Prosímvás zajímalo by mě, jak se vám daří doma udržovat pořádek? Já jsem z toho někdy fakt vyčerpaná a demotivovaná. Celý den lítám jak kráva a fretka k tomu a večer je doma zase bordel. A nějak si neumím vysvětlit čím to je. Jestli je to moji špatnou organizací domácnosti. Manžel mi na to pokaždé odpoví, že si přidělávám dost věcí sama a tím, že malou nechám na všechno sahat. To je asi pravda, ale vážně mám celý den na dítě hulákat - nesahej na to, zavři tu skříňku, to není na hraní. Vždyť to bych celý den ječela já na ni a ona by se celý den vztekala a já bych si to už asi hodila. Nenechávám jí dělat všechno a všechno brát, to zas takhle rezignovaná ještě nejsem, ale on si prostě představuje, že když má plno hraček bude si hrát jen s nima a idealně jen ve svém pokojíčku žejo 🤦 Poradí mi prosím někdo jak to děláte vy doma, aby to neustále nevypadalo jak po výbuchu granátu?
Nedaří... 😊
Kašlu na to a uklízím až večer. 😁 Na to žádná zázračná rada není, proste buď budete pořád pryč nebo u ní budeš stále dřepět a trvat na 1 vytažené hračce a nebo budete žít. 🤷♀️ Já třeba řeším, aby byl provozní pořádek, nebyl neustále zapatlaný stůl a pod ním hromada nepořádku (i to je u nás tak 5x za den), trochu slušně vypadala kuchyň a že jsou někde vytáhlé hračky, to je to nejmenší, co by mělo koho trápit. 😝Nevim jak máte řešené úložné prostory, ale za mě je nejlepší Kallax na hračky - do boxů je to roztřízené během pár vteřin a vypadá to hezky. 🙂 Já přemýšlím o oblečení - neustále se u nás povaluje po každém xy roznošených sad oblečení - lehce našpiněné triko, tepláky na ven, tepláky na doma. Neustále to skládat do skříně nemám čas...jak to máte vy?
Nijak. Mám dvě děti 2.5 a 5m a přes den to fakt nedávám. Večer na to nemám náladu. Když má děti manžel, místo, abych odpočívala, uklízím 🤦🏽♀️ Tchyně má blbý kecy, že máme doma binec (rozházené hračky), špínu tu fakt nemáme, to bych nepřežila, ale jinak se nám na podlaze válí všechno možný a v kuchyni je to někdy taky jak po výbuchu... mám lepší věci na práci než věčně píglovat 😎 Zastávám názor, že ten, kdo má doma stále vzorně naklizeno, promarnil podstatnou část svého života
Bordel v bytě, šťastné dítě.😄
Někdy jsem ráda, že jsem na to sama a nikdo mě nekritizuje za bordel. Třeba dnes jsem si raději dala dlouhou vanu místo úklidu. 😄 Až bude větší bude to horší a dařit se to nebude už vůbec. Chlap taky musí drobet chápat, že dítě tím že vše osahá poznává svět a někdy bych si to s ním prohodila být tebou, ať si to zkusí.
Organizace a uklid po dnech podle terapie domova. Vecer je tu vybuch ale kdyz ma prijit navsteva i necekana tak za 5 minut nahazim co je kde nema do pradeln8ho kose a vypada to jak u lidi 💪😇
Tak úklid jako takový dělám někdy každý den, max.ob den. A vytahané hračky a podobně uklízím až když si malá nehraje. Do toho ještě náš pes tahá svoje hračky, někdy si říkám proč vlastně uklízím ☺
a) na klasický úklid si zvu paní na úklid
b) v každé místnosti je nějaká ta bedna na hračky, kam to jde prostě naházet
c) je mi moc sympatická filozofie montessori, že pokud musíš dítě okřikovat, že si s něčím nemá hrát, příliš často, máš špatně uspořádanou domácnost
Jo a děti milují kramařit a zkoumat svět.
Tak nějak normálně. Ráno něco uklidím (prach, vysávání, vytírání), pak je nechám si hrát, snažím se, aby uklidili věc, co měli vyndanou, než vyndají jinou. (Většinou to teda úplně nefunguje 🙈) Špinavé nádobí dáváme hned do myčky, takže to tu vypadá celkem upraveně. A večer se pak douklidí, co vytahali.
😄😄 když to večer uklidím do rána to vydrží ... ale taky furt uklízím , jen jsou dny kdy to zvládám ignorovat. Tak to mám den bez stresu , ale snažím se krotit . Prostě je bordel , když na to manžel upozorní . Tak řeknu , že já si po sobě uklízím. Tak že by mohli se synem taky začít .
@prejeta_zaba no ten zapatlaný stůl mi teda zabírá dost času, to je pravda. Malá se teď rozhodla, že bude jíst jen a výhradně sama, takže občas bych to po jídle nejradši celé zapálila než uklízela 😄 jj s těma hadrama všude je to stejný. Manžel je na tohle zrovna háklivý a celkem ho to deptá, víc než hračky, přitom on sám má svoji hromádku v pracovně, ale to není vidět že ... Je to prý špatná vizitka, když přijde návštěva a tady se po gauči a v koupelně válí zanesený oblečení. Já to házím do technické místnosti (to na dvorek) a do bobku v obýváku. Svoje skladuju na prádelním koši a čas od času to seberu a odnesu do skříně. Tak jak tu kupu vezmu ji mrsknu do police 😄 a když mě chytne uklízecí nálada párkrát do měsíce, tak to roztřídím.
Máme 2 děti - 3,5 a 2 roky. Nejlíp mi vychází průběžně uklízet. Když se chvilku zabaví, vydrbat záchod, když je jindy chvilka, tak kuchyň, další den vysát, další třeba zase utřit prach... je to vždy úklid na chvilku a jsme ve stavu, kdy není vše 100% podle mých predstav, ale zase se nestydím, když přijde neohlášená návštěva, nebo případně douklidím během chvilky. Snažím se mít prostě průběžně čisto. Když máme občas hlídání, nebo jdou třeba ven jen s mužem, tak řeším větší akce - okna, odpady...
Druhá věc jsou hracky, papíry (malování, teď velmi oblíbené stříhání papíru na co nejmenší kousky a tak), vykrámovaná kuchyň nebo koupelna, knížky... na to jsem maličko rezignovala. Většinou než si třeba poklidím kuchyň, tak děti rozkrámujou něco dalšího a je to fakt boj s větrnými mlýny. Nedelala bych nic jiného. Když mám náladu a dost síly (jsem v 34.tt), tak se snažím poklizet/motivovat k úklidu průběžně, někdy rezignuju, jindy to nechám na večer, jak spí. Máme nějaká pravidla - třeba nemáme zároveň vytažené duplo a vláčkodráhu, nebo když chtějí něco dalšího a je fakt výbuch, tak prostě prvně uklidit... ale někdy to vychází líp, někdy hůř.
Takže snažím se mít čisto, ale nepořádek co se týká hraček prostě tolik neřeším...
Já mám holčičku 14 měsíců, uklizime spolu, běhá za vysavacem, prach stiham taky s ni, koupelnu i záchod stihnu za pochodu, mytí podlah, třeba když spí nebo pohlida manžel, o víkendu uklízí zase manžel nebo každý něco, akorát on kdyz uklízí, tak já musím hlídat malou, on na to potřebuje klid prej.. Jinak u nás vaří on teda.Ale tak my máme byt 2+1, na baráku je treba daleko víc práce
@kkkt s tím košem mě to fakt pobavilo. To je dobrá rada 😁😁
@jjasmina tak malá samozřejmě taky uklízí se mnou. Snaží se i utírat hadrem, bere mi vysavač, pomáhá vařit, pouští pračku a sušičku, asistuje u všeho. Ale ne vždy jí to baví, někdy pomáhá krásně až jsem v šoku jakou šikovnou pomocnici mám, jindy mi z její pomoci šedivý vlasy na hlavě. My právě máme velký dům. Když vytírám je to na půl dne 😒 manžel dělá venku a já mám na starost vnitřek, takže on tady se mnou nešůruje. Ale já zas venku nedělám žádnou těžkou práci.
Pro mě je základ čistá linka. Nejdu si lehnout, dokud není prázdná a setřená.. Jinak poházený oblečení a věci, který nemají pevný místo, tak toho je tu dost :D. A co bych poradila? Ať se zapojí chlap. Já doma třeba neluxuju a nevytírám. Jako fakt nikdy. Máme práce doma rozdělené a většinou to tu vypadá jako u lidí.
No moc ne a stve me ze mi to manzel.jeste vycita. Snazim se, jenze chvili uklizim v jedny mistnosti a devcatka i pres veskery upominky at si hraji v pokojicku, udelaji bordel jinde🙈 mame velky barak docela, velky obyvak propojeny s kuchyni a vzdycky se musej nakvartyrovat jinam nez do pokojicku a nejlip do obejvaku kde se pak nashromazdi spousta hracek nebo mi vyklouznou s pitim aniz bych si vsimla ze nejsou u stolu a piti je vsude takze zas prace a pak taky malovani vodovky modeliny koralky. Dneska treba rozstrihali papiry a nahazeli do krabice velky aby meli bazen, hezky skoda jen ze to taky na ponozkach vynosili ven😂Jako muzu si za to sama, mela jsem si aspon tu starsi lip vychovat je ji 6 a stejne at ji rikam ze si to bude uklizet sama stejne to zkousi 🤦 a ta mladsi te jsou skoro 3 o te radsi ani nemluvim to je vubec expert🤣. Nekdy si rikam ze mi to delaji schvalne abych se treba nenudila 🤣 ale ja verim ze s vekem se to zlepsi. Mala uz spi jen obca pres odpoledne a kratsi dobu nez driv takze ten velky uklid co jsem vzdy delala pri jejim spanku taky odpada takze jsem to presunula na vecer jenze to zas jde o manzelovi nocni a odpoledni ne o ranni. No myslim ze to je proste o te vychove, jak si to kdo udela tak to ma. 🙈🙃
Nedaří se mi. Vysávám 3x týdně, ale nestačí to, efekt vydrží jen krátce. Když vytírám, je to tak na hodinu a rozhodně nestojím o asistenci dětí. Jenže tady pořád někdo je! Tudíž nevytírám moc často. A když je venku hezky, tak jsem nerudná, že musím doma šůrovat... Děti mají všude rozložené nějaké kresby, hračky, časopisy nebo oblečení. Leze mi to na nervy. Ještě víc to, že mi dá dost zabrat, aby domácnost vypadala jen neuklizeně a ne jako po výbuchu 😀
@azanka no jenže my máme novostavbu a nemáme dodělanou zahradu. Takže já mám vnitřek a manžel venek. On zařizuje všechno tam a je tam toho teda fakt požehnaně, je to ještě totální Sahara, stavenište a já doma (to už bydlíme jako lidi). I dost pracuje, aby jsme to měli z čeho platit. Přijde kolikrát dlouho a pak ještě do večera dělá venku, takže aby tady běhal ještě s vysavačem to po něm fakt nechci. Ale on by si představoval, že když je to tady všechno nové, tak to tu bude načančané a uklizené což mě by se samozřejmě taky líbilo, ale nějak to prostě není v mých silách.🙄
@azanka boze zavidim. 🤩U nas manzel maximalne dvakrat tydne zamete. A jeste se hada ze musi odnaset odpadky, jenze my mame popelnice docela daleko a deti tu nechat nemuzu a litat s kazdejma odpodkama i snima to zas je taky docela opruz, pak kdyz je teplo dejme tomu ale to oblikani🙈. Do toho varim pro ne a pro sebe zvlast protoze jsem vegetarianka. 😂
@merope o té paní na úklid teda taky uvažuju, ale potřebovali bychom, aby už si trošku sedli peníze a to bude až to doma trošku doděláme. Ale jestli bude druhé, tak jsem říkala, že podmínka pro druhé je paní na úklid 😄 já mám všechno uspořádané tak, že nebezpečné věci se nedostanou malé pod ruku, ale manžel by si představoval, jakože si prostě nebude hrát vůbec s ničím, co není hračka, sebere jí každou kravinu třeba i svíčku co si prohlížela a sundala že svícnu. Já ji jinak nechávám, vím, že děti zbožňují kramování a musí si svět prohlížet a nevím co mě deptá víc, jestli poslouchat jak se dítě v období vzdoru neustále vzteká nebo ty poznámky jak si tímhle přidělávám zbytečnou práci navíc. 🤦
Nedaří. Mám, bohužel, blbou povahu. Nerada dělám zbytečnou práci. Buď to udělám pořádně nebo vůbec.😅Máme středně velký dům a přiznám se, že úklid nezvládám dle svých představ. Paní na úklid chci taky, ale až se vrátím do práce. Takže velký úklid je 1x týdně o víkendu(koupelny, velké vysavání, lišty atd.). Během týdne vysávám denně(vysává robot), peru(pračka), suším(sušička), vařím a uklízím kuchyň(pomáhá myčka), povrchy, wc myju 2-3x týdně atd. Syn má 3 roky, takže lego a autíčka si po sobě uklízí sám. Co neuklidí uklidíme my s manželem, ale toho moc není. Pomáhá mi rozvržení interiéru a pravidlo, že každá věc má své místo. Hračky máme hozené v krabicích v pracovně vedle obyváku. Syn si během dne vytahá co chce. Jsem ráda, že žijeme v době, kdy je tolik pomocníků.🙏🏻
Velký dům, 2 deti, 2 koupelny, krb, před vchodem piskoviste. Každý den vařím a v 3 místnostech máme koberce. Pracuji doma na PC cca 2-3h a jsem na mateřský. To je celkově bilance na nic 👊☺️ A nejvíc se mi osvědčilo - mít doma prostě málo věcí... Vše nepotřebné hned lifrovat z baráku. Chlap je slabší povaha na tohle, tak si to vozí na chatu😃 Oblečení, hračky, technický věci.. letěj tam nebo potřebným lidičkám v okolí. Máme doma jen nábytek bez zbytečností navrchu, vsechno oblečení v šatně. Hračky mají deti v herne. Úklidu dam denně max hodinu, vic se mi nechce🤭 osvědčilo se mi investovat do robotického vysavače, tyčového, myčky.
Prach utiram a peru jednou týdne v sobotu dopoledne (pračka na 8kg prádla), kdy se mi podaří všechny vyhodit ven....
Ja mam uklizeno porad,mam dve deti 3 a 4,5. Spoustu veci si po sobe uklizeji sami. Se vsim mi chteji pomahat. Povrchy utiram denne, luxuji jak kdy, ale v kazdem patre mam roboticky vysavac, takze jakmile odchazim dolu uz beha🙂 to same prijdu dolu a uz beha🙂 nekdy i vicekrat denne. Normalni vyndavam jen obcas. Vytiram denne pes, deti, chlap.. cca 15 -20 min. Kuchyn uklizim prubezne ihned po vareni, jezeni atd. Koupelny a wc utiram tez denne, ale sprchac jen 1x tydne. Hracky maji v boxech roztrizene auticka, zviratka, stavebnice, panenky, knizky atd. takze si vytahuji jen co chteji, zbytek maji v suplikach. Uklizeji si to pred obedem a pak odpocivaji a znovu pak vecer, nekdy to uklizime spolu. Obleceni maji denne ciste takze neuklizim, ale rovnou davam do pradelny a rano peru, susim atd. 1- 2x tydne zehlim. Hodne chodime ven, nebo na zahradu takze zase tolik nenadelaji.. kazdopadne me uklid bavi, nestravim s tim vic jak hodku max nekdy dve denne, mam svuj system.. na vic nemam cas, prace HO. Uz aby byla skolka, to pak je uplne na pohodu..kazdopadne ja jsem hodne akcni, ale ve finale je uplne jedno jestli clovej denne suruje ci nikoliv, hlavne mit spokojene deti a pohodu. On je bordel a bordel..
Ja mam děti 4 a pořádek se daří docela udržovat. Děti jsou naučeny po sobě uklízet, oblečení nikde nehazi, vědí, kasm se dává špinavé a na použité mají volnou poličku ve skříni. Úplně malý děti se prevlikaji denně, někdy i několikrát.
Kuchyn musím mít čistou, přes týden beru obědy, protože chci být s dětmi a ne hodiny trávit vařením. Jinak při vaření průběžně odklizim do myčky a nebo rovnou umývám. Hračky jsou samozřejmě všude, hlavně, kde jsem já. Tak je přemístuji za mnou. 😄 Ale to neberu jako bordel.
Koupelnu a WC umývám denně, ale to zabere chvilku.
Prach taky denně, vysávání dle potřeby, máme robota, tak někdy vysává on, někdy velký děti, nekdy já.
V pátek bývá většinou větší úklid, víc do hloubky, ale to i tak zabere tak 2 hodiny maximálně. Zehlim vždy v neděli večer. Peru vždy v pátek, zbytek v sobotu, celkem cca 5 praček.
Máme už po letech zmáknuty systém. Nejsem otrok uklízení, ale všichni ví, co a kam si po sobě uklidit. A dodržují to. Řekla bych, že když se to dělá průběžně, zabere to chvilku.
Daří, malému je 5 měsíců takže už si taky vyžaduje nějakou pozornost. Přes noc se budí jak kdy. Někdy 3x a někdy taky 8x. Základ je, každý den udělat něco. A tím Se celkem udržuje furt pořádek. Večer než jdu spát musí být srovnané polštářky na sedačce, věci v myčce, uklizené hračky v boxu, umytá kuchyň a dřez a žádný bolder. Bydlíme v novostavbě se psem a venku je zatím hlína, takže ten fajnově nosí domů. Stíhám si ve volném čase dělat asi jednou za 2 týdny nehty (akce většinou na 2 hoďky), každý den cvičím cca 30-40 minut, každý den vysávám, průběžně celý den myju kuchyň a udržuji prázdný umytý dřez, 2x týdně peru, každý den vařím a většinou i dělám něco sladkého. Ale tohle všechno většinou dělám když malý přes den spí a nebo když si hraje a je hodný. Po celém dni mám toho taky občas dost. Ale mě “uspokojuje” když je všechno jak má být 😀 Hrozně by jsem se styděla kdyby přišla návštěva a doma byl bordel. A osvědčilo se mi, ihned už od rána něco dělat. Ano, jsem kolikrát mrtvá, že se mi ve 3 ráno chce při kojení zoufalstvím brečet ale než se dopoledne litovat, tak mě probere jedině něco ihned dělat. Asi jsem jiná ale přes den si pak stihnu i sednout a koukat třeba na YouTube. 😀😀 Ale je to asi mojí povahou. Ikdyž by jsem měla umřít, musela by jsem uklidit. Dřív jsem taková nebyla až když jsme se nastěhovali do nového. Moje maminka taky taková není. Mně prostě přináší potěšení jít spát a budit se do uklizeného. A když uklízím průběžně a podle situace, tak se nikdy nestane že by jsem musela dělat nějaký veliký úklid. Pokud to nezvládáš, tak se netrap a zkus každý den udělat něco před spaním (Třeba uklidit to oblečení po domu). Každá jsme prostě jiná a i ten úklid vypadá všude jinak. 😌
Já musím mít doma uklizeno, jinak nemám ani klid v hlavě. Jsem hrozná. Jakmile vím, že doma je nějaký bordel nebo něco,co jsem nestihla udělat,nemůžu ani večer spát a šrotuje mi v hlavě, co nemám a co teda musím udělat ten druhý den. Nesnesla bych, kdyby mi děti vyhazovaly věci ze skříněk atd. Jediné místo,kde to akceptují je kuchyň. Jinak já raději párkrát synovi řekla ne a teď vím,že mi nikde nic nevyhazuje a tudíž nepridelava nepořádek. Je to o důslednosti. Jinak my máme teda velký dvoupatrový dům, jsem spokojená,když je uklizený spodek, ten prostě musí být, nahoru návštěvy nechodí,to mě nechává chladnou 🤷😂 ale vysavam každý den, to musí být 😏😀
Jo a uklízím průběžně přes den,takže večer toho není moc. Snažím se to i ulehčit. Hned při vaření rovnou skládám špinavé nádobí do myčky. Příbory dávám podle stejného druhu, takže vedle sebe vidličky,pak lžičky a nože. Potom to beru za jednou a jen házím do přihrádek. Hračky uklízím po obědě,když jde malý spát a večer toho není tolik. Než jdu spát,musí být udělaný nádobí, hračky a nikde nesmí být nic co tam nepatří 😂 i polštáře na sedačce srovnám atd. Miluju pocit,že se vzbudím do uklizeneho
Nijak... 🙂
Jelikož pracuju a malý nikam nedochází ,jsem ráda, že něco málo stihnu o víkendu. A taky je bordel(neuklizené hračky) a bordel(špína,prach atd).
A pokud mu to není nebezpečné, neodpírám mu nic co si chce osahat a zjistit na co to je.