Ahoj dámy 🙂,
jdu si sem pro radu, snad někoho bude vědět, co s tím. Přestěhovali jsme se do bytu po lidech, kteří nejspíš velmi holdovali smaženým jídlům (a asi moc často neuklízeli). Prvním překvapením bylo, když jsem si pozorně prohlídla sporák a zjistila, že černé drážky na kolečkách sporáku nemají být černé, to byl pouze tuk se špínou 😒 . Odevšud jsem ten tuk dostala i ze dveří, ale podlaha v kuchyni už od začátku pořád lepí. Nutno podotknout, že je tam staré vroubkované lino, na kterém drží ten tuk drží fakt dobře. Zkusila jsem už všechno - drhnout kartáčem, savo, ocet, citron, kuchyň vytírám vždycky 3x po sobě, což pomůže jen trochu, ale úplně mě toho nezbaví. Ještě mě napadlo to zkusit vydrhnout sodou s prostředkem na nádobí, to je asi poslední, co jsem nezkusila (používám to na čištění trouby, udělám z toho takovou kašičku a jde to pěkně 🙂.) Nebo radši zavolat úklidovou službu? Podlahu měnit nechci (i když to vidím jako jediné řešení), není to náš byt a nechceme do něj zbytečně investovat. Nicméně kdykoli jdu do kuchyně, přivádí mě to k šílenství, jak to lepí 🙄
Mě osobně se dělá taková ta "lepkavá špína" nahoře na kuch. lince (nemám ráda digestoř - přestože jí mám - tak to mám za to 😅 ) a jdu na ní vždycky s parním čističem (resp. mám parní mop a k tomu různý nástavce). Samozřejmě je to ale jiný povrch (a nevroubkovaný), otázkou je, jestli by to pobral i z toho lina. Je jasný, že si ho nekoupíš jen na zkoušku, ale třeba jestli ho nemá někdo v okolí (kamarádi, rodina...)?
Savo, ocet ani citron nejsou na mastnou špínu. Zkus Žabku http://prasky-prani.heureka.cz/zabka-namaceci-a... . Já s ní myju zanesenou digestoř, rošty a všelijaké připečené a mastné hnusy. Nikdy nezklamala. Případně vyzkoušej i nějaký silný čistič na grily/rošty/sporáky. Ty mastnotu odstraňují taky dobře.