Ahoj holky, mám problém.. nedokážu se rozloučit se svým oblečením, které už prostě nenosím.. vždycky si říkám, že si to třeba ještě někdy vezmu, ale zatím se mi jen plní skříně.. Máte nějakou zaručenou radu? Moc díky 🙂
Ahoj Maruško! Myslím, že jsem na tom dost podobně - spousta oblečení, některé mi leží ve skříni x let, vím, že už to nosit nebudu (je mi to velké), ale nějak to nejde ... Navíc bych řekla, že v mém případě je to horší o to, že jsem si spoustu věcí sama šila - takže je mi to fakt líto to vyhodit. :(
Počkám, co poradí někdo další. Tobě se omlouvám, že jsem neporadila 😉
@konidana No právě toho se bojím, že to zrovna za měsíc třeba budu nutně potřebovat 😀 začarovaný kruh opravdu 🙂
@maruska116 bohužel radu nemám, řeším stejný problém 😀 někde jsem četla, že máš dat oblečení někam do krabice, a když to nebudeš 2 roky potřebovat, máš to vyhodit. A podobně i s jinými věcmi, nejen s oblečením.
Já se na vytřídění taky chystám... skříň co mám doma jsem probrala s tím, že to jsou kusy vlastně nové, jen pár let nenošené, neboť jsem po svatbě přibrala... a teď v těhotenství se do nich už tuplem nenarvu, ale mám v plánu (ještě nevím jak) to po těhotenství shodit a ty hadry zase nosit.
A další skříň co mám v přízemí, no... tak ta půjde asi komplet. Určitě si za měsíc nevzpomenu, že to potřebuju, protože to tam leží x let a nikdy jsem nic nepotřebovala.
Něco schovám holce, sem tam tričko, sukni... ta do toho doroste a třeba něco užije.
A jinak zbytek půjde pryč do těch charitativních beden nebo do ústavu pro mentálně postižené... to má pak člověk i dobrej pocit 🙂 Jen se k tomu ještě dokopat a najít si čas 😀
Ja se snazim zbavovat veci prubezne. Ve chvili, kdy si jdu koupit neco noveho jako nahradu za neco stareho (napr. novou cernou kabelku jako nahradu za starou a odrenou cernou kabelku), tak tu starou vec rovnou davam pryc. Plus jednou za pul roku projdu celou skrin a veci, co jsem nemela na sobe vic jak rok (netyka se treba plesovych satu, veci na lyze a podobnych veci, co se oblekaji prilezitostne) a tech veci se zbavim. Bud daruji, prodam nebo vyhodim.
@maruska116 Já mám kliku, že moc slušného oblečení nemám - to se vleze. Co je mi malé jednou za pár let letí, ale pláču, že to nebudu mít pro dcerku:D jako já nosila (a nosím) věci po mamce, výjimečně i po babičce. A když něco už fakt dotrhám, tak to ještě párkrát vezmu na milost na doma (i s dírama a flekama), a pak tím jako hadrem vytřu podlahu, nevhodné materiály letí do popelnice, ale bez hezkých knoflíků a pod. Fakt stohovací úchylka:D
@maruska116 mě pomohlo jedině to, že jsem se rozhodla věnovat to oblečení maminkám v nouzi, případně na charitu. Vždycky když zaváhám, tak si řeknu - já už to téměř určitě neobleču, ale někomu to ještě hodně dobře poslouží 😀 😀 😀 Tohle mi fakt funguje a jsem ráda, že to stejně dělá i dcera, které přetékaly hadry ze skříně 😀
Vyrazuji co jsem neměla víc jak rok na sobě (netýká se příležitostných, slavnostních nadčasovych věci), trička atd jdou sestrinym dospívajícím dětem. Jinak červený kříž, v pytli.
Kontejnery na oblečení, dnes jsou snad všude a ja je prubezne zasobuji i za manžela 🙂 Popřípadě nafotit a prodat na internetu.
Podle mě je dobré dodržovat dvě pravidla. Obě se tu už objevily. První: jeden kus koupím, jeden kus vyhodím. Druhá: Jednou ročně se podívám do skříně a řeknu si - měla jsem to na sobě poslední rok? NE - nemilosrdně pryč s tím. Moje mamka je v tomhle hrozná a má skříň plnou věcí, které jsou nenositelné a nenošené. Pár kusů, které skutečně nosí, jsou přehozené přes křeslo a komodu. Na co teda tu skříň má? Děsně mě tenhle systém štve. Člověk to nesmí brát citama (taky mám věci, ke kterým člověk přilne), ale čistý rozum a kalkul. Kontejnery na oblečení za ne. Většina lidí si myslí, že je to na charitu, ale ono to funguje trošku jinak. Klasický podnikatelský záměr.
Věci dám do pytle, zavážu, dám do garáže, když do dvou měsíců z něj nic nepotřebuju, tak jej vhodím do kontejneru charity.
Mám dobrý pocit, že to prostě neskončí v popelnici, ale ještě to někdo obnosí.
Oblečení které už nenosím dávám do azylového domu pro maminky s dětmi.
@maruska116 Pokud rok na sebe nevezmu nějaký kousek oblečení, dávám ho pryč - je to celkem osvobozující pocit - zbavit se starých věcí 😉 . Dělám to i s ostatním "harampádím" . Oblečení dávám většinou do charity.
dávám bývalé kolegyni z práce pro její dvě neteře co studují vysokou. Mám hromady krásných věcí, ale většinou se do nich po dvou dětech už nenarvu 🙂. A největší radost mi vždy udělá, když mi pak popisuje, jak se holky o to "porvaly" 😀 a dokonce se rozdělily se spolužačkou, která žije jen s maminkou a na hezké věci nemá peníze. Když si vzpomenu, když jsem byla na vysoké, že by mi někdo nosil tašky plné krásných věcí, byla bych blahem bez sebe 😀 . A taky si samozřejmě vždy zajdu koupit něco nového pro radost, aby mi to nebylo tak líto 😀 . Ale většinu oblečení nakupuju ve slevách, to mi dělá opravdu radost 😀, když třeba v CA u pokladny platím krásné 3/4 rifle za 99,- Kč a pokladní se mě ptá, kde jsem je vzala, že by si je chtěla také koupit 😀 😀 😀
Mám to úplně stejně. A to ještě násobené tím, že mám aktuální velikost, ale i krabice s menšíma velikostma a s většíma. Máme v paneláku pronajatou velikou komoru, ale jak je dost prostoru, tak mám tendenci schovat každý krám. Zrovna minulý týden jsem to přerovnávala. Je tam kabát, co jsem nosila naposledy před 10 lety. Hezký zimní kabát, ale pochybuju, že ho někdy vezmu na sebe. No ale c okdyby náhodou... Stejně tak manželův oblek. Zhubnul, teď by se do něj vešel třikrát, ale taky škoda ho vyhodit. No musím se odhodlat a odvézt to na nějakou charitu. Zabírá to tam zbytečně místo. Ale taky je mi líto vyhazovat funkční věci.
Dát někomu potřebnému - buď chudší kámošce/známé vhodné postavy, do azyláku, Ymca, Charita, sběrný kontyš...
Holky moc děkuji za rady, no budu se muset naučit se s těmi věcmi rozloučit.. to je děs fakt.. můj muž s tímto problém nemá.. vletí do skříně vyhodí košile co nenosí a vůbec se nad tím nepozastaví.. no chtěla bych to taky umět 🙂 každopádně provedu pořádnou čistku a zkusím věci někomu nejdřív nabídnout a pak do charity.. 🙂
Charita, nebo internetový bazar, někomu se to hodí a pár kaček se zas hodí nám. V obou případech mám pocit, že to aspoň k něčemu ještě je. Mám stejný problém něco hodit do popelnice, kde to skončí buď na skladce nebo ve spalovně.
Recyklace (naučit se šít, třeba tvořit hračky nebo něco 🙂), nebo server http://www.nevyhazujto.cz/ nebo charita či dobrotety... je toho spousta 🙂.
jednou za půl roku dělám fičák ve skříni, co jsem neměla rok na sobě, jde pryč.. a protože jsem taky křeček jako ty, co nerad vyhazuje použitelné věci, nechávám to putovat dál po rodině, které se na tenhle "second hand zdarma" hrozně těší a mně dělá radost, že maj radost..
(a teď mezi námi děvčaty - občas mě bodne u srdíčka, když je v tom vidim, že si řikám, že to vypadá pěkně, proč jsem to vlastně dávala pryč 😀 )
Dobré téma 🙂 vždycky jsem měla plnou skříň malých věcí, co jsrm myslela, ze uz nikdy neobliknu. Pár věci jsem vyhodila při rekonstrukci a teď bych je opravdu strašně nutné potřebovala. Pro změnu mám zas skříně plné příliš velkých věcí.
Prodej nestojí za to, občas něco zuzim, nebo plánuju použít na nějaké tvoření. Ale nevím, kdy se k tomu dostanu.
@maruska116 Nemám, ale u nás funguje, že to v malém bytě prostě nemá kde být. Pak to tedy vyhodím, a nejhorší je, že si za několik let vzpomenu, že bych to nutně potřebovala (nebo to potřebuji zrovna hned po té, co je to nenávratně pryč:D ) Moje máma takhle měla na půdě několik banánových krabic, již nenošeného oblečení a obě jsme tam po letech chodily vytahovat modely:D