Milé maminky, možná máte některá podobný problém nebo poradíte, jak takové situace řešit. Mám 1,5 roku starého prcka a další dítě už z různých důvodů nechci. Jsem o tom přesvědčená hned od té chvíle, co jsem porodila, a můj názor se nezměnil ani na jeden jediný den, dokonce ani na jeden jediný okamžik. Už od začátku se potýkám s hláškami typu "počkej, až budete mít druhé" a "tohle si schovej pro to druhé". Když řeknu, že druhé dítě neplánuju, následují reakce typu "a to mu nedopřeješ ani sourozence?" které ze mě dělají sobeckou, krkavčí matku. Poslední dobou už musím poslouchat vysloveně "promluvy do duše" na toto téma ve stylu "ty bys měla..." Nevím, jak slušně, ale důrazně tyto řeči odpálkovat. Je to přece jen a pouze má věc a nechápu, jak si někdo může dovolit mi v tomto "radit".
Jo, jo, většinu z těchto otázek jsem si svého času taky musela vyslechnout, ale žádná mě nes.ala tak jako ta na druhé dítě.
Já odpovídala až se nám bude chtít a třeba se nám chtít nebude. Brzy je to přestalo bavit. 😉 Přeju pevné nervy. U nás to trvalo cca 3 roky.
Musíš jim to asi říct dostatečně rázně, aby tě přestali přesvědčovat... Nebo si z nich rovnou udělej srandu a odpověz jim: "A porodíš za mě?"
já jsem některé otravy (kteří se ptali co měsíc) vyřešila tím, že jsem řekla, že děti mít nemůžeme a tečka. Pak už si netroufli se pořád dokola vyptávat. Pokud se zadaří, aspoň budou mít důvod, být překvapení. A já budu mít do doby než se zadaří svatý klid 🙂
@mysicka_lb já osobně bych asi takovýto dotaz zodpověděla - "to si kurva rozmyslím!" 😀
Já bych to nikomu nevyvracela a nevysvětlovala. Třeba na hlášku typu ,,Tohle si schovej pro druhé" bych nereagovala.
@mysicka_lb prostě řekni, že druhé dítě už mít nemůžeš a zatvař se trošku smutně. Uvidíš, že ten, kdo se ptá, se bude cítit hodně trapně a příště už si dá pozor...
@evulina77 To by šlo mezi kamarády, sousedy atd., ale těžko mezi rodinou. Už vidím ten šílený humbuk, kdybych tohle pronesla, rytí, páčení podrobností, nucení do vyšetření.... To už bych vůbec neustála☹
@mysicka_lb tak odpovedaj protiotazkou: vy druhe dieta nechcete? vy nedate surodenca? a pod. 😉 Mam to vyskusane,uz sa ta nebudu pytat.Nikomu nie si povinna vykladat,preco nechces druhe dieta 😉
@stellamaris Jenže jde hlavně o rodinu (matka, tchýně, babička). Všechny jsou už v důchodovém věku, takže další dítě chtějí - ale to mé....
@mysicka_lb my sme s manzelom susedom vraveli,ze sa nam nedari druhe,ked sa casto pytali.sused sa potom rehotal,ze si mame pozriet,ako to jeho kraliky robia a odkukat to od nich!!!!!!! 😠 to povie nam,co mame spolocne dieta a teraz problem splodit druhe dieta...........od suseda maximalna drzost a viac s nim nemluvim.Taky buran ,to ma nadzdvihlo po jeho hlaske.............................
@mysicka_lb ja som to povedala takto aj svokre,ked vyryvala,ze mame este jedno dieta mat a ze ona by este mohla,lebo v 57 mala este mrchu 😀
@mysicka_lb Tohle jsem měla na talíři po porodu první dcery. Tenkrát se mi do dalšího dítěte fakt nechtělo. Takže na každý dotaz jsem odpovídala "času dost, až bude, tak bude" a za chvíli byl klid... Postupně to dotazování všechny přestalo bavit. Hlavně je potřeba se s nima na téma další dítě a děti obecně moc nebavit, i když jde o rodiče/prarodiče. Zavčasu utnout další debatu a ono je to přejde.
Ač to zní hrozně, jsem ráda, že nejsem jediná, kdo řeší stejný problém. S manželem jsme se domluvili, že chceme jedno dítě, čekáme jedno a neplánujeme další, víme oba, že další nechceme. A důvody jsou naše věc.. Ale okolí? Katastrofické názory, rýpání. Pořád dokola poslouchám, počkej až se malá narodí, za dva roky budeš chtít další, musíš mu dopřát sourozence, bude samo a nejlepší byla věta jedné kamarádky, a co když Ti umře?... na to už není co říct...opravdu jsem z toho znechucena a na otázku už útočím at se starají o sebe... NEvím proč bychom nemohli mít pouze jedno dítě.. jak kdybych tím porušovala nevím co..
ja teda dve deti mam, ale asi bych jim na to rekla jednou a to velmi durazne, ze oni si taky vybrali kolik budou mit deti a nikdo jim to neplanoval, tak at laskave neplanujou zivot tobe, nebo oni snad budou k diteti vstavat, oni ho budou dalsich 18 let zivit, satit...predpokladam ze ne, tak at se nestaraji o to jak ste se s manzelem dohodly na tom jak bude vypadat vas zivot.
@verya Přesně tohle pronesla dneska pronesla moje tchýně. Že už bychom se měli snažit o další dítě, protože jedno je o strach (myšleno, že může umřít). Nejradši bych ji v tu chvíli kopla do pr...., ale nevzmohla jsem se vůbec na nic, úplně mě konsternovala.
@mysicka_lb asi bych ji narovinu rekla ze jestli si mysli ze pokud by mi zemrelo dite tak bych snad trpela min jenom proto ,ze budu mit vic deti, tak je asi uplne blba a klidne bych ji to takhle rekla. to je jak rict ze bych si mela najit jeste nejakyho chlapa, protoze co kdyz mi ten muj umre(navic je starsi nez dite tak je to u nej vetsi pravdepodobnost)..
@mysicka_lb Tak možná, že bych se taky blbě zeptala, kdy bude druhé, ale určitě už ne tak blbě na tvou odpověd. Máme tři děti a v dnešní době je jedno akorát. Klasická rodina jsou asi podle mnoha lidí dvě děti a kdokoliv má jiný počet tak asi vybočuje. 😀
U nás převládá otázka a co holčička? Další dítě už neplánujeme a i kdyby, věřím, že na 99% to bude kluk... Neřešila bych, otázka počtu dětí je jen a jen na partnerech a asi bych se to snažila přepinknout na jinou otázku protistraně, která taky není jim příjemná, třeba se dovtípí..
@mysicka_lb Nevím, jak moc ti na těch, co pokládají pro tebe nevhodné otázky, záleží, ale asi bych je utla nějkou údernou hlášou typu "my už další mít nemůžeme". Předpokládám, že by je to mělo umlčet. Pokud ne (tzn. nemají v sobě ani kousek taktu), pokračovala bych hlasitými úvahami, jaké to asi je dobrodiní adoptovat jedince menšinového etnika. To by je mělo zmrazit totálně. 🙂 Promiň, jestli jsem to napsala moc tvrdě, ale s dotazama na první dítě mi pomohlo jen "nám se to dlouho nedaří, víš..?". Sice to byla ve finále pravda, ale opravdu to na celou dobu zabralo.
@soleilll Obávám se, že u nás by to bylo naopak. Taková odpověď by vyvolala kolotoč otázek týkajících se přesné diagnózy, kolotoč povzdechů na téma "to je tím, že...." (že nejíš maso, že málo cvičíš, že jsi moc stará), kolotoč nevyžádaných rad, nucení absolvovat nějaká vyšetření atd. Má rodina je v tomhle strašná, všichni chytřejší než 10 doktorů a méně taktní, než by si kdo dokázal představit. Takže bych bohužel nikoho neumlčela. Ale díky za odpověď, hrozně mě to pobavilo. Adoptovat jedince menšinového etnika je boží nápad🙂)))
@mysicka_lb No, hlavně jsem na to dopověděla, že můžu mít 5 dětí a pokud pojedou všechny v jednom autě a něco se stane, tak je to asi jedno ne? Na to už mi odpovězeno nebylo.. NEmyslím si, že tím, že budu mít dětí více, budu mít menší strach. Někdy mi přijde uvažování některých na hlavu...
Nevím proč bych měla lhát a tvrdit, že mít nemůžeme, že se snažíme? My prostě nechceme a to by měl každý respektovat, tak jako já respektuji rozhodnutí jiných lidí... Poslouchám to pořád a asi dlouho budu, ale pokaždé se snažím je odpálkovat něčím. Naposledy manžel vypěnil a řekl, že se necítí na to mít tolik dětí a že to jedno chce vlastně k vůli tomu, aby byl od nich už konečně pokoj..:D no a je klid..:D Ono to tak není, ale prostě na to neměli co říci a je klid... A přijde mi, že to tak mají v hlavě všichni dookola, kamarádi, rodina, jak kdyby byli naočkovaní...:(
@mysicka_lb No, to je pak každá rada drahá... Když jsem neporadila, aspoň jsem pobavila. 🙂
@mysicka_lb vůbec bych se s nikým nebavila a nereagovala, popřípadě důrazně dala najevo, že se s nimi odmitram vůbec na toto téma bavit.
Nejsi povinná nikomu nic vysvětlovat....
Taky jsme chtěli jen jedno....do nějakých delších hovorů na tohle téma jsem se nepouštěla, řekla jsem prostě rovnou, že s dalším nepočítáme, že nám jedno stačí....a když byl někdo neodbytný, tak jsem jen prohodila, že časem uvidíme (oni byli spokojení a já jsem si myslela svoje 😉 )....dál jsem se s nimi o tom nebavila...
Když už nic nezabralo, tak je prostě sprosté posly do zadku 🙂 asi to potřebují jasnéa sstručně. Popř.s nima na par týdnů utni kontakt a když budou hledat důvod, tak jim řekni, jak je ti to nepříjemné se před nima porad dokola obhajovat.
S podobne blbymi otazkami se asi cas od casu setkame kazda. Obrn se trpelivosti, oni si ti tazatele ani neuvedomuji, jak takova otazka dokaze nas.....kdyz ji slysis kazdou chvili nekde. Ja bych slusne odpovedela, ze toto tema pro me zatim neni aktualni a vic bych to neresila. Mam neco podobneho, jelikoz mam "noveho" partnera, tak kazdou chvili slysim jestli se budeme brat a ze bychom meli a zda spolu planujeme jeste spolecne dite. (Mame jen kazdy svoje). Reknu vzdy jen, ze svatbu uvidime casem a dite urcite ne, reknu to strucne a jasne, aby kazdy pochopil, ze toto tema nehodlam vice rozebirat.
a proč je vlastně ideální mít ty dvě děti?
řekla bych jim,že dítě bude až vy budete chtít-víc nic a jestli budete chtít nebo ne,to už je vaše věc,to už bych s nimi nerozebírala.a partner to vidí stejně jako ty?
@ilonkaseda Právěže nevidí. Ten by chtěl taky druhé. Cítím ze všech stran šílený tlak, je to k zbláznění.
- už máš kluka?
- kam půjdeš na střední?
- ty jsi na gymnáziu? ... a kam dál, co?
- už máš hotové zkoušky? a už víš, kde seženeš práci po škole?
- kdy bude svatba?
- a už jsi těhotná?
..... mám pokračovat? existuje na blbou otázku uspokojující odpověď?