Dobrý den.
Matka mého táty, alias moje babička od něj oděla,když mu byl jeden rok. Od té doby se nikdy neviděli a ani nebyli v kontaktu. Ráda bych ji teď našla, jediné co znám je její jméno. Poradíte mi, kam se obrátit nebo kdo by mi mohl pomoci kromě pošty pro tebe??? Nějaký úřad??
Mému tátovi bude teď 46 let, tzn. 46 let se neviděli. Ráda bych ji uvítala teď po několika letech znáš v rodině, pokud bude mít zájem, ale to nezjistím, dokud ji nenajdu. Život je krátký, chybovat je lidské, ale odpouštět božské...🥺
Moc vám děkuji za odpovědi
Na fb? Rozeslat do skupin?
Napsat do Pošty pro tebe .
@mahev píšu,že to nechci....
@barulina to už mi nepřijde tak soukromé, navíc o ní nic nevím, žádné indicie, jen jmeno...
Znáte alespoň rodné město? Kontaktovat matriku, to je podle mě jediná šance.
@codal rodné město jen meho táty, její ne... 😭
Obávám se, že pokud neznáš nic než jméno, tak buď budeš muset zkusit sílu sociálních sítí nebo opravdu nějaký pořád, bez toho se asi nehneš. Jedině možná nějaký soukromý detektiv, jestli by s tím nedokázal pomoci.
Ani v rodinném listě táty není rodné město babičky?
@codal ne 🥺 jen jeho
@codal jo v jeho, to nevím... Bych se musela podívat. V něm je to pořád nevyřešené a nechce mi s tím nijak zatím pomocí...
Ty jo, to jsem si nějak myslela, že by tam nějaké info být mohlo.
Mas nejakou adresu, ktere by ses mohla chytnout? Z matriky bydliste rodiny v dobe narozeni ditete nebo tak neco? Potom bych tam zkusila zajet a zeptat se starousedliku, jestli neco nevi.
Pokud bys mela fotku, tak zkusit ten facebook. Ona asi mit ucet nebude, ale treba nekdo z jeji soucasne rodiny...
@ai30 nemám ani jednu fotku,vůbec nevím,jak vypadá, ani můj taťka.
Pokud se nedostaneš k rodnému listu táty, ale víš jeho datum a místo narození, dá se teoreticky požádat na příslušné matrice o výpis z matriky narození (pozor, opravdu o výpis, ne o kopii rodného listu). Tam by o ní nějaké údaje být měly (datum a místo narození, tehdejší adresa, její rodiče). Není to nic strhujícího, ale aspoň se od toho dá odrazit.
@terinka86 děkuji za radu 😍
Tak to pak nevim. Matrika ti dat nic nemusi, uz vubec ne udaje z rl tveho otce.
některé matriky mají digitalizované záznamy.. třeba jihomoravský má luxusně zpracované záznamy.. včera jsem v tom seděla asi tři hodiny 😀 jinak těch variant je několik, dá se obrátit na matriku, tady je to třeba pěkně popsané: https://vychodoceskearchivy.cz/home/zivotni-sit...
nebo je tu takováhle varianta - těch lidí, co jsou schopni ti to dohledat na netu je dost, stačí zagooglit: https://www.hledanipredku.cz/tvorba-sestaveni-r...
já osobně mám ráda tohle: http://www.genealogie.cz/aktivity/digitalizace/ rozklikneš podle lokality a uvidíš, co se dá dopátrat
Zkus ty matriky, obecní urady nebo co tata taty? Kdo tatu vychovaval? Zkus i tvoji rodinu, kdo by ti o ni cokoliv aspoň malinko řekl, třeba by te to navedlo zase dal. Někde museli bydlet, někde uit, než odesla. Kde předtím pracovala?
@squezy žil celou dobou se svým tátou, který o ní taky vůbec nechce mluvit. Pořád je v něm nejspíš zášť, že od něj utekla a nechala mu dvě malé děti ( 1 a 2 roky)
zkus se podívatna ty údaje v rodném listě tatínka a pakasi jedině google a sociální sítě, digitalizované matriky jsou jen pro starší údaje, nesmí se zveřejňovat info o lidech, kteří ještě žíjí. Event. zkusit https://www.myheritage.cz/ , třeba ti to najde nějakou shodu, když zadáš známé informace a příbuzné
Ale ten jeho táta by ti dokazal hodně pomoci. I přes tu zášť a hrdost by ti hodně nápovědel. Nebo další širší rodina by ti mohla něco říct - my nerikej, že i když opustila roční dítě, tak přece za rok zicota a 9 měsíců těhotenství se ji nikdo z pribuznych nezeptal, odkud pochazela, nebo kde bydlela, kde předtím pracovala..?
@barulina To není pravda. Podle matričního zákona máš po prokázání příbuzenského vztahu právo do matriky nahlédnout, případně z ní udělat výpis.
Autorko, není vůbec zač! U otce by měl k prokázání stačit tvůj rodný list, oni si to v těch databázích jsou schopní dohledat a propojit. Můžeš tam jít buď osobně (po dohodě s matrikářkou), nebo to řešit poštou, to se pak platí poštovné a myslím i poplatek za to, že ti záznam zkopírují.
Dnes jsem se zkusila jen z hecu zaregistrovat do Pošty pro tebe a hned dnes mi ještě volali 😲
@terinka86 děkuji moc, hodně mi to pomohlo. V pondělí matriku vyzkouším
* oprava - 45 let se neviděli