Ahoj, bydlím na vesnici a poslední dobou nemám jak se dostávat na nákupy (není pojízdné auto). řeším to tak, že objednávám 1x týdne na košíku, ale prostě neumím ten nákup udělat tak, aby to fakt vydrželo na týdne. Jsme dva dospělí, dvě děti (o víkendech často 4). Naučila jsem se už vařit podle jídelníčku, takže si sepíšu do nákupu to, co vařit a to je ok. ale prostě nikdy nevyjdeme s uzeninama, jogurtama, ovocem.. A hlavně i když mám pocit, že jsem nakoupila dobře, tak chlap má pocit, že v té lednici nic není :D
Co vše na týden pro vícečlenou rodinu kupujete? Aby to stačilo na svačiny, večeře atd.. Klidně nepohrdnu ani příkladem seznamu na nákup, děkuji
Ježiš ne, fakt ne :D jen prostě po mým "týdenním" nákupu mám plnou lednici věcí na vaření, trochu salámu, máslo a hromadu jogurtů. A chlap mi vyčítá, že neumím nakupovat.. ale já prostě byla celý život zvyklá, že jsem chodila do krámu obden a koupila, na co byla chuť.. A teď nakoupím v pátek večer a v pondělí je to prázdný :D Něco dělám očividně špatně :D Ale zase nakoupit po jeho, tak utratím majlant a budem mít zase lednici plnou salámu :D Neumím prostě plánovat, pro mě je úspěch, že zvládnu nakoupit na týden na vaření, ale co ten zbytek :D
Je těžký poradit, každá rodina má jiný způsob stravování. Ale co si sepsat dopředu, co se během týdne sní a nakoupit podle toho? Pro mě je třeba nezvyklé kupovat spoustu uzenin. My za týden uzeniny skoro žádné nesníme. Někdy vůbec žádné. Spíš máme doma takové ty trvanlivé potraviny a vaříme z nich. Tak bych zkusila nakoupit nějaké trvanlivé potraviny a když dojdou jogurty a a uzeniny, prostě bych žila z toho, co by bylo doma. Takže dojde jogurt, tak bude k snídani chléb s máslem a kusem zeleniny nebo ovoce. Dojde pečivo? Tak se upeče. Jenže tohle všechno je o těch zvyklostech stravování. Tak zkus si to dopředu sepsat a prodiskutovat to s rodinou a pak se koukni, kolik by to asi tak stálo. Pak to zkus znovu prodiskutovat s rodinou, jestli je to finančně únosné.
Jak bych psala příspěvek já chlap mi dá někdy 1000 někdy 1500 Kč na týdenní nákup takže podle toho si od soboty do čtvrtku udělám jídelníček a podle jídelníčku nakoupím suroviny chodím nakupovat v patek přes týden jsme dva dospělí jedno dítě o víkendu dva dospělí 4 děti takže po tom co sepisu seznam surovin na vaření pak píšu seznam na snídaně a večeři.obvyklý základ mého nákupního lístku je ovoce a zelenina pak jsou to přílohy jogurty pečivo uzeniny.(salám sunkovy trvanlivý parky klobásky sýr) pak pokud mi zbyde dokoupim co potřebuji...chodím po obchodě s kalkulačkou a než jedu tak skouknu na aplikaci letáky a už si to předběžně scitam podle slev.chlap dělá to samé otevře ledničku a štěká ze v ní nic není ale pokaždé kdy jdu do obchodu s nim 2500 v Pr*eli a lednička narvana ze se polovina nesní něco musím zmrazit něco vyhodit takže na chlapa bych se nějak s rozpisem v domácnosti neobracela....
Valkyra222 koukám, že o víkendech vás je taky jako smetí 🙂 Nás taky a pak se vše přímo sežere :D..
mili_ilim_ilmi to je super nápad si to psát, to mě nenapadlo 🙂 Tak jsem teď objednala nákup, schovám si seznam + na něj připíšu vše, co dokoupím a příště pojedu podle toho.. 🙂 Jinak já taky uzeniny nemusím, být to na mě, stačí mi dva balíčky šunky na týden :D
Jinak já většinou nakoupím do těch 1500 Kč, ale dokupuju pak u nás v krámě pečivo.. Jé kde jsou ty časy, kdy jsme projedli třeba 3000 měsíčně, ale to jsem byla s ex a jedním dítětem.. Teď děti dvě, o víkendech 4 a radši ani nepočítám, kolik projíme, asi by to se mnou seklo :D Ostatní věci tu nekupuju, je to tu dražší :/ Nebo když jedu do města, tak něco menšího vždy hodím do kočáru. Ale právě nechci tahat těžký nákupy, tak se prostě potřebuju fakt naučit nakupovat najednou :D Celý život jsem byla zvyklá nakupovat max obden a teď to nezvládám 🙂
Jinak já to dělám tak, že projdu lednici a špajz, zapíšu co chybí (mouka, cukr, koření, máslo atd), pak hlavně jogurty, ovoce a zeleninu, nějaké to pečivo, podle jídelníčku věci na vaření.. No a něco na pečivo atd no.. Ale stejně prostě nikdy to není ono 🙂
@prde_lina Také musím nakupovat ve městě velký nákup, protože u nás je to dražší (a to o dost) a navíc u nás nic moc nemaj, takže se spoléhám na velké nákupy. Dříve jsem nakupovala s krosnou, když jsem jezdila na nákup vlakem. Teď jezdím na nákup autem, tak je to v pohodě. Jinak se neboj, určitě se to nějak naučíš a zvládneš to. Mě to dřív také dělalo problémy, jen jsem měla opačný problém, nakoupila jsem toho vždycky hodně a pak toho spoustu vyházela, protože jsem to nestíhala sníst. Ale když jsem se na to začala pořádně zaměřovat, tak se to srovnalo, teď už to mám docela v oku a nepotřebuji nad tím ani moc přemýšlet.
Taky udělám soupis toho, co není, co zhruba plánuju vařit (na půl týdne), ale čím víc se těch jogurtů, uzenin, dobrot koupí, tím víc se jich sní 🙂 zvlášť na víkend.
Co nakoupit 2x v týdnu, ten větší? A k dokupovanému pečivu i šunku, salám brát? Nákup na 1 den nevyjde zas o tolik dráž 15-20dkg šunky, pár jogurtů bude tak o 30-50kč víc.
Upřímně se přiznám, že sama to na týden neumím, ale už často nás zachránilo mít doma, kysané zelí, kus slaniny, vajíčka, rybičky a fazole v konzervě, pesto, z ovoce přebytek jablek, když je nouze o ovoce, jabka prostě nejvíc vydrží, všechny druhy příloh v zásobě a mražená zelenina na mrazáku. Jogurty bych kupovala v počtu 1 na os/den. Naše lednice vypadá prázdně pořád, protože hodně vaříme ze základních potravin, ale prostě z vajec uděláš mnoho rychlovkových různých jídel i když chlapovi třeba syrová vejce v lednici nic neříkají (omeleta s hráškem z mrazáku, omeleta se zeleninou, míchané, natvrdo, volské). Pomazánky z červené čočky u děláš rychle, z celeru vařeného nebo syrového, rozmačkaných fazolí z plechovky pomazánky nebo saláty k chlebu nebo rychlovkové večeře. Zeptala bych se muže na konkrétní seznam věcí, které by chtěl mít v lednici pouze pro sebe, pokud je extremista na uzené a odmítá vše ostatní, pak třeba na jeden den párky, na druhý tlačenku, na třetí salám, na další paštiku, atd. Prostě pokud chce člověk rychle něco sníst a není ochoten si nic připravit, tak v lednici musí být spousta rychlovek, pokud je trpělivější, leccos vymyslí a připraví si, ale u těch chlapů co otevřou lednici a lamentujou musíš buď plánovat, aby bylo připraveno nebo prostě kupovat hromady aby se nemuselo nic chystat
Ahoj, opravdu záleží na každé rodině 🙂 Jak staré jsou děti? Kolik je pro tebe "normální" částka za týdenní nákup?
To nemyslím zle..........my jsem 2+2 školkáči. Oba pracující, obědvající v práci. Takže řeším snídaně a pak večeře (případně svačiny) a víkendy.
Snídaně se odbudou většinou rohlíkem + pomazánkové či marmeláda, nebo třeba brumík.
Na sváče dětem termixy, jogurty, přesnídávky, ovoce.
A večeře jak kdy - někdy dělám i teplé.
Snažím se, aby v lednici bylo vždy - jogurty, termixy, tvrdý sýr, šunka, paprika, okurek, rajčata, pom. máslo, něco z ryby 🙂 a pak nějaké ovoce.
Toto je tak nejčastější, co kupujeme každý týden. všechno jsou to trvanlivé potraviny, takže vidím půlku sýra, koupím nový bloček, 2 poslední termixy, koupím dalších 8, protože vím, že to děti sní. No a pak kupuju to, z čeho vím, že chci uvařit.
No a pak jak píšou holky mít dost vajec, nějakou mraženou zeleninu, luštěniny,...............
Když něco dojde, tak to prostě není. třeba teď už třetí den nemám sůl. jen hrubozrnou a jako fakt na prd 😀
Mě se na větší nákupy osvědčilo itesco, pokud k vám jezdí, mají na webu oblíbené a můj seznam a tak vždy naklikám to samé v podstatě. Dokupuiji zeleninu, ovoce, pečivo.
Hodně my s vymýšlením jídla pomáhá - co mám ? Z toho vařím. Nakupuji víceméně základní suroviny, a z těch připravuji "něco".
Ahoj,
jsem na rodičovské a nakupuji zboží v akci. Koukam na roboletaky.cz , kde to je přehledné. Výpišu si akční zboží a pak to obejdu s dítětem dopolko. Dá se na to ušetřit dost peněz. Akce se dost točí a každý týden máme něco jiného.
to je nějaký PR průzkum nebo skrytá reklama??