Jak překonat strach z parkování v cizině?

22. čer 2024

Holky, nějaké tipy jak lépe zvládat parkování, zvláště v cizině? Nemyslím si, že jsem úplně špatná řidička (ale to si prý nemyslí skoro nikdo, tak těžko říct 😉, nicméně parkování opravdu není moje silná stránka, idkyž už jsem se relativně zlepšila. Jsem sama na 3 děti a letos jsem se pochlapila a vyrážíme autem na zahraniční dovolenou. Základ mám pořešený - celkem nové auto a dobrou pojistku, ALE.... Jsem relativně stresař, první obava se týká toho, abych v tom stresu (málo místa, tlak času, mrčící děti, moje únava, případně horko) zvládla zaparkovat, aniž bych někoho odřela. No, a druhá obava se týká parkování vyloženě v centru města, to úplně nesnáším (doma do města jezdím jedině MHD). Ve smyslu - jaké jsou kde zóny, kolik se platí, abych to nepopletla, abych neplatila pokutu apod. Konkrétně se chystáme do Polska, nemáte někdo nějaké zkušenosti jak je to třeba v Gdansku nebo Toruni? Už se mi stalo, že jsem pokutu za parkování dostala a nebylo to málo peněz. Jinak teoreticky zaparkovat už umím, zaplatila jsem si individuálku a mám na to i "návod", ted jen jak to zvládnout v tom stresu. Jinak děti už mi zvládnou pomoci, ve smyslu jeden vystoupí a hlásí mi, kolik mám ještě místa 😉 Předem díky za Vaše tipy (a že se mi nesmějete, že řeším něco takového 🙂!

mikawis
23. čer 2024

Neboj, určitě to všechno zvládneš. V těch městech bych se nebála využít parkovišť na okraji města a do centra dojet MHD. Ty budeš v klidu, děti budou mít zážitek a ještě ušetříš. Hlavně si užijte dovolenou

autor
23. čer 2024

@mikawis vidíš, to je dobrý nápad. A krásná ukázka mého "in-box" Myšlení. Fakt mě to nenapadlo, así už stárnu :-/

dura175
23. čer 2024

Vždycky se před cestou dívám na mapy a street view, jak daná cesta/parkování probíhá. Jaké jsou na místě značky, výhledové podmínky, atd. A taky vždycky hledáme klidnější parkoviště, dále od centra, poblíž MHD. To zvládneš!

janedv
23. čer 2024

Ja pred 10 lety ani nemela ridicak a ted zvladam roadtripy, i s rizenim vlevo 🙂 takze neboj, to das. Par praktickych - do centra nejezdim, jestli to vylozene neni male mestecko, a co jsou deti vetsi, tak plati mhd - casto uz vyjde uber levneji a je rychlejsi, pohodlnejsi nez taxi. Takze co nedojedu autem, jedu uberem.
Kdyz jedu nekam konkretne, podivam se na mapy, jak to vypada pripadne vygooglim - na mape to treba vypadalo, ze v Manchestru u university zaparkuji, ale v realu tam byl zakaz vjezdu aut bez specialniho povoleni. Jesteze jsem se rano zeptala v hotelu, kde by u University nejlip zaoarkovaki a rekli - no hlavne nikde, autobus nebo taxik...
A ja radeji objedu blok dvakrat a najdu misto, kde vim, ze se vejdu komfortne, nez abych se se stresem cpala nekde, kam to neumim. Uz jsem prijala, ze neumim parkovat podelne a nestresuje me to 🙂
Jedte a uzijte si to.

autor
23. čer 2024

@dura175 hele, a kam přesně se díváš? Jako jo, určitě se budu připravovat,ale realita me pak často zaskočí.... díky!

autor
23. čer 2024

@janedv jo, taky se ráda ptám místních, to funguje dobře! Jinak - to podélné parkování je v podstatě téměř triviální, když ti někdo řekne pár tipů. Škoda že to neučí v autoškole. A když jsem to zvládla já, tak musí snad každý 🙂 nicméně jsem ráda že mám krátké auto. Moc děkuju. Jsi velká cestovatelka, dycky koukám na tvé fotky a fandím a v duchu jsem tam s vámi. Já si zamlada troufla sama i na Zéland, teď s dětmi se bojím i do toho Polska, holt každé období má něco do sebe. Nestěžuju si. Já to zvládnu, mimo jiné protože musím. Jsem už 4 rokem sama, bez chlapa. Taková škola života, no

exbordelar
23. čer 2024

Parkovani se naucis jedine praxi. Zacatky jsou tezsi, ale kdyz budes jezdit denne/nekolikrat tydne, tak to za chvili budes mit v oku.
A preji stastnou cestu do Polska, urcite to zvladnes 👋🏻❤️

janedv
23. čer 2024

Dekuji, ja vesmes jezdim s detmi sama, na ty delsu cesty manzel jede s nami, ale jinak je to moje zalezitost, takze te chapu (az mam deti jen dve 🙂) na jeden vylet do Benatek jsem vzala jeste dceru kamaradky, takze sama a 3 deti a vsichni byli jeste ochotnejsi nez obvykle, pomahali, nabizeli se... Takze urcite to bude prima, neboj!
Ty mapy - normalne na maps.google.com a prepni na satelit view a az zadas konkretni misto/cil, tak tam Street view. A podivas se okolo, jak to tam realne vypada. Ja vzdy kdyz prijedu do hotelu, tak se podivam na uberu, kolik by trval/stal taxik do planovaneho mista na zitra a pak se rozhodnu - obvykle je to uz jen lehce vic nez dve jizdenky na bus, mladsi jeste neplati, ale platit 3 a vic, uz se to nevyplati... V Asii a v JizniAmerice jsme vyuzivali jen taxiky, ale chapu, ze to je trochu jiny svet. Ale i ted v Manchestru jsem byla prekvaoena, ze budem by to vyslo 3 libry, taxikem 6 a parkovani v centru treba 10... Takze jednou jsme jeli busem, oac zazitek, ale oak uber...

A jestli davas podelne parkovani, tak jsi fakt skvela a vubec se nemas ceho bat! Ja bych podelne nezaparkovala, ani kdyby zivot na tom zavisel 🙂 takze Polsko si moc uzijte a dal se vubec neboj, zatim uplne vsude na pohodu, sama s detmi mam vic vyhod, nez kdyz jedeme cela rodina, samotnou me vzdy vsude pusti priroty, pomuzou, odnesou tasku.. S manzelem uz si musime vzdy vystacit sami 🙂 drz se, bude to hezky vylet.

me_druhe_ja
23. čer 2024

Já řídím už přes 20 let, nikdy jsem neměla extrémní strach, řídila jsem i parkovala klidně v centru Prahy, ale kam si netroufnu, je Paříž. 😀 tam vždy odevzdám auto ještě na dálnici. 😀 tyhle extrémně velký města: Paříž, Londýn, Řím....to je mazec...
Jinak doporučuju se na sebe podívat z nadhledu: jako se ty díváš na jiný. Taky v klidu počkáš, než někdo jiný zaparkuje. I když se netrefí na poprvé. 🙂 tak to samy mají i jiní, když parkujes ty. Prostě počkají. 🙂 mě tohle kdysi stresovalo, že někdo musí čekat, až zaparkuju, že kvůli mě musí stát...a pomohlo mi fakt se na to podívat z druhé strany, že je to prostě normální.
A jak píšou výše: nejlépe se podívat na street view jak to parkoviště vypadá, jestli je tam značka, automat....tam fakt vidíš všechno. Ve větších městech za mě nejlépe parkovací domy, parkoviště obchoďáku. 🙂 větší klid než na ulici.

dura175
23. čer 2024

Orientuju se podle google map, mají nejrozšířenější síť street view.

drep
23. čer 2024

@me_druhe_ja já bych neřešila ty ostatní, přesně tak jalo neřeším já, když někde parkuje, ale ten stresor v podobě unavených kňourajících dětí ve chvíli, kdy i já toho mám po cestě plný zuby, ten chápu.
Autorko, umím řídit, umím parkovat, ale víš co? Když jedu domů unavená po 24h službě, tak mi parkování vůůbec nejde. A neřeším to, prostě potupne najdu větší místo (máme kombíky a tady se parkujeme jen podélně). Myslela jsem si, že na mě někdo bude zvedat obočí nebo něco říkat, ale svět se nezbořil, každýmu je to fuk. Tady jako v cizině. Takže se tím vůbec nedeptej, užij si dovolenou ať už s parkováním v centru nebo a dojezdama do centra busem😉
A co se týče těch pokut a tak, to naprosto chápu, ale na tom google street view jde prohlédnout i ten automat, my takhle vždycky koukáme, jestli nám vezme kartu. Ale pamatuju si, jak jsem v pátek odpoledne obcházela ulice Tartu a ptala se kolemjdoucích, jestli tu můžu parkovat, byla taková divnosměs ulic, kde se nesmí vůbec, kde se o víkendu neplatil, něco jenom pro rezidenty a já se fakt nebyla schopná rozhodnout. Což je další věc - když nevím, tak se zeptám, nikdy jsem nenarazila n nikoho protivnýho.

autor
23. čer 2024

@me_druhe_ja no hele, to teda nevím zda je pro me ta správná cesta. Já právě příšerně nadávám, když me někdo zdržuje, dycky samozřejmě zrovna strašně Pospícham do školky nebo někam 😉 Jsem prostě cholericka, ale vím že to občas už přeháním.... Krotim se trochu jen kvůli dětem. V zásadě samozřejmě más pravdu, tak prostě ostatní chvíli počkají.

levandule_k
24. čer 2024

A co se ti stane nejhoršího, když budeš dlouho parkovat?

1) Ani nemusí nastat situace, že ti nepůjde parkování.
2) Nepůjde ti to - lidi budou čekat. Svět se nezboří.
3) Někdo ti začne nadávat, že jsi úplně blbá. To je nepříjemné, ale přežiješ to.

Pokud tě stresuje čas, tak kdyžtak přijedeš někam pozdě o nic nejde.
Únava - dělej si zastávky a měj po ruce nějaký rychlý cukr, co ti dodá energii.