Hlučné sousedovo dítě

karolinacechova
Dnes v 00:04

Ahoj holky, prosím o radu. 🙂
Cca před 2 měsíci se do vedlejšího vchodu do bytu co s mým bytem sdili zed nastehovali noví nájemníci. Jejich syn (cca 12) má zrovna pokoj co sdílí zed s mým obyvákem. Syn evidentně hraje florbal a celé dny (krom všedních dní dopoledne) hraje V BYTĚ ve svém pokoji. Jsou to hrozné rany, odráží se to ode zdi a od nábytku a hrozně se to ozývá. Mám malý byt, takže se to ozývá v celém bytě. Jednou už mi fakt lezl na nervy tak jsem na něj zaťukala (jsem myslela, že třeba mu to dojde a přestane a nebudu to muset už řešit :D) a akorát zahulákal něco že na něj nemáme ťukat a naschvál začal totálně mlátit míčkem do zdi několik minut. Dělá to do deseti večer, to asi jde spát. Už mi z toho začíná hrabat, pracuji hlavně z domu. Nedokážu se soustředit na práci, večer se nedá sledovat někdy ani film, odpočinout si. Co chvíli se ozývají ty rány z vedle.
Samozřejmě mě napadlo jít tam zazvonit a vysvětlit, že je to hrozně otravné, ale nepodařilo se mi zjistit zatím, co mají za zvonek. Dále jsem trochu na nervy vyjednávat s těmi rodiči, kterým to evidentně přijde v pořádku. Nemáte nějaké nápady co s tím? Popř. jak s nimi jednat?

squezy
Dnes v 05:28

@karolinacechova jsem sama zvědavá,jestli někdo poradi neco chytrého. Ale vlastně v cizim bytě si cizi lide do 22h muzou delat hluk,jaky se jim zachce. Tohle je prostě nevyhoda a velký risk, když bydlíš v bytě s vice lidma. Ale soucitim,taky jsem bydlela roky v paneláku a vim, že je to prostě náročné..

martt
Dnes v 06:07

@karolinacechova V první řadě bych to určitě slušně a v klidu řešila s rodiči toho kluka. Až bude dělat rámus zatukala nebo zazvonila na ne a s slušně bych je požádala jestli by toho nemohl.nechat. Pokud by to nepomohlo tak buď řešit s přecedou SVJ nebo pokud jsou v nájmu tak s majitelem toho bytu. Jinak koukni do stanov my máme ve stanovách noční klid upraven od 20:00 hodin do 7:00.

1pomnenka
Dnes v 06:21

Neuděláš s tím vůbec nic. Doporučuji špunty do uší nebo sluchátka.

marketa1218
Dnes v 06:36

@karolinacechova Normálně si v klidu promluvit s jeho matkou jsi zkoušela?

dyechampion
Dnes v 06:42

Kamosce pomohlo jen jedine: bejt hlucna na lidi zpet uplne stejne, aby jim doslo co zpusobuji.

veroniquecz
Dnes v 06:45

@1pomnenka ale uděláš, stavět se do pozice “ostatní dělejte si se mnou co chcete” je cesta do pekla….

veroniquecz
Dnes v 06:45

Předně zkontaktovat rodiče, následně SVJ, případně družstvo. A podle výsledků pak postupovat dále.

jasminek2012
Dnes v 07:02

Můj syn dělá to samé :D Ale my jsme v přízemí a vedle nás byt není. Jinak bych mu to samozřejmě nedovolila.

rezina96
Dnes v 07:24

Můžeš zkusit si promluvit s rodiči dítěte. Pokud budou v hlavě něco mít, tak máš vyhráno. Mám sousedku a bohužel musím všechen rámus, hlavně každodenní pomalu i celodenní lítání dítěte vydržet. Řešili jsme to i přes úřad a s policií, stejně si dělá co chce. Hodně štěstí.

miryp
Dnes v 07:26

@squezy nemáš pravdu, opravdu si mezi 6. a 22. hodinou nemůžeš v bytě dělat cokoliv. Občanský zákoník na toto normálně myslí a vytváření přímých imisí narušujících vlastnická práva jiných lidí přímo zakazuje.
@karolinacechova začala bych u rodičů dotyčného, seznámila bych je s faktem, že jsi na home office, že opravdu nemáš před těmi ránami kam utéct a že je to opravdu neúnosné a normálně bych jim nabídla, ať si to jdou poslechnout. Ještě můžeš být velkorysá a nabídnout jim, v jakém časovém rozmezí takovou činnost jsi ochotná akceptovat. Když to nezabere, poslala bych jim písemnou výzvu k upuštění od činností, které jsou v souladu s ustanovením § 1013 NOZ nezákonné a narušují tvá vlastnická práva a že pokud výzvě nevyhoví, budeš postupovat oficiální cestou. Pokud to nejsou úplní dementi, tak pak už by měl být klid.

j.a.n.i
Dnes v 07:36

@miryp Nebo naopak bude mlatit jeste vic, prptoze hlukove limity pres den jsou celkem vysoke a vejde se do nich hodně. A dementi urcite budou, jinak by na reseni nepotrebovali oficiální stiznost.
Nebo je pak druha varinta, ze to zadny extra hluk neni a zakladatelka je přecitlivělá, to nemyslim nijak zle, ja bydlela 30 let v bytě, pak se odstehovala do baraku a musim rict, že když ted po cca 10 letech nahodou spim u nasich, v tom totožném bytě, tak ten okolni hluk tezce snasim a predtim jsem ho nevnimala.

ines76
Dnes v 07:39

Ke vsemu, co bylo receno, si dovolim pripojit, že nekdy se ty rany v domech prenasi nakym zvlastnim způsobem, ze jsou mnohem vic slyset v okolnich bytech než primo u původce hluku... u nas opakovaně zvonila sousedka, proc porad stehujeme nabytek a chodime doma v drevakach, aniz by se to skutecne dělo, ale ona o tom byla přesvědčená. Takže k jeho neochote muze prispivat i tohle, ze on ten hluk vnima mnohem min. Ale to samozřejmě neomlouva, ze ti zneprijemnuje život.

cherie24
Dnes v 07:44

@karolinacechova tenkrát jsem řešila něco podobného, ale s fotbalovým míčem. Kluk i rodiče dostali vynadáno přímo od majitele bytů. Taky jsme si říkali, jestli jim něco říct, byly to hrozné rány. Když na to sám přišel majitel, hrozně ho to vytočilo skrz ničení majetku i rušení všech sousedů.

alice180
Dnes v 07:56

@ines76 nás taky neustále napadal soused, že u nás cosi dělá hluk a furt dokola. Bylo to hrozný kdykoliv nás viděl tak byl agresivní až jednou přišel zazvonit že teď právě děláme hluk že skaceme (byl večer, my leželi u tv) tak jsme ho pozvali dál ať nám teda ukáže co dělá onen hluk a nic čuměl jako tele a odešel. Žádný promiň nic. Všude kolem bylo plno bytu bylo to odjinud. Ale tohle je taky zatraceně nepříjemný, být osočován a napadán za něco co neděláš.

1pomnenka
Dnes v 08:12

@veroniquecz Předpokládám, že byt je jejich, nejsou tam v nájmu. U nich v bytě to vůbec nemusí být slyšet, zvuk se přenáší do bytu tazatelky a určitě není nad 60db, noční klid dodržuje. Nevěřila bys, co dokáže nevhodná domácí obuv v paneláku v bytě pod ním, jen obyčejná chůze dospělého. Co bude tazatelka dělat, až budou předělávat byt?

miryp
Dnes v 08:15

@j.a.n.i to je dost dobře možné, to však neznamená, že svého práva využít nemůže. Od prosté žádosti do oficiálních měření úřadem je to kus cesty a každý, kdo má mozek na správném místě to k nim dojít nenechá. Navíc jak už tu padlo, oni si ani nemusí uvědomovat, jak moc se to od nich rozléhá. Proto píšu, ať jim nabídne, že si to mají jít poslechnout a může i nabídnout čas, kdy to za ní bude ok. Kdo nic nezkusí, logicky nic nezmění.
Třeba naše ložnice sousedí s kuchyní jednoho ze sousedů. Tam slyšíš i to, jak jim konvice vaří vodu na kafe. No a soused si začal o víkendech mixovat vločky na snídani. Nebylo by to nic proti ničemu, ale je to nespavec a mixoval je před pátou ranní. No a to fakt o víkendu nechceš, takže jsem za ním šla a normálně lidsky jsme se domluvili, že v pracovní dny si bude míchat vločky a o víkendech se spokojí s jinou snídaní, abychom se vyspali. Soused je zapálený golfista a fakt si neumím představit, že by odpaloval míčky do zdi, to bych vyskočila z kůže.
Ale souhlasím s tím, že mnohdy je naše vnímání hluku dost zkreslené i naším nastavením v daném okamžiku. Pracuji na home office a máme nad námi souseda DJ, k tomu mají psa. Jsou dny, kdy jeho hudbu a jejich psa ani nevnímám a když jsem něčím přetížená a potřebuji se více soustředit, tak reaguji podrážděně na sebemenší pohyb z jejich strany.

konidana
Dnes v 08:56

@j.a.n.i tak ono to kolikrat v sousednim byte muze byt slyset vic , nez v tom jejich.

Zjistila bych treba pres svj, jak se jmenuji, co to je za byt, a osobne bych zazvonila a promluvila si s rodici. Fakt vubec nemusi tusit, jak to je slyset.

konidana
Dnes v 08:58

@miryp jj pripadne se domluvit na danych casovych intervalech, kdy je pro vas hluk akceptovatelny, a kdy naopak vubec

konidana
Dnes v 09:01

@miryp no jak pises... u nas zas novy soused odchazi do prace asi ve 4 rano a nepridrzi chodbovy dvere a ty silene trisknou a samo mne vzdy vzbudili a ja uz neusnula. Zak kdyz jsem ho potkala, tak jsem ho zeptlala, ze asi chodi do prace nekdy kolem 4.h, a poprosila, zda by rano ty dvere mohl pridrzet a zavirat potichu, ze mne to vzdy vzbudi. Vubec mu to nedoslo, dokud jsem mu to nerekla🙄. Od ty doby uz dvere rano netriskaj😊

miryp
Dnes v 09:14

@konidana přesně tak jsem to myslela s tím časem, kdy je to za ní ok. Prostě se domluvit na čase, kdy autorka přežije bouchání.
Náš soused taky říkal, že si vůbec neuvědomil, že je to k nám tak slyšet. Tak jsem mu sdělila, že slyšíme i var vody v konvici, tudíž mixér je fakt o infarkt. Omluvil se, domluvili jsme, jak to bude v dalších dnech (dokonce mám pocit, že ten mixér v týdnu nosí do jiné místnosti) a je po problému.
Naši sousedi pod námi taky přišli s tím, že jsme hluční a že se nemůžou koukat večer v klidu na televizi. Podotýkám, že v té době už mohli slyšet pouze přecházení po bytě. Ale je fakt, že manžel a děti u chůze děsně dupou. Pozvali manžela, aby si to poslechl, ten naznal, že je to fakt slyšet hodně i přesto, že máme pod podlahou protihlukovou vrstvu, takže jsme upravili večerní rutinu a v osm večer prostě ležíme v posteli a čteme si, koukáme na TV a snažíme se pohyb omezit na minimum.

hanka_12345
Dnes v 09:26

Tak je mozny uensi mysli zento slyset neni. Ja bydlela ve starym byte, zdi snad metr a pul a nic neslo absolutne slyset. Tak treba si mysli ze jspu zdi taky.dost.silny nebo odhlucneny nebo tak.
Ja bych tam urcite zazvonila at se mladej zklidni

enoli
Dnes v 09:31

@squezy to není tak úplně pravda, ani do 22.00 nesmíš např. obtěžovat sousedy nadměrným hlukem atd
.. ovšem otázka je ta vymahatelnost, no🤷‍♀️

enoli
Dnes v 09:33

@j.a.n.i a já zase tvrdím, že hluk to je. Syn hraje hokej, dřív hrál florbal, doma má florbalku a míčky. S druhým synem se občas pokoušejí do toho "mlatit". Jsou to fakt rány, takže jim to neustále zakazujeme. Dost často jsou florbalky v našem držení v ložnici. Výjimku mají, když jim dáme na zeď deku a mohou se trénovat tam.

alice180
Dnes v 10:16

Já teda moc nechápu proč by měli obecně tyhle sporty trénovat doma.