Jak zjistit, kdo mě udal na OSPOD?

lluciinkaaa
5. pro 2016

Ahoj holky. Jsem máma 3 děti (syn 6, dcera 3, dcera 2 ). Syn žije s otcem. Každé z děti má zdravotní problém! Dnes jsem se od kamarádky barmanky dozvěděla že po vesnici a barech chodí sociální pracovnice a ptá se na mě! Když jsem jí volala zjistila jsem že je na mě podáno oznámení za zanedbání péče o děti avšak mi z důvodů ochrany osobních důvodů nechtěla říct kdo a ten člověk si to taky nepřeje! Otázka zní je možnost zjistit kdo mě lživě udal a nebo co teď mohu dělat? Proč mě nikdo nekontaktoval? Jsem naštvaná a to hodně když někdo řekl že zanedbávám a zneužíván své děti :'( děkuji za rady 😠

lluciinkaaa
autor
5. pro 2016

Nehledě na to že jsem kvůli tomu přišla o dobrovolnickou práci 😒

kaja2016
5. pro 2016

Tak to je opravdu sila. Jasne, ze si to nepreje, je to nechutny a zbabely anonym. Neporadim ti, bohuzel, jak najit anonyma🙂 Ale poradim ti se tim nezabyvat, nic ti nehrozi, zanedbane dite se bezpecne pozna a OSPOD aspon uvidi, kdo ti chce uskodit, kdyby se resilo neco dalsiho. To setreni udelat musi, neni to nic proti tobe. Drzim palce.

lv
5. pro 2016

A proč chodí po barech? To je jak kdyby tě nařkl ten anonym z alkoholismu.. logické mi to nepřijde, spíš poptávání u lékaře, ve školce (jestli chodí).. zjistit kdo se nedá, pokud ti to neprozradí někdo známý. Bát se nemusíš, jak píše @kaja2016

kaja2016
5. pro 2016

@lv no to nevim, ale rekla bych, ze bylo v tom udani, ze matka travi hodne casu v baru a ze pije.

alii
5. pro 2016

Anonymní to asi nebude, to by se tím asi ani nezabývali. Je ještě možnost jít na policii a tam podat trestní oznámení pro pomluvu nebo tady spíš pro křivé obvinění na tobě neznámého pachatele.

lluciinkaaa
autor
5. pro 2016

@kaja2016 jenže já do baru za kamarádkou skočím sama většinou na 5 minut na Juice a to tak max 1- 3 za měsíc když jdu okolo do obchodu a alkohol nepiju už 7 let 😀 vím že někdo závidí ale nechápu tak trochu proč k v čem spočívá zneužití a zanedbání o dítě! To jako zneužití sexuální nebo jaké?

lv
5. pro 2016

@kaja2016 tak to myslím, napsala jsem to pitomě.

lluciinkaaa
autor
5. pro 2016

@alii a když to udělám bude potom sociální úřad povinen říct jméno toho s prominutím zmetka?

soyevita
5. pro 2016

@lluciinkaaa OSPOD ve většině případů bohužel spíš uškodí,než pomůže.Pokud by to byla lež,obrátila bych se na policii a kopii protokolu bych donesla na OSPOD.

lluciinkaaa
autor
5. pro 2016

@soyevita NJ jenže co jim říct když nevím co ten udavač všechno řekl na OSPODu

kaja2016
5. pro 2016

@alii ja myslim, ze to ale nejde dat na policii jako trestni, ale jen jako verejno spravni rizeni a bude si muset zaplatit spravni poplatek...Pletu se?

kaja2016
5. pro 2016

@lluciinkaaa chapu🙂 Oni udelaji setreni, prijdou na to, ze to je blbost a daji ti pokoj🙂

kaja2016
5. pro 2016

@lv jo takhle, ne, ja to blbe precetla🙂

soyevita
5. pro 2016

@lluciinkaaa Pracovnice by Ti to měla říct,co přesně za udání dostali,jméno dotyčného nemusí,řekla bych jí,že se obrátím na policii.
Na policii by Ti měli poradit,jak postupovat

lluciinkaaa
autor
5. pro 2016

@kaja2016 a když neposlali ani jinak nedali vědět o zahájení šetření dají mi alespoň nějaký protokol o výsledku šetření nebo ukončení?

lluciinkaaa
autor
5. pro 2016

Vím
Jen totiž o tom že zanedbávám a zneužívám děti ale musí toho být určitě více když chodí i po barech a hernách a ptají se na mě! Jak se to dozvím?

sarkad2856
5. pro 2016

@lluciinkaaa zajděte tam a řekněte jim , že chcete vědět vše co je v protokolu na udání , pokud oni jméno ví , a udavající si nepřeje být zveřejněn , nesmí to prý zdělit , je v nějáké ochraně či tak mi to říkala paní . Na PČR bych taky tašla . at si dotyčný nemyslí že mu to jen tak projde . A i pak třeba výjde najevo kdo to byl . Rozhodně bych to tak nenechala .

mialagia
5. pro 2016

@kaja2016 mno to se tedy pleteš..jde podat trestní oznámení pro trestný čin pomluvy a žádný správní poplatek se neplatí..
Jinak ať si tedy prošetří co chtějí, nic nezjistí a bude pro policii zřejmé, že skutečně o pomluvu šlo..😉

ivular
5. pro 2016

@lluciinkaaa Seš si jistá tím zneužíváním? Zanedbání péče je taková klasika - podnět na OSPOD dávají běžně pomstychtiví jedinci a soc. pracovnice jsou na to zvyklé (byť mají povinnost to prošetřit). Ale zneužívání? Tak to bych se poradila s právníkem, jestli je možné jít na policii, příp. jak to řešit.
Výsledek šetření se dozvíš jednoduše - požádáš o nahlédnutí do spisu svých dětí, na což máš právo. Jestli ale máš právo vědět, kdo ten podnět na OSPOD dal, to si nejsem jistá. Řekla bych, že ten dotyčný (pokud to není anonym) má právo žádat o důvěrný režim. Ale tímto si jistá nejsem.

kaja2016
5. pro 2016

@mialagia OK, nevedela jsem, spravni poplatek se plati u obcanskeho rizeni, nemela jsem na mysli policii. Resila jsem kdysi, jak se branit obtezovani sousedem a na policii me odkazali na mestsky urad, oni to neresili. Prislo mi to podobne. Diky za vysvetleni.

j.a.n.i
5. pro 2016

@mialagia Obávám se, že to, že šetřením podezření nepotvrdí ještě automaticky neznamená, že se jedná o pomluvu... na druhou stranu i policie to bude prošetřovat, takže bych to viděla jako adekvátní odměnu příslušnému oznamovateli, i když je dost dobře možné, že to policie po prošetření odloží.

lluciinkaaa
autor
5. pro 2016

HOLKY NAŠLA JSEM JEN TOHLETO ALE......
MGA Z TOHO KROMĚ ŘEČI NESEDÍ ALE TM Z DŮVODŮ ŽE DCERA JE NESLYŠÍCÍ!!!! A KROMĚ PÁRU SLOV NEUMÍ POŘÁDNĚ MLUVIT!

Charakteristické znaky zanedbávání mohou být:

nevhodné oblečení dítěte, které není adekvátní pro dané roční období, oblečení jenž působí dítěti nepohodlí tím, že je příliš malé nebo příliš velké,
únava a ospalost dítěte mimo běžnou denní dobu,
nedostatečná osobní hygiena, včetně hygieny dentální,
neurotické návyky, asociální a destruktivní chování dítěte,
poruchy řeči a příjmu potravy,
podávání potravy o nízké nutriční hodnotě a jednostranné podávání stravy po nepřiměřeně dlouhou dobu, dítěti není podáváno ovoce a zelenina, dítě nezná teplou stravu, dožaduje se jen jednoho druhu jídla,
zdravotně závadné podmínky v domácnosti s dítětem, kde se nacházejí např. odpadky, exkrementy, plíseň, domácnost není dostatečně vytápěna, místo na spaní je špinavé a chladné, nebo se zde nevyskytuje lůžko vůbec,
nedostatek patřičné lékařské péče, poruchy růstu, vývoje, retardace a nerovnoměrný psychomotorický vývoj dítěte,
nedostatečný dohled nad dítětem se zanedbáním prevence před úrazy,
situace, kdy je dítě nuceno převzít odpovědnost za péči o své sourozence a další děti,
ponechávání dítěte v domácnosti bez dozoru dospělého, pobyt dítěte na ulici v neobvyklých hodinách, ponechání kojence po nepřiměřeně dlouhou dobu v uzavřeném prostoru např. automobilu a nevyzvednutí dítěte po zavírací době kolektivního zařízení jako jsou školky a školní družiny,
nedostatečné sociální dovednosti, nedostatečná kultivovanost chování, přehlížení kulturních norem, citová plachost, lhostejnost, obdiv k radikálním politickým a náboženských hnutím, a sociálně-patologické chování.

mialagia
5. pro 2016

@kaja2016 u občanskoprávního řízení se platí kdyžtak soudní poplatek(je to soudní řízení)..odkázali tě, protože to zhodnotili asi jako přestupek..a ten se řeší v ramci správního řízení..nemáš zač🙂

lluciinkaaa
autor
5. pro 2016

@ivular ano úplně jistá dost dobře jsem slyšela co mi sociální pracovnice řeka do tel, hlavně že mě skoro seřvala jak je vůbec možné že o tom vím!

mialagia
5. pro 2016

@j.a.n.i tak já tu píšu legální možnosti..ale tazatelka např.psala, že i přišla kvůli tomu udání o dobrovolnickou práci, takže ta způsobilost jí poškodit by tam byla, pokud myslíš tohle..jasně že se to musí kompletně posoudit nemáme kompletní info..

ivular
5. pro 2016

@lluciinkaaa Tak to ti teda dotyčnou úřednici rozhodně nezávidím. Ty máš právo vědět, že nějaké šetření probíhá - byť na návštěvu k vám domů má OSPOD právo přijít kdykoliv bez oznámení. (Resp. ty máš právo ji nepustit dovnitř, ale to zase může být použito proti tobě).
Jak jsem psala, zanedbávání péče je "klasika", nad kterou bych se nevzrušovala, protože sociálka udělá standardní šetření a ztrapní se tak akorát ten oznamovatel. Ale obtěžování je už jiný kalibr. To bych rozhodně řešila s právníkem.

lluciinkaaa
autor
6. pro 2016

Holky píšete že nemáte kompletní informace tak vám řeknu vše co vím a jak to bylo! V pondělí jsem byla v městě a čekala na taxi tak jsem skočila za kamarádkou do baru na cigaretu! Ta mi řekla že mě tady hledá chodí a ptá se sociální pracovnice! Volala jsem tedy na úřad a ptala se co se děje že mě hledá a ptá se! Paní po mě vyjela jak a od koho to vím ale že mám pravdu že je na mě podána stížnost pro zneužívání a zanedbávání péče o děti! Na mou otázku kdo to byl a co řekl odpověděla že oznamovatel si nepřeje být jmenován a že z důvodů ochrany osobních údajů mi to neřekne. Poté se mě zeptala kde a s kým žiju a vzala si aktuální kontakt! Prý probíhá šetření kde se chodí a ptá v barech lékař atd a poté přijdou ke mě ale neví kdy tak zavolá! Tímto hovor skončil! Jenže jelikož pracují jako doučuijici děti chudých rodin ze strany slezské diakonie která spolupracuje se sociálním úřadem na základě toho mě vyhodili 😢

mialagia
6. pro 2016

@lluciinkaaa ok, ale mi bohužel nemáme ztm info hlavně o podobě toho udání..co tam uvedl konkrétně..a to by pak mělo význam ve vztahu k tomu trestnímu oznámení..já bych ho tedy podala a policajti ať to vyšetří..uvedla bych i to s tou prací a i jinak že tě to poškozuje..jo a hlavně jim tam výslovně nech zaprotokolovat, že chceš být informována o vysledku toho šetření..

lluciinkaaa
autor
6. pro 2016

@mialagia dnes jsem psala mail s žádosti o informace které byly v žádosti o prošetření na sociální úřad pokud něco budu vědět dam sem pokud ne jdu na policii ČR

popelasa
6. pro 2016

Já myslím, že ten vyhazov nemůže být právně v pořádku, pokud probíhá vyšetřování na základě udání a ještě nedošlo k nějakému konkrétnímu závěru s nějakými právními důsledky, nemůže tvůj zaměstnavatel z toho vyvozovat žádné důsledky. Navíc jde o tvůj soukromý život, který nemá s pracovním nic společného. Já třeba dělám v profesi, ve které je podmínka mravní a právní bezúhonnosti ze zákona, ale i tam je jasně řečeno, že musí jít o pravomocné rozhodnutí soudu, že jsem spáchala úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin v souvislosti s výkonem povolání. U tebe si myslím, že tě zaměstnavatel může maximálně poslat na nucenou dovolenou dokud se věc nevyšetří nebo jít s tebou na dohodu.