Hydroxid vápenatý (nebo sodný) v zubu, máte zkušenost?

buldok
18. pro 2012

Ahoj maminky a snažilky. Prosím o radu, samozřejmě plně chápu, že nejste lékařky, ale jde mi o Vaše zkušenosti. Před více jak dvěma měsíci mne začal bolet zub, jela jsem na pohotovost do Brna, kde mi ho vyvrtali, ale nevyčistili, že mám jít druhý den ke svému zubaři. Když jsem k němu přišla, nevěřil, že jsem měla oteklou tvář a že ten zub bolel, prý je ok, ale protože byla paní doktorka provrtaná až na nervy, tak nervy vytrhal a kanálky pročistil. Od té doby zub otevřený bez jakékoliv vložky, každý týden mám přijet, pan doktor kanálky protáhne jehličkama, aby v nich nebyl nějaký borčus a zase mne pošle domů. Nyní se mi po roce a půl podařilo, že mám jet na vytáhnutí jedné krční uzliny a následné poslání na histologii (rok a půl trpím na otoky krčních uzlin a jejich velkou bolestivost bez toho, aniž by doktoři přišli na příčinu) a bylo mi řečeno, že musím mít zdravé zuby, ať mi to dá zubař rychle do pořádku. Inu jela jsem dnes k zubaři a řekla mu to. On se naštval, že mu prý dávám nůž na krk a že on to nemůže nijak uspíšit, že se zub snaží léčit, že není řezník. Nakonec mi vysvětlil co jde se zubem dál dělat (volby jsou: nějaká vatička napuštěná dezinfekčními látkami do kořenů a zaplombovat, nebo hydroxid vápenatý (nebo sodný? Teď si nejsem jistá) jako vložka a zaplombovat.). Prý mi dá hydroxid, protože je to rychlejší, ale vyděsil mne. Prý to bude otřesně bolet, když to tři dny vydržím, tak už bude zub ok. Když to nevydržím, bude muset zub vytrhnout, protože ten hydroxid už prý nejde vyndat. Mám tedy přijít v lednu a on mi to tam nacpe. Tak a teď ten dotaz: Máte s tím hydroxidem někdo zkušenost??? Opravdu to tak strašlivě bolí?

ined77
18. pro 2012

určitě poradí @jasekd nebo @leiladelly 😉

buldok
autor
18. pro 2012

@ined77 Díky.

jasekd
18. pro 2012

@buldok IP

buldok
autor
19. pro 2012

@jasekd Děkuji 🙂

maja2021
7. zář 2023

@jasekd Ahoj, mohla by jsi taky poradit? Ty jsi z oboru stomatologie? Včera mi zubařka vyvrtala 7, protože nereagovala na chlad. Nalezeny tři kanálky, vyčištěny, vytáhlé nervy, dáná hojivá vložka a zub provizorně zadělán. Ale od včera, kdy pominula anestezie trpím velkou bolestí. Je u toho hydroxidu bolest opravdu normální, jak se tě ptala slečna nahoře? Opravdu po 3 dnech přejde?

jasekd
7. zář 2023

@maja2021 bolet to muze a stava se to. Pravidlem to neni. Vzhledem k blizicimu se vikendu bych zitra vyhledala sveho zubare, aby to zkontroloval, event. znovu proplachnul, vycistil.... Neni pravidlo, ze po hydroxidu to musi bolet.

maja2021
7. zář 2023

@jasekd dobře, děkuji moc za radu 🙂