Jak se uklidnit a nebýt tolik ve stresu?

letojenej
15. říj 2023

Dobrý večer, chodím už nějakou dobu na střední školu. Doporučuji si přečíst Bojim se chodí i do školy. A stále to nedávám. Vůbec se to nelepší, sice ano zvládání to nějakým způsobem přežít v té škole. Ale každý den se stresuji a přijde mi ze si tím Kazimír život, ale nevím jak se toho zbavit. Nevíte někdo o něčem prosím? Moc děkuji

hanourek_
15. říj 2023

A zajít někam do přírody do lesa .. kde nejsou žádný lidi ?..kde si můžeš pročistit hlavu a na nic chvíli nemyslet ?.

tereza0111
15. říj 2023

odpovedi nebudou nijak jine. Musis prijt na to, ceho se vlastne bojis, proc te to tak stresuje. Jsou to spoluzaci? Ucitel? Riziko zkouseni? Mas problem s probiranou latkou? Jsi si jista / nejista ve vyuce? Bez toho se nehnes
K tomu teda jeste jedna vec. Stresem si zivot komplikujes, ale zkazis si ho teprve tim, ze se treba na vsechno vykasles, aby sis ten zivot nekomplikovala. Urcita mira stresu je naprosto normalni, nejake prekazky se musis naucit prekonavat a uvedomit si, ze stredni skola je neco, co k zivotu potrebujes. Ze se zivot moc netoci kolem 4 let na stredni, ale mnohem vic kolem tech nasledujicich desitek let potom
Pracuj s tim, chod k terapeutovi, chod do prirody, relaxuj. Ale nepremyslej nad tim, ze si skolou kazis zivot

1pomnenka
15. říj 2023

Myslíš si, že když necháš školu a půjdeš pracovat, tak se stresovat nebudeš? Vyhledej odbornou pomoc. Dotaz je tu každý týden, holky ti radí dobře. Věnuj se ve volném čase koníčkům, jdi si zacvičit, uč se, čti, najdi si brigádu, hlavně něco dělej a nepřemýšlej o tom, že tě škola stresuje.

reeeza
15. říj 2023

Určitě zjisti co je zdrojem tvého stresu a strachu. Je to spjaté s kolektivem, třeba že nezapadáš? Nebo se bojíš pozornosti při zkoušení, stydíš se? Nebo se stresuješ kvůli výkonu?
Zkus si odpovědět.

Jinak taky jsem měla brutal středoškolský období, i za školu jsem chodila atp. Byla to hrůza děs...ale neboj, vše se časem ustálí a zlepší. Je to jen období.

V zásadě existují 2 hlavní reakce na stres: boj a úprk. Zkus se zamyslet jakým směrem se chceš v životě vydat. Je to cesta věčného utíkání před problémy, schovávání se?( třeba chození za školu, odchod ze školy atp)???
A nebo zatnout zuby a zabojovat: podívat se raději tygrovi( strachu) hezky zblízka do tváře? ( upřímně si říct čeho se bojíš a učinit kroky k tomu, aby ti bylo lépe- třeba začít chodit na terapii, nebo se svěřit školnímu psychologovi či rodičům, nebo zkusit doučování atp.atp).

Nechceš nám napsat co tě stresuje a čeho se obáváš??

levandule_k
15. říj 2023

@letojenej Zkus napsat čeho se bojíš? Co tě stresuje, víc to specifikuj např. Je to mluvení s cizí osobou?

Mně stejně nic jiného nenapadne, než minule. Takže ti to sem kopíruji znovu a řekni mi, jestli jsi něco zkusila? Každá z těch věcí nemusí mít vůbec žádný vliv, nebo to může být maličký střípek, co ti pomůže zlepšit situaci. Ale když to nezkusíš, tak prostě vědět nebudeš.

Můžeš zkusit nějaké bylinkové čaje třeba spánek a nervy, pokojné nervy, balzám na nervy. Jsou to různé směsovky bylin, které mají zklidňující účinek. Nečekej zázrak po jednom vypití.

Ještě ti můžu doporučit knížky, co inspirovaly mě, abych se poprala s určitými životními nástrahy. Např. Miluj svůj život od Lousiy L. Hay, Zrození Bohyně válečnice od H. A. Amara. Knížek na tohle téma jsem přečetla víc.

Doplňuj hořčík/magnézko. To magnézko zkus třeba i v koupeli v epsomské soli. Tu koupíš v běžné lékárně. Samotná vana působí relaxačně. Nastuduj si jaké jsou druhy hořčíku, protože je jich víc druhů. Některé jsou vhodné víc dopoledne, že ti dodají energii a jiné večer, kdy máš jít spát.
Ještě je důležitý pro nervy vitamín B.

Cvičení na uklidnění je třeba jóga, tai chi, různé protahovací cvičení. Důležitá je práce s dechem, nauč se hluboké nádechy a výdechy, to dokáže člověka trochu uklidnit. Když jsi v tenzi určitě dýcháš mělce. Můžeš třeba zkusit břišní tanec, třeba se při něm uvolníš.

Můžeš si zkusit vyhledat na youtube nějakou meditaci.

Můžeš si zkusit vyhledat na youtube nějakou přednášku o psychologii, třeba tě to v něčem inspiruje.

Můžeš si zajít do knihkupectví a začíst se do nějaké knížky z osobního rozvoje, není to samospásné, ale může ti to ukázat nový pohled na věc. (Není to náhrada terapie, ale takový doplněk.)

Můžeš si koupit aroma oleje a kapat si to do vody. Stačí miska s vodou a dát si tam pár kapek, nemusíš mít speciální aroma difuzér. Mě uklidňuje levandule, miluji eukalyptus, protože čistí prostor, bergamot je super, citrusy pro dobrou náladu. Kup si přírodní vůně, ne syntetickou vůni s názvem pohoda.

Já mám třeba jeden parfém, který jsem si brala na zkoušky na VŠ, nebo když jsem byla v nervech, má v sobě pro mě něco uklidňujícího.

Můžeš zkusit Bachovy esence. (Jsou to květové esence, které mají napravovat nerovnováhu v těle a mysli, ale tady tohle je trochu ezoterika.)

Zkus se věnovat tomu v čem jsi dobrá, ať si buduješ sebevědomí.

Já tomu říkám sama sobě terapeutem, kdy pátrám v sobě, proč třeba mi určitá věc vadí, proč s ní mám problém. Třeba ty by ses měla sama sebe ptát, čeho se bojím, že budu mít ošklivé známky, že si nenajdu kamarádky, že budu divná a samozřejmě upřímně si na to odpovídat.

Já si občas pouštím představení 4 dohody v podání Jaroslava Duška. (Najdeš na youtube.) Dodá mi to určitý nadhled.

Žádná z těch věcí není náhradou za terapii, ale můžou ti pomoct fungovat. Pokud se po něčem tvůj stav zlepší, stejně jdi na terapii, protože to co si nezpracujeme, nás stejně jednou doběhne. Nečekej, že tě terapeut opraví a budeš happy jak dva grepy za 3 sezení. Společně s terapeutem budete hledat kořen problémů, učit se pracovat s úzkostmi.

Víc toho momentálně nevymyslím.