Ahoj holky, uz jednou jsem se zde ptala jak volit, letos jdu poprvé na blížící se komunální (doufám) a senátní volby a zajímá mě, jak to probíhá u těchto voleb? Děkuji moc za rady.
Prý se tam hlasuje nějak jinak.
@lenka3p děkuji za vysvětlení. Kolik hlasů mohu prosím dat?
Myslím ze je to podle velikosti obce - takže asi dle počtu lidi co jde do zastupitelstva bych řekla… u nás se řeklo kolik mám krizkovat pokud chci volit jednotlivé a ne celou stranu od vrchu .. vzhledem k velikosti jsem lidi vždycky znala - takže jsem vybírala podle jmen a ne dle stran .. v tom to muže byt taky jiný .. teď jsem ve městě a vybírám dle stran protože lidi neznam 😂
Bude to napsane u volebnich listku.
Dle počtu lidí v zastupitelstvu. My máme například 15, takže kandidátky jsou sestavené z 15 lidí. Pokud nebudeš volit stranu, ale jednotlivé lidi, můžeš dát jediný hlas nebo využít všechny do toho maximálního počtu.
@lenka3p super dekuji. Minuly rok mi bylo osmnáct, takže jr to vše pro mě nové.
Chválím, že jdeš k volbám 😉
@lenka3p dekuji moc mamka nevoli zda se ji to zbytečné, tak me napadlo se poptat zase tady.
Můžeš zaškrtnout celou stranu, vyškrtat lidi napříč stranami (maximum je počet zastupitelů v obci/městě) nebo kombinovat obojí - viz zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_zastupit...
Dělá se křížek, ne kolečko, fajfka apod.
Klidně se zeptej komise, od toho tam sedíme 🙂
@herminka děkuji moc.
Zdravim Vas holky znovu.. blizi se evropske volby, opet mohu se zeptat na radu jak volit?
Jak hlasovat..? Moc dekuji za kazdou radu, ztracim se v tech preferencnich hlasech.
Moc, moc, moc děkuji....
Záleží, odkud jsi, to je zásadní. Malé obce mívají méně kandidátek, v Praze jsou volby do zastupitelstev městských částí a současně na magistrát. Je to formou křížků u jmen nebo stran - dostaneš papír, na kterém budou kandidátky a buď můžeš vykřížkovat celou stranu anebo jednotlivé lidi.