Jak zjistím, že dítě navštěvuje denně studium na VŠ?

vinkel
3. srp 2024

Ahojte! Chcela by som sa opýtať ako v Čechách zistím či dieťa navštevuje denne štúdium na vysokej škole?
Napr. na Slovenku je stránka potvrdenie o návšteve školy, kde sa zasa rodné číslo a výpiše sa, že áno osoba s týmto rodným číslom študuje denne na Slovenskej vysokej škole.
Ďakujem veľmi pekne.

nelly_strokova
3. srp 2024

@vinkel Myslím, že v Čechách nic podobného neexistuje. Nebo aspoň o ničem takovém nevím. 🤷🏼‍♀️

vinkel
autor
3. srp 2024

@nelly_strokova A ako sa ináč dá zistiť či osoba denne študuje ?

cilkat
3. srp 2024

A na co to potřebuješ? Obvykle se dotyčný prostě musí prokazovat kuponem ze školy. (třeba u tramvajenek a pod), případně platným ISIC .
Na dálku jde podle mě zjistit, jestli je někdo studentem konkrétní školy, protože v ní má založený elektronický index, ale musíš vědět školu.

nelly_strokova
3. srp 2024

@vinkel No nevím, jestli se to dá nějak zjistit bez té osoby. 🤷🏼‍♀️ Možná přímo na té konkrétní škole.

vinkel
autor
3. srp 2024

@cilkat Dcéra chodila na Karlovk, ale ju vyrazili. A že ide znova ale nie úplne denne ale nieje to externe, ale že to je ina vysoká ale je to pod záštitou Karlovky.
A proste sa neozyva nekomunikuje, presťahovala sa. Ja neviem či vôbec študuje či nie. A volala som, ale tak všade povedali že je už dospela, že mne nedajú žiadne info.
A preto som chcela vedieť ako sa dá zistiť či vôbec študuje. Ako napr u nás na Slovensku.

vinkel
autor
3. srp 2024

Alebo dasa zistiť či je zamestnaná? Že zadám rodné číslo a výpise je áno osoba je zamestnaná na HPP alebo čosi podobne ? .

nnnadja
3. srp 2024

Nic takoveho neexistuje. Je dospela,takze urcite nikde ani informace neziskas(oficialne)

cilkat
3. srp 2024

Na Karlovce pod SIS existuje možnost hledání osoby. Ale pokud víš jen jméno osoby a nejsi přihlášená pod patřičným oprávněním, vypíše ti to jen "Počet studentů, které nemáte právo vyhledat: 1" ... takže zjistíš maximálně, jestli osoba toho jména byla na škole zapsaná...
Ale upřímně... ty by chtěla, aby o tobě úplně cizí osoba mohla jen na základě jména (případně rodného čísla teda) zjistit, kam chodíš do školy? Ty by sis připadala bezpečně, kdyby každý úchyl, který umí naťukat číslo do počítače, věděl, že tvá dcera denně chodí do určité budovy?
Chápu, že máš o dceru strach, ale ano, je dospělá. Je odpovědná sama za sebe. A pokud odmítá v těhle věcech komunikovat, tak ti do nich fakt nic není - je dospělá, svéprávná a je to její život.

reeeza
3. srp 2024

Dcera je dospělá a rodičovský stalking tudíž není možný. Tohle vše se určitě časem dozvíš, řekne ti to nebo to vyplave na povrch. Teď musíš být trpělivá a věřit jí, že dělá co je v jejích silách, aby si zařídila život podle sebe, nebo jak to zrovna jde a aby se osamostatnila. Chce to pevné nervy.

vinkel
autor
3. srp 2024

@cilkat Ako chápem, ale mne by stačilo napísané “ osoba s týmto rodným číslo študuje denne štúdium v Českej republike. Nemusela by byt tam ani aká vysoká škola alebo čosi podobne.

vinkel
autor
3. srp 2024

Také čosi ..

jeyre
3. srp 2024

@vinkel Nic takového v ČR neexistuje, ani co se týká zaměstnání.

mimi1004
3. srp 2024

@vinkel Je dospělá a správně ti řekli, že ti nic neřeknou. Jako matka chápu, že se o ni bojíš, ale asi má své důvody, proč s tebou odmítá komunikovat.

zuzkasim
3. srp 2024

Tak rodič má vůči dítěti, které studuje, vyživovací povinnost. Po ukončení studia ji už nemá. Mě ten dotaz nepřijde tak mimo z tohoto pohledu.

betelgeuzz
3. srp 2024

Pokud bych dceru živila, chtěla bych od ní potvrzení studia, u nás v ČR se teda dává zaměstnavateli kvůli daňovým odpočtům. Pokud se živí sama, je její věc, jestli studuje, nebo ne.

vinkel
autor
3. srp 2024

Tak ďakujem Vám za info 🙂

j.a.n.i
7. srp 2024

@zuzkasim Tak to se dá velice jednoduše vyřešit tím, že žádné prasule nebudou, dokud nedodá potvrzení o studiu. Ale jinak taky nevidím důvod, proč by měl mít kdokoliv právo zjišťovat, zda někdo jiný studuje či je zaměstnaný.

zuzkasim
7. srp 2024

@j.a.n.i Ano, v takovém případě nezbude nic jiného, než chtít to potvrzení. A ostatním do toho, jestli člověk studuje, nic není. Jen mi přišlo, že zakladatelka to řeší právě z toho pohledu matky, která své povinnosti má a komentáře o rodičovském stalkingu apod. mi přišly mimo.