Jak volit u komunálních voleb?

8. zář 2022

Ahoj holky, uz jednou jsem se zde ptala jak volit, letos jdu poprvé na blížící se komunální (doufám) a senátní volby a zajímá mě, jak to probíhá u těchto voleb? Děkuji moc za rady.
Prý se tam hlasuje nějak jinak.

lenka3p
8. zář 2022

Záleží, odkud jsi, to je zásadní. Malé obce mívají méně kandidátek, v Praze jsou volby do zastupitelstev městských částí a současně na magistrát. Je to formou křížků u jmen nebo stran - dostaneš papír, na kterém budou kandidátky a buď můžeš vykřížkovat celou stranu anebo jednotlivé lidi.

autor
8. zář 2022

@lenka3p děkuji za vysvětlení. Kolik hlasů mohu prosím dat?

janule0123
9. zář 2022

Myslím ze je to podle velikosti obce - takže asi dle počtu lidi co jde do zastupitelstva bych řekla… u nás se řeklo kolik mám krizkovat pokud chci volit jednotlivé a ne celou stranu od vrchu .. vzhledem k velikosti jsem lidi vždycky znala - takže jsem vybírala podle jmen a ne dle stran .. v tom to muže byt taky jiný .. teď jsem ve městě a vybírám dle stran protože lidi neznam 😂

j.a.n.i
9. zář 2022

Bude to napsane u volebnich listku.

lenka3p
9. zář 2022

Dle počtu lidí v zastupitelstvu. My máme například 15, takže kandidátky jsou sestavené z 15 lidí. Pokud nebudeš volit stranu, ale jednotlivé lidi, můžeš dát jediný hlas nebo využít všechny do toho maximálního počtu.

autor
9. zář 2022

@lenka3p super dekuji. Minuly rok mi bylo osmnáct, takže jr to vše pro mě nové.

lenka3p
9. zář 2022

Chválím, že jdeš k volbám 😉

autor
9. zář 2022

@lenka3p dekuji moc mamka nevoli zda se ji to zbytečné, tak me napadlo se poptat zase tady.

herminka
9. zář 2022

Můžeš zaškrtnout celou stranu, vyškrtat lidi napříč stranami (maximum je počet zastupitelů v obci/městě) nebo kombinovat obojí - viz zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_zastupit...
Dělá se křížek, ne kolečko, fajfka apod.
Klidně se zeptej komise, od toho tam sedíme 🙂

autor
9. zář 2022

@herminka děkuji moc.

autor
3. čer 2024

Zdravim Vas holky znovu.. blizi se evropske volby, opet mohu se zeptat na radu jak volit?
Jak hlasovat..? Moc dekuji za kazdou radu, ztracim se v tech preferencnich hlasech.
Moc, moc, moc děkuji....