Hubnutí u dětí. Co vaříte?

19. čer 2024

Ahoj maminky, je tady hodně diskuzí na téma hubnutí nás dospělých, ale žádná o redukci hmotnosti u dětí. Tak jsem se chtěla zeptat vás, kterých se to týká a máte děti, kterým chutná a které už nějaké to kilo navíc/obezitu mají, jak se vám daří s tím bojovat, věčně zakazovat pamlsky? teď přes léto jsou boj např. zmrzliny… Co vaříte? Já mám 2 děti a každé je jiné, jeden hubeňour, druhý má hodně rád jídlo a nějaká kila navíc už bohužel má, ale neregulovat to, je na tom daleko hůř (já v jeho věku byla ještě tlustší, zhubla jsem až v pubertě, ale jsem “věčná dietářka”, teď jsem jakž takž v normě, jen mám břicho, ale snažím se ho shodit). Nějaký “režim” se snažíme držet už dlouho, ale samozřejmě prohřešky jsou a není jich málo, hlavně mlsky u kamarádů, odměny ve škole, u babiček apod., takže se zatím daří spíše nenabírat, než něco shodit. A chtěla bych právě přes léto (kdy nebudou školní obědy, které jim teda stejně nechutnají a většinou chodí ze školy hladoví) na tom trochu zapracovat. Nepít limonády jsem mu vysvětlila, to už nějak pobral, naštěstí s vodou je v pohodě, ty limo pil spíš na chuť, ale už chápe, že ne. Sladkosti jsme taky teď zkrouhli, to mu až tak neva, když doma nic není, zatím jsem mu povolila 1 zmrzku denně, jinak žádné mňamky. Pohyb nějaký má, ale samozřejmě prostor pro zlepšení by byl vždy. Je to šíleně složité i vzhledem k druhému dítěti, tam se samozřejmě snažím o úplně stejně principy, protože nejde jen o tloušťku, ale nějaké zdravé stravovací navyky. Jinak my rodiče to samozřejmě dodržujeme také. Podařilo se tady někomu z vás, že mu školní dítko dodržováním jídelníčku + pohybem zhublo? Budu moc ráda za jakékoli zkušenosti. Díky moc!

sarihy
19. čer 2024

Já jsem věčný dietář, teď se mi podařilo shodit skoro 35 kg, ale i tak bych si na nastavování hubnutí u dítěte netroufla, tam to je jiné, dítě není malý dospělý, to je zakladní pravidlo, takže já bych na tvém místě oslovila nějakého skutečného odborníka, aby pomohl, abys nenapáchala v dobré víře víc škody než užitku. Vím, že takhle tvůj dotaz nezní, ale já bych to fakt udělala takhle. Moje holky hodně sportují, takže u nich naopak hlídám z povzdálí, aby jedly dost, snažím se o vyváženost atd., ale při hubnutí bych fakt byla obezřetná. Ale tedy smekám, že to řešíš a řešit chceš, spousta rodičů to svede na genetiku a je to. Je super, že si uvědomuješ i podle sebe samotné, že by bylo fajn s tím pohnout. Držím palce.

prejeta_zaba
19. čer 2024

Přidat bílkoviny, velmi skrouhnout sacharidy (ideálně nemít doma sladkosti vůbec) pečivo a těstoviny do jídelníčku zařazovat velmi málo. Přidat pohyb a klidně jednu nějakou zmrzlinu nebo odměnu denně nechat. Chce to všechno přirozeně, jist celá rodina stejně, hýbat se s radostí, nic nezakazovat, ale prostě nahradit tak, aby to pro dítě bylo lákavé, ne, aby cítilo zákaz...Bacha taky na velikosti porci a na smysluplnost jídla - aby dítě nejedlo samé smažené a tučné nesmysly (Lipánky, ruzne dresinky atd)

sarihy
19. čer 2024

@prejeta_zaba Jenže ty bílkoviny taky nejsou sranda, tam zase přebytek zatíží ledviny... A skrouhnout sacharidy, to je taky blbost, sacharidy jsou potřeba taky, takhle obecně to říct je cesta do pekel. Já bych s těmi radami byla opatrná.

alubif
19. čer 2024

To co spaluje tuky jsou svaly, takže pohyb pohyb pohyb , vytvořit nějakou svalovou hmotu, takže kolo, koloběžka, brusle, dlouhá procházka. Po prázdninách nekompromisně pohybový kroužek aspoň dvakrát týdně - fotbal, hokejSamozřejmě zdravá strava v režimu celá rodina, nejen děti. On to pak nebude chápat, proč. Se musí cpat zeleninou zatímco tatínek do sebe tlačí klobásu s hořčicí... Pak existují různé ozdravné hubnoucí pobyty pro děti s nadváhou. Popravdě začala bych řešit s dětským obezitologem a ne jen sama doma.

l_
19. čer 2024

Neporadim.. ale treba k tem zmrzlinam, delam domaci.. ciste jen ovoce, nebo ovoce s jogurtem.. jogurty ted hodne bile, k tomu ovoce.. k snidani mug cake nebo zdravy livanecky z vlocek... V peceni ubiram cukr vsude a snazim se hledat zdravejsi varianty, ale tady se teprv hledam.. cokolada doma 60% +..

Sladky od rodiny se mi povedlo vicemene prevest na zdravejsi varianty (ovocne pasky apod), bohuzel mikulas a hlavne velikonoce nam hrave pokryjou cely rok 🤦🏻‍♀️ a to to rozdavam.. no a u otce se jede jen nezdrave jidlo a sladke (taky ji upozornuju, ze po vikendu u nej ma pupicek)..

Jinak dcera je hubena a hyper, ale snazim se krotit to sladke, protoze u otce toho sni vagon a casem to videt bude.. a ja rada mlsam a videt to je, takze to zdravejsi mi vaaaaazne neuskodi..

jeyre
19. čer 2024

Řešila bych to s odborníkem. Moje dcera má nadváhu a třeba nějaké mlsky povolené máme, ale ne každý den a musí se s nimi počítat v rámci jídelníčku. Doktorka nám poradila zmrzlinu např. domácí ovocný sorbet. Nějaké buchty nebo muffiny podávat s mlékem s tím, že je to prostě jedno plnohodnotné jídlo. Jako musím říct, že ty hory sladkosti, co přinese ze školy, mě už vytáčejí. Mám s dcerou domluvu, že to donese domů, kde na to má krabičku a z té si může vzít jen když jí to dovolím. Ale jsem opravdu ráda, že to slyší i od někoho jiného (doktorky) a ne jen že já jí nechci dopřát, navíc nám poradila spoustu věcí co mě by ani nenapadlo.

prejeta_zaba
19. čer 2024

@sarihy No předpokládám, že jde o dítě školního věku, jestli má nadváhu, to už klidně může mít míry drobného dospělého, což je u kalorickeho prijmu rovnocenné - to bys musela mít tak petinasobek příjmu bílkovin (což je tak 20 tvarohů denně), aby to zatizilo ledviny...sacharidy potřebné jsou, ale splní ti to porce přílohy denně, což skoro všichni překračují, kor pokud chce jist o sladké, tak to není potřeba na tom nějak lpět. Stačí si to chvíli zadávat do kalorickych tabulek, člověk na to razdva přijde, netřeba v tom hledat vědu. 😉

fyii
19. čer 2024

ja mam holcicku s hormonalni lecbou, takze resime vsechno, tlusta teda neni, ale narazove mi pribrala o 2 kg, coz je spatne, ale mela stale podvahu, takze v pohode. Doktorka mi rekla, ze sladky vynechat a vymenit bonbony za susene ovoce mrazem- dostava sladky malo a vyjmecne, ale i tak.
to ovoce susene mrazem jim chutna snad vic nez ty bonbony, takze par kousku dobry. Kupovat potraviny na max 2 dny dopredu, neni v lednici nesni dva jogurty, ale jeden.. a tak.. hlidat velikost porci, to je dulezite. Pit pouze neslazene napoje - caje a vodu . Ovoce rikala, ze muze v normalnim mnozstvi to je prirodni cukr, spis jde o ty doslazovane veci. Detem jsem to vysvetlila a jsou docela v pohode, horsi to bylo s babickou, ze misto bonbonu at koupi ovoce..ale pomalu ji to dochazi. Nejhorsi co rikala, ze rodice, babicky reknou dite z toho vyroste.. malo kdo a proto jsou plne ordinace deti s obezitou a cukrovkou..

pinkninja
19. čer 2024

Volila bych také cestu odbornika…, který to umí s detmi. Kvuli autoritě, vysvetleni. Clovek/rodic nema pocit, ze je na to sam. A u ditete, v dobe růstu, bych si netroufala menit jidelnicek. Aby to nebylo vic škody než užitku, zaseknute dite a zkratka marna snaha. Idealni by bylo, aby dite zmenilo svůj zivotni styl jednou provždy. Nebudeme si nic nalhavat, malokdo se “vyžral” v dospělosti ze dne na den. Většinou ma tloušťka kořeny v detstvi.

leslieth
19. čer 2024

Dobrý den, zkuste aplikaci kalorické tabulky. Ukáže vám to, kolik by měl cca syn jist. Ale obecně bych řekla, že by stačilo si rozdělit talíř na části, na jednu dát maso, na druhou přílohu a na jednu celou půlku zeleninu. Určitě bych se se synem domluvila, že bude mít třeba donut, ale k tomu si vezme např odtučněný tvaroh. Když bude chtít brambůrky, dala bych malou misku. Nebránila bych mu v žádném jídle, ale s rozumem. Jelikož co mu zakážete vy, si stejně tajně vyhledá jinde.

llluckaaa
19. čer 2024

Ahoj, nepíšeš, kolik je dětem a kde se nachází v percentilech, co říkal pediatr a nebo proč si myslíš, že má syn problém a měl by zhubnout, nebo jak aktuálně vypadá váš jídelníček, takže těžko vám něco konkrétního radit. Jak to ale popisuješ, přijde mi, že jste to vzali za správný konec. Změnou prochází celá rodina a zaměřili jste se hromadně na zdravější stravu. Je super, že jste zrušili slazené nápoje. Co bych ti doporučila je se ještě víc zaměřit na kvalitní stravu a ideálně omezit průmyslově vyráběné sladké výrobky (protože kromě toho, že jsou sladké, bývají zpravidla vyrobené z těch nejhorší tuků). Zaměř se na to, ať máte v každém jídle dostatek zeleniny, přiměřeně přílohy a nějaké spíše méně tučné maso, sýr nebo vejce. Když se budete chtít odměnit sladkým, upeč něco sladkého doma. Existuje určitě plno receptů typu tvarožník, muffiny, perník, bublanina s ovocem, lívance, kde se do základu nedává tuk a můžeš použít i kvalitnější druhy mouky než je pšeničná bílá (recepty bohužel nedodám, páč jsem o ně bohužel přišla). Za sebe nedoporučuji minimalizovat příjem příloh - jednak při zvýšeném příjmu bílkovin, které jsou využívány jako zdroj energie, jsou při metabolismu zatěžovány ledviny, vzniká větší množství odpadní látek, okyseluje se vnitřní prostředí a hůř se vstřebávají některé minerály, současně s omezením příloh dochází i ke snížení příjmu rozpustné vlákniny. Zkuste se všichni více rozpohybovat, ať už nějakým společným sportem, výlety ap. Na svačiny si s sebou neberte tatranky, ale třeba jabko nebo nakrájenou mrkev.
A odpověď na poslední otázku - pár školních dítek mé rady ohledně stravovacích a pohybových návyků vyvedlo z nadváhy. Nejednalo se ale o hubnutí, nýbrž o zpomalení přibírání a změnu postavy.

kackabis
19. čer 2024

Hele, hlavně to dělej nenápadně. Rozhodně se vyhnout řečem typu: ,,hele, tohle už bys neměl. Tohle ne, koukni se jak vypadáš, když budeš tihle jíst budeš (...) atd." Ani v přítomnosti dítěte nemluv negativně o tom jak vypadá. Moji rodiče mi tímhle zadělali na krásnou poruchu příjmu potravy v pozdějším věku, na dvouleté psychoterapii jsme to rozlouskli. A to jsem byla jako dítě silnější jen v cca 4letech a potom zase až ve 12. Kolem té puberty jsem nebyla hubeňour ale ani tlustá, prostě taková normálka, ale v hlavě už byl červ zavrtaný dost hluboko. Moje sestra je jak modelka celý život. Není to snadné ani pro to dítě, věř mi.
Motivovat hlavně tím, že tento režim stravování držíte všichni, celá rodina. I manžel a i tvé hubené dítě. Nesnižovat okatě jídlo, jen přidávat víc zeleniny (jasně, můžeš si dát dva rohlíky se šunkou. Ale ochutnej k tomu i papriku a okurek) během dne nabízet třeba melouny, nakrájené jablko, na stole mít borůvky na zobání (nebudou pak tendence hledat něco dobrého) ale HLAVNĚ přidávat pohybu. Výlety, výšlapy, projížďky na kole, plavání, trampolíny, průlezky, skákací boty, laser game... Fantazii se meze nekladou. 🙂

mia5344
20. čer 2024

Já bych zkrouhla sladké a přidala pohyb. Každý den venku, procházky, kolo, brusle, koloběžka.... A od září pohybový kroužek monimLns dvakrát týdně plus být aktivní o víkendu. To ale musíš nastavit ty.... Jinak na jídlo bych nijak zasadne nesáhla, je to dítě je ve vývinu a růstu a potřebuje vše. Jen bych omezila klasický těžké české jídla

mia5344
20. čer 2024

Je se připrav že to bude těžké. Pokud je to školní dítě a nechala jsi to zajít až do stavu vyšší nsdvshy/obezity bude těžké nastavit to tak, aby dítě chtělo. To je vlastně nejdůležitější, změny musí chtít udělat dítě(ve stravování a hlavně pohybu). U nas děti mají cca od čtyř let několik pohybových kroužku právě kvůli návyků a hlavně ženská linie v naší rodině je oblejších tvaru (mám dvě dcery) a chtela jsem to od malá podchytit než pak řešit následky jako ty

sarihy
20. čer 2024

@mia5344 Jenže ono to není jen o pohybu, takže tohle je rada taková ne úplně ideální. I sportovní dítě může mít nadváhu. Já ji měla, a to i přesto, že jsem od 3.třídy hrála závodně házenou, od 14L trénink každý den, celkově sportovní rodinam,a i přesto jsem měla problém s váhou, protože to prostě nebylo o nedostatku pohybu, ale o špatném jídle a chybách ve stravování. Váha je z 80 % o správném jídle, pohyb zbytek.

sarihy
20. čer 2024

@prejeta_zaba Omezit tak moc sacharidy, to je cesta do pekel...chce to vyváženost, u dětí tím spíš. Já bych se fakt těch obecných rad, co se hodí pro dospělé, zdržela, protože dítě opravdu není malý dospělý, tam je potřeba na to jít úplně jinak. KT jsou fajn, ale zase - u dítěte je to opravdu ošemetné, ta skladba jídelníčku musí být u nich jinačí.

mia5344
20. čer 2024

@sarihy a za mě stačí dítěti omezit tučné jídlo a sladkosti, přidat pohyb ... Nějaké cíleně "hubnutí" už se pak řeší u doktora když ten základní krok nezabere. Nicméně pokud dítěti nastavis příkazy a zákazy a dítě s tím nebude v pohodě vsadím boty že bude jíst blbosti všude jinde než doma. Puberta je pak něco jiného tam fungují i hormony a tam už je to zase o něčem jiném...

gdpr
20. čer 2024

Chudnutie nie je len o zdravej strave bez sladkosti a tak chudnutie resp. Zdravý životný štýl je o rovnováhe 🤷🏻‍♀️ určite len zakazovanie nepomôže je potrebné zvýšiť kalorický výdaj a znížiť príjem ak dieťa aj každý deň bude mať 1 sladkosť a bude mať dostatok pohybu tak nebude priberať je to jednoduché 🤣🤷🏻‍♀️

prejeta_zaba
20. čer 2024

Občas i stačí dát si pozor, jak člověk vaří, aby se zbytečně nezahušťovalo moukou, nepřidávalo do všeho dvojnásobek cukru nebo tuku...jenom obyčejné nalití smetany do omáčky ti najednou udělá z jídla násobný příjem kalorií...místo slazených jogurtů ušlehat tvaroh s ovocem (pokud dítě nejí ovoce, tak třeba s trochou hořké čokolády), místo taveneho sýra kupovat žervé...jak tu někdo psal o nahrazení sladkostí sušenými ovocnymi plátky atd., na to asi trochu bacha. Ono to ovoce sice kromě cukru obsahuje i vitamíny a vlákninu, ale stále toho nemůže člověk snist balík na posezení, taky pár kostiček stačí. (To já osobně si radši dám normální ovoce nebo sladkost, než nějaké sušené cosi, ale každého volba).

martinka0209
21. čer 2024

Tak místo sladkosti,bych dávala zdravější například sušené ovoce,domácí nanuky bez cukru, ovocné šneky, ovocné kapsičky bez cukru,hodně ovoce a zeleniny,menší přílohy a přidat více zeleniny,hodně pohybu

petrasipkova1
21. čer 2024

nevím jak velká je nadváha u dítěte, pokud velká řešila bych s obezitologem. Pokud tak nějak v normě, zařadila bych každý den pohyb, kolo, hřiště, bazén, túry do hor, do lesa, hlavně nesedět doma a stravu upravila tak aby to bylo snesitelné, takže nic průmyslově zpracovaného, teď v létě je to super, uděláš nanuky - ovoce, jogurt nebo tvaroh, nic víc není třeba. Ovoce s tvarohem, upéct tvarohové muffiny s ovocem, jíst maso příloha, přiměřené množství, vývary, pokud má chuť na něco sladkého, tak si děláme domácí limonády - vymačkáme do vody citron, limetu, pomeranč, maliny, nebo se dá udělat smoothie a to naředit, máta, led, brčko do toho.... pro naše děti je to atraktivní, už si to vyrábí sami. K svačině různé zeleninové placičky, zelenina v páře, šunka, sýry, ořechy.... myslím, že většina lidí ve skutečnosti ví co je zdravé a jak má jíst, jen chutě na ty prasárničky jsou silnější. Každopádně u dětí dělá hodně pohyb. Naše děti jsou milovníci sladkého, malý je jak lunt, tak toho omezujeme jen lehce, dcera to vyvažuje sportováním.

adelisss
21. čer 2024

Souhlasím, jak tu některé holky píšou, že diety pro dospělé by se neměly používat na děti. Myslím, že cíl by měl být nepřibírat rychle - než vyloženě hubnout. Děti rostou, tak přibírání je přirozené. Jen by to nemělo být moc rychle. Jsou i nutriční poradny a dietní sestry, které se specializují na děti. Návštěvu takové poradny může doporučit i praktický lékař. Jedno dítě z rodiny tam chodilo. Radši bych dítě svěřila do rukou odborníka, než ho trápit dietami pro dospělé.
Spoustu rad tu zaznělo (třeba ubrat na přílohách, zbytečně nezahušťovat moukou...). Taky bych si dala pozor na skryté cukry ve zdánlivě zdravých potravinách - různé cereálie a müsli. Teď v létě bych zkusila vařit nějakou lehčí středomořskou kuchyni třeba.

autor
21. čer 2024

Ahoj, díky všem za odpovědi, postupně pročítám a odpovím hromadně. Syn skutečně nadváhu má (je mezi 90.-97. percentilem podle dětských tabulek, což odpovídá nadváze, má 10 let), s naší pediatričkou to řešíme při prevencích, úplně na obezitologii nás zatím neposlala, ale určitě doporučuje tu stravu hlídat. Ty obecné zásady, co píšete, znám a snažíme se je dodržovat, ale spíš je problém uhlídat to, když syn není doma, hodně se navštěvuje s kamarády, nemám přehled co uzobne ve škole, manžel zatím až tak důsledný není (ale to vypiluju), babičky vůbec, ale to je jen jednou za čas.

Stran zdravotního rizika, určitě bych mu neomezovala zdravé jídlo (toho ani on sám výrazně nad doporučenou porci nesní, spíš pak chce ty blbinky), ani mu nedávám nevhodné potraviny “na hubnutí” např. nízkotučné výrobky, umělá sladidla, v životě bych nenasazovala nějakou drastickou dietu, takže myslím, že úplně riziko, že by neměl dost živin, je minimální (a možná je i větší u dětí, které jsou třeba hubené, ale jsou živy jen na sladkostech, brambůrkách apod., protože rodiče jídelníček neřeší). Ale obezitologii se úplně nebráním, možná by to bylo fajn i z hlediska tipů, jak se synem pracovat z psychologického hlediska, aby i on sám si tu stravu hlídal, když matka není poblíž😀. Jen zatím vůbec nemám představu, jak je ten obor vytížený a jaká je čekačka. Třeba nás objednají stejnak až za rok. Zkusím se kdyžtak domluvit s naší pediatričkou, co by doporučila.

mia5344
21. čer 2024

No a jak to máte s pohybem?

autor
22. čer 2024

@mia5344 jo, to jsem zapomněla napsat, kroužky má 3 za týden a všechny sportovní včetně plavání, kromě toho se snažíme o víkendu 1x na výlet, kde nachodíme různě (někdy 5 km, někdy 9 km, delší trasy by mě už děti sežraly😀). A. Pak během pracovního týdne se snažíme aspoň 2-3 procházky cca 2-3 km u nás po obci. Pak má pohyb na zahradě, občas vytáhnou s klukama kolo, brusle nebo koloběžku…