Ahoj děvčata. Minulý rok koupila sestra dceři - neteřince štěně. Samozřejmě, že jak to jako vyřešit... . Štěně kňučí a potřebuje svoje a těžko takový dárek utajit, aby byl tím hlavním a posledním pod stromečkem. Chtěla, abychom si nenechali nikdo z nás ujít její reakci, což jsme chápali my i rodiče. Takže, pejsánek byl u rodičů, kteří k ségře jeli již na večeři a tedy na Štědrý den od odpoledne u nás a my ho tam vezli až později, po večeři, protože jsme trvali na tom, že budeme večeřet doma a stejně by to s pejskem jinak situaci neřešilo.
Jenže, před pár týdny jsme měli oslavu, kdy se sestra nechala slyšet, že stejně budeme na Štědrý večer u ní. Maminka s tatínkem chtějí mít také svůj klid ve svém věku a né o Š.v. cestovat přes celé město a my to samé. Já si vybírám dovolenou, protože jsem celý rok pracovala bez volna, včetně Velikonoc (tedy kromě víkendů), protože to jinak nejde. Jsem o nějaký rok starší a u nás tomu není tak, že bych udělala večeři - jeden malý kapr, či čtyři řízky a kilo salátu.
Prostě si chci odpočinout, Vánoce prožít doma a rodiče to samé.
Já jsem hned tedy reagovala a naši také, že né, že vloni to byla vyjímečná situace. Hned však reagovala stylem na malou, - hele, co si nejvíc přeješ? - Abychom byli všichni pohromadě!
No, dneska mi má ségra večer zavolat, tak jsem zvědavá, co se dále dozvím. Jako, my budeme doma. Jenže ona je schopná rodiče zvyklat k tomu, aby tam jeli a pak my budeme ti špatní a toho se bojím.
Copak nestačí, že se u našich sejdeme 25. 12.? Neteři je třináct let, má již sama zájmy jako všechny holky jejího věku, takže naše přítomnost je v podstatě jen taková, že tam jsme.
Myslím si, že žádná z nás nechystá Vánoce proto, aby se pak sebrala a z toho uklizeného bytu s ozdobeným stromečkem atd., jela jinam... .
Fakt se bojím ale toho, že ségra vyvolá hádku. Znám ji
Já bych taky řekla, že chceme oslavit Vánoce sami a že se sejdeme 25. všichni. Zkrátka bych to oznámila a hotovo a může se vztekat jak chce. Ale chápu, že jsou ty obavy nepříjemné, mám podobnou příbuznou, u ní si musí dávat člověk pozor i na to, jakým tónem řekne hezké počasí.
@vendelinka08
@sunnurse No, už jsem s ní po telefonu mluvila, ohledně toho, jak předáme dárky. Byla v klidu, nezmínila se ani slovem, že bychom měli být u nich. O to víc se bojím, co se jí zrodí v hlavě. Přes mé rozhodnutí však nepojede ani Pendolino. Já chodím do práce, syn jede šest dní za sebou, mezitím i dvanáctky, nemůže si myslet, že jsme nevyčerpatelní
Nenech si kazit Vanoce strachem, co zas segra vymysli. Je to tvoje rodina a Vanoce budete slavit tak, jak chcete vy a nikdo vam prece nebude diktovat, kde budete a jak se budete tvarit. Klidne bych byla za tu spatnou. Mozna bych predem informovala rodice, ze u ni nebudete, ale at se zaridi jak chteji oni, treba o spolecnost stoji, ale to je jejich vec.
Udělej to tak, jak chceš ty. Nenech se manipulovat, prostě asertivně jí řekni, že na Štědrý den u nich nebudeš, ale přijedeš 25. 12.
Holky, víte jak, ono jde taky trochu o převádění. Člověk by rád udělal druhému radost, ale zadní kolečka a zodpovědnost je také součástí života. Neteř je od mala vedena k tomu, - že to je značkový, my jí také žádné kýče nepořizujeme, ale prostě využívala jsem své možnosti, ale i znalosti a zručnost. Jenže drahými dárky - které dáváme tedy jen dětem (my neteři a ona našemu synovi) nás vlastně tlačí k tomu, abychom se chovali podobně. To, že je svým způsobem marnotratná, to víme všichni. Rodiče se na ní až zlobí. Je klidně schopná koupit dárek k narozeninám za čtyři tisíce, jenže má za sebou oporu. My, co jsme si nevydělali a neušetřili, nemáme. Myslím si, že dárky pro každého za 1200 - 1500 je poměrně dost, když ještě dostanou třeba za tisíc korun společný. Přeci nepracuji proto, abych z toho hradila svátky, narozeniny a vánoce.
Můžu ji říkat, co chci, je to zbytečné. Už jsem jí i odmítla takový ten plus-dárek ve formě pětistovky k narozeninám, ale ne, zbytečné, prostě si ji zpátky nevzala. Nejlepší na tom je, že zažila i finanční situace, že byla ráda, že má co jíst, kdyby žila celý život na vysoké noze, ještě bych to pochopila.
Ale abych se vrátila k těm svátkům. Máte pravdu, prostě budeme doma a tečka. Nenechám si ukrojit minutu z toho, co chci.
@magdalenax Když na to má a chce, tak ať si kupuje klidně drahý dárky. Ty kupuj takový, ktery chceš a můžeš si dovolit Ty!!! Nehledej problémy, kde nejsou. Sama sobě si komplikuješ život kravinama.
@magdalenax a v cem je podstata tveho problemu tentokrat? Nechapu co tu resis? Se segrou se domluv, pripadne asertivne odmitni a neni co resit
@journals Já zase nechápu, proč se angažuješ v diskuzi, ve které nejspíš nechápeš podstatu
@magdalenax Nechápu, třeba mi aspoň jeden z tvých absurdních příspěvků vysvětlíš?
Prosím tě, zbytečně si děláš život těžší. Povznes se nad všechny tyhle prkotiny a bude ti líp! 🙂
A co sousedi, už vás nesledujou? 😀
@journals Sledujou, a je to opravdu příjemné, věř mi. Nic jiného by sis v životě přát nemohla, protože je absolutně super, když ti řeknou, že slyší každý tvůj krok, jak ví, že jsme jeli pryč, jak ví, že na nás někdo zvonil, jak ví, že jsem byla ve vaně - protože slyšeli téct vodu, o tom, jak syn šel do práce, o tom, že nám kurýr či pošťák přivezl balík. A to ti prostě řeknou narovinu. Stějně tak řeknou, že paní ze ...patra odjela a není tady, pak že viděli jiného souseda, jak odcházel s odpadky a někam na MHD. Až tohle zažiješ, budeš mít absolutně jasno, věř mi. Já tomu řkám vesnický syndrom - kampak jedou, kampak jdou...? To je otázka, kterou si na těch vesnicích pokládají tvz. pro sebe. Ale když potom někdo vyvozuje závěr z toho, že když nesu domů ptačí klec, že si budu pořizovat kanára a hned z toho vyvodí i to, že bude kravál po baráku..., promiň.., ale to bys opravdu musela zažít
@magdalenax Třeba nás sousedi taky sledujou, ale mě je to fakt šumák, mám na starosti asi důležitější věci. Nezlob se, ale řešíš tu jednu větší kravinu za druhou. Záchodové prkénko, sledování sousedů, řešíš jestli kamarádka knedlíky vaří nebo kupuje, kamarádka která asi krade, zasázený záhon bez tvého souhlasu a milion dalších. Proč si tak ničíš nervy? Hoď se do klidu, bude ti líp...
@journals Záchodové prkénko byla jen reakce na článek. Kamarádka, co jsme měli všichni podezření, - tu čeká soud, dostala prostě prokurátora, Zasázený záhon - tak i já jsem za něj zodpovědná, bohužel a nemůžu nechat každého, aby si dělal či za domem co chce, když pozemek nepatří k domu
@journals Tak kupř. za záhon svým způsobem zodpovídám, jen tak naokraj. O krádeže se již nestarám a ani starat nemusím, protože ta dáma už má před soudem. Záchodové prkénko jsem nijak neřela a víš to dobře, zarazil mne jen článek na internetu. Píšeš mi, že řeším kraviny.
@magdalenax
jak to nakonec dopadlo?
@zelenaesmolda Tak, jak jsem chtěla, jak mi tu bylo i radami dáno - udělej si Vánoce po svém a také jsme to tak udělali. Letos snad z mé sestry podobný nápad nevypadne, změnila se u ní situace (k lepšímu) a za to jsem ráda, takže bude mít - myslím si, trošku rozřířené pole působnosti v několika směrech..
Myslim..ze jste rodina a ze jsou zo Vase Vanoce. Byt v klidu se svou rodinou a uzit si Vas den a vecer. Takze sve sestre rekneze ze proste budete sami a druhy den se potkate u rodicu. Zadny prosor pro hadku a vysvetleni zady neni. Stujte si za svym...tak jak to chcete vy. Ne vase sestra. Take jsemsi to ustala a konecne ksem vloni prozila Stedry den dle svych predstav a bez zasahu tchyne. Uz jsem si dupla...i kdyz to nepochopili...asi delam problemy ale za svym si stojim. Je to nas den na ktery se tesim.