Jak se donutit k úklidu?

no_title
19. říj 2015

Ahoj holky 🙂
mám takový specifický problém, ne že bych byla bordelář to ne, ale k úklidu některých věcí se občas nedokážu dokopat. Obvykle je to zaneřáděná linka a dřez (zvlášť, když mi návštěvy vyškrábou zbytky z talíře do dřezu a pak se to rozblemcá 🤐 ) fakt už se 3 dny snažím donutit k jeho umytí a pokaždé to nedám. Máte nějaký trik? Myslela jsem, že budu fungovat na odměnu, ale moc to nevychází 🙂

helen_ka
19. říj 2015

Ahojky. Uklízení mě nevadí, jelikož nepořádek nesnáším. Občasnou nechuť překonávám tím, že si k tomu pustím oblíbenou hudbu nebo si dám nějakou odměnu - dortík nebo palačinku 😀 primárně udržuji pořádek tedy hlavně v kuchyni, to je pro mě základ ...
Nedovedu si představit mít zaneřáděný dřez ...
Tím se tě nechci nijak dotknout. 😉
Pro mě je velký problém se dokopat k žehlení ... 😀

pupickova
19. říj 2015

Takhle bych já potřebovala poradit, jak udržet pořádek ve skříních 😀 Čas od času všechno vyhážu, vyperu, vyžehlím, poskládám do komínků a slíbím si, že teď už tam ten pořádek fakt bude...no a stačí pár dnů a zase je všechno naházený, nebo spíš nacpaný v policích bez nějakýho řádu a pořádku 😀

10lulu04
19. říj 2015

Ja kolikrat taky nestiham umyvat nadobi, ovsem co na me plati je - jdu-li varit, kuchyn musi byt vypucovana. Takze prve umyji nadobi a pak kuchtim.

no_title
autor
19. říj 2015

@helen_ka tak když dřez zaneřádím já, tak mi to nevadí, horší, když to udělá někdo jiný - třeba manžel nebo návštěva, tak mi v hlavě sepne, proč mám pořád dokola ten dřez po někom uklízet? A zdá se mi to pak mnohem nechutnější než jindy (ono je to ale i tím, že zbytky do dřezu nehážu, nevím, kde se to ti lidi naučili 😠 ) Jenže čas na úklid mám akorát já, tak mi nic jiného nezbyde.

zvirka
19. říj 2015

@no_title Taky šílím ze zbytků ve dřezu. u nás to dělá manžel. Nechápu, proč to prostě nemůže vyškrábknout do koše nebo do záchodu, jde-li o něco tekutého. Učím ho to 13 let.... 🙄 😀

jamia
19. říj 2015

@no_title Fuj, co ti chodí na návštěvu za čuňata, že škrábou zbytky do dřezu? Samozřejmě pokud nemáte drtič. No a rada - prostě se dokopat, zařadit si to jako rituál, že po čištění zubů se myje dřez, nebo tak něco.

zvirka
19. říj 2015

@no_title A jediné řešení je, že pokud to udělá, umývá dřez on 😉 Ale stává se, že není doma a potřebuju vařit, takže pobčas tomu neujdu. ale jak už tu někdo psal, jak jdu vařit, musí být kuchyň čistá.

netanel
19. říj 2015

@no_title předně bych řekla návštěvě, že zbytky u nás hazime do koše. 😀

lafemme
19. říj 2015

@no_title a proč ti návštěva háže zbytky do dřezu? 😕 Já nevím, ale když tu mám nějaké hosty, tak se o ně s manželem staráme my, takže i použité nádobí po nich odnášíme. Max. se stalo, že mi někdo "po cestě" do kuchyně položil prázdný hrnek na linku...Nějak si to neumím představit 😅 Když ti to vadí, tak jim vezmi talíř z rukou a řekni, že to uklidíš sama, ne?! 😉
Mě osobně nepořádek šíleně rozčiluje, všimla jsem si, že když doma mám nepořádek, bývám z toho nervózní, takže uklidím a ten pocit je pak super...všude čisto, voňavo... Proto to dělám 😵
Za to žehlení, to je jiná kapitola...asi jako @helen_ka 😀 Musím už mít pořádné Himaláje, aby mě to donutilo vytáhnout prkno a žehličku...Přijde mi to jako úplná ztráta času...Aspoň si to zpříjemňuji nějakým filmem 😉

no_title
autor
19. říj 2015

@lafemme máme návštěvy často delší, třeba i 5 dní u nás spí. Já mám zdravotní postižení a nezvládám se několik dní starat o návštěvy. Takže 2 dny to dávám, třetí už padnu, takže pak třeba i vaří oni, ale úklid bohužel zbyde na mě ☹

kacca11
19. říj 2015

Nechapu, jake prase skrabe zbytky jidla do drezu. Jasne, drobecky jsou normalni, i kdyz nechutne, ale zbytky do drezu? Jinak po navsteve sklizim ze stolu ja a skladam bud rovnou do mycky nebo na linku. Pokud najdu bordel ve drezu, uklidim to hned nez se situace zhorsi. Do mycky manzel dava vetsinu veci sam a co ne, to rovnou umyje.

mercedesse
19. říj 2015

Taky nějak nechápu ty zbytky ve dřezu. A ani nechápu, když už to někdo udělá, ze to tam můžeš nechat delší dobu. Vždyť to musí smrdět. A pokud nezvladas delší návštěvy, bylo by asi dobrý si je na tak dlouho nazvat. Měly by to taky pochopit. Jak se donutit uklidit nevim. Nesnáším bordel, obzvlášť v kuchyni, takze by to mělo být automatické. Vždy po vaření hned vše sklidil a když se všichni najedi dám vše do myčkY. Bylo to tak u nás doma, tak to mám zažité

hanule112
19. říj 2015

Ahojky.Tak to teda musim říct,že zakladatelku obdivuju.Nesnesla bych mít 3 dny neuklizenou kuchyn,jelikoz me ullízení baví a hlavne 3 dny se na to dívat,to fakt ne.V tvem případe bych si nekoho pozvala na pomoc,treba tu navstevu.Hodne štestí!

jjaanca
19. říj 2015

Nesnáším odpadky ve dřezu. Znám lidi to třeba škrábou brambory do dřezu - to prostě nepochopím. U mě doma to naštěstí nikdo nedělá, asi bych pěkně řvala.
Možná by pomohl nějaký voňavý čistící prostředek - raději uklízím když mi to voní. Samozřejmě rukavice.
Jo, a pro ty co nerady žehlí - nežehlím. Mám jen pár (asi 5) kousků které opravdu musím žehlit. Jinak obyčejná bavlněná trička nežehlím, dížny taky ne, a co nepochopím, proč někdo žehlí ručníky, cejchy nebo pyžamo 😀

krystalka
19. říj 2015

@no_title - tak mně přijde jako základ udělat to prostě hned, neodkládat to, protože jinak se to nahromadí a pak se do toho člověku dvojnásob nechce....my tedy nádobí myjeme hned po každém jídle i otřu linku, večer nikdy nejdeme spát s tím, že by ve dřezu bylo nějaké nádobí....když už, tak ho aspoň opláchneme a dáme na odkapávač....ráno to naházím do skříňky....jinak naštěstí nám tedy návštěvy zbytky do dřezu neshrabují, ale normálně položí talíř na linku 🙂

krystalka
19. říj 2015

@helen_ka - tak nechuť k žehlení jsem vyřešila tak, že už téměř nic nežehlíme...zjistila jsem, že když vyždímám prádlo na 700 otáček, tak do druhého dne v pohodě uschne, ze sušáku hned pěkně poskládám do skříní a rozdíl poznat není žádný.....ale je fakt, že třeba manžel nenosí košile apod....jinak synovi jsem tedy věci žehlila, ale asi jen do roka, pak už taky ne 🙂 ....ale to bylo pár kousků a malých....teď žehlím jen tak jednou za měsíc manželovy látkové kapesníky, když se nahromadí....

helen_ka
19. říj 2015

@no_title a proč to dělají ? Manželovi i návštěvě bych řekla, ať se nechovají jako čuňátka a ty jejich zbytky ať hážou do koše. Co je na tom tak složitého? Pokud máš nějaké zdravotní problémy tak tím spíš bych zaměstnala zbytek rodiny a dlouhodobá návštěva by také měla vědet jak se chovat.
3dny mít ve dřezu zbytky tak to u nás by asi kuchyň vykvetla a to nemluvě o zápachu. To bych nikdy nedopustila.

anetka1701
19. říj 2015

Fuuuuuj, vyžrkábat zbytky jídla do dřezu.... Bleeeeeeee - to bych si primárně popovídala s tou návštěvou a vysvětlila jí, že takto tedy NE NE NE... Fuj... U mně je dřez naprostej základ - vedu si "pravidlo čistého dřezu" - tedy, i když je v kuchyni bordel, dřez je čistý... Ono to pak samo o sobě donutí - tak nějak to mám tak, že když naskládám nádobí do myčky a setřu plochy, mám tu pořádek... U mně je největší problém praní, ale to zase řeším tak, že se občas "hecnu" a prádlo komplet vyřeším.... Jinak taky nevím jak se donutit, u mně to funguje tak, že třeba pár dní to nechám (ne jako že bordel, spíš neuklizeno) a pak chytnu slinu a vygruntuju celej dům....

krystalka
19. říj 2015

@hanule112 - přesně, u nás se většinou návštěvy dokonce samy nabízejí, že pomůžou s nádobím apod. 🙂

lafemme
19. říj 2015

@jjaanca no ale jak pak třeba ta trička vypadají? I když to pořádně protřepu, pověsím, tak to po tom ždímání je mírně pokrčené, to bych zase nesnesla v tom pak chodit...Já nežehlím ručníky a spodní prádlo. Zbytek jo 🙂

nellilie
19. říj 2015

Zbytky do dřezu? Tak to taky nechápu, ani drtiče mi moc nejdou do hlavy, zvlášť když si představím podporu potkanů v kanalizaci. U nás se vždycky zbytky jídla znovu upotřebily, přeměna v maso a vejce mi přijde lepší než to někam vyhodit a plýtvat - je mi jasný že v paneláku to tak asi těžko půjde, ale stejně jsem tak vychovaná, že když vidím třeba v Prostřeno či jinde házet jídlo do koše tak se ve mě všechno rve .... Žehlení mi vadilo dokud jsem provizorně žehlila na stole, s prknem už mi to tolik nevadí, ale za zábavu to taky nepovažuju🙂 Ono dokopat se k úklidu je někdy opravdu těžký🙂

helen_ka
19. říj 2015

@krystalka převážně žehlím partnerovy košile a trička. Sobě jen par kousků a zanedlouho me čeká žehlení věciček pro drobečka 🙂 @lafemme a ano, když už jsou to skutečné Himaláje, to je teprve nechuť. A kdy je správný čas na žehlení? : partner: ,, mámo, kde je má oblíbená košile? 😀 😀

jjaanca
19. říj 2015

@lafemme Vypadají dobře, stačí to vyhladit rukou a dobře složit 😉

lafemme
19. říj 2015

@krystalka hele, zrovna jdu prát povlečení..Dám to schválně jen na 700 a jsem fakt zvědavá, zda nebudu muset žehlit 🙂

krystalka
19. říj 2015

@nellilie - já ty zbytky do dřezu taky nechápu, ale počítám, že je myšleno takové to, co někdo sem tam nechá na talíři....zbytek knedlíku, kousek tlustého od masa, nebo tak něco....to si představuju pod pojmem zbytky....a to bych po návštěvě asi fakt znovu neupotřebila....jídlo taky zbytečně nevyhazujeme, jídelníček plánujeme tak, aby se to, co zbyde z jednoho dne, nějak zužitkovalo další den do jiného jídla...ale tyhle zbytky na talíři taky vyhazujeme......

mercedesse
19. říj 2015

Mě vždy žehlení bavilo, ale když se narodilo druhé dítko, tak jsme koupili sušičku a pohoda, nežehlím. Jen některé věci tak jednou za měsíc. Mám pár halenek a přítel pár košilí, které to vyžadují, ale je toho minimum. Sušičku jsme teda nekupovali kvůli tomu, ale protože jak jsem sušila prádlo v pokoji, tak už tam byla vlhkost kolem 90% a začaly plesnivět stěny.

lafemme
19. říj 2015

@helen_ka přesně 😀 , u nás je to "Miláčku, já už nemám žádné tričko..." 😀 (i když jich tam má ještě milion, ale nejsou to ty oblíbené kousky 😀

krystalka
19. říj 2015

@lafemme - my máme povlečení z takové fajn bavlny, že fakt když to pěkně pověsím složené dovnitř na sušák, bez kolíčků, tak to pak stačí jen sundat, uhladit, poskládat a dám ho do skříně dospodu hromádky pod ostatní, tím se to taky ještě vyrovná 😉 .....a fakt to není poznat....je to zbytečná práce, stejně po první noci už ten rozdíl nikdo nepozná 🙂

krystalka
19. říj 2015

@mercedesse - tak to my naštěstí s vlhkostí problém nemáme....sušíme prádlo nahoře v ložnici v podkroví a tam je krásně sucho a teplo....dole v obýváku máme vlhčeji, tam by to asi taky nešlo....

nellilie
19. říj 2015

@krystalka Však taky myslím upotřebení pro dobytek:D Doufám že to nebylo pochopeno jako že to zbaštíme 😉 to ne🙂 Já tedy když je něco takhle na talíři to seškrábnu bokem, případně chvilku stojí talíře na lince než to seškrábnu, ale do dřezu už jdou jen "čistě špinavý" talíře🙂