Ahojky, napadla mě taková otázka, protože mě překvapuje moje sousedka. Má 3 děti. 2 školkový a 1 školní a je moc fajn, slušná a klidná, vyrovnaná. Normálně o ni nevíme, ale každé ráno ji slyším, jak se rozčiluje a asi maj ty rána pěkně hektický. Já je mám docela v pohodě, protože v 8 odcházím do práce a malej bud ještě spi a přebírá si ho manžel, nebo ho maximálně obleknu a vycistim zuby, dam jogurt a čekáme na manžela. Tak by mě zajímalo jak to maj ostatní. Každý mě strašil, jak to bude těžké v roli pracující matky a jediný, co je těžké je to vstavani. Ale to bylo před dítětem mnohem těžší. Diskuze spis jen pro volnej pokec, než nějaký rady 🙂
@95newmommy2020 Tak teď jen doufám, že ta sousedka nejsem já 😁
3 děti, 2 školáky a 1 skolkoveho. Ráno je hektické, i když vstávám včas a děti taky. Prostě klasika. Snídaně, zuby, obléct, chvilku koukají na pohádky. Všechno říkat opakovaně. Boj s tím, že někdo nechce snídat, druhý čistit zuby, další se nechce oblékat. Pak zase, že nechce do školky. Některé rána probíhají v klidu, někdy je to prostě takové, že když dám malého do školky a vyjdu ven, tak si oddechnu, že pro dnešek mám hotovo, a to jedu teprve do práce, ale pocitově to mám tak, že už je prostě hotovo 😄 Pondělky a pátky jsou lepší, protože to do práce nechodím, tak jsem více v klidu a můžeme vstávat o půl hodiny později.
@95newmommy2020 já mám dcery 11 měsíců a 4,5 roku. Ráno prostě vstanem a jdeme do školky. Všechny věci mám už nachystané už večer. Holky vstávají většinou sami v 5:30 nakojim, nají se, oblečou a jdeme. Jedeme MHD 30 minut, protože dcera nemluvila, tak je v logo stacionáři (teď už mluví). Po cestě potkáváme spousty lidí.
Jedna maminka tam vždycky vede dva chlapečky, jednoho do školy a jednoho do školky. Po cestě jim vždycky strašně nadává, kdo z nich co zapomněl, že nesnidali, že nemají úkol..atd. Celou cestu je peskuje a to strašně nahlas, že se vždy lidi dívají a otáčejí. Já teda nevím, co ti chlapci provedli tak strašného, neznám je, ale myslím že takhle jim nadávat není nutné. Bývá to každé ráno.
Takže asi každý má rána jiná.
A teď tady když čtu ostatní komentáře, tak já jsem ještě na rodičovské, holky vstávají brzy a ve školce má být do 8. Takže u nás to hektické není, máme na všechno čas.
@95newmommy2020 mas 1 dieta a rano pomaha manzel, ved to je absolutne neporovnatelne 😄 ak treba byt do 8 v skolke, cesta nieco tiez trva a tie deti su 3 tak to je ina sranda. Nesudit
@95newmommy2020 jedno dite, ktere nikam nevypravujes a jeste casto spi 🤔 odchod v 8. Takze z 95% odchody do skol/skolek/instituci neporovnatelne.
@95newmommy2020 Asi jsem tvoje sousedka 😂
Kluci chodí do 2. a 3. třídy. Mladší je v pohodě, hlídá si hodiny, všechno má nachystané. Ale starší, s tím je to o nervy a já to fakt nedávám. Je jedno, v kolik ho vzbudím, stejně nestíhá, zásadně se obouvá a bundu obléká až ve výtahu. Aktovku nachystáme společně večer, zkontroluju, že všechno má, a stejně mu tam ráno už zase něco chybí, nechápu 😄 Pořád něco nemá, hledá na poslední chvíli… Takže jo, myslím, že ráno mě slyší celý panelák 😄
Ja rano zmiznem a deti chysta manzel, takze u mna pohoda 😁 Ale teraz vazne. Nachystat 3 deti musi byt proste mazec. My chystame dve a tie rana byvaju hekticke, decka robia vsetko ostatne len nie to co maju 😂 Vzdy nieco chyba, nieco sa hlada. Vobec sa susedke nedivim.
No vstávat s jedním dítětem, které (jestli jsem to dobře pochopila) nikam nevypravujes a manželem doma, tak nevidím důvod, proč by to mělo být hektické🙂
Mám dva kluky (3,5 a čerstvých 6), oba školkový. A rána jsou peklo na zemi. Řvou, už když je budím, že nechtěj vstávat, že je jim zima...Vůbec je dokopat ke snídani, každej chce něco jinýho, pak mladší problém, že mu třeba otevřu Lipánek, když to chtěl udělat sám atd. Jedi strašně pomalu, takže pak přestáváme stíhat. Pak je nějak přimět, aby se oblékli, to je víceméně nemožný. Starší se válí po gauči, vypráví o vesmíru, na opakované prosby, ať se obléká nereaguje nebo si třeba sundá pyžamo a dál mele, mladší začne lítat po bytě, dělat kraviny, chce, abych ho honila, oblikala. V tuto chvíli už mě obvykle klid zcela opouští, protože čas neúprosně tlačí a děti vůbec nespolupracují. Zuby, obout...zase stojí, koukají, lítají, válí se po zemi...v tomto bodě nezbývá nic jiného, než křičet, protože domluvy, motivace, srandičky a jiné pozitivní věci se setkávají s úplnou ignoraci. Z domova vycházíme obvykle tak v 7:50, já zpocena a vzteklá, děti to máj na háku a vydechnu si, až když zavřu dveře školky. Nutno říct, že jsou věčné nachcipani a to ranní vypravování mi teda vůbec nechybí, páč je to horor. Jo a jinak jsem taky poměrně klidná, ale ta rána mě vytáčejí do běla.
@vladienka Já nesoudim. Jen mě zajímá jak to maj i ostatní 🙂
Jedno dítě a pomáhající manžel, tak jasně že nebudeš řvát 😅
Ja mám děti dvě a když sem na to sama, tak taky někdy řvu. Je to fakt chaos a děti ráno úplně nepoužitelný. A když spustí oba mám fakt někdy dost.
Takže sousedku naprosto chápu.
@terka_37 Ty brdo, tak to je už opravdu hukot a to podle mě v klidu ani nejde. 🙀
@95newmommy2020 u nás taky občas srumec ale ne že by se hulakalo nebo tak u nás spíš ve smyslu ráno vstát manžel odchází do práce zbudit dceru na inzulínu a na 6.30-7h vzbudit skolkoveho ale to jen někdy už jsou naučený vstávat sami
Vstávám ve 4:40, v 5:40 jsem na cestě do práce, manžel odjíždí se mnou a děti od letoška válčí samy (7 a 10let) od 6:45.. to je ženský takováááá úleva 🤣🤣🤣
U nás je taky šrumec, ale ne tak aby se muselo ječet. Maximálně se něco zdůrazní po x tém opakování.
Jinak ráno je fofr a jsou to nervy. Nechce se holkám vstávat, nechce se do školy a školky, zdržují, x krát se musí opakovat "běž se obléknout"...
Ale je fakt, že je to 100x lepší než když jsme se vypravovali do školy/školky s miminkem. To jsme byli všichni oblečení už v předsíni a najednou bylo potřeba přebalit😀
@95newmommy2020 mám tedy jen jedno dítě, ale ráno jsem na něj sama. Vstávám v 6:30 a dítě budím cca 6:40. Minimálně 20 minut ho tahám z postele a mezitím mu dělám svačinu do školy. Když už milostpán konečně vstane, respektive ho prostě čapnu a odtáhnu do obýváku, dalších 20 minut ho nutim do snídaně. Pak nastává oblékání a to je taky boj. Bude mu 8 a kdybych ho neoblékala většinově já, tak bysme do školy ani nedošli. Po cestě na něj neustále pokřikuju, ať přidá, protože se za mnou táhne jak smrad 2m daleko. Sám chodit do školy nechce, protože se prý boji. Přitom ze školy chodí sám a trasa je stejná. A narozdíl od rána na přechodu nestojí měšťák. U nás je taky hodně řevu. A to nejen ráno, ale i odpoledne při úkolech. Někdy si říkám , jestli neexistuje nějaká internátní základka.
Vstanu mezi pátou a třičtvrtě na šest, jak se mi chce. Mimino většinou ještě spí.
Uvařím si kávu, zkulturním se, podle času něco poklidím, nebo prostě něco....a začnu chystat svačiny. V 6.15 vzbudím děti. Mimino se budí většinou mezi 6.00 a 6.30.
Dodělám svačiny dvěma školákům a věnuju se dvěma školkovým. Staršímu je třeba připomínat skoro každé sousto, hlídat, že se umyl, učesal, uklidil pyžamo..., mladší často i krmit, obléct, učesat, ta potřebuje pomoc s úplně vším. V mezičase krmim, přebaluju a oblékám mimino.
Těsně před sedmou starší dva odjedou autobusem. Pred půl osmou naložím zbylé tři do auta, dva předám do školky a mimino si odvezu domů. Je cca osm hodin.
Dva dny v týdnu nejmladší zůstává doma, takže trojka jede busem a dvojka ho odvede do školky, takže odpadá odvoz.
Já vstávám od 5:30 do 6 a potom to taky tak vypadá. 😀 Vstanu, vyčistím si zuby, jdu probudit děti. Většinou jde první dvojka do koupelny, pak musím vyhnat z postele jedničku. Já jdu dát oblečení trojce na postel a když ji vidím, jak nereaguje, obleču ji a do toho ji prudím, aby už otevřela oči. Bez reakce většinou. Jdu nachystat snídaně, svačiny (to můžu i večer, den předtím, ale k tomu jsem se ještě nedopracovala, ale někdy se podaří...). Pořád nahoru volám, co trojka... . Někdy dojdou dolů všichni a jdou jíst a nebo musím ještě nahoru vytáhnout trojku z postele a vyčistí si zuby.
Pak se obleču, učešu holky, uklidím si do kabelky svou snídani, svačinu atd... . Ještě proběhnu barák, že je všude zavřené, mrknu co zvířata a jedeme. Dva škola, jedna školka a já do práce. Někdy je to pohoda, jindy x krát připomínám a někdy vypěním během pěti minut co vstanu.
Snažím se, aby to byla spíš ta pohoda, ale někdy se nedaří. ;)
Já co mám malou, tak jsem vstávala do práce jen párkrát v dubnu a to jsem pokaždé vstávala dřív než ona, takže jsem jen vstala, nachystala se a odešla do práce, jediné co, tak jsem se snažila je nevzbudit (spíme všichni tři spolu v posteli) 😄 a když jsem se vracela, tak už zase spala... nj, dvanáctky 😄
@95newmommy2020 tvl se školkovejma dětma to bylo to samý co píšeš u paní. Já budík 5:15 , připravit snídaně, obléct se , od 5:30 do 6:00 budím a oblékám děti, které naprosto nespolupracují, ty pak snídají a nejpozději 6:15 odchod do školky. Zimní oblékání dalších vrstev byla další výzva a boj o čas. Mezi 6:00 a 6:15 se děti vždy minimálně 1x pohádaly porvaly, do toho na ně já nervní řvu, protože potřebuju stíhat 6:45 vlak 2km od školky, kde je předávám kolem 6:30. Každodenní masakr to byl😅
Vstanu, probudím děti, oblečou se. Jdou do koupelny si čistit zuby, já zatím chystám snídani. Když snídají, tak se já oblékám a chystám. Pak je učešu, obujeme se a jdeme.
Budím je 6:40, odcházíme 7:35. Budím je co nejpozději to jde, i to je na ně brzy 🙈
A občas řvu taky. Jsou tři, dvě školkové, jedna doma. Když si s něčím postaví hlavu jedna, tak to ještě jde, ale když dvě nebo snad dokonce všechny tři, tak to v klidu obvykle nedám 🤷🏽♀️
@95newmommy2020 pro porovnání, když byla školková jen starší, manžel na rodičáku s mladším , tak pohoda. Časový harmonogram stejný jako výše (vstávání klidně o čtvrt hodinky později a stíhali jsme), ale naprosto v klidu s jedním dítětem, kterému nevadí vstávat brzo a do školky se těší. Druhé dítě a manžel spali.
A pak, jak byla starší už ve škole , tak od 2. třídy odcházela také samostatně a dřív než já s mladším, kterého probudit před 7. až 8. ranní skoro nejde, a do institucí, hlavně do školy, chodit odjakživa odmítal a sabotoval. Boje s jedním dítětem nebyly o moc lehčí než se dvěma, ale o malinko asi jo. S mladším jsem se trápila asi do 3.třídy, kdy už jsem oba jen vzbudila a odešla a doufala že oni odejdou taky. Mladej občas neodešel nikam🙄
Taky bohužel často křicim. Mladší se nechce oblíkat. Vše jim trvá. Budit je příliš brzo nechci. Ale v práci musím být v čas, že
Vstávám 4:30, připravuji svačinu (starší chodí do 1 třídy), snídani 5:00-6:00 snídám, maluji se, oblékám, postarám se o zvířata (kočka, kachny)
6:00-6:15 budím děti, podle toho jaký je den. Když snídají kontrolují tašku, dávám svačinu, vyložíme nebo naložím tašku
Jedí snídají, čistí si zuby a oblíkaji sami, ale mladší (4roky) částo nechce
6:30 nebo 6:45 se obouváme a jedeme do školy a školky. Cesta 10minut
Pak jedu do práce. Cesta 20 minut.
Pracuji od 7:30 nebo 8:00
😄 to je hezky tema, mam 3 deti, jedno mimino a dve skolkovy, vozim je 20 minut do skolky, takze musim vsechny vzbudit a privazim je tam v 8 s jazykem na veste a s nevycistenyma zubama 😄 Manzel odjizdi v 6 rano, takze se vetsinou ani nepotkame. Delam co muzu, abych byla v klidu, ale pak to graduje a ja je popohanim, obcas rvu, zrovna dneska mi hrozne ruply nervy, celou noc jsem nespala s mrnousem a rano jsem to neustala 😕 Nejlepsi je, kdyz je obliknu a nekdo si vzpomene, ze chce na zachod, ale ne v prizemi, ale v patre, a ja se musim taky zout, jit zase nahoru, obstarat deti, no silenstvi. Navic uvazuju ze nastoupim na pul uvazku do prace, ale vubec netusim, jak to udelat.
Já jsem ráno v prdeli....A to ještě nepracuju. Odjakživa jsem byla sova a rána plus část dopoledne je pro mě horší trest než středověké mučení. Mám děsnej problém už vstát z postele a trva mi neskutečně dlouhou dobu, nez se nastartuju (kolem 10 většinou....aspoň trochu).
Ted to je tak, že starší chodí zatím jen 2x týdně do školky: musí tam být v 9. Máme to cca 7min pěšky. No zatím ho tam bere přítel, já jsem v tu dobu úplně mrtvá ještě. Hlavne on je nejedlik a snídaně jsou nejhorší. Ráno do něho nejrychleji nacpu jogurt a i to trvá dlouho. Krmím většinou i mladší dítě (jinak mám půl hodinový úklid zaručen,plus komplet převlečení).
Jak to budu dělat, až budou chodit oba a já do prace, je mi záhadou. Respektive není záhada: budu prostě muset vstát aspoň 45min před nema, abych se najedla, hygiena, oblict a namalovat. A pak už jen drtit je. Zatím dřív nejsem schopná vstát. Jak jsem sova, tak večer srsim energií a chodím spát mezi 0-1h. Kráva no. V noci starší teď špatně spí, takze usnu přinejlepším o půlnoci a do sedmi jsem na etapy vzhůru několikrát, dohromady tak 1-2h. Takže naspim hovno a vstává se mi o to hůř. :(
Máš prostě leharo, no, tím to je 😅
Mam dve deti, jedno skolkovy. Rana mame opravdu hekticka, protoze ty dva dostat z postele je nadlidsky ukol, jakmile vstanou tak to jsou pak fofry. A to chodime na pul 9 (dokonce musim jezdit 700m autem, protoze pesky bychom proste nestihali) 😂 za 3 mesice bych mela nastoupit do prace, mladsi do skolky. Jako to nechci videt 🙈😂
Tam bude ten faktor přítomný manžel a jedno dítě, no. U nás rána hektický, protože mám starší dítě chaotika. Musím je včas dostat do školky a do školy. Na nic nezapomenout. Do toho už se valí práce. Takže já se tomu rozčilování vůbec nedivím.