rok, nejstarsim 8. Mam pocit, ze nez uklidimr letni veci, je uz potreba uklizet zimni. Nejde o takovej ten uklid jako luxovani, vytirani, ale mam pocit, ze jsme zavaleni vecma, ktery potrebujou velkej zasah a na ten nikdy neni cas.
@mdch91 jo, ty veci 🙄 presne. Myslim, ze bychom potrebovali dat tak 80% pryc. Zilo by se nam lehceji.
Jinak aktualni situace: ve 14h doprala pracka, jdu veset pradlo. Mezitim se malej 4x v kocare vzbudil, kazde udrndani trvalo 5-10 min, do toto starsi potreboval poradit s ukolem, mladsimu nesel oloupat pomeranc a ja jsem se potrebovala vycurat. Ted je 15h, mimco se vzbudilo definitivne, kojim a na susaku povesena tri tricka. Dalsi rozdelana vec. Az tady budem s kojenim hotovi, musim ho prebalit a prevlict, a pak po kouskach budu dovesovat az do vecera pradlo, bo to je furt neco - knourani mimina, vareni vecere, pozadavky deti, krmeni zvirat atd. 🫣 Manzel ma denni smenu, takze na vse sama 😀 Ale jinak je to super, miminacka posledniho si moc uzivam ☺️☺️
Porid si susicku, pomaha mi ted opravdu hodne😉
Mám jen jedno dítě a i tak jsou dny, kdy prostě něco udělat je bojovka 🙈 Ale cca od půl roku malého jedu zónový úklid, každý den kousek domu. Jako nikdy tu není naklizeno a už vůbec ne celý dům, ale aspoň nemám pocit, že jsme zavalení bordelem. Já např. v pondělí dělám koupelny a zádveří, v úterý obývák a jídelnu, středa kuchyň, čtvrtek koupelny, pátek ložnice a dětský pokoj. V sobotu žehlím (to hlídá manžel, já na to s dvouleťákem za zadkem nemám nervy). Neděle je buď relax nebo pošolíchám nějaké resty. Každý den věnuju té jedné zóně 15-30 minut. Samozřejmě linku uklidím po každém vaření, umyvadla několikrát denně. Co teda opravdu hodně šetří čas, tak je sušička - nemusím věšet prádlo na etapy, sbírat na etapy...
Susicku taky doporucuji - setri cas ohledne veseni 🙂)) S tim miminkem - kdyz jsem mela miminko, tak jsem byla vecne na gauci a kojila, oni i pri kojeni usli a ja tak nejak relaxovala u PC 🙂))) Proste to tak bylo. Neboj, to obdobi pomine, az jsou vetsi, je to lepsi, uz se umi obslouzit sami, uz nemusim vstavat kvuli kazdemu prdu. Jinak, taky si umim udelat na sebe cas- napr. dneska to bylo kino s kamoskami, pristi sobotu si jdu sednout s jinymi atd., ale tim padem uz nemam cas na takovy ten klidecek. Ja jsem strasne rada doma - pres zimu super, s jarem uz chteji deti ven a neco podniknout.....ale jsem ucitelka, takze v cervenci a srpnu dovolena, uhaaaaaa. Se tesim.
pises, ze starsi deti si umi po sobe uklidit, tak vazne jen tu duslednost. Jinak susku vazne doporucuju, ono to udela hodne. Mam velkou pracku a susku. Prendat pradlo do susky je otazka asi 5 minut a to to pradlo roztripam a skladam lehce. Po dosuseni poskladam- takze odpada zehleni. A to hned nejaky cas usetris.
Rict detem, ze jim oloupes pomeranc, pomuzes s ukolem az dodelas pradlo. Ukol muzes resit u drndani nebo i u kojeni. Pomeranc kdyz nestihnes hned, tak holt pocka nebo muzes oloupat dcera az dodela ukoly. Drndat muze i mladsi skolni dite zatimco ty loupes a skocis si na zachod. Jinak nej je pak naucit dite spat doma v postylce, at nemusis drndat, pokud to jde.
Mám tě naštvat 🙆 já teda stíhám víc než když jsme musela jezdit do kanceláře každý den. Jediné co mi vadí, je denní vyvařování. Ale jinak se třema dětma uklizeno a ještě péče o muže a psa a na poloviční úvazek pracují z domu🙏😄 když jsme musela jezdit do kanceláře bylo to horší. Uklízím i s miminkem. Někam ho posadim, položím, postavím zpívám mu a prostě třeba spolu děláme skládání prádla,vysavač miluje takže to musíme denně projet dům-mame hodně líbajícího psa(má 9mesicu)..dvě děti na prvním stupni. Blbě spí, piju hodně kafé 😄
Časem se to zlepší.Dávala jsem si priority - nikdo nesmí mít hlad, všichni musí mít co sebe ( hlavně ponožky) a nikdo nesmí býr odstrčený 🙂 Když nejmladší trošku líp spalo, naučila jsem se, ci nejvíc věcí stihnout brzy ráno nebo v noci a to dodržuju do dnes. A něco na povzbuzení… všichni mi říkali, že už nikdy neseženu práci… prví pohovor Vy máte 3 děti? Tak to Vás hned beru, tady mají všichni 3 děti a vše klape. Určitě si umíte čas zorganizovat 😊
Ja mam teda deti len 2, ale za mna je zaklad malo veci, ak mate vela, rezolutne vytriedit, clovek zisti ze ma strasne vela nepotrebnych blbosti.. Potom urcite system, vsetky hracky mame rozdelene podla druhu v krabiciach a suplikoch, vzdy pred
obedom a pred vecerou si to musia upratat. Ak nieco robim
a ony nieco chcu, pockaju (podla zavaznosti). Hracky zostavaju v pokojicku, do obyvacky mozu nieco vziat ale ked sa dohraju, vratit. A urcite treba kupit susicku 🙂
Když jsem měla 3 děti, byla to celkem pohodička, holky byly v první třídě, když se třetí narodila. Ale pak přišel na svět ještě syn a další holčička, poslední 3 děti byly narozené během 4let a to už byl hukot 🙏🤣 Bordel jsem neřešila, udělala, co bylo nezbytně nutné, většinou jsem uklízela až všichni spali, dřív jak o půlnoci sem spát nešla a mám to tak doteď, kdy nejmladší už chodí do školky a já na poloviční úvazek do práce. Velká rodina je krásná, je náročná, ale každopádně, stojí to za to a nějaký bordel nebo nestíhaní skoro všeho, na to hoď bobek, máme to tak většina maminek 😉👍
Taky mám 3 děti, narozené do 4 let a taky jsem se v tom kdysi topila. Pomohlo toto:
1. Přečetla jsem si Marii Kondo a vyhodila třetinu věcí, co jsme měli doma, ty zbylé jsem doma lépe uspořádala (to asi pomohlo úplně nejvíc)
2. Našla si nějakou uklízecí rutinu, dle webu Terapie domova
3. Nebojím se říct o pomoc - manžel, děti a občas i paní na úklid (třeba před Vánoci či oslavou je spása mít uklizeno naráz a věnovat se dalším povinnostem)
Těžko. 🙈 Máme děti 6 let, 3,5 roku a 8 měsíců. Zatím bydlíme v bytě (stavíme - takže manžel dost často pryč), ale zahlcení věcmi. Nemám myčku, sušičku, robotický vysavač ani hrnec na chytré, pomalé vaření. Takže mám ten bordel. 😀 Všechno tohle zabere hrozně času prostě. Do toho chodit do školky, na kroužky, logopedii, trénovat... Je to občas dost boj a snad nikdy není uklizeno. Ale doufám, že se to věkem dětí bude zlepšovat...
Já mám děti skoro 11let, skoro 9let a 6,5let. 4 třída, 3 třída a předškolák. Do toho práce na plný úvazek a nestíhám nic 😀 když jsem byla doma, to byla pohodička. Nějak jsem si to vždy zorganizovala a šlo to, ale teď... Ráno odcházím 6:15 vracím se kolem 16:30-17hod. večeře, uvařit na druhý den, škola, Logopedie nejmladšího, kroužky.. stíhám max povrchový úklid přes týden a to nechodím spát před půlnocí. Naštěstí starší kluci jsou samostatní, takže neděláme žádné mama taxi a všude si jezdí MHD. Ale i tak nestíháme.. Manžel doma na HO, ten uklidí ráno po snídani, jak kluci odejdou do školy, ale jinak je zavřený v pracovně až do 18-19hod. Víkendy buď tréningy, zápasy nebo turnaje kluků, sem tam nějaký výlet nebo návštěva rodičů a jako by víkendy nebyly. Jednou za x týdnů dáme jeden víkendový den, kdy se všichni vrhneme na pořádný úklid.. ne jen povrchově, aby to vypadalo 🙂 takže za mě, věkem dětí se to nezlepšilo. Když jsem byla doma na rodičáku stíhala jsem všechno. ještě i kávičku s kamarádkou nebo někam zajít. Teď vůbec nic 🙂 Okna odkládám už půl roku....
Já mám druhý stupeň, první stupeň a dva roky. K tomu chodíme už oba s manželem do práce a o bordelu bych mohla psát knížky 😁😁😂😂 co jde to uklidím, pravidelně peru,ale skládám a žehlím až o víkendu. Takže prach, drobky atd. uklízím nárazově nebo na to naženu ty starší děti
Neporadím, ale uklidnilo to i mě. Já jsem chaotik, kupy prádla a věcí mě netankujou a od doby, co chodím i do práce, je to daleko horší. 😁😁😁
Bordel v bytě, šťastné dítě.