Jak a kdy děláte úklid s 2letým dítětem?

30. lis 2020

Ahojky holky ptám se na tenhle pro někoho blbý dotaz,ale pro mě s ohledem na situaci to opravdu zajímá.mam dceru 7 let adhd s předchozího vztahu a syna v lednu 2 roky s nynějším přítelem a teď k dotazu nemohu uklízet pokud je syn vzhůru.peitel pořád jen ať ho hlídám ať jsem s ním v jedny místnosti se synem.nazachod podle něj také nemůžu jít bez syna,dát prádlo do pračky taky ne prostě pořád mám být v blízkosti syna o vytírání a vysávání ani nemluvím.takze vždy uklízím když malý spí nebo je přítel doma s pohlídá ho.ani s dcerou ho nesmím nechat samotného povídá přítel .pohádali jsme se kvůli tomu už několikrát.ja dceru nechávala už od roka samotnou v pokoji když jsem šla na WC a úplně v klidu.tojle neznám,že bych u dětí měla sedět celY den.kdyz jsme doma sami než přítele zvládnu se synem uklidit upne v pohodě on je hodnej,ale přítel je hned nasranej že nemám uklízet když není doma,že si syn něco udělá apod.muzete mi někdo poradit jak příteli vysvětlit,že syn už je dost velký na to aby chvíli vydržel si sám hrát.dekuji za každý postreh

te_reza
30. lis 2020

Já to nějak úplně nechápu, od mala vedu holku k tomu, že máma musí taky něco dělat a ona si musí umět hrát sama. Jako mě takhle chlap pérovat, tak udělám rychlý proces a pošlu do zádele

2hanah
30. lis 2020

Přítel je osel (pardon), já jsem doma vysvětlila, že jsem na rodičáku a s dětmi doma já, nejsem idiot a tudíž to budu dělat podle sebe, jak uznám za vhodné a potřebuji a pokud se mu to nelíbí, může to v domácnosti dělat místo mě, dvouleté dítě už si opravdu zvládne pohrát samo, náš si hraje přímo ukázkově a musí si na to i trochu zvykat a ne být "přilepený" pořád na matku celý život probůh, samostatnost je důležitá nebo se z toho zblázníte, přítel je, zdá se, vyplašená "prvorodička", zkusila bych mu na toto téma sehnat nějakou knihu, ať si počte, pochopí a uklidní se.

amazonkajanik
30. lis 2020

Synovi je skoro rok a půl a normálně jdu na záchod,vařím,uklízím. On se dokáže i sám zabavit,takže nemám problém jít pověsit prádlo. Jenže taky má udělanou ohrádku,kterou každé ráno sestavím a v ní je,když něco dělám ,takže nemůže na potenciálně nebezpečné věci.

leniczka23
30. lis 2020

Vysvětlila bych mu to úplně jednoduše a to tak, že bych se sbalila a na víkend odjela pryč a nechala ho s nima samotného, rychle.pochopi, že to co pomtobe chce je neproveditelný. Syna normálně nechávám samotného a dělám co potřebuji.

autor
30. lis 2020

Holky děkuji za odpovědi vidím to úplně stejně jako vy.tady je i problém že když mu to řeknu hned že jde volat mamince jestli jako může syn být sám? Podle něj ne a podle jeho matky taky ne.tak potřebuju od vás jiný pohled ať vidí že je to úplně normální.

leniczka23
30. lis 2020

Tak jestli nechce aby z jeho syna byl mamanek jako je z něj, tak at to necha spíš na tobě🤣 tvuj přístup je normální, jeho a jeho mamky ne.

te_reza
30. lis 2020

@leniczka23 ale bude to mít těžký, podle toho co píše. Jak je jedna nota chlap a máti..... Až jsem se opotila😂

leniczka23
30. lis 2020

@te_reza 😁😁 jojo ta ho v tom tvrdě podporuje ty jsou nejhorší 🤭

j.a.n.i
30. lis 2020

Jednoduché, hned jak přijde z práce, tak před něj postav vysavač, mop a nadiktuj, co má uvařit ať má až do pozdního večera co dělat 😝 opakovat minimálně týden, či dokud mu nedojde jakou chce ptákovinu. Jo a ještě je potřeba celou dobu co bude kmitat si láskyplně hrát s dítkem a všude mu překážet. A až douklidí, tak vrazit syna s tím že se musíš jít vykoupat.

aurelie34
30. lis 2020

Uklízím úplně normálně. Mám dvě děti, syn tři roky a dcera 9 měsíců. Od mala vedu děti k tomu aby si uměli hrát i sami. Hodně se jim věnuji, vyrábíme, malujeme, čteme knížky, hrajeme si s hračkami ale zároveň děti vědí že maminka má taky svoji práci a i 9 měsíční dcera si vydrží hrát třeba půl hodiny sama. Jako neuklizet s dvěma dětma, to by jsme doma bydleli v chlivku. To samé vaření, musím každý den uvařit oběd atd. Často syn pomáhá, vydává myčku, podává mi oblečení když ho věším na sušák, když vysávám, tak má svůj maly vysavač a taky vysavá. Děti musí vědět že je taky prace a ne jen zábava. Je to jen o tom jak si to nastavíte.

tinaprofi
30. lis 2020

co abych tě, můj milý, tím vysavačem uškrtila...? Kopfrkingelová

areh
30. lis 2020

Tak ať ti pořídí paní na úklid a vaření a můžeš se na 100 % věnovat jen dětem 😃 se jinak uklízím od mala se synem. Dám mu hadr do ruky a jede semnou (když to jde). Vytírám když spí. Jinak vše s ním

tinaprofi
30. lis 2020

@j.a.n.i "A až douklidí, tak vrazit syna otci do náruče s tím, že musíš jít za kamarádkou na kafe" zní správná rada 🙂)

drep
30. lis 2020

Uklízíme společně. Máchán se v kýbli a šmrdlání hadrem dceru naopak strašně baví😉

jannym
30. lis 2020

Uklizim s detmi za zadkem a podle veku zapojuju do uklidu - musi se ucit prirozenemu chodu zivota a domacnosti bez ohledu na pohlavi ditete a samozrejme ze o cast uklidu se postara manzel

keksik002
30. lis 2020

Noo.. Syn si hraje a nebo pomaha jak zvládne.. At si to chlap zkusi byt 24hodin denne vedle decka a skakat jak on piska, nezlobte se ale to bych ho hnala..

keksik002
30. lis 2020

Jak sam.. Vzdyt je v jednom dome/byte.. To ze ho nechate 5minut bez dozoru mu neublizi, naopak prospeje.. Jak to budete delat az bude muset nastoupit do skolky/skoly?tam maminku za zadkem mit nebude, jak se zvladne o sebe postarat, jak zvladne to ze je ve třídě dalsich 25deti a nebude mit ucitelka prostor jen pro nej? Dela mu tak medvedi sluzbu, za to bud decko trpet nez aby si to uzilo

tynka9
30. lis 2020

A nejde to příteli odkývat a pak si jet po svém? To jako pozná, že jsi utírala prach a nemela malého za zadkem? Snažím se uklízet průběžně, každý den něco, zabere to vždy jen chvíli. Když jsou děti zabrané do hry, nemám důvod je rušit a dělám si co potrebuju a když chtějí, přijdou za mnou. Pokud tvůj přítel nemá soudnost a rozum, a ještě je mamánek a radši poslechne maminku než tebe, tak je to dost silná koalice na nějaký boj. Tak měj rozum alespoň ty a uč syna i k určité samostatnosti. Aneb co oči nevidí, to srdce nebolí. A i když nesnáším lži, tak v tomto případě bych bez mrknutí oka lhala - ano, uklízela jsem s nim/když spal. A hotovo.

me_druhe_ja
30. lis 2020

syn rok a většinu věci dělám, když je vzhůru - nejčastěji je u mě a pozoruje, co dělám. Občas ho soupnu do ohrádky, ať se neplete pod nohama a on mě pozoruje od tama. Taky jsem měla období, kdy jsem dělala skoro vše jen, když spal: hodně rychle jsem se vzpamatovala, že čas, kdy spí, spím taky nebo odpočívám a věnuju se sobě (samozřejmě ne 100% to vychází, ale snažím se). Nejsme stroje. 🙂

darinka84
30. lis 2020

No myslím že když to tak čtu máte větší problém jak uklízení... Aby me chlap kecal do toho, jak budu organizovat chod domácnosti a ještě chtěl volat mamince? 🤷‍♀️ A ne opravdu není normální sedět u děcka celý den.

daasqua
30. lis 2020

A jeho matka to s ním dělala jak, když byl malý? Čekala, až mu bude 6 let, a potom uklidila všechen bordel, který se jí za 6 let v bytě vytvořil?
Já dceru nechávala už od začátku v pohodě samotnou, když jí to nevadilo (taky měla mamánkovské období). Teď uklízím, kdy prostě chci já (je jí 2,5), u hodně věcí mi pomáhá (vyndavá mi myčku a uklízí příbory, dává věci do/z pračky, míchá jídlo apod). Nikdy se jí nic nerozbilo pod rukama, nespálila se, naopak ona mě říká, ať jsem opatrná, že třeba utíká hrnec. Obecně ji chci učit samostatnosti, ať mě nemá pořád za prdelí a umí si věci udělat i sama. Není to zdravé být neustále u dítěte, nenaučí se hrát si samo, bude pořád něco vyžadovat po ostatních, nebude samostatně řešit věci. Ve dvou letech už je dítě opravdu velké a v něčem vychované, aby se "nezabilo" po dvou minutách, co je samo. Roční sotva se kymácející dítě budiž, to člověk hlídá a učí, co se nemá dělat, ale ve dvou letech se dítě v hodně případech chová většinou už celkem "dospěle".

astyna88
30. lis 2020

A nebojí se spíš, že mu něco provede tvá dcera?

ito
30. lis 2020

Zabavit se dokaze uz me rocni dite, takze muzu doma uklizet, varit, sit, ..... Samozrejme jsou i takto male deti, ktere maminku proste nenechaji a jsou porad s ni. Muj prvni byl toho prikladem, ale casem z toho taky vyrostl a ted je naopak strasny pomocnik a to je skolkove dite. Partnera bych do toho mluvit nikdy nenechala, samozrejme mam ale na druhou stranu zabezpeceny byt, takze vim, kdyz ho necham si hrat v pokojiku, ze se mu nic vaznejsiho nestane, navic ho slysim jak si tam viska.

mourovatakocka
30. lis 2020

Tak ať přítel převezme úklid a je to, když má tendence ti dirigovat život a je tak děsně chytrý.
Dcera je tříletá, je pravda, že raději dělám větší úklid, když je ve školce, ať se mi tu nemotá 😁, ale odmala ví, že máma uklízí, aby byl pořádek. Svoje věci si uklízí sama, děsně bedlivě mě pozoruje, když uklízím a chce pomáhat. Kdybych měla uklízet, když není doma nebo spí, tak bych uklízela v šestinedělí a pak teď v září, když šla do školky.

cinam
30. lis 2020

Tyjo nejde přece dvouletému stát pořád za zadkem, potřebují být trochu samostatní 😊 já uklízím většinou s ním a vařím také, on rád pomáhá (sice to pak trvá vše déle, ale myslím, že se mu tyto dovednosti neztratí). Jsou mu čerstvě dva a už dlouho ho můžu nechat na chalupě samotného v místnosti s kamnama, nebo si sám jde hrát nahoru do patra a pak zase přijde za mnou. Každá máma jistě zná své dítě a ví, co zvládne a před čím ho naopak chránit, když se potřebuje na chvíli vzdálit 😊

veruuu_kubesovic
1. pro 2020

Proč bys měla dětem stát za zadkem???
Mám 2 děti, starší 6letá dcera má vývojovou dysfázii, k tomu v létě onemocněla cukrovkou, mladší 2,5letý syn je prostě torpédo, i přesto zvládám uklízet, vařit a vše co je zapotřebí 🙂 nějak nechápu proč by si děti nezvládli na chvilku hrát když už jsou větší? přece úklid netrvá půl dne, že bych se jim nemohla cca půl hoďky věnovat...

westie
1. pro 2020

Budu za exota, ale mam to stejne jako tvuj pritel - deti nenechavam samotne v jinem pokoji. Vzdy jsem s nimi ve stejne mistnosti, ale i tak zvladam uklizet i varit. Dcera (1 a ctvrt roku) je zvykla si hrat sama, vasto mi pri uklizeni pomaha, vari se mnou v kuchyni (v ucici vezi). A to, ze jsem ve stejne mistnosti opravdu neznamena, ze jsem ji porad za zadkem. Ale s jejim temperamentem vim, ze kdybych ji nechala chvili bez dozoru, vleze snad i na lustr. A kdyz je to pro pritele tak zasadni, dokaze ti vyjit vstric, ze syna pohlida nebo vyrazne pomuze s uklidem?

autor
3. pro 2020

Holky děkuji všem za vaše reakce a názory máte stejně jako já.uz jsem mu to i řekla rázněji,ale stejně to nepomohlo dnes to vygradovalo když jsem šla s dětmi na 1,5 h.odpoledne ven se projít.a bylo zle,že budou akorad nemocný a že je pak jeho mama nemůže hlídat aby neomarodila taky.malej pak ještě šel sám za dcerou do koupelny a hned že roce nejdu za ním .no nesla jsem.a zase volání mamince ať mi laskavě přijde říct jak blbe se chovám.poprvy co spolu jsme mi jeho máma něco říkala,ale spíš tak ať si to v klidu vyrikame a nehadame se.bxla v klidu jen on na ni pořád ať mi to řekne jak se chovám jaká jsem atd.a ona nic.me tak přijde,že se snaží rozkazovat i máme jeho.pak se oba sebrali s odešli a zě neví kdy se vrátí...je mi to fuk...už koukám po podnájmech protože vidím že tohle nemá cenu on mi chce rozkazovat kdy co mam já dělat ale já nejsem žádnej pes co bude poslouchat.

llluckaaa
3. pro 2020

Jako promiň, ale máš fakt doma hňupa 😨 Aby na tebe takhle donášel tchýni a naváděl ji proti tobě, to bych teda nezkousla. Máma jsi ty, tak to dělej, jak si myslíš, že je to správné. Však už máš druhé dítě, sama máš už zkušenosti s výchovou.
A naopak já si na rozdíl od tvé přítele myslím, že úklid by se měl dělat s dětmi, a když usnou, tak by měla jejich máma odpočívat, a když přijde domů tatínek, tak by měla maminka někam vypadnout, nechat tatínka užívat si dítěte o samotě bez partnerky za zadkem, a sobě dát příležitost přijít na jiné myšlenky, potkat přátele nebo jít dělat, co ji baví.

prejeta_zaba
3. pro 2020

No tak, kdo by si neuklidnil a neudělal všechno v klidu bez dětí, že. 😂 Takže otloukat mi tohle chlap o hlavu, asi by je příchodem z práce tím pádem dostal na starost a já bych si šla v klidu vysávat. Ono by ho to velice rychle přešlo. 😁 I to volání mamince. Kolik pak mu je, že nemá soudný názor a neumí si ho vyargumentovat? Jestli jediný důvod je, že to řekla maminka, tak ať si táhne k ní. 😁 Děti mi normálně odmala chodí po domě, samozřejmě máme rozumně zabezpečené nože, sklo, elektroniku, okna a podobné nebezpečí, ale nikdy jsme ani neorganizovali žádné ohrádky, chrániče rohů apod. Podle mě je to akorát na škodu, dítě stejně vždycky spadne tam, kde chránič zrovna není. 🤦 A pro poštu nebo pověsit prádlo si klidně zajdu, stejně mám dítě za vteřinu zase přilepené na noze, takže proč by ne. 🤷‍♀️ Základem je dětem se věnovat, chodit s nimi ven a hrát, ale že bys nemohla odejít ani na záchod nebo k pračce, tak to jako asi těžko, nejsi vězeň. 🙄