Holky, co nejste vdané, jaké příjmení jste daly mimču?

safarikovag
21. čer 2016

Holky, co nejste vdané, jaké příjmení jste daly mimču? Na mě se totiž třeba v práci koukali jako na exota, když jsem řekla, že chci, aby se malá jmenovala po mě. Že prý stejně vyměknu. Ale to neplánuju. Jako beru to tak, že jsme na to měli 9 měsíců, abysme se vzali a nechci, aby se moje dítě jmenovalo jinak, než já. Možná jsem staromódní, ale nechci dát hned jméno po chlapovi jen proto, že se to v dnešní době tak dělá. Je tu taky nějaká taková maminka?

lenbela
21. čer 2016

Já osobně toto řešit nemusela, ale kamarádka také nechala dětem dát své příjmení. Když se po několika letech vzali, přijali všichni příjmení tatínka.

kimh
21. čer 2016

První syn se jmenuje po tatinkoj, ale až budeme mit druhe take planuji aby dite melo moje přijmeni, měl dost času si mě vzit, neudělal to tak jedno bude mit jeho přijmeni a jedno moje.

blecha94
21. čer 2016

@safarikovag Sestřenice nechala dceři její píjmení. Chlap se vyjádřil, že se ženit znovu nebude (už je jednou rozvedený), tak mu oznámila, že OK, ale děti budou mít její jméno. Přijde mi to logické, když se něco podělá, děti většinou zůstávají s mámou. Já bych to udělala stejně. 😉

puresin
21. čer 2016

@safarikovag Tenhle nazor slysim nahlas poprve a moc se mi libi. Taky nevidim duvod, proc by se deti mely jmenovat jinak nez matka, ktera je porodila, kdyz se otec nema ke svatbe. Jedine kdyby nahodou v budoucnu doslo k rozchodu, tak se treba vyzivne resi snadneji, ale tomu nerozumim, to spis resi zapsani otce v rodnem liste.. Kazdopadne tleskam. 🙂

yelowangel
21. čer 2016

Já jsem nechala příjmení po partnerovi protože to beru tak že je to prostě jeho táta a chci aby se to vědělo. Ale úplně tě chápu taky jsem zvažovala jestli se nebude jmenovat po mě. Má to pak svý výhody, u doktorů automaticky předpokládají že se jmenujete stejně a sestry občas divně koukaj, stejně tak na úřadech, a dokážu si představit co to bude až bude ve školce. Já jsem si to srovnala jinak než ty, ale nevím proč by se mimčo nemohlo jmenovat jako ty, zvlášť pokud se neplánujete hned tak vzít. A pak jde příjmení změnit. Blbý je jenom to že tím pádem nebude tatínek v rodným listě, budeš samoživitelka a pokud by se mu něco stalo (tím nechci říct nic špatnýho tak to prostě je a byl to jeden z důvodů proč jsem se rozhodla pro příjmení po otci) nedostane to malé sirotčí důchod. Ale tak to všechno máš jistě zjištěný

suzanna123
21. čer 2016

doporučuji! Moje děti se jmenují po mém muži, takže mě všude oslovují jeho příjmením nebo musím vysvětlovat, čí jsem máma. Akorát, že já mám ke svému příjmení trochu averzi, takže bych stejně nechtěla, aby se tak děti jmenovaly :-/

myjusiatko
21. čer 2016

@yelowangel to je pekna blbina. 🙂 Samozrejme, ze v rodnem liste otec bude i kdyz dite bude mit jmeno po matce.

safarikovag
autor
21. čer 2016

No my samozrejme planujeme jit na matriku, bude v rodnym liste jako otec, to bez debat. Jen chci, aby se jmenovala stejne, jako ja...

zmrz_lina
21. čer 2016

Kdybych nebyla vdaná a čekali jsme miminko, tak bude mít jednoznačně moje příjmení. Nevidím jediný důvod, proč bych se já měla jmenovat jinak než moje děti, když k lékaři a všude je doprovázím já, ne muž. Mně by vadilo jmenovat se jinak než moje dítě. A pokud otce zapíšeš do RL, pak neplatí nic z toho, co psala @yelowangel (a když ho zapíšeš, nejmenuje se automaticky jako on, to je na domluvě)

yelowangel
21. čer 2016

@myjusiatko tak to slyším poprví protože když jsme byli podepisovat před rokem papír na matrice bylo mě řečeno že pokud je otec v rodným listě jmenuje se automaticky po něm. Tak třeba se to od ty doby změnilo a nebo ta ženská kecala.

rychle
21. čer 2016

@safarikovag jsem jen pro! Taky bych to neudělala dát jméno po otci! Když jsem čekala dceru, tak jsem na tom trvala, buď bude po mě nebo všichni stejně! Nakonec jsme se vzali. A taky máme Sárinku 😀

zmrz_lina
21. čer 2016

@yelowangel nic se nezměnilo. Domluva ohledně příjmení je na partnerech, i když je otec v RL, nemusí se dítě jmenovat po něm 😉

suzanna123
21. čer 2016

@yelowangel to je blbost - vždyť se podepisuje papír o shodě na jménu

kajovaevicka
21. čer 2016

@kimh Děti stejného otce musí mít stejné příjmení... Takže pokud je první po otci, druhé bude muset být též... Leda bys prvnímu změnila příjmení na své (a to asi nebude zrovna snadné) a pak druhé pojmenovala taky po sobě.

kimh
21. čer 2016

@kajovaevicka Proč? Vždyt pujdeme na matriku a tam budeme vyplnovat stejny papir jako u prvního.

jamia
21. čer 2016

@yelowangel Ne, fakt se může jmenovat po matce a mít otce v RL, to to měla paní nějaké popletené 😝 Dokonce se můžeš vdát, nechat si svoje jméno a dítěti dát tvoje příjmení.

@safarikovag Mě si manžel "poslušně" vzal, když jsem otěhotněla, ale kdyby ne, taky bych nepřistoupila na jeho příjmení, a to z důvodů zde uvedených. Tchyni by možná ranila mrtvice, ale doktory, úřady, atd. budu s dětmi obíhat já.

petrajurinova
21. čer 2016

@yelowangel tak to paní matrikářka kecala, automaticky má dítě jméno jedině po manželovi matky. Jinak se na matrice podepisuje dohoda o jméně a příjmení dítěte a i když otec je v rodném listě, dítě může mít příjmení po svobodné matce. To platí už hodně hodně dlouho (desítky let) a určitě se to v posledním roce nezměnilo.

pecora
21. čer 2016

Mam syna a jmenuje se po me. A jsem za to moc rada 😉

aleks
21. čer 2016

@yelowangel - nechápu,proc by otec nebyl uveden v RL. To na příjmení nemá vliv. Dítě se prostě bude jmenovat po matce,ale otec bude v RL uveden. To jsou 2 odlišné věci.

aleks
21. čer 2016

@yelowangel - i další Vaše informace nejsou pravdivé. Rozlisujte příjmení a uvedení otce v RL, to jsou opravdu rozdílné veci

aleks
21. čer 2016

@yelowangel - no,tak to Vám matrikarka podala nepravdivou informací a tomu se tedy dost divím.....

lucinkaxxx
21. čer 2016

@yelowangel prijmeni nema se zapsanim otce v rodnem liste zadnou souvislost. To.co jsi.napsala je nesmysl.

kaca08
21. čer 2016

@kimh je to pravda, pokud budou mít obě deti uvedeného stejného otce, musi mít druhé dite stejne příjmení jako prvni. Take nam to na matrice říkali.

kimh
21. čer 2016

@kaca08 Aha tak snad si me do te doby vezme 😀 Ale vyhrožovat tim můžu, kdyz on to neví jak to je 🙂

lucinkaxxx
21. čer 2016

Jinak synove maji oba.moje prijmeni,musela jsem si to vybojovat,ale pokud nejsem vdana,nevidim duvod aby tomu bylo jinak. Nakonec jsem s nimi zustala sama,takze jsem rada ze to je tak jal to je.

aleks
21. čer 2016

@kajovaevicka - myslím si,ze tvrzení o stejném příjmení u stejného otce taky neplatí,protoze znám rodinu,kde jsou 4 děti. Dvě se jmenují po matce,dve po otci a všechny 4 mají v RL stejne rodiče......Rodiče nejsou sezdani

nunacek
21. čer 2016

@safarikovag Já porodila děti až po svatbě, takže máme všichni stejné příjmení, ale kdybych je porodila před svatbou, tak by měly moje příjmení. Nedala bych příjmení svým dětem jiné, než mám já.

koordinatorka_odboje
21. čer 2016

@safarikovag dobre delas a na ty v praci svykasli, ono tvuj zivot neziji.

zoyka
21. čer 2016

Dej příjmení, které se bude víc hodit ke jménu 😀 To je samozřejmě trochu nadsázka, ale prostě nechápu, proč se toto tak řeší? My taky nejsme manželé, dcera má příjmení po tatínkovi. Já si ho vážím a považuji ho za skvělého partnera i otce, i když není "ženící typ" a takové to "nechce si mě vzít, tak si dupnu a dítě se bude jmenovat po mně" mi už z dnešního pohledu přijde úsměvné (taky jsem to v těhotenství řešila). Za ty tři roky se vůbec nenaplnily obavy typu "budou to řešit ve školce a u doktora". Maximálně mě titulují cizím příjmením, nijak mě to neirituje, já vím, na koho mluví 😀 Mám svoje příjmení ráda, ale musím uznat, že dceři se ke jménu víc hodí to tatínkovo. Ona v necelých třech letech ví, jak se kdo v rodině jmenuje, a bere to jako samozřejmost. Prostě za ta léta u mě touha po společném příjmení pro všechny nějak vyšuměla a jsem spokojená, tak jak to máme 🙂 Ale samozřejmě to není návod pro každého. Amen 🙂

alikam
21. čer 2016

Já jsem přemýšlela až tak překombinovaně, že kdyby to náhodou nevyšlo (člověk fakt nikdy neví), tak pokud bych si našla někoho jiného a vdala se, dítě by s mým jménem by pak neneslo jméno nikoho z rodičů. Ale s otcem už mu společné zůstane..🙂 No ale ze zkušeností je to fakt zbytečný bordel, oslovují mě neustále jménem miminka a vysvětlovat pořád ke komu to patřím.. A berte mě s nadhledem, svatba je v plánu, takže bude společné 🙂