Ahoj, vedli jsme včera s babičkou diskuzi o tom, zda je silnější káva udělaná ze stejného množství instantní nebo zrnkové kávy. Neměli jsme možnost srovnání, tak se zkusím zeptat zde. Měla jsem vždycky za to, že instantní je silnější, a proto dávám do hrnku 1 lžičku. Zrnkové kávy dávám 1,5 lžičky na hrnek. Nemá někdo prosím nějaké info, jak to teda je?
Pokud děláš turka, je silnější zrnková - čím dýl se luhuje ve vodě, tím víc se uvolní kofeinu. Pokud bys dělala espresso, bude mít pravděpodobně víc kofeinu instantní (i u espressa čím dýl protéká voda, tím víc kofeinu)
Ja jsem kdysi cetla ze ze zrnkove kavy se kofein uvolnuje po cca 11 vterinach prokapavani, takze male kafe ristreto ktere se prekapava nejkratsi dobu ma kofeinu nejmin a velke lungo kde nechas prekapavat dyl ma kofeinu nejvic. Instantni bude mit kofeinu vzdy stejne.
Ahojky, kávu prodavám a obsah kofeinu se odvíjí od druhu kávovníku, přičemž arabika má kofeinu míň než robusta, instatní arabika se ale moc nedělá, většinou je to směs nebo robusta, takže podle mě je zrnková arabika rozhodně lepší. A turek je úplně to nejhorší, co můžeš s kávou udělat, jelikož i trochu tý sedliny vypiješ a dost to dráždí žaludek, lepší je koupit si z Ikei za 150,- french press a nechat si ji někde namlýt na hrubo, když si jí tam pak dáš méně, tak bude i slabší 🙂
Instantni je slabsi. To videlo kavovej bob z rychliku
@kattyd to neni pravda. Ristretto ma kofeinu na mnozstvi ml nejvic. Davka je vzdy stejna, rozdil je ve velikosti salku a mnozstvi vody. Zalezi i na tlaku v kavovaru, nahrati kavovaru a kave. Nevim kdo vam vasi teorii rekl, staci trochu guglit a logicky uvazovat
https://www.piccoloneexistuje.cz/ Doporučuji všem nastudovat tyto stránky 😉
@makronka222 na množství ml možná, ale pokud se z jedné dávky kávy udělá 50ml espressa nebo 200 ml espressa, tak více kofeinu je v té 200 ml kávě 😉
@makronka222 logicky kdyz ze stejneho mnozstvi kavy udelam ristreto, ktere proteka kavovarem kratsi dobu tak kofeinu tam bude min nez kdyz ze stejne davky kavy udelam espresso nebo lungo ktere proteka kavovarem delsi dobu, vyluhuje se tam kofeinu vic. Predpokladam stejny kavovar ze stejnym tlakem, nahratim pri vyrobe obou kav. Googlila jsem a nasla nekolik clanku co toto potvrzuji. Nejslabsi kafe je tedy ideal udelat si ristreto a dolit horkou vodou do pozadovaneho objemu hrnku. Prikladam odkaz kde je v spodni casti clanku i vycisleni mnozstvi kofeinu v ruznych kavach, tech clanku jsem nasla nekolik. https://fresh.iprima.cz/jak-na-to/ktera-kava-ob... Tak prosim nezpochybnuj me logicke uvazovani. Kazdy ma pravo na nazor, me se zas tva teorie nezda ale nebudu te proto hned urazet
Zrnková je silnější, než instantní, proto já když si dělám kafčo, tak ze zrnkové lžičku a chlup a když instantní, tak skoro tři lžičky (dvě a chloupek) 🙂
Co se týče obsahu kofeinu, je slabší instantní. Zdroj už nemám, ale zkoumala jsem to kdysi kvůli těhotenství.