Jak to máte doma s penězma s přítelem/manželem?

tereza90t
28. led 2018

Ahoj holky jak to mate doma s penezma s pritelem/manzelem? Muj nedokaze pochopit ze z matersky ze 7 tisic bych mela platit to stejne jako kdyz jsem pracovala.

kafr
28. led 2018

Já tady to dělení moje /tvoje peníze nechápu. My jsme tedy spolu chodili dlouho (studium na VŠ, to jsme měli každý svůj účet samozřejmě) pak jsme se sestěhovali, začali pracovat, můj účet (nevýhodný) jsme zrušili a máme jeden společný, jdou tam obě výplaty (tedy teď jen manželova a moje nemocenska-rizikovka), platíme z něj všechny splátky, pojistky atd a společně šetříme i utrácíme. Je přeci hloupost, aby byl v manželství jeden bohatší a druhý chudý (viz. rodičovská).

misa357
28. led 2018

Manžel mi dává pravidelně peníze má domácnost a pro malýho. Když náhodou nevyjdu, dá mi další. Jsme rodina, takže peníze máme společně, přesto, že máme každý svůj účet. Žádný moje tvoje, bych nesnesla.

aktakd
28. led 2018

Taky deleni penez uplne nechapu. Jsme rodina, mame vse spolecne, spolecny ucet, ze ktereho odchazi vsechny platby a prichazi vsechny prijmy. Kazdy kupuje, co je treba a o vetsich vydajich se radime.

landysek
28. led 2018

My máme s manželem každý svůj účet, je to z toho důvodu ze splacim půjčku, a on ze svého platu, platí veškeré rodinné výdaje (hypotéka, inkaso apod.) před RD jsme je-li napůl, až tu půjčku splatím, necháme si už pouze jenom jeden účet.

pavlinar
28. led 2018

Máme každý svůj účet a ještě jeden společný odkud chodí splátky a platí se větší nákupy. Do teď platíme vše zhruba napůl. Chystám se na mateřskou, tak to bude dost změna. Zatím plán je, že manžel bude platit všechny poplatky na bydlení a auto, případně větší nákup jídla. A já vše ostatní na domácnost, péče o dítě. Uvidíme, zda se to osvědčí. Zřejmě bude nutné sáhnout do úspor.
Já bych vyloženě jen společný účet nechtěla, když to vidím i u kamarádek.. že si něco kupují s tím, že to muž bude pindat, že je ta kabelka tak drahá.. a podobně. Taky záleží na příjmech. Pokud by vydělával jen nebo hlavně chlap a ženská to roztáčela za kabelky, tak chápu, že chlap pindá :D což teda není případ mých kamarádek 🙂
Takže my nezbytné výdaje platíme společně, a "rozmařilosti" si platí každý za svoje. Tak mi to vyhovuje, mám kontrolu nad svým výdělkem. Vyděláváme oba zhruba stejně, kdyby to tak nebylo, tak bysme to asi taky řešili jinak.
Jasně, že nemůžeš z mateřské platit jako z platu. To mu dokaž snadnou kalkulací 🙂)

kaja2016
28. led 2018

@tereza90t A kdo se stará u vás o trvale příkazy, bydlení, spoření atd., kdo dělá nakupy? Být tebou tak mu udělám přehled kolik vas společný život měsíčně stojí. Jáko my teda máme peníze všechny společně, ale manžel se taky v jednu chvilku začal "divit" kam ty peníze jdou. Schovej si účtenky za jídlo, drogerii a spočítej kolik utrácite v průměru měsíčně, příčti složenky a útratu za zábavu a věci pro potěšení. Normálně mu to takhle celé predloz, ať vidí jaká je realita. Pak mu navrhni, že pokud chce utrácet méně, tak je potřeba se tady a tady omezit. A uvidíš. Měl by to pochopit, pokud ne, tak bych zvážila, jestli to je partner do života...

jancaand
28. led 2018

Když jsem žila s ex, tak jsem měla rodičák 3800 Kč, ještě jsem co nejdřív po porodu začala pracovat a ex ze mě ještě tahal peníze, i když vydělával dost (přes 30 tis čistého, ale kdo ví kam je dával). Platila jsem vše pro dítě a za sebe. Ex platil nájem a část na jídlo / drogerii. Nikdy víc. Jsem teď matka samoživitelka a jsme na tom se synem lépe a takový vychcaný parchanty hnát vidlemi😉

ajja87
28. led 2018

My máme s manželem účty sice dva,ale nerozdělujeme moje/tvoje.On plati vydane jako hypoteka apod.Ja jidlo,drogerie,pece o dítě,pokud nevyjdu, manžel nemá problém poslat nebo vybrat penize a dát mi je.

eva_marie
29. led 2018

Muž platí vše a dává mi určitou částku na jídlo. Rodicak je muj a já z toho kupuju veci dceři a často i něco domu, oblečení sobě nebo něco manželovi.ucty máme dva a jeden společný, kam mi teď posila peníze na jídlo, pleny, drogerií atd. Až budu zas pracovat, budu tam posílat něco i já.

hanih
30. led 2018

My máme taky každý svůj účet a jeden společný. Ze společného se platilo a platí inkaso, jídlo, drogerie apod., manžel ze svého veškeré náklady na auto a internet, já splátky půjčky na bydlení. Na společný jsme až do mé rodičovské posílali každý stejnou částku (měli jsme i hodně podobné platy). Než jsem šla na mateřskou, sedli jsme si a domluvili, kolik kdo bude posílat. Manžel mě tehdy hodně mile překvapil, protože první, o co se staral, bylo, aby mi zbylo taky něco pro sebe 🙂 Původní plán jsme dle potřeb několikrát upravili, ale nakonec to dopadlo tak, že na společný účet posílá jen manžel, tedy se platí všechno z jeho peněz, já splácím tu půjčku a přidávám menší částku na inkaso, občas zaplatím menší nákup nebo něco pro dceru. Pokud musíme neplánovaně koupit nebo zaplatit něco dražšího (naposledy třeba oprava kotle), podílím se, ale menší částkou než manžel. Až se vrátím do práce, najedeme pravděpodobně na původní systém.

gabrielka_h
1. únor 2018

Svoji nejsme ale účet máme již rok společný a vše funguje bez problémů. Vždy jsme platili vše napůl tak nám odpadlo spousta starostí kdo, co, komu, má za co poslat 😃 plánujeme rodinu a nedokázala jsem si představit jak v tom kvantu nákupů bychom řešili kdo co atd. Vše je o nějaké domluvě ale chápu že všem to nevyhovuje.