Zdravím všechny. Krátce popíšu svou situaci. Jsem rozvedená, mám tři děti ve věku 8, 6, 3 roky. Starší chodí do školy, mladší do školky. Hlídání z rodiny nemám skoro vůbec, nebo teda jen ve výjimečných situacích, nikoli pravidelně. Začala jsem chodit do práce v úterky a čtvrtky, zbylé dny dělám z domu. Jenže v současnosti mám problém dát dítě do školky, jakmile jen občas zakašle, což bylo minulé tři týdny pořád. Takže stále řeším, jak vyřešit neřešitelné -být s dítětem doma a zároveň v práci.... No, už jsem se rozhodla najít si hlídačku, na tyhle situace. Jenže studentky většinou nejsou časově flexibilní. Nabídla se mi starší paní, u které si ale nejsem jistá. Je vzdělaná, dělala překlady, sama vychovala tři děti, rozvedla se. Poprosila jsem jí o reference, zatím nedodala. Občanku mi ukázala, vše OK. Ona mi prostě trochu smrdí. Ne nějak výrazně a nedokážu popsat čím, ale prostě opravdu mi nevoní. A kulhá, chodí dost pomalu, trochu se bojím, jak by to zvládala, s dětmi. Taky mi pak řekla, že má nějaké dluhy. Když jsem se doptávala, prý má nízký důchod, protože má hodně nevykázaných dob. Důchod 9 tisíc, nájem 7 tisíc. je mi jí na jednu stranu líto, ale na druhou si nejsem jistá, zda téhle paní chci svěřit své děti, to nejcennější. Na základě čeho byste se rozhodovali? Ocením rady, i vlastní zkušenosti. Ještě dodám, že děti proti ní nic neměly, vypadalo to v pohodě.
Díky, zkouším hledat dál, ale opravdu to není jednoduché.....
@skororozvedena dala bych na svůj os pocit. A pokud by mi někdo vadil čímkoliv, tak bych ho doma nechtela. Hledej dal
Nebyla bys v klidu, když už teď si nejsi jistá. Raději hledej dál ;)
@skororozvedena Dej určitě na svoji intuici. Případně to s ní můžeš zkusit, děti snad poreferují. Ale hledat starší paní je myslím dobrý nápad, co rozhodit sítě mezi známé, jestli nějaká babi či děda nechtějí? Držím palce!
Hledala bych dál. Co třeba nějaká maminka na mateřské?
No, nemocné, prostě takové ty rýmičky kašlíky. .. Vážněji nemocné dítě bych nenechala hlídat, to si zařídím, samozřejmě. Hmm, je to docela oříšek, a v covidové době zvlášt. Rýsuje se mi jedna studentka, ta by tedy mohla ve středu, ale tak to bych se v práci domluvila, naštěstí to tam chápou. Maminky na mateřské asi ne, nebudou riskovat onemocnění svého dítěte. Děkuji všem za reakce.
@skororozvedena Určitě bych jí děti na hlídání nedávala. My ženy máme nějakou intuici, především když jde o naše děti. Raději hledej dál
@lennus no nevím, co se třeba tak bavím, tak ti co mají rodiče starší si fakt platí chůvu/paní na hlídání. My máme rodiče mladé, takže z toho obavy mít nemusíme, ale zase chodí ještě do práce, takže zůstat doma s dětmi by stejně nemohly. Svojí babičce bych už třeba děti na hlídání nenechala. Byla jsem z toho nervní i když hlídala jen hoďku, abych mohla k fyzio. Moje teta na hlídání dávala své mamce, hlídala jí 3 měsíce. Ta je v důchodu a teda když jsem viděla, jak je nervní, unavená, na vnučku neustále vřeští a všechno jí přijde jako problém, tak bych si teda taky radši zaplatila za paní na hlídání než toto. Připadalo mi to jako týrání dítěte i babičky.
Kdyz ti necim nevyhovuje, hlidat bych ji nenechala. A to, ze by slo jen o muj vnitrni pocit, by mi bylo sumak. Ja vyuzivala hlidani u syna i dcery, hledala jsem pres hlidacky, ale nikdo se mi nelibil. Pak jsem mela moznost hlidani od starsi zdravotni sestry - rikala jsem si super, zdravotni sestra, ale pak jsem zjistila, ze je pro me dulezitejsi vychovny pristup k detem - respektujici, zadne zajete stare principy. Nakonec jsem nasla ucitelku ze soukrome skolky, ktera hlidala syna, syn pak do te skolky nastoupil, coz bylo super, ze se uz znali. A pro dceru jsem mela ze stejne skolky ucitelku na materske - chodila k nam hlidat se svym stejne starym synem, pro ni to bylo obcas narocne, ale pro sceru super a na kamarada si sama od sebe obcas vzpomene.
A ze zacatku jsme resili hlidani u nas doma, byla jsem v jine mistnosti a slysela jsem kazdy hlasitejsi zvuk. Teprve potom jsem si troufla je nechat uplne samotne.
Je mi jasne, ze te tizi akutni situace, ale u hlidani citimi bych byla obezretna a sla na to postupne.
@skororozvedena kdyz uz bych nemela na vyber, sla bych urcite do agentury, kdy je chuva proverena. Zrejme sice drazsi, ale jsou to moje deti a chci pro ne to nejlepsi. Jsi z okoli Brna. Moje kamaradka jednu takovou agenturu vlastni. Tak kdyby si chtela kontakt tak se mi ozvi.
Děkuji všem. Ano, máte pravdu, rozhodla jsem se a dala paní vědět, že ne. Je mi jí sice líto, ale když jde o moje děti, nebudu dělat kompromisy.... Mám rozjednanou jinou paní, po telefonu zněla fajn, tak uvidíme.
@skororozvedena ja hledala ted, presne jak pises. Ale - nasla. Oslovila jsem studentku, co ucila ve skolce starsiho a povedlo se domluvit. Flexibilni moc neni, to mas pravdu. Ale zas je skvela, spolehliva. Proste bych ty studentky hledala dal. Nikdo nerika, ze musi byt jedna, treba dve, stabilni, podle rozvrhu, na stridacku. Vyvesila bych nabidku na nastence nejblizsi univerzity. Ja to mela v planu, ale pak se mi povedlo najit tuto. Drzim palce.
Ahoj, mám zkušenost jako hlídačka (dělala jsem to 14 let) i pak jako máma, co hlídání potřebuje a můžu ti říct, že sehnat kvalitní chůvu je náročné i pro milionáře (já pro takové pracovala a i oni říkali, že sehnat někoho spolehlivého a ZÁROVEŇ flexibilního je oříšek). Obecně jsem se studentkami měla stejný problém jako ty (nebyly flexibilní a celkově to dělaly s vidinou lehce získaných peněz) a s důchodkyněmi taky nemám dobrou zkušenost (často mají pocit, že jsou nejmoudřejší na světě a mají tendence poučovat děti i rodiče). Za mě byly nejlepší maminky na rodičovské, opravdu. Jedna nám hlídala syna dlouhodobě pravidelně 2x týdně na celý den, měla stejně starou dceru a bylo to boží. Prostě stejně stará maminka jako já, sama má dítě, takže se dalo předpokládat, že ví co a jak, měly jsme stejný přístup k výchově a hlavně jsem měla pocit, že jí můžu v klidu svěřit dítě. Posílala mi pravidelně videa a fotky a nakonec se z nás staly kamarádky. Pokud budeme mít druhé dítě a budu potřebovat zase hlídání, jdu opět do maminky na rodičovské.
@skororozvedena mám dvě malé děti a do toho řídím školku v Praze. Také jsem to to řešila a řeknu vám že bych své děti nikdy nesvěřila jen tak nějaké paní na inzerát. Určitě bych šla buď na doporučení někoho koho znám a nebo přes agenturu. Péče o dítě sebou může stát miliony situací které vůbec nevymyslíte a věřte mi že oceníte profesionála který se v takové situaci dokáže správně zachovat. Určitě bych kladla důraz na znalost první pomoci ..
@lennus já třeba funkční prarodiče mám,ale děti dávám hlídat málokdy,to už musí něco být fakt důležité.urcite ne při rýmě nebo nemoci,za 1.nevhci,aby mě obviňovali,že chytli od dětí kdeco-zvlast v covidove době a za 2. léky,kapky do nosu, vitamíny si jim chci dávat sama.u nás je to o to specifické,že syn nemá jednu ledvinu,ale nic mu nezakazujeme,jen musí dávat pozor,babičky jsou hodně úzkostlivé a pořád říkají,že to a to nesmí,to dělají všechny babičky a děti to pak vnímají jako otravování...
Pokud ti ta dáma něčím nesedí, tak to nedělej. Bylo by to jenom horší. Zkus hledat dál, nebo zapojit agenturu. Zeptat se kámošek, jestli o něčem neví, mají někoho oveřeneho atd.