Jak perete ručníky?

ilona87
10. pro 2015

Holky/ženy, jak perete ručníky? Já ať peru jak peru tak mi ty ručníky smrdí 😢😩 Dala jsem i na vyvářku, ale nic. Mám chuť je vzít a vyhodit.
Cokoli jiného peru, tak je to v pohodě. Už fakt nevím, co s nima.

no_title
10. pro 2015

normálně na 60 stupňů a s aviváží.

konidana
10. pro 2015

@ilona87 záleží také jak se suší. Nejlépe venku na zahradě, to pak krásně voní🙂 Sídlištní balkón taky Ok, když není u frekventované silnice, jak suším v bytě, tak taky nic moc. Sušičku nemám, ale ta by se s tím také mohla popasovat🙂

no_title
10. pro 2015

zkus tu aviváž, pokud to nepomůže, budou asi napadení moli, to se mi stalo s manželovými tričky (ty si přines ještě z doby, kdy jsme spolu nebyli, takže zažily fakt hodně) a taky smrděly i po vyprání, tak se musely vyhodit.

ilona87
autor
10. pro 2015

@konidana Balkon nemám ☹ bohužel. Suším doma na sušáku.
@no_title moli doma nemáme, to bych je viděla nebo ne?

jinak aviváž dávám. dala jsem i ocet, aby se to "vydezinfikovalo", ale prostě nic. Jsem z toho už naprdnutá.
Takovejch ručníků. ☹

konidana
10. pro 2015

@ilona87 tak pořídit sušičku, ono to chce na sušení težších věcí aspoň průvan (já ho dělám minimálně na noc skoro celoročně) a používám aspoň společný chodbový balkón.

ilona87
autor
10. pro 2015

@konidana máme stále otevřené ventilačky. Sušičku mám, ale ta pračka je starší a hodně to žere proud. A nikdy jsem v sušičce nesušila. Vůbec nevím, jak na to.

ireniq
10. pro 2015

Smrdi jenom za mokra po vytažení z pračky nebo po usušení?
@ilona87

ilona87
autor
10. pro 2015

@ireniq někdy oboje. Ale teď co jsem je dala na vyvářku, tak zápach vylezl hodně až po usušení.

konidana
10. pro 2015

@ilona87 tak to já ti neporadím.... nejlepší by bylo koupit novou pračku se sušičkou, sice investice, ale fakt se neskutečně ušetří na energii. My takhle letos měnili lednici a mrazák.

mahev
10. pro 2015

Vyndáš je hned povyprani? Může to byt i tím.

stanulap
10. pro 2015

Popravdě, jak jednou zasmrádnou, už to z nich asi nedostanete :(

ireniq
10. pro 2015

@ilona87 to jsou věci :-O mně se stalo, že ručníky "plesnively", delaly se tam takový cerny tečičky viditelný na bílým ručníku a příčina byla (aspoň myslím), že jak byly docela huňatý a jak visely za ruzek na háčku, tak během těch pár dní používání nikdy pořádně neproschly. Prohnala jsem je savem, vyvarila a obstarala jsem věšák, kde se dají veset rozlozene, takovej žebříček vodorovně (nemyslím koupelnový topení "žebřík") a pohoda.

mahev
10. pro 2015

@ireniq souhlasím s tebou,neměly by být dlouho Mokré, ani v koupelně ani ležet třeba přes noc v pračce

eva267
10. pro 2015

Měla jsem úplně stejný problém, když jsme bydleli v paneláku a já susišla na sušáku v bytě. Po usušení tak nějak držely tvar, nebyly hebkéa smrděly. Máčela jsem je před praním v octu, přidávala aviváž. Nic nepomáhalo. Až sušení venku a teď sušička. Dokonce i v létě je tam dám. Jsou potom voňavé a nadýchané.

konidana
10. pro 2015

@ilona87 aspoň zkus věšet úplně naplacato(ne napůl přeložené) a co nejdál od sebe. Ideálně jednotlivě. Možná to vypadá divně, ale funguje je i pověsit než uschnou místo závěsů na okno - jsou jednotlivě a výš , kde je tepleji, takže dřív uschnou.

jitavrtule
10. pro 2015

@no_title aviváž do ručníků absolutně NE. sice možná voní, ale díky aviváži pak nesají - což je jaksi jejich hlavní funkce.
@ilona87 dej do praní ocet - normálně tři decky jablečného přímo do bubnu na poslední máchání nebo do zásuvky na aviváž. Ocet funguje jako odsmradidlo stoprocentně, navíc i změkčuje, takže do ručníků lze použít i místo aviváže, pokud nemáš sušičku.
Jinak platí co už zaznělo - nenechávat mokré v koupelně, rozvěsit po použití tam, kde dobře uschnou.
A fakt neprat s aviváží, aviváž obaluje textilní vlákno a tím výrazně snižuje jeho savost - z stejného důvodu by se neměly prát s aviváží třeba ponožky, sportovní oblečení atd.

ilona87
autor
10. pro 2015

@mahev ano, to hlídá prcek 🙂 hned prádlo vyndavá

@ireniq mám klaickej susak, rozkládací a v koupelně vysí přes tyč. Každej na jiné.

sara84
10. pro 2015

Zkuste pracku proprat klasickou namaceci sodu, rozpustenou v horke vode, cely pytlik,A pak jeste jednou na 90. Me to docela pomohlo.Rucniky od te doby lepsi!

konidana
10. pro 2015

@ilona87 klasickej rozkládací sušák je na prd. Na tom mi v bytě uschly leda tak tenký čtvercový plíny.

ilona87
autor
11. pro 2015

@konidana mě to schne v pohodě, mam stále otevřená okna. S ničím nemám problém, jen s ručníky.

puresin
11. pro 2015

@no_title Avivaz do rucniku? Ta se prece dostava do bubnu pri poslednim machani, tzn. v latce uz zustane. A utirat rucnikem plnym chemickeho prostredku mokre telo si moc neumim predstavit..

puresin
11. pro 2015

@ilona87 Mne se to stavalo s tmavym pradlem, ze hrozne smrdelo po vyprani i suseni v susce, nez mi ta zahada dosla - vsechny manzelovy ponozky jsou cerne. 😀
Od te doby peru s predpirkou a dvojitym machanim, prazdny buben jsem prohnala na 90' Savem a octem a od te doby nesmrdi nic. 🙂

ilona87
autor
11. pro 2015

@puresin Já jsem do pračky nalila litr octa na vyvářku a nic. ☹ Udělala jsem to několikrát.
Bohužel máme malý byt a nemám moc místa, kde sušit. Kdybych měla balkon, tak je to o ničem jiném. Bohužel v baráku myslim ani nemáme sušárnu. 🙂

veraga
11. pro 2015

Napadá mě víc věcí.
- příliš přecpaná pračka, špatný prací prášek nebo jeho dávkování, neschopnost pračky prášek rozpustit, špatné sušení ručníků (musí se sušit rychle a nejlépe rozložené, teď v zimě např. na topení), ždímání na nízké otáčky, praní na nízké teploty, špatně natočená hadice od pračky (stará voda v ní hnije a dostane se do dalšího praní), celkově zanesená pračka...
Taky zkontroluj, zda pračka ohřívá vodu.

ilona87
autor
11. pro 2015

Tak přecpanou pračku nemám, to u nás nehrozí. Používám gelovej prací prášek a davkuju podle víčka. Jestli si četla výše, tak nemám moc možností kde sušit. Ručníky teda peru na 60. A zanesenou ji nemám, měla jsem tu opraváře. ☺😉 A pračka zahřívá, kontrolova jsem to.