Dobrý den, máme doma staršího a velmi tvrdohlavého jezevčíka. Musím přiznat, že výchovu jsme trošku zanedbali, takže je pěkně rozmazlenej a celých 14 let co ho máme je pro nás prioritou. Nyní s příchodem miminka se to změní. Bohužel vím jak reaguje na ostatní děti, pokud se ke mě přiblíží je schopný kousnout, pořád je v jejich přítomnosti nervózní, neposlouchá prostě nic.Moc jsme to neřešili, protože je to především pejsek rodičů,ale nyní se změnila situace a hlídáme ho častěji.Nevím jak postupovat, jak ho na mimčo připravit.Máte s tím někdo zkušenost?Děkuji za rady.
@martinkamn my máme dvě maličké fenky špice, které jsou stejně velké, jak mimčo, když se narodí. Jsou hodné, nekoušou, i když je děti tahají, je jim to jedno, jsou opravdu zlaté. Tak se toho nebojim. Spíš budou to malé olizovat do zbláznění, až se to narodí 😀 čeho se trochu bojim, je atopický ekzém, ale nikdy bych nedala psa pryč, vždy se to dá řešit.
Nicméně co se týče jezevčíků, s těmi nemám dobrou zkušenost, jako tříletou mě jeden kousnul, když jsem si ho chtěla hladit 😀 nevím, proč, ale bývají to docela agresivní psi. Dobrou zkušenost mám se psy s PP. Je to prostě tak, ta povaha je tam kontrolována. Agresivní jedinci jsou vyřazeni z chovu. Snad to ten pejsek zvládne, asi bych taky nechala očuchat, olízat, a hodně ho chválila, že to zvládá a nekouše, dávala pamlsky.
Já slyšela jako radu dát očuchat pokakané miminko - vycítí jeho bezbrannost a neútočí. My to tak udělali, ale my máme hodného pejska i tak - takže těžko říct. Jinak až pojedeš z porodnice, určitě je dobré, aby miminko nesl manžel/přítel a tys ho šla přivítat - aby pochopil, že se pro něj situace nemění, že je stále na "prvním" místě a až pak seznamovat s miminkem.
Ju taky jsem slyšela,první se s ním pořádně přivítat a až pak přijít s miminkem.Nejspíš k němu čuchne a pujde dál, takže nevim zda pochopí,že miminko už neodejde.Horší bude jak uvidí,že se starám o prcka.Dokud nebude lezt,tak to bude asi dobrý,horší to bude po tom.Opravdu si nedokážu předsatvit,až se mimčo o něj bude zajímat.Uvidíme jak to budem zvládat a podle toho se zařídíme, snad to dopadne dobře.Je to vlastě naše vinna a né jeho,takže zbavovat se ho rozhodně nechcem,samozřejmě kdyby byl agresivní,musel by být u rodičů,kde by byl hodně sám. ☹
Taky resime podobný problem, pejska mame z utulku a hodne na nas visi, co jsem tehotna tak hlavne na me. Obavam se spis jak bude zvladat odlouceni az budu v porodnici, i kdyz se ji muz venuje tak je pokazde nervozni kde jsem kdyz nejsem doma. Je to takove nase zavisle mimino🙂 s ocuchanim a olizanim souhlasim, ale zajimal by me nazor někoho povolaneho, nemuze miminko neco od pejska chytit? Samozrejme za predpokladu ze je pes zdravy a ockovany.
Něco podobného řeším i já,máme doma 8měsíčního staforda,je na nás závislý a to tak,že pokud se stane,že pes zůstane doma bez dozoru více jak hodinu,tak posere celý byt.Navíc nám rozkousal dvě židle,foťák a podobné věci,které nebyly ani vdosahu,dostane se už úplně všude,takže já místo,abych si těhotenství užívala,tak jen vytírám chlupy a výkaly po celém bytě,několikrát jsem prosila manžela,ať dá psa pryč,protože manžel je celé dopoledne pryč a neumím si vůbec,ale vůbec představit kombinaci,že se budu starat o miminko a co potom bude dělat pes?máme velký byt,do ložnice vůbec nesmí a do obýváku jen v naší přítomnosti.Manžel se ho pořád zastává,když se prostě psovi něco nelíbí,tak se vyčůrá,vykadí nebo něco rozbije.Vím,že to dělá naschvál.
Všichni i z rodiny mu říkají,ať ho dá pryč dokud není dospělý,ale manžel je neoblomný a já vůbec nevím co dělat
@simdan psi nedělají veci naschvál, nemaji takto vyvinutou nervovou soustavu. Osmimesicni pes je ještě porad stene, to musíš brát v úvahu. Co se odlouceni tyce, to by se melo učit po troskach, nejde psa bez nacviku nechat doma delší dobu. Resp. lze, ale pak te nesmí překvapit ze doma třeba neco znici. Nas pes mel nicici období od 6 měsíce do cca roka, naučili jsme ho na klec (mel ji jako pelech) a v době nasi nepřítomnosti byl tam.
Osobně si myslím, ze od psiho mimina cekas moc.
@simdan měli jsme to taky tak, ale bydlíme v domě, takže jsme psa dali ven a je to- v bytě si to neumím představit tohle řešit s malým miminkem. Ale s těma naschválema souhlasím, psi to umí, ta naše taky, my máme ale velkého psa - má cca 45kg a divokého, takže s malým miminkem aby byla doma to nepřicházelo v úvahu.
@martinkamn nemyslím si, že existuje způsob jak psa na příchod miminka připravit. zvířata obecně žijí přítomností, ne budoucností, jako my lidi. vzhledem k povaze a (ne)poslušnosti holt prostě budeš muset být jako ostříž a důsledně hlídat, aby miminku neublížil, až se vrátíte z porodnice. Dokud bude prcek ležák, tak to asi problém nebude, spíš pak až začne lézt/ chodit. Na druhou stranu pokud je pejskovi 14 let, je otázka, jak dlouho tu s vámi ještě pobude v rámci toho lezoucího/chodícího období.
S tím přivítáním a až následným přinesením mimča to zní jako dobrý nápad, určitě nechat očuchat, hodně chválit, když bude reagovat dobře (tj. neagresivně), dát něco dobrého . Co můžete zkusit - mimčo v porodce zabalit do plenky/dečky a tu pak druhý den poslat ještě před vaším příchodem domu po manželovi a dát psovi do pelíšku. Že by mu pak nesmrdělo tak úplně cize....
Starší psi se špatně přizpůsobují novým situacím a mají rádi své jisté. To znamená, že jestli je teď pejsek zvyklý na nějakou pravidelnost ve svém denním režimu, je důležité se snažit mu ho maximálně zachovat i po příchodu miminka. Bude tak obecně víc v pohodě. Takto nevraživého psa bych navíc snad ani neseznamovala nějak cíleně. Prostě bych ho nechala si na přítomnost dalšího tvorečka zvyknout. Brzy pochopí, že je také součástí rodiny a nebude to řešit. U lezoucích dětí je situace sice složitější, ale na to je čas. 🙂
@simdan pokud je vas manzel tak neoblomny, zkuste zacit neco delat. Dokud budete jen pasivne prihlizet, nic se nezmeni a frustrace jen naroste. Zkuste ho zacit vychovavat, stafordi jsou velmi inteligentni, v britanii jim dokonce rikaji Nanny dog pro jejich krasny vztah k detem.. za predpokladu, ze jsou vyrovnani a je o ne dobre postarano. Tim myslim, ze pes ma v prve rade dostatek pohyby a tudiz nema energie na naschvaly, v druhe rade by mel znat svoje limity (do kuchyne nesmi, na pohovku se neleze, kdyz se ji nesomruje u stolu apod), a az pak mazleni. Mimo jine existuji interaktivni hracky typu kong ktere psa zabavi ve vasi nepritomnosti. Pokud si opravdu nevite rady zajdete za odbornikem.
jeste muzu doporucit
http://www.cesarsway.com/dog-training/socializa...
Tak to planujeme my..
My jsme taky měli staršího pejska, když jsme čekali malou. Ale byl celkově jiné povahy než váš jezevčí, - hodný, přítulný, na děti hodný. Takže jsme ho ani moc nepřipravovali.
Myslím, že u vás je riziko, že bude žárlit, asi bych na něho dávala hodně velký pozor a snažila se mimino držet dál od něho. Někdo to řeší i tak, že když to nejde, tak dá psa jednoduše pryč. Ale to nevím, jestli je nejštastnější řešení... Každopádně dítě má vždycky přednost 🙂
Ještě jsem od kamarádek slyšela, že po příchodu z porodnice nechají psa olízat miminko, aby se ujistil, že patří do rodiny. Nikdy jsem to nepraktikovala, protože mi to připadne nehygienické, ale někdo říkal, že to funguje.
Tak držím palce, ať to dobře dopadne.