Ahojte maminky, jen tak z čiste zvedavosti se vás chci zeptat-jak často vaříte?..Když jsem byla doma na RD se synem(jako samoživitelka bez partnera), vařila jsem tak třikrát,čtyřikrát do týdne(jak kdy), vetsinou jsem se snažila vařit na dva dny..jelikož jsem v kuchyni "pomalá", tak jsem se mu chtela radeji venovat, než trávit dve hodiny u sporáku.Jako jasné, takové špagety mi dve hodky nezabraly 🙂 , ale vetsinou vždy jsem vařila polévky(jelikož jak syn, tak já je milujeme a bez nich to pro me není uplné jídlo)+ druhý chod.Jinak jsem sem tam dostala jidlo od mé mamky nebo babičky.Ted čekám za mesic druhé mimčo a tak nejak jsem si uvedomila, jak jsem na RD každou chvili přemýšlela, co vlastne uvařit, kolik to bude stát, kolik mi to zabere času...atd...Tak chci vedet, jak je to u druhých.Jestli vařite každý den, nebo treba chodíte na hotovky do restaurace, nebo se odbydete rohlíkem s tím, že partner chodí v práci na obedy..nebo si berete obedy nekdo někde v jidelně....
Já vařím většinou ob den když je doma manžel,tak vaří on,je to jeho koníček.Vaří strašně rád ateď se těší na pečení cukroví,někdy už mě to otravuje,jak se pořád ptá,jaké druhy má napéct. 🙂 🙂 🙂 🙂
@evulinkab Ahoj, já nejčastěji vařím obden, resp. když se předchozí jídlo dojí 😉 ale tak nějak to vychází. Teď asi budu dělat častěji polévky, zatím mi na to nějak nevycházel čas. Zato hodně peču - dvakrát až třikrát týdně, ale teď spíš jednodušší věci. Manželovi i sobě vařím oběd, i večeře máme vždy teplé, ale bohužel se tedy musí manžel spokojit s tím, že jedno jídlo jí víckrát (nebo udělám k večeři nějakou rychlovku). Pokud bych opravdu nestíhala, tak u nás ve vsi máme možnost brát jídlo z družstevní jídelny. Rohlíky máme tak leda na svačinu, já to za večeři nepovažuju 🙂 Za restauraci nemíním utrácet, zas tak dobře na tom nejsme, doma to uvařím o dost levněji. Dokud to stíhám, vařit prostě budu 🙂 Manžel preferuje spíš taková ta nezdravá jídla, takže často vařím extra jídlo ještě pro holku a samozřejmě malému domácí příkrmy (z obchodu jsem zatím nepoužila nic). Takže u sporáku jsem denně.
Taky ještě nemáme děti, nicméně jsme oba pracovně (a já ještě školně) vytížení, takže jsem si myslela, že to bude hrůza. Nakonec jsem ale spokojená, manžel vaří vždy večeře (občas si dáme studenou, ale já mívám studené obědy a mám ráda aspoň jedno teplé jídlo denně), já obstarávám snídaně, svačiny a o víkendu se dělíme. Manžel má v práci super jídelnu + dotované obědy, takže jsem ráda, že tam chodí (protože jinak by jedl tak akorát tatranky a housku s paštikou:D). Je ale pravda, že já bych dlouhé hodiny u plotny trávit ani nechtěla, vidím to třeba na babičce, ta ráno vstane, nasnídá se, vypije si kafe a už se vrhá na vaření oběda. Je pravda, že její jídla jsou lahoda, ale. Jo a restaurace jen jednou za čas (stravovat se tam často bychom si nemohli dovolit).
@marukm To je právě ono, naše babičky byly zvyklé vstát brzy ráno, nasnídat se a už stály u plotny a v podstatě celé dopoledne měly zabité vařením.Mě vaření baví(ale né tak, abych byla práve celé dopoledne u sporáku), .. na druhou stranu se chci venovat detem, na jaře a v léte radeji jít na pískovište a tak si to chci nějak ulehčit.Vařit na dva dny, nekdy jit na hotovku, apod..
vařím denně obědy a někdy i večeře..nějak už to mám skloubené s dětmi /teď s 1, druhá je ve školce/, pomáhá mi, ehm..jinak polévka - vývar bývá taky na 2-3dny, někdy omáčka taky je na 2dny, ale to zas vařím alespoň večer...muž je přes steaky, rychlovky, masa na prudko, ty rád připravuje on. Co nemusím a nemám na to talent a trpělivost jsou titěrnosti, jako vánoční cukroví /peču ráda, ale tak bábovku apod./. V čem se vyžívám jsou tyčinky, domácí ciabatky, foccacie, rohlíky..
vařím většinou o víkendu a pak tak 1x v týdnu. O víkendu vařím i 3 jídla(omáčka, něco pečeného do trouby a třeba řízky) někdy i polívka, které pak dám do mrazáku a během týdne - dvou se sní k večeři a jak jste tady psaly, vstanu v 7 a ve 12 je navařeno a uklizeno a mám několik dní volno🙂. Oběd máme všichn v práci nebo školce a večeře nemusí být vždy teplá. Málokdy máme polívku a druhé. Dcera má polívky ráda, takže se nacpe polívkou a druhé už nejí. Takže je vařím hodně, ale má jí k večeři a jen polívku. Jak je tady napsáno taky ráda vařím, ale u nás doma se nic jiného nedělalo jen neustále vařilo, peklo, smažilo a uklízelo po vaření a pak neustále jedlo a to mi za to nestojí🙂. Až budu doma na druhé mateřské ta asi budu muset vařit víc, abych měla nějaký oběd🙂 a samozřejmě pak chvíli budou příkrmy pro malé a normální jídlo pro starší a manžela...Ale od té doby co byl manžel rok nezaměstnaný tak začal i občas vařit, tak myslím, že toho začneme víc využívat🙂.
Vařím obědy sobě na každý den do práce + večeře. Většinou to udělám tak, že v neděli dopo stoupnu ke sporáku a vytvořím několik jídel. Dělám rychlá a jednoduchá jídla (maso, zelenina a příloha). Sice bych mohla jezdit na meníčka, ale jsou tu vcelku drahá a kvalitou nic moc, samé smažené. Takže s holkama v práci to tak děláme všechny, nosíme si krabičky a občas vyjedeme do velkoměsta na oběd. Manžel chodí v práci na oběd, ale poslední dobou si stěžuje, že se horší. Tak možná bude ještě větší vývařovna. Předpokládám, že to bude pokračovat na MD a i po 🙂 Jen tak něco nesním, takže mám ráda své jídlo z čerstvých potravin.
Moje dcera je nyní na mateřské a chodí si pro obědy do školní jídelny. Teď byla na prášky, že jsou prázdniny a v jídelně se nevaří. 😀Není to zrovna hospodyňka. Takže o prázdninách vařil její manžel. Jo, směju se, ale asi se pomámila. Já nevařím vůbec, u nás vaří prostě chlapi. Můj muž vaří taky na dva dny dopředu. Někdy denně. Miluje to.
Vařím tak, abychom měli pořád nějaké teplé jídlo. Ale manželovi vůbec nevadí, že jí tři dny to samé. Takže vařím tak 2-3x týdně. Nedokáži si představit, že bych měla každý den vyvařovat - hlavně teď, když už pracuji na plný úvazek a chodím domů nejdříve v pět. Někdy udělám minutku, když máme chuť, někdy něco ogrilujeme. Jinak vařím spíše jídla na více dní,alespoň kýbl polívky. Dcerce je nyní pět let, ale i při mateřské jsem to takto dělala, akorát pro dcerku jsem vařila každý den nebo obden. Měla jsem připravené malé kousky v mrazáku a vařeno bylo raz dva. Obdivuji všechny, které vyvařují, pečou buchty každý den. Ale ano, moje mamina vstala v pět ráno a v devět bylo už vařeno, vypráno, vytřeno a pak už pracovala venku. Doba je v tomhle opravdu jiná a my "mladší generace" si prostě více užíváme života než domácích prací 🙂
@evulinkab, vařím každý den, vstávám kolem šesté a kolem pul osme je uvareno nekdy dříve, občas vařím už večer, podle toho jak se mi chce. Neumím si představit, ze bych vzala rok a pul staré dite na hotovku, ale to je věc nazoru. 😉
Vařím cca ob den, ale je to různé. Někdy se nám sejde jídlo od babiček, takže nemusím vařit třeba čtyři dny (nejdřív dostaneme od jedné na dva dny, pak od druhé), jindy zas dělám jídlo, které nám nechutná ohřívané, takže druhý den vařím znova. Někdy zas vařím na oběd i večeři. Když se mi fakt nechce, ale musím, mám v záloze pár rychlovek, které u nás mají úspěch, nebo vývar v mrazáku... A teda máme s dcerami rády ovesné kaše, vafle a palačinky, takže často vařím i snídani. 🙂
u nás se o prázdniny vařilo častěji než v běžném školním roce ... v týdnu máme všichni oběd zajištěný (děti škola, manžel jezdí BUSem - takže si kupuje na co má chuť a čas to sníst, já obědy v restauraci za rohem, meníčko cca 90kč) ... večeře vařím teplé jen ty dny, kdy mám kratší směnu v práci, to jsem doma kolem 16 hodiny (když mám dlouhou směnu, tak jsem doma až kolem 18:30) . Jinak vařím hlavně o víkendu, snažím se navařit víc, pak se v týdnu ohřívá. Vařím většinou polévku (tu máme na so+ne) a pak druhé jídlo, aby bylo každý den jiné. Co zbyde, tak se dojídá v týdnu.
Teplou večeří mám na mysli lívance, palačinky, těstoviny, chleba ve vajíčku, knedlíky s vajíčkem, ... tak aby to by lo teplé, dobré a hlavně rychlé ... 🙂
protože i když přijdu kolem 16.hodiny z práce, tak mám pocit, že nestíhám - děti, pes, úkoly, poklidit, vykoupat děti, sebe, ...
Vařím asi třikrát týdně - vždy na víc dnů, o víkendu někdy jen na jeden den. Jsem na RD, ale vařila jsem tak, i když jsem chodila do práce. Manžel si jídlo nosí do práce.
@evulinkab vařím každý den🙂 nevadí mi to, baví mě to a protože už mám v kuchyni dobrý grif, tak mi to nezabírá ani moc času (pokud si ovšem nevymyslím nějakou specialitku). Manžel má rád teplé večeře, já s nejmladší a nejstarší je dorážíme druhý den k obědu. Vařím tak, aby moc nezbývalo, protože nemáme rádi to samé jídlo dva dny (kromě zelňačky, svíčkové a pod). O víkendu obvykle jeden den vyrážíme na oběd/večeři někam do restaurace, to nevařím. Ale to zase zvyknu upéct buchtu nebo tak něco 😂 Jsem zatím doma, ale i kdybych chodila do práce, tak nepředpokládám, že se něco změní, protože na víc než 1/2 úvazek nebudu moct jít nejbližších pár let🙂
Ahoj, my děti zatím nemáme, ale vařím nám oběma do práce, na obědy sice mám možnost chodit do nějaké závodky, ale je to tam nic moc a ani kolegyně nechodí, tak radši splkneme v kuchyňce. Vařím tak 2x -3x v týdnu + o víkendu, snažím se třeba někdy ve větším na dva dny. Často dostáváme nějakou už hotovku od tchýně nebo mamky a k tomu jen dodělám přílohu a jídlo je hotové - musím říct, že mi to dost usnadňuje život a jsem jim za to vděčná, že takto pomáhají. Vaření mě moc nebaví, v týdnu fakt nejraději nějakou tu rychlovku (vařím zásadně tak v 9 večer, dřív se mi nechce😀), o víkendu (pokud jsme doma) si to užívám víc a vařím ve velkém, občas i s polévkou. Jinak večeře míváme z 90% spíš studené anebo když zbude z předchozího dne z oběda a musí se to sníst. Jedno teplé jídlo denně myslím bohatě stačí.
Až budu na MD a RD, tak vařit budu určitě taky, hlavně pro dítě a přitom mám v plánu se právě naučit pak některá ta klasická jídla, co dosud neumím a nechce se mi s tím po práci dělat - hlavně omáčky (rajská, koprová...) atd. Jinak když náhodou občas není teplé jídlo, ale třeba "rohlík s něčím", tak to člověk přežije 😀