Ahoj mamky! Slysela jsem, ze jak je malo mist ve skolkach,je mozny si zalozit skolku i svepomocne a stat na to dokonce i necim prispeje, nevite o tom nekdo neco vic? Kde hledat info, podminky? Vopred dekuji za jakekoliv info!
Neviem ako to je v Cechach ale vo Svajciarsku na to treba povolenie, ze osoba je opravnena strazit deti a ze podmienku u nej doma tomu vyhovuju a treba mat aj zravotné a urazové poistenie spec. pre tuto pracu.
Asi treba mat kurz Cerveného kriza pre prvu pomoc pre dieta aspon tu.
tak nieco som uz nasla, ale nie oficialne, len clanok v novinach:
Místo do školky k sousedce
Návrh řeší nedostatek míst ve školkách zřízením oficiální sousedské výpomoci s hlídáním dětí. Chůva by nemusela mít pedagogické ani zdravotnické vzdělání. Jednou z podmínek je čistý trestní rejstřík a kvalitní péče o své vlastní dítě. V bytě by také měla být vhodná místnost pro děti a dostatečné sociální zařízení. Pečovatelka by se mohla starat až o čtyři cizí děti, za každé by dostávala maximálně pět tisíc korun měsíčně. Počítá se s tím, že chůvám by byla odpuštěna platba zdravotního a sociálního pojištění, s ministerstvem financí se jedná o co nejnižších daních. Opatrovnice by byly evidovány na obecním úřadě a namátkovou kontrolu by prováděly sociální odbory.
skoda ze nedali aj odkazy na tie zakony:(
Anis, mne sa to zdá, ako keby to bolo iba v návrhu 😒
ale pořád se to dá řešit neoficiálně ne? alias načerno.
problém je jenom v tom, že by provozovatelka nemohla být pojištěna a byla by prostě zodpovědná za příp. úrazy dětí. ale kdo z vás ještě nikdy nehlídal kámošce dítě...? úraz se může stát kdykoliv...
já bych třeba do 4 dětí nikdy nešla, ale moje plus 1-2 cizí, na to bych si asi troufla.
sarka a tatlu maju asi pravdu, jedine ak svojpomoc, zatial som nic ofisl nenasla:(
anisko, právě v těchto dnech byl návrh zákona o tzv. "vzájemné rodičovské výpomoci" (což je to, o čem píšeš v příspěvku ve 13:23) dán do Sněmovny, takže už je to v legislativním procesu, ovšem bude to pár měsíců trvat, než se to schválí (pokud ano).
Pokud máš zdravotní školu,tak bys měla jeden problém vyřešen.Pak ještě musíš mít živnostenský list a prostory odpovídající normám higieny. 😉
Já prostory mám,ale nemám odpovídající vzdělání.Musela bych si k sobě sehnat zdravotní setřičku. 😖