Už delší dobu řešíme v rodině problém, jak nejlépe pomoci babičce (92 let). Babička žije sama v bytě ve třetím patře domu bez výtahu. Na svůj věk je relativně aktivní, každý den chodí ven před dům pro oběd, který ji vozí pečovatelská služba. Mentálně je to horší, dle posledního vyšetření je na hranici střední a vážné demence, nás vnoučata nepozná (po nějaké době představování a připomínaní pochopí, o koho jde, při příští návštěvě zase neví), často bývá zmatená. A hlavně tvrdohlavě odmítá jakoukoliv pomoc v domácnosti, s nákupem, cokoliv si dle svých slov dokáže zařídit sama, nepotřebuje to, nebo ji pomůže její neteř, která bydlí ve stejném domě. Tato neteř už ji pomáhá několik let a úplně to nesnáší a tlačí na nás vnoučata, abychom s tím něco dělali. Jenže co můžeme dělat - pecovatelku/uklízečku babička absolutně odmítá, nejspíš by ji ani nepustila do bytu. Stejně tak je proti jakémukoliv stěhování - k nám (asi 300 km daleko) nebo do domova důchodců v jejím městě. Když ji jednou za několik týdnů přijedu navštívit, tak ji musím hodně přesvědčovat, aby mě nechala nakoupit nebo trochu uklidit doma. Ideální by asi bylo, aby za ni někdo jezdil častěji, ale babiccini synové už zemřeli a my vnoučata to máme hodně daleko.
Budu ráda za jakékoliv zkušenosti v tomto ohledu.
A kolik je té neteři let? Počítám, že přes 60? Určitě je to pro ni náročné. Já bych se zaměřila i na tu demenci, je docela nebezpečné nechávat člověka takhle samotného, i když úplně sama není... Možná podat na soud žádost o nějakou změnu způsobilosti, tím třeba dostávat od státu nějaký příspěvek a zaplatit babičce nějaké pečovatelské služby. Chodily by k ní dva tři lidé na střídačku a ona by si na ně zvykla, přitom by zůstala ve svém....
@verka86 neteři je kolem 60, je toho na ni moc, s tím naprosto souhlasím. Bylo ji nabídnuto, že ji za tuto službu zaplatíme, ale ona to nechce dělat. Bohužel je to ale začarovaný kruh, neteři to nedá jí nepomoct a babi pak říká, že žádnou pomoc od cizího nepotřebuje. Já jim můžu vysvětlovat a nabízet co chci, stejně si každá pořád jede to svoje 😞.
Snížení způsobilosti by byla asi jediná legální cesta, ale upřímně se dost děsím toho, co by to obnášelo. Měla jsem velký problém dostat ji vubec k lékaři (psychiatrovi, co potvrdil demenci). Nedokážu si moc predstavit absolvovat s ni další prohlídky nebo soudní proces.
Obvodni lekar babicky by nepomohl?
A váš vnoučat je více? Nemůžete se nějak střídat, aby se alespoň jednou týdně za babi někdo stavil? Poklidil, nakoupil... Neteř musí být vyčerpaná a chápu, že paní nechce pomoc od cizích. Takhle nechce skončit nikdo, když má vlastní příbuzné, o které se v mládí asi taky staral.
@ekou bohužel ne, i psychiatr říkal, že pokud je člověk svéprávný a odmítá pomoc, tak se musí jen čekat, až se něco stane a už nebude schopny fungovat sám 😞
Ani kdyby si obvodni lekar promluvil s babickou? Treba by ji presvedcil, aby si nechala pomoc.
Bohuzel psychiatr ma pravdu, neco obdobneho jsem resila na zacatku roku :/.
@hanka_333 tohle jsme měli původně v plánu, ale dopadlo to tak, že jsem tam nakonec jezdila jen já a moje sestra, obě to máme asi 4-5 hodin jednu cestu. Bracha a bratranci to moc neřeší, ona upřímně ani babi by si asi nenechala uklidit od muže.
@ekou a jak jste to vyřešila? Babi všem tvrdí, jak je schopna se o sebe postarat sama a žádný jiný názor nebere v potaz. Podle psychiatra je to celkem typické v jejím zdravotním stavu
bohuzel nic, resili jsme loni to same, babicka 92, nas poznava, zas temer bez choditka imobilni a jednoho dne (mamka tam jezdila 2x tydne) ji nasla v kuchyni na zemi, zavolala zachranku, pak nemocnice a az se daal do kupy tak duchodak, ac se tomu neskutecne branila a nedalo se nic delat, tak ted je tam naramne spokojena a rika,ze byla hloupa,ze tam nesla driv, kamosku, program, jidlo, kadernice vse ma, plus za ni chodiem na navstevy, ale nebyt toho padu, nesla by za zivyho boha nikam....
Ja jsem resila svou matku, ktera se zhroutila po smrti sveho manzela. Bohuzel jsem to nevyresila, protoze matka odmita mluvit s odbornikem (protoze ona ma svou pravdu). Takze zatim nejak funguje, ale...
Já teď řeším bratra, o sebe se nepostara a do domova důchodců nepůjde, má to jako vězení co blázinec, a ženské má jako služky 🤦
Ségra už toho taky má dost sama se sebou, a já mám ještě dítě které není samostatně. A bydlím 80 km bez auta.
Pokud je babička svépravna tak s tím nic beudalelate. Nicméně my dostali babi z baraku až teď, víceméně se nejvíc bála závislosti na druhých a že ji rodina chce připravit o vlastní barák 🤣
@jjasmina a jak jste ji dostali do domova, přemluvili jste ji?
Dekuji vám všem za zkušenosti, je fajn vědět, že v tom člověk není sám, i když vám to samozřejmě nepreju. Na jednu stranu si taky myslím, že by ji v domově důchodců bylo lip, je celkem společenská a teď moc v kontaktu s lidmi není. Ale na druhou stranu, ona v tom bytě prožila cely život a i třeba před 10-15 lety odmítala podat zadost do duchodaku. A když s ni mluvím, tak říká, jak už chce jen v klidu zemřít, nechce, aby ji nikdo obtěžovat. A když ji tam třeba pomáhám s úklidem, tak je to vyloženě proti její vůli, porad za mnou chodí a říká, ať to nechám byt. A v jejím bytě je teda větší pořádek než v naší domácnosti se 2 dětmi. Takže pak premyslim, nakolik máme my z mladší generace právo řídit jí život 🤷♀️
No moment, do domova jsne ji nedali, vzali sme si ji domu. Nicméně pokud babička nechce, nedonutite ji. Naše měla už halucinace, volala policajty, že je někdo u ní doma, že ji někdo sleduje, nechtěla telefonovat kvůli odposlechu, tak asi se bála a dala si říct. My by ji do domova nedali, bylo by to proti srsti, když má rodinu
Hele kdyby si bratr uměl uklidit, tak může klidně fungovat kde je. Akorát u nás jde spíše o to aby nedostal nějaký silnejsi záchvat epilepsie a nebyl tam nikdo kdo by pomohl.
@jjasmina aha, tak to jo. No my ji taky nabízeli jít k nám, ale ona nechtěla jet ani k sestře na Vánoce, proste chce byt doma. Ale my a sestra bydlíme 300 km daleko, domov důchodců je asi 5 minut chůze od jejího bytu, proto jsme ho nabízeli.
@kolibricek36 To je dost risk s epilepsii žít sám :(
Když nechce jít k vám, tak do domova teprve ne. A když se o sebe postará, nechejte to na ní
Pomožte té neteři. Pomožte jí naučit se odmítnout. Protože té neteři to vadí. Ji to vyčerpává... Pro babičku by přijetí péče od cizího bylo ponížením... Ale neteř je "její krev" a tam cítí právo na pomoc, že?
Ono je možnost i třeba zaplatit úklid té neteři, že, aby to nemusela dělat ve dvou domácnostech... ALe... přijme to neteř?