Ahoj všem maminkám! 🙂
Píšu příběh, jako ne profesionálně, pokud někdo zná wattpad.com tak tam, ale i tak si chci nechat záležet a potřebuji od vás pomoc. Chci se zeptat, jak probíhá ultrazvuk? Mohli byste mi to prosím popsat? Třeba na co se doktor ptá, vaše pocity, atp? Moc děkuji 🙂
Mám asi blby dotaz ale musím. Jak můžete psát příběh a nevíte v podstatě o čem a jak probíhá UTz ?
Tak normálně. Zavolají tě do ordinace, přijdeš do ztemnělé místnosti, lékař má před sebou monitor, ty obvykle vidíš na nějakou obrazovku připevněnou na stěně. Vyšetřující ti nanese na břicho gel a pak ti přiloží k břichu sondu a jezdí ti s ní po břiše. Pokud jde o vaginální ultrazvuk, tak má takové delší udělátko, na které obvykle navlékne prezervativ, nanese gel a strčí ti to mezi nohy. Vaginální ultrazvuk se provádí zhruba do 13tt, pak je ten klasický přes břicho. Líp to popsat neumím. Trvá to tak 10-15 min.
A pak záleží, o jaké vyšetření jde. Potvrzení těhotenství? Tak ti obvykle ukazuje na obrazovce, kde je zárodek (malá světlá tečka), můžeš vidět taky pulzující srdíčko. Řekne ti, jak je těhotenství staré (například 5+2 tt), změří velikost.
Při prvotrimestrálním screeningu (zjišťuje možnost vývojové vady) se mě například ptali, jestli je těhotenství chtěné, plánované, jestli jsem otěhotněla přirozeně, kolikáté těhotenství to je, kolik mám za sebou potratů a porodů, kolik je mi let, jakými trpím chorobami, jestli mám problémy s krevním tlakem a nebo měla moje matka. Potom začali přeměřovat proporce plodu (obvod hlavy, délku stehenní kosti, velikost bříška), provedli váhový odhad..
Opravdu záleží na tom, o čem ten tvůj příběh bude. 😉
@lucie0205 Já v tom problém nevidím, spousta umělců píše o věcech, které nikdy neprožili; proč by měli lidé psát jen o tom, co sami zažili? Když chci napsat historický román, musím si také dohledat informace o době, do níž ho chci zasadit, aby byl dostatečně autentický - třeba tím, že si popovídám s pamětníkem nebo si přečtu nějako odbornou literaturu.
Asi by bylo dobré upřesnit ultrazvuk kvůli čemu? Potvrzení těhotenství/ kontrola průběhu těhotenství (předpokládám že jde o těhotenství teda, když píšeš sem)..
Vaginální x břišní? 🙂