Holky zajímalo by mě jak to máte zajeté vy? Já nemám ráda, když pro děti je každá žena teta a každý chlap strejda. Já učím od mala děti, že strejda a teta jsou pouze mé a manželovi sourozenci a jejich partneři. Mým kamarádkám říkají třeba paní Nováková, pane Král, atd.
Holky diky, ja chtěla znát taky jiné názory. Já byla prostě vychovávaná, že teta a strejda jsou pouze ti "opravdoví" a ostatním jsem říkala příjmením. A vždycky mi bylo strašně divný, když třeba přišla kamarádka a říkala mé mámě teto. A pak jsem se taky setkala s tím, že dítě učitelce ve školce říkalo teto a učitelům ze školy strejdo.
tak u nas jsou temer vsechny kamaradky tety a kamaradi strejdové .přijde mi zvláštní říkat někomu příjmením ,ale je to o výchově a názoru
tak to bude u nás složtější-jak jezdíme na vandry tak si tam tykáme i třeba s 80 letými lidmi,ale bylo období,kdy děti všem říkali strejdo a teto-postupem času to vymizelo a přešli na obvyklé přezdívky počítám,že to tak bude i s malým, ostatní jak píše gedren,spíš je složitější probrat rodinu,když přítel má mladší tetu-je jí pět,tak jak tohle potom vysvětlovat-spíš neřešit a bude tam figurovat jméno
Jo tak něco jinýho je, když je teta nebo strejda o hodně mladší, to bych asi taky dovolila řikat jménem. A pak mi taky přijde blbý, že mé děti říkaj mým kamarádům příjmením, ale děti kamarádů mi říkaj teto. To je asi o domluvě s těma kamarádama. Protože co já si pamatuju z dětství, tak jsme říkali příjmením my i jejich děti. Když jsem se na to ptala mámy, tak říkala, že se tak domluvili.
Tak u nás je strejda +jméno a teta+jméno u těch pokrevních a u nepokrevních, ale kamarádek(ne nějaká cizí paní v obchodě atp), tak je to prostě teta, nebo opět teta+jméno. Moje kamarádky jsou když už,tak prostě i přítelkyně a rozhodně jim to nevadí, stejně jako jejich děti mě říkají teto 🙂 . U doktora, v obchodě, nebo když nás potká někdo cizí a dá se do řeči je to samozřejmě paní doktorka, paní prodavačka...a jinak příjmení zatím nepraktikujeme. I pan soused je prostě Pan soused a ne pak Vomáčka atp. Jinak z dětství si pamatuji, že ve vesnici, když byla paní hodně starší, tak to byla babička a do dospělosti jsme pak paní říkali, ahoj babi 🙂, ikdyž skutečná babička to nebyla, ale znala nás od kočárku...ale je možné, že na vesnici jsou prostě lidé k sobě blíž, než ve městě, kde třeba my neznáme nikoho...tady na vísce se ze slušnosti zdraví každý, kdo jde po chodníku, ve městě se to nědělá a ani není možné, pokud ten dotyčný nás nezná, to je jasné.
Je to fakt, že to záleží na každým. Mě zas přijde divný říkat teto a strejdo těm "nepokrevním". Já bydlím taky na vesnici a tady je příbuzknej skoro každej s každym.
S těmi co se stýkáme často tak říkají děti teto,strejdo a přidají k tomu jméno,v rodině jen teto a strejdo.
my říkáme teto,strejdo + jméno jen pokrevním, těm ostatním se kterými se stýkáme říkají jen křestním jménem - stejně jako my.....když někomu říkáme pan Král - tak děti taky tak...a mě teda vadí, když mi "cizí" děti říkají teto - já přece jejich teta nejsem (taky bydlíme na vesnici ☹ ), takže je hned zkraje opravím, a´t mi říkají jménem 🙂 a funguje to
tak u nás je téměř všechno a všichni zatím BA 😀 😀 😀 😝 Ale jinak říáme všem teto nebo strejdo a přidáváme křestní jméno - tudíž moje kamarádky jsou teta Lenka, teta Pája...kamarádi strejda Milan atd. 😉
Pro prcka je taky kazdej znamej "tejda" nebo "teta", kdyz je to cizi clovek, tak "pan" a "pani".
Ja i manzel jsme na to tak zvykli uz od naseho detstvi, proste kamaradi rodicu byli strejdove a tety, no...
u nás je zatím každý chlap tata a každá ženská mama... 😀
u nas muj bracha je strejda jara, jinak vsem rika jako ja, jmenem. starsim vi ze ma vykat (treba duchodcum z baraku). nemam rada kdyz je kazdy strejda,teta. takze z okruhu znamych vsechny jmenem. ted mam pritele, tomu rika taky jmenem 🙂
tak Mia ma opravdu hodne tet a strejdu, takze tem rika teto a strejdo. Zbylym 7 bratrancum a sestrenicim jmeny a znamym a kamaradum povetsinou jmeny. U me nejlepsi kamosky je to teta+krestni
Tak kluci rikaji mym kamaradkam a kamaradum teto a strejdo s jejich krestnim jmenem, casem asi to teto vypusti a budou je oslovovat jen jmenem. Prijde mi divne, aby kdyz ja rikam kamaradce Danielo, tak deti ji rikali pani Novakova... Ostatnim samozrejme rikaji pani doktorka, pani ucitelka...
teta a strejda a měnit to nebudu 🙂 - těm, kterým tykám a s kterými se stýkám. Známým, kterým netykám, říkají tak, jako já, např. paní Kotásková atd.
Je to jsem rada za tuhle diskuzi🙂. Take to nemam rada. Ale mala ted jeste moc nemluvi, takze i pani na hlidani, kterou vidi 1x za tyden rika teto. Az zacne vic mluvit budu ji ucit, tak jak tady zaznelo nekolikrat, pan a pani i tem, kterym ja tykam, ale vidim je treba 2x za rok🙂. Ty co vidime casteji zkusime jmenem.
Presne jak u gedren 😀 ...sousedi - pan/pani Novakova, pratele - jmeny, akorat jsem jeste nevychytala to tykani a vykani....mala tyka kazdemu. Mam pocit, ze to je jeste brzy na pochopeni, ne?
@odetka tak manželovo brácha je o 6 let mladší takže Viki mu říká jménem a bere ho spíš jako kamaráda 🙂 a jiank teta a strejda. mě osobně přijde blbý pokud se s někym budus týkat často aby mu dítě říkalo přijmením 😕 . nebo říkáme strejda a jméno 😉